Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zkuste grilovaného pstruha ve tvaru růže. Procvičíte se ve filetování

Lehce stravitelný pstruh nabízí bezpočet kulinářských úprav. Nejlépe však chutná z grilu a na dřevěném uhlí. Dnes vám proto průvodci akademií ukážou, jak si na grilu udělat pstruha v netradičním tvaru růže se sladkokyselým mrkvovým salátem. Dá to sice o kapku více práce, ale výsledek potěší oko a chuťové buňky.

„Rybu lze připravit na mnoho způsobů, dá se udělat vcelku nebo jako filet, na kousky, na špízu, ale dneska ji budeme dělat ve tvaru růže,“ říká v úvodu epizody David Kubricht.

Místo, které tentokrát průvodci pro svůj recept z grilu vybrali, se nachází v malebné obci Velké Žernoseky, v rozlehlém areálu Parku inspirace, který zde vybudovala rodinná firma CS Beton z prvků, které sama vyrábí. Park slouží hlavně veřejnosti jako volnočasový prostor, ale i jako místo, kde můžete načerpat inspiraci pro váš dům či zahradu.

Správnou úpravu ryb ovlivňuje mnoho faktorů

Cílem vždy je, aby se ryba nevysušila a nerozpadla. Její maso navíc průvodci použijí jako nosič dalších chutí, které chtějí do svého pokrmu dostat, proto z rybích filetů vytvoří několik rolovaných růžiček.

Tvar růže je jen trik, který pomůže tento plán zrealizovat. Postup sice není úplně jednoduchý, ale výsledkem je úžasný pokrm.

Na růže si připravte dva kuchané pstruhy. Rybu nejdříve nožem nařízněte u ocasní ploutve až k páteři. To samé udělejte u prsních ploutví za hlavou.

„A velmi pomalu a opatrně odřízněte filet z jedné strany ryby. Začněte u hlavy a řez veďte nožem velmi blízko páteře až k ocasu,“ radí evropský mistr v grilování Daniele Govoni.

Suroviny na růže z ryb:

  • 2 ks kuchaného pstruha
  • 1 olivový olej Monini
  • 4 filety ančovičky
  • 8 naložených zelených oliv
  • 1 stroužek česneku
  • 1 limetka
  • 1 svazek koriandru
  • 1 grilovací směs koření SPoG

V další fázi pak na obou koncích přeřízněte rybě páteř, ale jen ke kůži. „Chceme totiž, abychom udrželi celý tvar ryby,“ upozorňuje Daniele. Druhý filet tedy vyřízněte těsně pod kůží. Výsledkem je, že vám zůstane hlava i s ocasem ryby spojena pouze kůží, jeden filet bez kůže a druhý s kůží, kterou také opatrně odřízněte.

Grilovací akademie

Nepříliš známá místa po celém Česku, skvělí kuchaři, dodavatelé zajímavých výrobků i surovin. Grilovací akademie je inspirativním a edukativním průvodcem světa grilování.

Průvodcem akademií je odborník na grilování pipMaster David Kubricht. pipMaster každý týden ve svém YouTube pořadu lidem radí, jak udělat něco dobrého na grilu, nejen krkovičku nebo steak.

Připravené filety rozřízněte podélně na proužky, ze kterých následně vytvoříte růže. Pokud se vám některý filet nepovedl vyříznout ideálně, nevadí.

„Tvar není až zase tak důležitý, protože jakmile i ten nepovedený kus filetu zamotáte do růže, rozdíl nepoznáte,“ radí Daniele. „A ze zbytků, které ořežete, si samozřejmě můžete udělat třeba skvělou rybí polévku,“ přidává svůj tip pipMaster.

Na hliníkovou misku nalijte trochu olivového oleje a vložte do ní skelety pstruhů, a to kůží dolů. Vedle si nasekejte na tenké plátky jeden stroužek česneku a připravte ančovičky a nakládané zelené olivy. Následně můžete začít růže kompletovat.

Na jednu olivu dejte půl ančovičky, položte na připravený proužek ryby, přidejte dva plátky česneku a pomalu zarolujte, tím vám vznikne tvar růže. Postup opakujte se všemi připravenými plátky.

Celému postupu nejlépe porozumíte, když se podíváte na úvodní video. Určitě to nemusí být jediná metoda, jak filetovat rybu, každý z kuchařů má svůj vlastní styl.

Jednotlivé růže přendejte do vyříznutého skeletu pstruha a lehce zakápněte olivovým olejem. Dále přidejte koření SPoG ze soli, pepře, granulované cibule a česneku.

U ryby sice platí hodně soli, ale o to méně ostatního koření nebo bylinek. Ideální poměr soli a ostatních základních koření najdete právě ve SPoGu. Navrch ryby natrhejte ještě trošku čerstvého koriandru.

„Danieli, nebylo to jednoduché, ale růže máme hotové, nakonec to vypadá hezky a můžeme s rybou do grilu,“ říká pipMaster. Gril si roztopte na 150 stupňů nepřímou metodou. Rybu na hliníkové misce dělejte jen 12 až 13 minut.

K rybě se hodí sladkokyselý mrkvový salát

Než se udělají ryby, připravte si přílohu. Průvodci k rybě zvolili sladkokyselý mrkvový salát, na který budete potřebovat jednu červenou cibuli, kterou nakrájejte na tenká kolečka a svazek mrkve nakrouhaný na mandolíně do tvaru julienne.

