Neděle 23. února 2020, svátek má Svatopluk
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 23. února 2020 Svatopluk

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

aktualizováno  9. listopadu 2018 14:01
Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji do trouby v sobotu večer, v neděli máte sváteční oběd jako malovaný.

Sliny se sbíhají i na obrázku. | foto: Jana Černá

Do restaurace se objednejte na husí játra a další speciality, ale klasického pečeného opeřence si snadno připravíte doma.

Další tipy

Pokud si myslíte, že svatomartinská husa dá hodně práce, mýlíte se. Při přípravě té naší si můžete klidně i schrupnout. Peče se totiž 13 hodin, což je jedna dlouhá noc. Když ji dáte večer péct, ráno vstanete do provoněného bytu a váš strhující nedělní oběd budete mít hotový.

Nejvíce práce tak dá příloha, my doporučujeme petrželkové knedlíčky, které vás naučíme připravit. Ale ani ty nejsou ale nijak složité.

Naporcovaná lahůdka

Naporcovaná lahůdka

Podle našeho časového harmonogramu je nejlepší dát maso do trouby okolo desáté hodiny večerní. Ráno v deset zvýšíte teplotu, pustíte se do knedlíčků a doladíte zelí. S úderem poledne s velkou slávou podáváte.

Postup přípravy

Ingredience

  • 1 husa (nejčastěji se prodává o váze 3,5 až 5 kg)
  • 4 lžíce kmínu
  • sůl

Z husy oškubejte přebytečná brka, případné jemné peří opalte zapalovačem. Z opeřence vyndejte droby, z nich můžete udělat vývar a skvělou polévku. Okrájejte přebytečný tuk, odstraňte křídla před prvním záhybem (opět je můžete použít do polévky).

Maso opláchněte a papírovou utěrkou osušte. Osolte ho, i zevnitř, a vydatně okmínujte (opět vhoďte pár kmínů i dovnitř těla). Husu dejte na pekáč, pokud ho nemáte, hlavu si lámat nemusíte, použijte stejně jako my hlubší plech, a podlijte vodou. Celou husu zakryjte alobalem nebo přiklopte vrškem pekáče.

Odřízněte kůži z krku.

Odřízněte kůži z krku.

Husu zbavte drobů, budou se hodit na vývar.

Husu zbavte drobů, budou se hodit na vývar.

Nastavte teplotu na 70-80 stupňů, vložte husu do trouby a běžte klidně spát. Nám ostražitost nedala a zašli jsme se raději o půlnoci na proces kouknout, pak jsme zjistili, že se nic špatného neděje, voda se nevyvařila, do nádoby se naopak vyškvařil tuk, takže připálení rozhodně nehrozilo. Pozor na moderní trouby, většinou mají bezpečnostní pojistku a trouba se po několika hodinách sama vypne.

Husu silně pokmínujte.

Husu silně pokmínujte.

Místo pekáče můžete použít i hluboký plech.

Místo pekáče můžete použít i hluboký plech.

Po dvanácti hodinách odstraňte alobal (víko), husu velkou jehlicí propíchejte, lehce polijte výpekem a zvyšte teplotu na 180 stupňů. Husu nechte v troubě zezlátnout, trvá to zhruba hodinu.

Poté naběračkou odeberte vyškvařený tuk, drůbež naporcujte a podávejte lehce přelité zbylým výpekem. Kůrka je krásně křupavá a maso tak měkké, že samo odpadává od kosti. Rozhodně není vysušené.

Plně obsazená plotna: knedlíky, dva druhy zelí a vývar

Plně obsazená plotna: knedlíky, dva druhy zelí a vývar

Naše husička v celé kráse

Naše husička v celé kráse

Sádlo je výborné nejen na smažení a vaření, ale i na prosté namazání na kus chleba (anebo podle babských rad i na spálená záda). Při dlouhých zimních večerech přijde vydatný krajíc vhod, sádlo vydrží v chladu (nejlépe ve skleněné nádobě) klidně měsíc. Můžete ho také skladovat v mrazničce.

Zbylo i pro přátele

Zbylo i pro přátele

Doporučujeme podávat se zelím. Červené můžete připravit nasladko, zatímco bílé zkuste vyladit dokysela. Dokonalým společníkem k huse je mladé víno, svatomartinské. Anebo mastnotu spláchněte dobře vychlazeným pivem.

Naše tipy a další varianty přípravy:

  • Husu můžete napěchovat jablky a okolo dát cibuli
  • Maso před koncem potřete medem
  • Z jater v huse zkuste udělat paštiku
  • Husu můžete péct na mřížce, aby přebytečný tuk stékal do pekáče

Po chlazené huse se poohlédněte v obchodech specializovaných na prodej drůbeže, na podzim ji nabízejí i supermarkety. Za jeden kilogram utratíte přibližně 140 Kč, což z husy dělá dražší příbuznou kachny. Husičku seženete také na farmářských trzích, případně se zeptejte svého sedláka, zda neví, kde husu zakoupit.

