Středa 11. prosince 2019, svátek má Dana
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 11. prosince 2019 Dana
Premium

Můžu najít chyby na Pohlreichovi i na Babicovi, vypráví kuchař Sapík

Oba vařili pro papeže Jana Pavla II. nebo prezidenta Václava Havla - šéfkuchaři...
31. října 2019

První má vyhlášenou rodinnou restauraci v Klokočné u Prahy, kde vaří především českou klasiku,...

Premium

Život bez michelinské hvězdy. Otřáslo to se mnou, říká šéfkuchař Paulus

Roman Paulus patří už řadu let mezi tuzemské nejlepší kuchaře, v roce 2012...
29. října 2019

V tuzemsku patří už řadu let mezi nejlepší kuchaře, v roce 2012 dovedl pražskou hotelovou...

Vypadá jako včela, je to kudlanka. Nově objevený druh straší predátory

Na Zemi žije přes 2 500 druhů kudlanek.
aktualizováno  29. října 2019

Zcela nový druh kudlanky nábožné objevili vědci v Amazonii. Má dokonalé mimikry: zbarvením,...

Úzké nášlapy, špatná volba typu: na co si dát pozor při opravě schodiště

Schody nejsou jen technickým způsobem, jak se dostat z patra do patra, ale i...
29. října 2019

Pokud schodiště zabírá moc místa, už se nehodí k novému nábytku nebo se vám po něm hůř chodí,...

Premium

Homelesácká večeře i smrad na talíři. Šéfkuchař Forejt nemá o nápady nouzi

Přemek Forejt, šéfkuchař olomoucké restaurace Entreé a porotce soutěže...
27. října 2019

Tvrdí o sobě, že se rád ukazuje a že je lehce odrzlý. Jako kluk chtěl být hercem, ale nakonec si...

Podzimní servis pro váš dům: okap opravte lepidlem, komín nechte profíkům

Před zimou důkladně vyčistěte okapy a v případě poškození je i opravte, ať...
27. října 2019

S blížící se zimou je třeba myslet na údržbu komínů nebo okapů vašeho domu či chaty. Pomoci si...

Premium

Pohlreich: My Češi jsme rasisti. Ukrajincům bychom měli líbat zadek

Zdeněk Pohlreich je známý šéfkuchař, jehož proslavila nejen jeho gastronomická...
24. října 2019

Po deseti letech odešel z pořadu, který z něj v padesáti letech udělal bez nadsázky superstar....

Cuketa je nesmrtelná: snadno se pěstuje a v kuchyni z ní připravíte cokoli

Cukety nemusejí být jen zelené, štíhlé a dlouhé jako okurky. Mohou být i žluté,...
23. října 2019

Kdo si cukety jednou pustí do zahrádky, už se jich prý nezbaví. Pěstují se totiž velmi snadno a...

Extrémní gastro: Chuť kočky, „králíka bez uší“, oslovuje tradiční Švýcary

21. října 2019

„Skandál. Proti etice!“ volali rozhořčení Italové, když jejich šéfkuchař prohlásil o kočičím mase:...

Devatero plodin od jáhel po čirok, které dodají jídelníčku sílu i šťávu

18. října 2019

Už staří Římané nazývali zdánlivě obyčejnou ovesnou kaši pokrmem bohů a věděli proč. Stačí si tento...

Pekelně se soustřeď. Autor pexesa přišel kvůli komunistům o slávu i peníze

17. října 2019

Pekelně se soustřeď, neboli pek-se-so. Pexeso. Tak vznikl název hry, kterou milují snad všichni....

Je ideální čas na sběr kořenů bylin. A přípravu tinktur či náhražky kávy

16. října 2019

Začátek podzimu je nejvhodnější čas ke sběru kořenů rostlin, jejichž léčivá moc je ceněna odedávna....

Prostřete pro svoje oči. Zrak chrání nejen mrkev, ale i meruňky či ořechy

16. října 2019

Chroupání mrkve vás sice dioptrií nezbaví, ovšem některé druhy potravin skutečně zraku prospívají....

Jablka zpracujte na křížaly, džem, víno i pečený čaj. Zásoby se hodí

11. října 2019

Co s nimi? Urodilo se vám na zahradě tolik jablek, že vám docházejí nápady, jak je zužitkovat, a...

Nechtěl věčně školit své kuchaře, vsadil na vzdělávání už ve škole

9. října 2019

Kuchař Jiří Roith se rozhodl změnit české odborné gastronomické školství. Vymyslel koncept, kdy...

Mikroplasty z čajových sáčků změnily těla korýšů. Efekt na lidi neznáme

4. října 2019

Plastové čajové sáčky, které řada lidí používá každý den, uvolňují do vylouhovaného čaje miliardy...

