Ingredience
Postup
- Z husy oškubáme přebytečná brka, případné jemné peří opálíme zapalovačem. Z opeřence vyndáme droby, z nich můžeme udělat vývar a skvělou polévku. Okrájíme přebytečný tuk, odstraníme křídla před prvním záhybem (opět je můžeme použít do polévky).
- Maso opláchneme a papírovou utěrkou osušíme. Osolíme ho, i zevnitř, a vydatně okmínujeme (opět vhodíme pár kmínů i dovnitř těla).
- Husu dáme na pekáč (pokud ho nemáte, hlavu si lámat nemusíte, použijte stejně jako my hlubší plech) a podlijeme vodou. Celou husu zakryjeme alobalem nebo přiklopíme vrškem pekáče.
- Nastavíme teplotu na 70-80 °C, husu vložíme do trouby a jdeme klidně spát (pozor na moderní trouby, některé mají bezpečnostní pojistku a trouba se po několika hodinách sama vypne).
- Po dvanácti hodinách odstraníme alobal (víko), husu velkou jehlicí propícháme, lehce polijeme výpekem a zvýšíme teplotu na 180 °C. Husu necháme v troubě zezlátnout, trvá to zhruba hodinu.
- Poté naběračkou odebereme vyškvařený tuk, drůbež naporcujeme a podáváme lehce přelitou zbylým výpekem. Kůrka je krásně křupavá a maso tak měkké, že samo odpadává od kosti.