"Na posílení imunity se dá využít kolem 80 druhů hub, ale zcela jednoznačnými favority jsou houževnatec jedlý neboli houba šii-také a hlíva ústřičná," radí zkušený a uznávaný mykolog Jiří Baier, který se léčivými účinky hub dlouhodobě zabývá. "Ty zvýší imunitu natolik, že by člověk měl být prakticky nezničitelný," dodává s nadsázkou.
Hlívu ústřičnou mohou i alergici
Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) si už v řadě domácností našla své místo v kuchyni, případně v podobě kapslí či sirupu posilujících imunitu. Má to své opodstatnění, které vám potvrdí nejen léčitelé ale i seriózní lékaři. Tato houba totiž obsahuje polysacharid β-glukan, který imunitu organismu prokazatelně stimuluje .
Houbu můžete samozřejmě konzumovat čerstvou, dnes už ji koupíte v průběhu celého roku dokonce i v supermarketech. Jen si dejte pozor na zemi původu. Baier nedoporučuje kupovat hlívu pocházející z Polska, protože Poláci při jejím pěstování údajně používají pesticidy. Nejste ale odkázáni jen na nabídku trhu, hlívu si dokonce můžete i sami pěstovat - čtěte Vypěstujte si vlastní houby, za pár týdnů můžete sklízet.
Hlíva je jedna z mála hub, která se dá v omezené míře konzumovat i syrová, což se doporučuje hlavně alergikům. "Ohřátím nad 40 stupňů z ní totiž vyprchávají látky účinné na alergii," vysvětluje Baier. Lze ji například přidávat do zeleninových salátů, nebo si ji nakrájet na obložený chleba. Kromě imunoglukanů obsahuje i celou řadu vitamínů a stopových prvků, proteiny či vlákninu.
Jinak se doporučuje - a dělají to tak jak mykolog Baier, tak i Jiří Pirner, šéf Botanické zahrady léčivých bylin při farmaceutické fakultě UK v Hradci Králové - čerstvou hlívu si doma usušit, stačí při teplotě zhruba 30 stupňů Celsia, poté rozemlít na jemný prášek a denně užívat půl až celou polévkovou lžíci. Hlíva není aromatická a nemá výraznou chuť, takže je možné si ji zamíchat například do jogurtu. "Ideální je užívat hlívu tímto způsobem pravidelně každý den, po dobu dvou měsíců," radí Pirner. Přidat ji ale můžete i do polévky, omáčky nebo třeba do bábovky. Účinné léčivé látky varem ani pečením nezničíte.
Houževnatec se dá používat jako koření
Houževnatec jedlý (Lentinus edodes) zvaný šii-také se k nám dováží v sušené podobě, ten nejkvalitnější podle Baiera pochází z Číny. Lze ho koupit i v kapslích, ale bývá samozřejmě dražší, navíc se nemusíte dopátrat původu hub. Houževnatec se dá pěstovat podobně jako hlíva, můžete ho tedy koupit i čerstvý, dokonce i přes internet.
Koupíte-li sušené plodnice, není opět problém si je doma v mixéru pomlít na prášek. Užívat ho můžete i samotný, zhruba půl polévkové lžíce denně. Je ovšem na rozdíl od hlívy poměrně aromatický a každému jeho chuť nevyhovuje. Ideální je používat ho jako koření - na maso, do polévek i do omáček. Průběžně tak budete posilovat svoji imunitu a zároveň budovat aktivní obranu proti chřipkovým virům.
To ve své internetové poradně potvrzuje i vyhlášený bylinkář Pavel Váňa, který uvádí, že kromě posílení imunity houževnatec působí proti chřipkovému viru. Stejně tak doporučuje pro posílení imunity i další čínskou houbu lesklokorku lesklou (Ganoderma lucidum).
Houby na imunitu donesete i z lesa"Z hub posilujících imunitu, které v našich lesích právě rostou - a většinou je tam najdete po celou zimu - bych vybral vějířovec obrovský (Meripilus giganteus) a outkovku pestrou (Trametes versicolor)," prozrazuje Jiří Baier. V omezené míře se dají konzumovat syrové jako hlíva, jsou ale poměrně tuhé a houževnaté. "Konzumovat se dají například tak, že je syrové rozemelete a přidáte si lžíci třeba do vloček s mlékem," pokračuje mykolog. A nebo je také usušíte a rozemelete na jemný prášek, který můžete užívat průběžně. "Pro obě tyto houby platí, že kromě posílení imunity působí podle posledních lékařských výzkumů i proti rakovině," dodává Baier. |