Pondělí 19. října 2020, svátek má Michaela
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 19. října 2020 Michaela

Letošní posvícení bude jen s nejbližší rodinou. Možná i to svatomartinské

  0:10
Třetí říjnovou neděli, která následuje po svátku sv. Havla, vybral císař Josef II. jako posvícenskou. Právě 16. října totiž končila robota a on chtěl termíny posvícení hlavně kvůli církvi sjednotit. Moc se to nedařilo. A letos na tuto společnou oslavu hojnosti asi můžeme zapomenout.

Ať už ve vaší obci posvícení připadá na tuto neděl, nebo ne, letos to nikde na velké oslavy nevypadá. Kvůli nutným a omezujícím proticovidovým opatřením buďme rádi, když se v neděli sejdeme u stolu jako rodina, i když většinou bez babiček a dědů. Dopřejte si bez výčitek tradiční knedlo vepřo zelo  nebo dokonce pečenou kachnu či husu. A upečte si posvícenské koláče nebo si aspoň natrénujte svatomartinské rohlíčky.

Recepty níže berte jako inspirativní a myslete na to, že dříve bývalo takto okázalé hodování opravdu výjimečné. Následoval totiž dlouhý půst, protože lidé potřebovali mít jistotu, že jim nashromážděné zásoby opravdu vydrží až do jara. Prostě si předtím ještě pořádně zahřešili. 

Upečte si ke kávě kynuté koláče nebo plněné rohlíčky

Pravé posvícenské koláče podle babičky

Recept na nekynuté martinské rohlíčky

Na těsto: 250 g másla, 250 g zakysané smetany, 400 g hladké mouky, špetka soli a půl lžičky vinného kamene nebo prášku do pečiva.

Na náplň: 200 g namletých vlašských ořechů (mohou být ale i povidla nebo mák), 200 g moučkového cukru, 1 bílek (žloutek si nechte na pomazání rohlíčků), 1 lžička skořice a 3 lžíce rumu.

Nekynuté svatomartinské, nebo prostě posvícenské  rohlíčky

Nekynuté svatomartinské, nebo prostě posvícenské rohlíčky

Na každou výseč se nanese náplň, například povidla, a pak už zavinujete...

Na každou výseč se nanese náplň, například povidla, a pak už zavinujete jednotlivé rohlíčky.

Všechny ingredience na těsto dobře zpracujte (ručně nebo v robotu) a nechte 2 hodinky uležet v lednici. Během odpočívání těsta si připravte náplň. Jednoduše smíchejte všechny ingredience. Bílek nešlehejte, jen vmíchejte.

Těsto po vyndání z lednice rozdělte na 6 dílů. Každý bochánek rozválejte do tvaru malé pizzy, aby těsto bylo asi 2 až 3 mm silné, a radýlkem ho ještě rozdělte na 8 dílů. Náplň dejte do širšího okraje a motejte jednotlivé trojúhelníčky jako rohlík.

Rohlíček ohněte do tvaru podkovy, dejte na pečicí papír na plech a pomažte žloutkem (když ale na žloutek zapomenete, budou skvělé i bez pomazání). Dejte do vyhřáté trouby a pečte při 180 °C asi 22 minut.

Svatomartinské rohlíčky podle Cuketky

Kdybyste si s plněním a rolování posvícenských rohlíčků nevěděli rady, stačí se podívat na úvodní video. Kompletní recept pana Cuketky v článku zde.

Knedlo vepřo zelo se na neděli hodí i bez posvícení

Vyzkoušet můžete třeba recept šéfkuchaře Michala Jeřábka. 

Knedlo vepřo zelo podle šéfkuchaře Michala Jeřábka

Knedlo vepřo zelo podle šéfkuchaře Michala Jeřábka

Na knedlík potřebujete: 1 houska z předchozího dne, 250 ml mléka, 400 g hrubé mouky, 1 vejce, sůl a na špičku nože kypřicího prášku.