Hříbky pěkně poduste a podávejte s bramborami a kapustou. Dokud rostou

2. října 2019

Rostou. Snad všude po republice. A stále ještě i hříbky. Tak toho koukejte využít, zaběhněte do...

Barevné krásky fuchsie: jak o ně pečovat a jednoduše si je namnožit

1. října 2019

Fuchsie jsou stálicemi našich balkonů a teras, každý rok se objevují nové tvary květů i početné...

KVÍZ: Otestujte, jak se vyznáte v názvech zahraničních pokrmů

1. října 2019

Nabídky v restauracích se jen hemží názvy pokrmů, u kterých mnozí netuší, jaké jídlo mají očekávat,...

Hasiči varují před stoupajícím počtem požárů komínů. Nehaste je vodou

30. září 2019

Počet požárů způsobených špatnou instalací, provozem či zanedbanou údržbou topidel a odtahů spalin...

Premium

Síla přírody: rostliny dokážou posílit imunitu, vyléčit nemoci, ale i zabít

28. září 2019

Rostlinná „lékárna“ představuje obří zásobárnu látek, které příroda s předstihem připravila pro...

Vinaři si pochvalují dobrý ročník. Přes boj se špačky, vosami i škvory

27. září 2019

Sklizeň ve vinohradech ukázala, že letošní úrodu si moravští vinaři mohou opravdu pochvalovat. „Je...

Problém sdílení klíčů nemá snadné a levné řešení, upozorňuje odborník

26. září 2019

Ačkoliv dnes existují systémy, které umožňují otevřít zámek od domu digitálně kartou nebo mobilem,...

U nás studenty učíme vařit sami, říká pedagog z vyhlášené hotelové školy

25. září 2019

Roman Sejval je učitelem na Soukromé hotelové škole Bukaschool a se svými studenty se pravidelně...

Angínovník, přeborníka na bolest v krku, si můžete pěstovat i doma

23. září 2019

Už název nikoho nenechá na pochybách, k čemu je dobrý angínovník neboli belamkanda čínská...

Premium

Med nad zlato. Pokud zmizí včely, za čtyři roky odejdou i lidé

23. září 2019

Přituhuje. Vlezlá zima se zrána začíná zadírat do kůže. Podzimní počasí přichází tak rychle, jako...

Sezona dýní je tady. Vyznáte se v nich a umíte je zpracovat v kuchyni?

21. září 2019

Dýně jsou k dostání všude, stačí po nich jen sáhnout. Jak však poznat na první pohled ty...

Nejlepší bio pochoutka roku je sušené maso. Je od mlsné kozy

20. září 2019

Na zemědělskou tradici svého otce i dědy Barbora Filípek Spitzová navázala teprve před čtyřmi lety,...

Pivo si vaří v paneláku a královsky se baví. Domácích vařičů přibývá

19. září 2019

Staletá tradice českého pivaření má nový fenomén. Stále víc lidí se baví samovýrobou a...

V Praze se chystá festival mušlí. Netradiční pokrm servírují slavní kuchaři

18. září 2019

Festival Prague Mussel Week chce ukázat, že mušle nejsou luxusním nedostupným zbožím, ale chuťově...

Houbové dobroty k zakousnutí: zkuste pirohy, bramboráky, koláč i palačinky

16. září 2019

Párkrát zapršelo, je relativně teplo a houby konečně rostou. A pokud nemáte čas na procházku v lese...

Kuchař a lovec chutí: Ochutnávání v cizině je důležité pro rozvoj podniku

13. září 2019

Ve restauracích, kde pracuje, mu říkají kuchař cestovatel. Cestuje mezi Ukrajinou a Čechy, mezi...

V USA našli dvouhlavou želvu. Nemůže za to radiace, ale genetická mutace

12. září 2019

Želví „mutantku“ se dvěma hlavami objevili ochránci přírody na břehu Atlantiku. Bizarní stvoření má...

Oživuji mrtvé látky, říká žačka Liběny Rochové. Prodává odpad z textilek

10. září 2019

Designérka Lenka Vacková dává druhou šanci textiliím, které by jinak patrně skončily v kontejnerech...

Zatočte se škůdci na zahradě. Poradíme, jak se zbavit mšic či padlí

7. září 2019

Vrcholící léto je pro nejrůznější zahradní škůdce ráj. Na zahradě vám může řádit třeba krtek, ve...

Kalamáry s bůčkem místo guláše. Gastropunk si najde místo i na venkově

5. září 2019

Šéfkuchař Daniel Holan, který věci dělá po svém, dokázal v malé obci na Berounsku vybudovat...

Najdete na iDNES.cz