VIDEO: Nejlepší kachna v Česku se nadívá lokšemi a zelím

Žebříček restaurací S.Pellegrino je zajímavý tím, že se nevěnuje jen „hóch“ podnikům, ale dokáže ocenit i poctivou českou hospodu. To je případ pražské restaurace U Bansethů, která je vyhlášená pečenou kachnou, kterou navíc prodávají za hříšně levných 99 korun za porci.

Jejich kachna je zvláštní tím, že se neservíruje s knedlíky. Nadívá se totiž bramborovými lokšemi naplněnými kysaným zelím. Když se kachna naporcuje, lokše poslouží jako příloha.

„Tato kachna se dělala u nás doma. A protože mám kachny rád, tak jsme je zavedli i u nás. Pivo taky vaříme, protože ho mám rád,“ dodává s neúprosnou logikou majitel restaurace Vladimír Bašta.

Jejich kachna vás prý nezlomí, neodpadnete, jako když si dáte porci s knedlíkem. „Kachny jedou i teď v létě, a to by si člověk řekl, že by si teplo zasloužilo nějaké lehčí jídlo. A navíc, když se lidi nenacpou knedlíkama, mají taky ještě místečko na nějaké to pivko navíc,“ říká majitel a zdá se, že má svůj koncept dokonale promyšlený.

Požádali jsme místního šéfkuchaře Jiřího Másla, aby nám ukázal, co s kachnou dělá od začátku až do konce. Nastrouháte vařené brambory, přidáte vajíčko a trochu mléka. Vytvarujete placky a opečete je nasucho.

Kachnu očistíte a teď se podívejte na video, jak Máslo kachnu nacpává. Na každou placku nabere kupičku zelí, smotá a strčí ji pěkně natěsno do břicha. To je vše. Pak ptáka jen posolíte, pokmínujete a podlijete. „Já kachnu podlévám mlékem, maso je pak křehčí,“ tvrdí Máslo.

Většinu času se kachna peče přiklopená na 180 °C, podléváte výpekem každých dvacet minut, na poslední čtvrthodinku ji kvůli barvě odkryjte. Celkově se doba pečení bude pohybovat kolem dvou hodin, záleží na velikosti kachny. „My používáme dvoukilové vodňanské,“ upřesňuje Bašta.

V restauraci se už dávno nepoužívají klasické trouby, ale konvektomaty. Když kachnu majitel dělá doma, strká do trouby litinový hrnec s vodou, aby se maso nevysušovalo a nahradil se tak proces, který v konvektomatu probíhá automaticky.

Autor:
  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...