Petrželkové knedlíčky jako příloha

Petrželkové knedlíčky

  • 1 balení světlého toastového chleba
  • 6 vajec
  • 200 ml mléka
  • 2 velké hrsti petrželky
  • bílý jemně mletý pepř, sůl

Oddělte bílky a žloutky z vajec. Plátky toastového chleba (včetně kůrky) nakrájejte na drobné kostičky a nasypte je do mísy. Nadrobno nasekejte petrželku, s ní opravdu nemusíte šetřit.

Vmíchejte ji ke kostičkám z chleba. Vše zalijte studeným mlékem s rozšlehanými žloutky, pepřem a solí a promíchejte. Z bílků ušlehejte pevný sníh a přidejte ho k nasáklým kostičkám. Lehce promíchejte, aby nespadl sníh. Tvarujte koule zhruba o průměru pět až sedm centimetrů, které (podle velikosti) vařte v páře 5 až 10 minut.

Petrželkové knedlíčky

Petrželkové knedlíčky

Bonus navíc: Poté knedlíky nechte zhruba minutu odpočinout a dejte je do mísy se lžící rozehřátého másla, lehce s ní prohoďte, aby se kraje knedlíků obalily.

Tradice svatého Martina

Na svatého Martina (11. listopadu) hospodáři ukončovali hospodářský rok. S čeládkou uzavírali nové dohody na příští období, vypláceli mzdu a radovali se z úrody. Ochutnávala se také mladá vína.

Autoři:
  • Nejčtenější

Pohlreichova lest ve Svitavách vyšla. A začalo léčení kuchaře idealisty

Zdeněk Pohlreich zná majitele restaurace U Filipa už z předchozích natáčení Ano, šéfe! a ví, že Filip Albert to s...

VIDEO: Dělají to blbě, ale vůbec o tom nevědí. S Pohlreichem U Václava

Tady je všechno špatně, myslí si Zdeněk Pohlreich, když v převlečení za instalatéra navštíví hostinec U Václava v...

I čivava je pes. Potřebuje socializaci a bez pravidel přeroste přes hlavu

Pro spoustu lidí je kukuč čivavy s velkýma očima roztomilost sama. Hýčkají si ji jako miminko a nemají potřebu ji...

KVÍZ: Mořský jednorožec i vosa bez křídel. Co víte o neznámých zvířatech?

Každý pozná psa a kočku, každý ví, jak vypadá holub nebo lev. Někteří živočichové jsou však trošku opomíjení, málo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Bílý řemeslný chléb, jako se peče ve Francii. Recept podle Aničky

Domácí chléb se škvarky zadělávaný pivem, sladký chléb z vlašských ořechů a smetany, olivový chléb inspirovaný Itálií,...

Premium

Která auta jsou skutečně bezpečná? Crash testy versus realita

Setkáváme se s názory, že auta jsou navrhována tak, aby dosáhla dobrých výsledků v nárazových testech. Díky Folksamu...

Premium

Trend u rozvodů: čím dál více dětí končí ve střídavé péči

Neustálé pendlování mezi dvěma domácnostmi dětem škodí, varují odborníci. Ve střídavé péči je v Česku stále více dětí....

Premium

Když je střílečka povinná. Hraju hry a platí mě za to, říká člen týmu Brute

Má k dispozici fitness trenéra, mentálního kouče, psychologa a ve škole individuální studijní plán. Tedy servis...

  • Další z rubriky

Na dortu se zrcadlovou polevou si můžete vyzkoušet moderní cukrařinu

Efektně pokrýt dort tzv. mirror glaze, tedy zrcadlovou polevou, chce určitý kumšt, ale zvládnout se to dá. Vždyť u nás...

Pohlreichova lest ve Svitavách vyšla. A začalo léčení kuchaře idealisty

Zdeněk Pohlreich zná majitele restaurace U Filipa už z předchozích natáčení Ano, šéfe! a ví, že Filip Albert to s...

Kuchařský zázrak na počkání? Ne, videa jen sbírají miliardy zhlédnutí

Mají člověku ulehčit práci, někdy však jen okrádají o čas a peníze za suroviny. Řeč je o zázračných kuchyňských videích...

Premium

Vlastní čerstvou mikrozeleninu do salátů snadno vypěstujete za oknem

Tyto delikátní malé výhonky jsou velmi chutné a zdravé. Poradíme vám, jak si je snadno vypěstovat na okenní římse a...

Najdete na iDNES.cz