Na kuřecí vývar kosti opečte, ať je hezky silný a tmavý

Vývar je základem pro každé vaření, ať už budete připravovat polévky, omáčky nebo péct maso. Proto se vyplatí udělat si ho do zásoby a pak ho můžete používat místo různých kupovaných bujónů. Dnešní kuřecí vývar pro vás připravil kuchař a módní návrhář Pavel Berky.

Nejsnazší je využít kuřecí kostru, která zbude po vykostění kuřete. Je škoda ji vyhodit, když ještě výborně poslouží. Příprava kuřecího vývaru je daleko jednodušší než třeba u hovězího. Ostatně kuchaři se shodují v tom, že jakýkoli vývar je lepší než žádný vývar.

V žádném kupovaném bujónu nenajdete to, co je hlavním benefitem přírodně připraveného vývaru. Množství kolagenu vylouhovaného z kostí působí příznivě na klouby, vazy nebo kůži. O chuti finálního pokrmu nemluvě.

Žádný umělý přípravek vás nepostaví s kocovinou tak spolehlivě na nohy jako silný vývar. Už naše babičky věděly, že je lék. Při dlouhém vaření se do něj z kostí uvolní velké množství minerálů a vitaminů. 

Vedle kolagenu obsahuje i mnoho vápníku a hořčíku, fosforu či draslíku. Navíc vše ve formě, které naše tělo velmi jednoduše stráví a zpracuje. Ostatně jste si mohli všimnout, že v nemocnici po operaci je vývar první pokrm, který vám budou servírovat.

To proto, že detoxikuje játra, redukuje potravinové intolerance a alergie, má protizánětlivé účinky, posiluje imunitu, bojuje proti virům a bakteriím a navíc zlepšuje kvalitu spánku.

Vaříme podle Pavla Berkyho

Pavel Berky a kuřecí vývar

Návrhář a kuchař se pustil do prezentace základních receptů, které uvítají mnohé začínající kuchařky a kuchaři. Pravidelně budeme přinášet tipy, které pro vás připraví. Jeho recepty můžete průběžně sledovat na jeho youtubovém kanálu a na internetových stránkách.

Ingredience:

  • 200 g celeru bulva
  • 200 g mrkve
  • 200 g petržele – kořen
  • 200 g řapíkatého celeru
  • 200 g bílé ředkve
  • 30 g petrželové natě
  • 2 menší cibule
  • kosti a skelet z jednoho kuřete
  • 30 g přepuštěného másla
  • bobkový list
  • nové koření
  • černý pepř celý

Postup:

Troubu si předehřejte na maximum a kosti nasekejte na menší kusy. Vložte do pekáče a v troubě pečte do zlatova. 

Do hrnce si dejte lžíci přepuštěného másla (nebo jiného tuku), postupně na něm zarestujte všechnu zeleninu mimo petrželové natě. Poté z trouby vyndejte upečené kosti a přidejte je do hrnce. 

Zalijte studenou vodou až po okraj, přidejte všechna koření a petrželovou nať. Přiveďte k varu a pak plamen ztlumte na minimum a pozvolna vařte 4–5 hodin. 

Ze začátku z vývaru sbírejte pěnu z vysrážených bílkovin z masa, která se na povrchu bude tvořit. Vývar zbytečně nemíchejte, nechejte jen probublávat.

Jako domácí bujón

Když vývar ještě silně zredukujete, tak jej můžete zamrazit i v kostičkách ve tvořítku na led, a tím si vytvoříte vlastní domácí bujón, se kterým se vám pak bude při přípravě dalších jídel ještě lépe pracovat.

Po uvaření nechejte vývar 2–3 hodiny ustát, poté sceďte a můžete použít. Buď ho můžete přímo podávat jako polévku, nebo použít na přípravu dalších pokrmů, uskladnit v menších sklenicích v lednici, kde vám vydrží 1–2 dny, nebo zamrazit na delší dobu.

„Na sůl jsem nezapomněl, ale jelikož vývar většinou používám do dalších jídel, tak jej nesolím. Dochucuji pak až výsledné jídlo, a tak si rád vývar nechávám neslaný. Pokud však plánujete rovnou konzumovat, tak můžete s kořením přidat i sůl podle chuti – pozor dlouhým vařením se chuť může zintenzivnit, tak nepřesolte,“ vysvětluje Berky.

Autor:
  • Nejčtenější

V belgické zoo lev zardousil lvici Mayu z Česka, měl se s ní původně pářit

14. března 2024  18:19

V zoologické zahradě Bellewaerde Park na západě Belgie lev Nestor zardousil lvici Mayu, která...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec pro grilování nic nevyhodí. Co najde, přetvoří na gril nebo udírnu

16. března 2024

Dan Kordula je fanda grilování. A nejen to, většinu svých grilů, udíren a dalších prostředků k...

Hlasujte pro nejroztomilejší mazlíčky, vyhrají krmivo pro gurmány za 10 tisíc

1. března 2024,  aktualizováno  15.3 10:01

Rozběhlo se hlasování v březnové anketě, z níž vzejdou nejroztomilejší mazlíci měsíce a tři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za socíku jsme hodně pletli i háčkovali. Abychom ušetřili a měli co na sebe

12. března 2024

Mnoho z nás si jistě ještě dnes vzpomene na dobu, kdy moderního oblečení nebylo v obchodech tolik...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Otevře sklenice, očistí spáry, nabrousí boty. To všechno svede brusný papír

19. března 2024

Kousek ho najdete snad v každé dílně nebo garáži. A to je dobře, nikdy nevíte, kdy budete brusný...

Bydlí u vás třeba chluponožka? Samotářky jsou hmyzem roku, sčítejte hotely

18. března 2024

Včely samotářky jsou volně žijící opylovači, jejichž svět je naprosto fascinující. Zůstávají v...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

Grimasy, úšklebky: Při natáčení pořadu Pohlreich neudržel obličej na uzdě

17. března 2024

Baví vás grimasy Zdeňka Pohlreicha? Tentokrát, v pořadu Česko na grilu, bude mít vedle sebe zdatné...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...