Jak připravíte svatomartinskou husu s chlupatými knedlíky a zelím

Autor: ,
  0:09
Pečená husa, chlupatý knedlík a zelí je jako kombinace naprostá klasika. Když se k tomu přidá tradiční podzimní ovoce, jako jsou jablka, hrušky a švestky, staročeská lahůdka je na světě.
Svatomartinskou husu podávejte s chlupatými knedlíky a zelím.

Svatomartinskou husu podávejte s chlupatými knedlíky a zelím. | foto: Kulinární studio MAFRA

Na deset porcí budete potřebovat: 1 zhruba čtyřkilovou husu, sůl, 2 lžíce kmínu, 150 g švestek, 250 g jablek, 250 g hrušek. Na červené zelí 2 cibule, olej, 800 g sterilovaného červeného zelí, 40 g tmavého cukru, 200 ml červeného vína, sůl a 50 g brusinkového kompotu. Na knedlíky 1,5 kg brambor, 50 ml mléka, sůl, 230 g dětské krupičky, 180 g polohrubé mouky a 3 vejce.

Příprava krok za krokem

Svrchu i zevnitř husu nejprve opláchněte a osušte. Odstraňte z ní křídla, položte ji na dno pekáče a ochuťte solí i kmínem. Husu podlijte, přiklopte a vložte do trouby. Při 160 °C duste asi 150 minut, zhruba v polovině doby pečení slijte vypečený tuk.

Ovoce, které přijde pod husu, očistěte a omyjte, švestky vypeckujte a přepulte. Jablka a hrušky zbavte jádřinců a nakrájejte je na měsíčky.

Asi 60 minut před koncem pečení přidejte ovoce k huse a pečte společně nepřikryté. Ovoce by mělo být měkké a kůže husy zlatá. Hotovou husu podávejte s chlupatými knedlíky a červeným zelí.

Na knedlíky si oloupejte a nastrouhejte syrové brambory na jemném struhadle, vymačkejte z nich tekutinu a promíchejte je s horkým mlékem a lžičkou soli. Přidejte krupičku, mouku a vejce, zpracujte těsto a nechte ho chvilku odpočinout.

Z nastrouhaných brambor vymačkejte tekutinu.
Přidejte krupičku, mouku a vejce.
Z těsta pak pomocí dvou lžic vykrajujte noky rovnou do vroucí a osolené vody.
Po 2 minutách noky opatrně odtrhněte ode dna a zvolna vařte asi 10 minut. Po...

Z těsta pak pomocí dvou lžic vykrajujte noky rovnou do vroucí a osolené vody. Po 2 minutách opatrně odtrhněte ode dna a zvolna vařte asi 10 minut. Po uvaření je vyndejte do mísy se studenou vodou, nechte je lehce zchladnout a slijte je přes síto.

Svatomartinskou husu za 13 hodin upečete i bez kontroly

A jak připravíte zelí? Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, na rozpáleném oleji ji nechte zesklovatět. Pak přidejte zelí a cukr. Podlijte vínem, osolte a duste doměkka. Ke konci dušení přimíchejte k zelí brusinky. Vše společně ještě krátce povařte a dle potřeby dochuťte solí.

(Doba přípravy je 200 minut. Jedna porce obsahuje 5 571 kJ/1 331 kcal.)

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Cokoliv si vymyslela, manžel na zahradě zbudoval. Koupací káď i suchý potok

Soutěž

Přijměte pozvání na zahradu, jejíž vznik inspirovala Zahrada Jiřího Trnky. Stále ještě není hotová ani dokonalá, ale má originální tvář. A takhle nějak to majitelé zamýšlejí a svou zahradu považují...

Na zahradu ve dvoře a bez trávníku se vešlo jezírko se saunou, kuchyň i oheň

Vešlo se tam vše, a možná ještě víc, než si původně majitelé dovedli představit. „Vešlo se to tam proto, že tam není trávník,“ vysvětluje zahradní designér Ferdinand Leffler z atelieru Flera nad...

KVÍZ: Zkuste velký letní filmový kvíz, vyhrát můžete vířivku

Soutěž

Koupání a obecně voda je součástí mnoha filmových snímků. Vybrali jsme několik z nich a budeme se ptát v soutěžním kvízu o luxusní nafukovací vířivku od Mountfieldu na zajímavosti s nimi...

Včely přestávají bzučet. Pro přírodu i lidi to může znamenat katastrofu

Jemné bzučení čmeláka, které ohlašuje příchod léta, by se mohl stát vzácností. Zdá se, že toto bzučení bude kvůli klimatickým změnám a obecné devastaci přírody brzy minulostí. Sníží se schopnost...