Jsou to nudličky o tloušťce 2–3 mm a délce asi 10 centimetrů. „Na mandolíně to je prostě radost dělat,“ pochvaluje si pipMaster. Naráží na to, že ne každý je zběhlý v práci s nožem tak, aby dosáhl stejného efektu klasickou metodou s nožem.

Suroviny na sladkokyselý mrkvový salát:

  • 1 svazek mrkve
  • 1 červená cibule
  • 1 lžíce medu
  • 3 lžíce balzamikového octa
  • 1 kořenicí směs SPoG
  • 5 lžic olivového oleje

Dále si připravte zálivku. Do skleněné misky nalijte pět lžic olivového oleje, pak přidejte tři lžíce balzamikového octa, jednu lžíci medu a trochu SPoGu. Vše důkladně rozmíchejte, aby se vám med rozpustil. Přidejte pokrájenou cibuli s mrkví a důkladně promíchejte. Salát je ideální připravit den předem.

Zpátky ke grilu

Finální teplota uvnitř ryby by měla být okolo 50 až 55 °C, v tento okamžik rybu v misce sundejte z grilu. Celou ji opatrně přendejte na talíř a nastrouhejte na ni trochu limetkové kůry a lehce zakápněte limetkovou šťávou. Přidejte mrkvový salát a rybu lehce dozdobte pár lístky čerstvého koriandru.

K dobré rybě patří samozřejmě dobré víno. Daniele vybral polosuché víno Müller Gewürztraminer Klöch 2020 z oblasti Vulkaland Steiermark. Víno má čistou intenzivní chuť s nádechem zralých peckovin a mandarinkové kůry. Jeho světlou barvu podporují květinové tóny ibišku, meduňky a exotického ovoce.

„Tak Danieli, jdeme ochutnat? Jsem na to moc zvědavý,“ říká velký fanoušek grilování David Kubricht. „Super to voní, je to úžasný, ta oliva a ančovička dodají rybě úplně jinou chuť, fakt skvělý,“ dodává spokojený pipMaster.

Autor:

Polévka z grilu? I to je možné, ale v Česku na grilu se stala katem

Vítězná polévka z pečené zeleniny

VIDEO Soutěž Česko na grilu na Primě postoupila do třetího kola a má o jednu soutěžící dvojici méně. V...

Česko na grilu: o první sestupující dvojici rozhodl nedopečený štrúdl

Hušky s fíky. Původně nepochopená nápln si nakonec vysloužila potlesk.

VIDEO Porotci pořadu, který můžete sledovat každou sobotu na Primě se mýlili, když neodhadli chutě...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

Porotci pořadu Česko na grilu Zdeněk Pohlreich a Martin Svatek

VIDEO Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Udělejte na grilu pravá křidélka Buffalo. Kůrku jim dodá kypřicí prášek

Křídla Buffalo se sýrovou omáčkou

VIDEO Stejně jako si Čech k pivu objedná utopence nebo nakládaný hermelín, jsou pro typického Američana...

Vyzkoušejte na grilu barbecue bůček špikovaný česnekem a feferonkami

Špikovaný bůček s nakládanou okurkou

VIDEO Patří k nejšťavnatějším a nejchutnějším masům na světě. Bůček si zamiloval i pipMaster a prohlašuje...

  • Nejčtenější

Zahrada u řadovky je malá, úzká a moc do kopce. Architektka si poradila

14. května 2024

Velmi omezený prostor, pouhých sto čtverečních metrů s ne zrovna ideálním půdorysem, navíc ve...

KVÍZ: Poznáte podle obrázku plemeno psa?

12. května 2024

Když na ulici potkáte vlčáka nebo jezevčíka, určitě je rozeznáte. Ale co méně známá psí plemena?...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prvorepublikovou zahradu v Kroměříži rodina zachovala, včetně růží a pivoněk

9. května 2024

Soutěž Zahrada u rodinné vilky budovaná před 85 lety, na níž se zachovala řada původních dřevin a keřů,...

Zahradu v Podještědí si užívají u bazénu. S výhledem na rybník i do krajiny

13. května 2024

Soutěž Sudetská zahrada na ostrůvku, říká čtenář Roman skromně své zahradě v Podještědí, vypadá však spíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Michelinské restaurace? Toxické prostředí, šikana i drogy, líčí kuchař Molina

14. května 2024

Premium Přiznává, že naplňuje známé klišé: „Špatně jsem se učil, a tak jsem šel na kuchaře.“ Ale Ondřej...

Mazlíčci hrají o granule, deku i lahodné kapsičky. Rozhodněte v anketě

1. května 2024  1:05,  aktualizováno  15.5 9:15

Květnové hlasování v pravidelné fotosoutěži o nejroztomilejší mazlíčky je tu. Tentokrát autoři...

Rostliny umí přinutit hmyz kopulovat, ptáky přenášet pyl i způsobit požár

15. května 2024

Některé rostliny nám dokážou během jediné sezony předvést koloběh života od klíčení semínka, růst,...

Asie na grilu? Podle Pohlreicha to jde hravě zvládnout, když máte fantazii

15. května 2024

Některá zadání poroty v soutěži Česko na grilu jako by už zoufale zkoušela, co ještě lze na grilu...

Michelinské restaurace? Toxické prostředí, šikana i drogy, líčí kuchař Molina

14. května 2024

Premium Přiznává, že naplňuje známé klišé: „Špatně jsem se učil, a tak jsem šel na kuchaře.“ Ale Ondřej...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...