Na pečeni: 800 g vepřového masa (krkovice nebo plecko), 1 cibule, sůl, mletý černý pepř a 1 lžíce hladké mouky.

Na zelí:  jeden brambor, 500 g kysaného zelí, půl lžičky celého kmínu, sůl a zhruba lžíce krupicového cukru.

Nejprve si připravíme těsto na knedlíky. Housku nakrájíme na kostičky. V mléce rozkvedláme vejce a rozpustíme sůl. Vlijeme je do prosáté mouky, přidáme housku a vypracujeme vláčné těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme 60 minut odpočinout. Kypřicí prášek smícháme s trochou mouky a zapracujeme do odpočinutého těsta, ze kterého pak vyválíme 2 šišky. Vaříme je ve vroucí osolené vodě asi 25 minut. Uvařené knedlíky propícháme vidličkou a nakrájíme. 

Cibuli oloupeme a nasekáme nahrubo. Maso omyjeme, osušíme, posolíme a opepříme. Vložíme je do pekáčku, přidáme cibuli a podlijeme asi 150 ml vody. Maso pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 75 minut doměkka. Během pečení maso přeléváme výpekem a podle potřeby podléváme vodou. Měkké maso vyjmeme a nakrájíme na plátky. Výpek zahustíme moukou a připravíme z něj šťávu na podlití. 

Bramboru oloupeme a najemno nastrouháme. Zelí propláchneme vodou a necháme na sítku okapat. Překrájíme je na menší kousky, dáme do kastrůlku a ve troše vody je spolu s nastrouhanou bramborou a kmínem podusíme. Zelí dochutíme solí a cukrem.

Bez husy či kačeny by to nebylo posvícení?

Dobře, pokud přece jen máte chuť na tradiční pečenou husu nebo kachnu, řadu opravdu vyzkoušených receptů a fíglů najdete níže v souvisejících článcích. Třeba na svatomartinskou husu s chlupatými knedlíky a zelím.

Svatomartinská husa s chlupatými knedlíky

Svatomartinskou husu podávejte s chlupatými knedlíky a zelím.

Svatomartinskou husu podávejte s chlupatými knedlíky a zelím.

Kompletní recept najdete v článku zde.

Zkusit lze i recept z Regionální kuchařky Petry Pospěchové:

Nepotřebujeme nic jiného než husu o velikosti cca 4 kg, 2 jablka, horkou vodu na podlévání, sůl a kmín. Z husy okrájíme sádlo, uřízneme krk a zařízneme křídla. Pak ji omyjeme, osušíme, potřeme solí a pokmínujeme. Necháme odležet v chladnu do druhého dne. 

Kdo by odolal pečené posvícenské huse.

Kdo by odolal pečené posvícenské huse.

Troubu předehřejeme na 200 °C. Připravenou husu vložíme do pekáče prsíčky dolů. Necháme ji asi 15 minut ve vyhřáté troubě zatáhnout, poté podlijeme horkou vodou a obložíme ji jablky zbavenými jádřinců a nakrájenými na čtvrtiny. Přiklopíme druhou polovinou pekáče, pokud nestačí, pomůžeme si alobalem. Teplotu trouby stáhneme na na 160 °C. Celkově trvá pečení 3–4 hodiny.

Během pečení propichujeme vidličkou kůži mezi stehny a trupem a mezi křídly a trupem, nikoliv však až do masa. Husa začne během pečení pouštět sádlo. Jakmile je vyškvařené a čiré, začneme je z pekáče odebírat sběračkou do většího porcelánového hrnku. Poté, co je větší část odebrána, husu opět podlijeme horkou vodou. Průběžně přeléváme odebraným sádlem.

Když hřbet husy zezlátne, v pekáči ji otočíme a průběžně dál odebíráme sádlo. Posledních 20 minut zvýšíme teplotu na 200 °C a husu pečeme odkrytou, bez horního dílu pekáče.

