Svatomartinská husa

1 hodnocení

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji do trouby v sobotu večer a v neděli máte sváteční oběd jako malovaný.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 780 min

Ingredience

8 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    1599 KCal

    73 %

    67 %

  • Energie

    6692 KJ

    73 %

    67 %

  • Sacharidy

    0,8 g

    1 %

    1 %

  • Vláknina

    1,5 g

    5 %

    5 %

  • Bílkoviny

    78,7 g

    125 %

    116 %

  • Tuky

    142,3 g

    219 %

    203 %

  • nasycené

    40,6 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Z husy oškubáme přebytečná brka, případné jemné peří opálíme zapalovačem. Z opeřence vyndáme droby, z nich můžeme udělat vývar a skvělou polévku. Okrájíme přebytečný tuk, odstraníme křídla před prvním záhybem (opět je můžeme použít do polévky).
  2. Maso opláchneme a papírovou utěrkou osušíme. Osolíme ho, i zevnitř, a vydatně okmínujeme (opět vhodíme pár kmínů i dovnitř těla).
  3. Husu dáme na pekáč (pokud ho nemáte, hlavu si lámat nemusíte, použijte stejně jako my hlubší plech) a podlijeme vodou. Celou husu zakryjeme alobalem nebo přiklopíme vrškem pekáče.
  4. Nastavíme teplotu na 70-80 °C, husu vložíme do trouby a jdeme klidně spát (pozor na moderní trouby, některé mají bezpečnostní pojistku a trouba se po několika hodinách sama vypne).
  5. Po dvanácti hodinách odstraníme alobal (víko), husu velkou jehlicí propícháme, lehce polijeme výpekem a zvýšíme teplotu na 180 °C. Husu necháme v troubě zezlátnout, trvá to zhruba hodinu.
  6. Poté naběračkou odebereme vyškvařený tuk, drůbež naporcujeme a podáváme lehce přelitou zbylým výpekem. Kůrka je krásně křupavá a maso tak měkké, že samo odpadává od kosti.

Doporučujeme podávat se zelím. Červené můžete připravit nasladko, zatímco bílé zkuste vyladit dokysela. Dokonalým společníkem k huse je mladé víno, svatomartinské. Anebo mastnotu spláchněte dobře vychlazeným pivem.

Autoři: , ,

Podobné recepty

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Těstoviny s pečenou řepou a sýrem

Věřte, že si na těchto těstovinách se superzdravou řepou báječně pochutnáte.

Jehněčí hřbet s bylinkovou krustou

Výborný pokrm z jehněčího masa, na kterém si pochutnají úplně všichni.

Kuřecí roláda s tvarůžky

Roláda s celerovým pyré a oblíbeným sýrem chutná prostě dokonale.

Smažené masové kuličky plněné mozzarellou

Kombinace mozzarelly a masových kuliček je prostě výborná.