Na deset porcí budete potřebovat: 1 zhruba čtyřkilovou husu, sůl, 2 lžíce kmínu, 150 g švestek, 250 g jablek, 250 g hrušek. Na červené zelí 2 cibule, olej, 800 g sterilovaného červeného zelí, 40 g tmavého cukru, 200 ml červeného vína, sůl a 50 g brusinkového kompotu. Na knedlíky 1,5 kg brambor, 50 ml mléka, sůl, 230 g dětské krupičky, 180 g polohrubé mouky a 3 vejce.
Příprava krok za krokem |
Svrchu i zevnitř husu nejprve opláchněte a osušte. Odstraňte z ní křídla, položte ji na dno pekáče a ochuťte solí i kmínem. Husu podlijte, přiklopte a vložte do trouby. Při 160 °C duste asi 150 minut, zhruba v polovině doby pečení slijte vypečený tuk.
Ovoce, které přijde pod husu, očistěte a omyjte, švestky vypeckujte a přepulte. Jablka a hrušky zbavte jádřinců a nakrájejte je na měsíčky.
Asi 60 minut před koncem pečení přidejte ovoce k huse a pečte společně nepřikryté. Ovoce by mělo být měkké a kůže husy zlatá. Hotovou husu podávejte s chlupatými knedlíky a červeným zelí.
Na knedlíky si oloupejte a nastrouhejte syrové brambory na jemném struhadle, vymačkejte z nich tekutinu a promíchejte je s horkým mlékem a lžičkou soli. Přidejte krupičku, mouku a vejce, zpracujte těsto a nechte ho chvilku odpočinout.
Z těsta pak pomocí dvou lžic vykrajujte noky rovnou do vroucí a osolené vody. Po 2 minutách opatrně odtrhněte ode dna a zvolna vařte asi 10 minut. Po uvaření je vyndejte do mísy se studenou vodou, nechte je lehce zchladnout a slijte je přes síto.
Svatomartinskou husu za 13 hodin upečete i bez kontroly |
A jak připravíte zelí? Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, na rozpáleném oleji ji nechte zesklovatět. Pak přidejte zelí a cukr. Podlijte vínem, osolte a duste doměkka. Ke konci dušení přimíchejte k zelí brusinky. Vše společně ještě krátce povařte a dle potřeby dochuťte solí.
(Doba přípravy je 200 minut. Jedna porce obsahuje 5 571 kJ/1 331 kcal.)