Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Vaříme s Berkym

Půl roku jsem musel držet bobříka mlčení, říká vítěz Masterchefa

Rozstřel

Natáčení letošní řady soutěže Masterchef Česko 2023 skončilo v květnu, bobříka mlčení musel jeho vítěz Jan Albrecht držet až do tohoto předvánočního týdne. Jaké to bylo, co ho dovedlo k výhře a na co...

21. prosince 2023

Punčochář vařil tradiční goja s vepřovými střevy, Romové je vzali na milost

Připravit na otevřeném ohni jídlo vycházející z tradičního romského pokrmu goja, to nebyl pro Jana Punčocháře a Přemka Forejta úplně snadný úkol. Už proto, že se daný díl gastro-road-show Souboj na...

13. října 2023

Životabudič jménem polévka. Zahřeje, dodá sílu, vývar potěší i klouby

Dobrá polévka je základ! Dříve se jedla jako lék a později coby pokrm osvěžující, posilující a lahodný. Největším fanouškem polévek býval francouzský král Ludvík XIV., který byl schopen sníst hned...

7. ledna 2023

Nebere vás cukroví? Napečte místo něj slané dobroty s pivem podle Berkyho

Nejíte cukroví? Nevadí. Není nic jednoduššího, než si na Vánoce napéct jeho slanou verzi v nejrůznějších podobách. Finalista Masterchefa Pavel Berky nabízí na vyzkoušení například své recepty s pivem...

19. prosince 2022

Číču zradila chuť. Dojela na sladké krevety a vypadla z Masterchefa první

Ve středu vypadla jako první z finálové šestnáctky televizní soutěže Masterchef Česko 2022 Číča, jejíž jídlo v jedné výzvě porotci odmítli ochutnat, v další ji zradila její vlastní chuť. Smůla....

21. září 2022  21:45

Naučte se ověřené tipy, jak dostat do domácích vývarů poctivou sílu

Polévka je grunt, to je známá věc. Kvalitní vývar je bohatým zdrojem kolagenu, bílkovin, vitaminů a minerálů, které naše tělo ocení. Poradíme vám, jak z něj získat maximum.

4. února 2022

Titul Masterchefa získala za menu v duchu nejoblíbenější pohádky z dětství

Nejenže vařily v rondonech, vařily také před zraky loňských finalistů, rodin a přátel. Z balkonu je podporovali i kolegové, kterým finále soutěže Masterchef Česko 2021 uteklo. Vyhrát chtěly všechny...

24. listopadu 2021

Adepti na Masterchefa nakrmili ženicha Berkyho, následovala sladká výzva

Kuchař má ve svých rukou svatební den. Může jej podtrhnout a povýšit, ale také zkazit. Naplno si to uvědomili i letošní finalisté soutěže Masterchef Česko, když dostali při venkovní výzvě za úkol...

13. října 2021  21:35

VIDEO: Je čas uvařit polévku minestrone. Sezonní zelenina tomu přeje

Tradiční italská polévka minestrone má mnoho postupů a receptů a nedá se říct, který je ten správný. Jednak se v každé rodině vaří trochu jinak a navíc vždy reaguje na aktuální nabídku zeleniny,...

25. června 2021

Domácí italské těstoviny nejsou žádné čáry. Zvládnete je během půl hodinky

Naše babičky považovaly výrobu nudlí do polévky za samozřejmost. A ty italské právě tak samozřejmě vyráběly těstoviny k omáčce pro rodinu. Není to totiž žádná obtížná a zdlouhavá práce, jak předvede...

14. května 2021

Jakmile jednou ochutnáte pravé italské risotto, už nikdy nemůžete jinak

Spor o rizoto a risotto provokuje nekončící vášnivé diskuse mezi zastánci české a italské kuchyně. Je pravda, že Ital by si o české rizoto neopřel ani lopatu, ale my jsme na něj zvyklí ze školních...

7. května 2021

Zkuste nadýchané čokoládové suflé s karamelizovanými ořechy a mascarpone

Suflé je kulinářská specialita, která při přípravě v troubě zvětší svůj objem. Jednou z hlavních ingrediencí jsou obvykle našlehané vaječné bílky. Podává se ihned po upečení. Nadýchané suflé s...

30. dubna 2021

VIDEO: Zkuste božsky nadýchané lívance bez droždí podle Pavla Berkyho

Na lívance najdete na internetu stovky receptů. Mnoho z nich, aby dosáhly nadýchanosti, do těsta přidává kypřicí prášek do pečiva nebo dokonce droždí. Kuchař a módní návrhář Pavel Berky si pro vás...

23. dubna 2021

Míchaná vejce připravujte nad mírným plamenem. Budou šťavnatá a nadýchaná

Míchaná vejce jsou poměrně jednoduchým pokrmem a lze je připravovat na spoustu způsobů. Ale často vznikne směs, která je vysušená a nechutná. Kuchař a návrhář Pavel Berky však ukáže, jak je...

16. dubna 2021

Crepes Suzette jsou palačinky s pomerančovou omáčkou. Šampion lahodné chuti

Tyto palačinky patří mezi pokrmy, které vznikly při přípravě omylem. Ale díky duchapřítomnosti kuchaře se z omylu zrodila hvězda kuchyně, která je ozdobou každého jídelního lísku. Podívejte se, jak...

26. března 2021

Beurre blanc je vynikající máslová omáčka, která zřejmě vznikla omylem

Traduje se legenda, že omáčka beurre blanc vznikla nešťastnou náhodou, když jedna francouzská šéfkuchařka připravovala omáčku béarnaise, ale zapomněla přidat vaječné žloutky. Pak začala omáčka žít...

19. března 2021

Palačinky jsou jako krabička poslední záchrany, když je lednice prázdná

Můžete je dělat nasladko i naslano. Mezi kuchaři se vede spor, zda do těsta přidávat cukr. Kritici tohoto postupu oponují, že se pak na pánvi palačinka víc připaluje. Každopádně, když už máte v...

9. března 2021

Na kuřecí vývar kosti opečte, ať je hezky silný a tmavý

Vývar je základem pro každé vaření, ať už budete připravovat polévky, omáčky nebo péct maso. Proto se vyplatí udělat si ho do zásoby a pak ho můžete používat místo různých kupovaných bujónů. Dnešní...

4. března 2021

Ghí použijete do vaření, uklidníte nervy a urychlíte hojení i trávení

Pavel Berky je původním povoláním módní návrhář, ale do podvědomí veřejnosti se zapsal jako finalista soutěže Masterchef. Vaření se věnuje i nadále. Podívejte se na jeho jednoduchý návod na výrobu...

22. února 2021