Zahradu si rozvrhli jako dům a svůj sen vlastnoručně zasadili do hlíny

Soutěž

Jejich zahrada je prý srdcem i rukama tvořená zhruba na polovině pozemku velkého cca 900 metrů čtverečních. Tvořili ji pomalu, kousek po kousku, s trpělivostí a radostí. Nejsou odborníci, ale...

Nechte půdu pracovat i po sklizni. Druhý výsev pomůže i příští sezonu

Záhony po sklizni nemusí zůstat ladem. Vhodně zvolený druhý výsev nebo zelené hnojení vám pomohou prodloužit sklizeň, zlepšit půdu a připravit zahradu na další sezonu.

19. července 2025

Divočinu protkanou cestičkami si užívají z prosklené terasy, budují udírnu

Soutěž

„Naše zahrada je živoucím důkazem toho, že vášeň a touha učit se, dokážou přetvořit i počáteční neznalost v pestré dílo. Centrálním prvkem je udržovaný trávník, který elegantně kontrastuje s bujnými...

19. července 2025

Lední medvědice z Německa dorazily do Brna. S Corou se nejdřív očichají

Dvě lední medvědice Anna a Elsa už jsou v brněnské zoo, z Německa dorazily v pátek ráno. Cesta trvala asi 11 hodin. Zatím jsou v zázemí, o víkendu by se ale měly poprvé přes plot vidět s medvědicí...

18. července 2025  16:12

Růže potřebují řez i v létě. Správný postup podpoří jejich růst

Odstranění odkvetlých květů růže nejen zlepšuje vzhled keřů, ale také zabraňuje tvorbě plodů, které rostlinu oslabují. Jak a kdy provádět letní řez různých typů růží pro dosažení nejlepších výsledků?...

18. července 2025

Vycvičím medvěda i vlka. S kočkami mám osobní problém, říká Roger Farr

Jako profesinální trenér zvířat se podílel na takových filmových trhácích jako jsou Hanební parchanti nebo Matrix Resurrections, o řadě reklam natočených pro významné agentury ani nemluvě. V oboru se...

18. července 2025

Včely přestávají bzučet. Pro přírodu i lidi to může znamenat katastrofu

Jemné bzučení čmeláka, které ohlašuje příchod léta, by se mohl stát vzácností. Zdá se, že toto bzučení bude kvůli klimatickým změnám a obecné devastaci přírody brzy minulostí. Sníží se schopnost...

18. července 2025

Oceněných je patnáct zahrad čtenářů, zaujal i skrytý potenciál či stará škola

Soutěž

Od května nám posíláte fotografie a příběhy svých zahrad a dělíte se o ně s ostatními čtenáři portálu iDNES. Z těch, které jsme stihli uveřejnit v prvním kole, se týden pečlivě vybíralo, zapojili...

17. července 2025  9:15

Přímý výsev fenyklu zvládne každý. Stačí dodržet správný postup

Fenykl patří mezi stále oblíbenější plodiny českých zahrad. Má výraznou, ale jemnou anýzovou chuť a hodí se do mnoha letních jídel. Aby však vytvořil šťavnaté a křehké bulvy, je potřeba vědět, kdy a...

17. července 2025

Zkrásní po ní kůže, vlasy i domácnost. Šťáva z citronu dřív sloužila i špionům

Premium

Snem každého inovátora v kosmetickém průmyslu je naprosto univerzální mužský hygienický prostředek „all-in-one“. Příroda však jeden takový vynalezla už dávno. Dá se použít na vlasy, na pleť, na...

17. července 2025

ANKETA: Vybírejte s profíky nejkrásnější zahrady a hrajte o knihu od Lefflera

Soutěž

Krása je velmi subjektivní kategorie, hodnotitelská měřítka máme odlišná a každému se líbí něco jiného. Což platí i pro zahrady. Vyzkoušejte si, jak těžké je vybrat ty nejkrásnější. V naší anketě k...

9. července 2025  14:49,  aktualizováno  16.7 10:09

Když se to s ním naučíte v kuchyni, z nenávisti ke květáku bude láska

Buď ho milujete, nebo nemůžete ani cítit. Květák dělí lidi na dvě nesmiřitelné skupiny, podobně jako brokolice. Přitom je to velmi zdravá a při správné úpravě i chutná zelenina.

16. července 2025

KVÍZ: Zkuste velký letní filmový kvíz, vyhrát můžete vířivku

Soutěž

Koupání a obecně voda je součástí mnoha filmových snímků. Vybrali jsme několik z nich a budeme se ptát v soutěžním kvízu o luxusní nafukovací vířivku od Mountfieldu na zajímavosti s nimi...

vydáno 16. července 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.