Na svatého Štěpána se peče husa nebo kachna. Zvládne to i začátečník

aktualizováno 
Podle tradice by se na svátečním stole na Štěpána měla objevit pernatá drůbež. A vzhledem k tomu, že se navštěvují celé rodiny, logicky padá volba na větší kousky, tedy na husu nebo kachnu. Na přípravu jsou snadné a zvládne to i začátečník.

Typická porce husy | foto: Jana Černá

Štěpán patřil k první generaci křesťanů. Byl vlastně první, kdo byl pro svoje vyznávání Ježíše zatčen a umučen. Plamenně kázal o vzkříšení Ježíše Krista, což se Židům vůbec nelíbilo. Popouzelo je to, a proto ho nechali mezi lety 36 a 40 zatknout a před hradbami Jeruzaléma popravit ukamenováním. Tento den je spojen i se svatoštěpánskou koledou. Nejznámější je říkanka o Štěpánovi, který upadl na ledu a psi se na něj sběhli.

Jak na ptáka

Na Hobby jsme přinesli několik už receptů na pečení husy nebo kachny. Všechny mají společné to, že jsou naprosto jednoduché. Zřejmě nejméně práce vás bude stát husa, kterou dáte péct přes noc. Přiklopená se peče na 70–80 °C asi 13 hodin, takže když ji dnes vložíte před spaním do trouby, na zítřejší slavnostní oběd budete mít hotovo. Na kompletní recept se se podívejte sem.

Fotogalerie

Toto bylo extrémně pomalé pečení, běžně se peče kolem pěti hodin, takový recept pro vás připravil kuchař Milan Hořejší i včetně návodu na tradiční lokše jako přílohu. A kuchař také připomíná důležitost jablek, kterými se husa nadívá, aby se pečeně nevysušila.

V tomto receptu se začíná poměrně rozehřátou troubou (na 180 °C) zhruba 20 minut, pak se trouba stáhne na 140 °C a peče se čtyři hodiny, z toho se doporučuje na první dvě pekáč přikrýt alobalem.

Pokud se místo husy rozhodnete pro kachnu, zkuste si zopakovat vyzkoušený recept od Jany Florentýny Zatloukalové z její Kuchařky pro dceru, který jsme po vydání knihy vyzkoušeli a báječně se osvědčil. Peče ji na 120 °C. „Pečte bez jakýchkoliv zásahů a průzkumných manévrů včetně otvírání trouby nebo nadzvedávání víka 5 až 6 hodin, na přesném čase rozhodně nesejde,“ radí Zatloukalová. Celý recept najdete tady.

Typické přílohy

Zatímco se nám peče husa, připravíme si zelí. Červenou cibuli rozkrojíme na polovinu a následně nakrájíme na nudličky. Červené zelí nakrouháme a vložíme do hrnce, přidáme brusinky, vinný ocet, sůl, pepř, červenou cibuli, přiklopíme a na mírném plameni dusíme do měkka přibližně 35 minut. Dosladit zelí lze buď cukrem, nebo můžete zkusit přidat dvě lžíce medu.

Ale nemusí to ale být jen červené zelí. Tady se zvyklosti v jednotlivých rodinách liší. Někde se k porci přidává i bílé zelí. Stejně tak se kombinují houskové a bramborové knedlíky, hodí se i chlupaté, ve kterých se při přípravě kombinují vařené a syrové strouhané brambory. A na Moravě nebo Slovensku i ty výše zmíněné lokše.

Podívejte se, jak je možné kachnu upéct společně i se zelím a lokšemi.

Lokšemi je dokonce možné kachnu i nadívat společně se zelím. Hotové lokše se při tomto způsobu srolují naplněné zelím, vloží  se do ptáka a spolu se pečou. Po naporcování je tak jídlo hotové. S tímto konceptem se proslavila jedna restaurace v pražských Nuslích, jejich recept najdete zde.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

Vítězka MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková a porotce soutěže Přemek Forejt...

„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství sedmnáctileté Kristíny...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Guru kutilů sám moc nekutil. Přemek Podlaha by se dožil 81 let

Přemek Podlaha ještě při aktivním natáčení

Guru zahrádkářů a kutilů Přemek Podlaha by se 13. června 2019 dožil 81. narozenin. Hodně se vyžíval na zahradě, na...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Kočka těžce pokousala ženu, strážníci zvíře dvě hodiny unavovali

Zranění způsobená kočkou poměrně hodně krvácela.

Velmi agresivní a vytrvalá byla kočka, která v opavském bytě zaútočila na ženu. Ta zvíře před časem našla a vzala si ho...

Další z rubriky

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Nepusťte zloděje do bytu. Balkon zamkněte, na okna nalepte fólie

Bezpečnostní fólie v sobě skrývá obrovské překvapení pro zloděje. Jakmile...

Najít příbytek vybílený zloději si jistě nepřeje nikdo. Z policejních statistik však vyplývá to, že až 95 % pachatelů...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Najdete na iDNES.cz