Měkkou husu vyndáme z pekáče na mísu a překryjeme alobalem. Z pekáče sebereme zbylé sádlo a přilijeme horkou vodu, aby bylo dost sádla k pečínce. Necháme povařit. Husu naporcujeme, vložíme zpět do pekáče a necháme chvíli odpočinout v otevřené troubě. Nakonec ji servírujeme lehce přelitou šťávou. Podáváme nejlépe s dušeným zelím a knedlíkem.

Autor:
  • Nejčtenější

Tasmánští čerti se po třech tisíciletích vracejí do Austrálie. Přežijí?

Masožravý vačnatec, jehož nejspíše znáte pod názvem tasmánský čert, zmizel z kontinentální Austrálie zhruba před třemi...

Skotské vejce je podle Forejta prasárna, MasterChef ho ale musí zvládnout

Ve hře o letošní titul MasterChefa jsou poslední čtyři soutěžící a po úterním večeru už je jasný první semifinalista:...

Renovaci stolní desky licí epoxidovou pryskyřicí jsme vyzkoušeli za vás

Takový stůl nekoupíte. Je to umělecké dílo a zkouška zručnosti i technických dovedností současně. Dá tolik práce, že už...

Světový kaprařský závod přinesl obří úlovky. Nejtěžší měl skoro 25 kilogramů

Stairs2Hell je aktuálně jedním ze tří nejvýznamnějších světových závodů v lovu kaprů. Letos se přesunul na říjnový...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Chleba se nepřejí, svůj den slaví právem. A stále častěji ho pečeme doma

Móda pekáren na chleba má zlaté časy za sebou, i když je letos řada lidí opět oprášila. Upéct dobrý chleba zvládnete i...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...

  • Další z rubriky

VIDEO: Nepodceňujte stavební deník. Fachmani vás provedou rekonstrukcí domu

V televizi Prima se ukázal nový pořad Fachmani. Něco mezi reality show a naučným pořadem. Televize slibuje, že by v...

Letošní posvícení bude jen s nejbližší rodinou. Možná i to svatomartinské

Třetí říjnovou neděli, která následuje po svátku sv. Havla, vybral císař Josef II. jako posvícenskou. Právě 16. října...

Kuchař je řemeslník, který si může špínu s chutí olíznout, říká Václav Frič

Premium Pětadvacet let vařil Václav Frič v Praze v nejlepších podnicích. Nakonec se rozhodl vrátit a usadit se v rodných...

Po přijímání trocha hříchu. Lázeňské oplatky jsou pochoutkou již stovky let

Premium Na nedělní mši přijala v kostele Nanebevzetí Panny Marie skrze malou kulatou oplatku – hostii – tělo Páně, po...

V Česku teď můžeme mít až 700 tisíc covid pozitivních, domnívá se neurobiolog

Promořování společnosti je hazard a tvrdit, že se musíme s koronavirem naučit dalších 10 let žít, je nerozum. V...

Vendula Pizingerová porodila. Manžel si přál syna, ona dceru

Vendula Pizingerová (48) se na sociálních sítích pochlubila šťastnou novinkou. Opět se stala maminkou. Syn, kterého má...

Tvoje tvář má známý hlas bude bez Stárkové. Zkolabovala kvůli covidu-19

Show Tvoje tvář má známý hlas pokračuje už v sobotu večer sedmou epizodou. Jedna z účinkujících však v ní bude chybět....

Nejbohatší Čech celý v černém a roušce. Petr Kellner se ukázal na Twitteru

Nejbohatší Čech a majoritní vlastník společnosti PPF Petr Kellner se ukázal na Twitteru celý v černém a v černé roušce....

Apple představil iPhone 12. Má čtyři varianty, nejlevnější je velmi malý

Apple v úterý třináctého října večer konečně představil očekávanou čtrnáctou generaci iPhonu. Nejprve přišel na řadu...