Na kuřecí vývar kosti opečte, ať je hezky silný a tmavý

Vývar je základem pro každé vaření, ať už budete připravovat polévky, omáčky nebo péct maso. Proto se vyplatí udělat si ho do zásoby a pak ho můžete používat místo různých kupovaných bujónů. Dnešní kuřecí vývar pro vás připravil kuchař a módní návrhář Pavel Berky.

Nejsnazší je využít kuřecí kostru, která zbude po vykostění kuřete. Je škoda ji vyhodit, když ještě výborně poslouží. Příprava kuřecího vývaru je daleko jednodušší než třeba u hovězího. Ostatně kuchaři se shodují v tom, že jakýkoli vývar je lepší než žádný vývar.

V žádném kupovaném bujónu nenajdete to, co je hlavním benefitem přírodně připraveného vývaru. Množství kolagenu vylouhovaného z kostí působí příznivě na klouby, vazy nebo kůži. O chuti finálního pokrmu nemluvě.

Žádný umělý přípravek vás nepostaví s kocovinou tak spolehlivě na nohy jako silný vývar. Už naše babičky věděly, že je lék. Při dlouhém vaření se do něj z kostí uvolní velké množství minerálů a vitaminů. 

Vedle kolagenu obsahuje i mnoho vápníku a hořčíku, fosforu či draslíku. Navíc vše ve formě, které naše tělo velmi jednoduše stráví a zpracuje. Ostatně jste si mohli všimnout, že v nemocnici po operaci je vývar první pokrm, který vám budou servírovat.

To proto, že detoxikuje játra, redukuje potravinové intolerance a alergie, má protizánětlivé účinky, posiluje imunitu, bojuje proti virům a bakteriím a navíc zlepšuje kvalitu spánku.

Vaříme podle Pavla Berkyho

Pavel Berky a kuřecí vývar

Návrhář a kuchař se pustil do prezentace základních receptů, které uvítají mnohé začínající kuchařky a kuchaři. Pravidelně budeme přinášet tipy, které pro vás připraví. Jeho recepty můžete průběžně sledovat na jeho youtubovém kanálu a na internetových stránkách.

Ingredience:

  • 200 g celeru bulva
  • 200 g mrkve
  • 200 g petržele – kořen
  • 200 g řapíkatého celeru
  • 200 g bílé ředkve
  • 30 g petrželové natě
  • 2 menší cibule
  • kosti a skelet z jednoho kuřete
  • 30 g přepuštěného másla
  • bobkový list
  • nové koření
  • černý pepř celý

Postup:

Troubu si předehřejte na maximum a kosti nasekejte na menší kusy. Vložte do pekáče a v troubě pečte do zlatova. 

Do hrnce si dejte lžíci přepuštěného másla (nebo jiného tuku), postupně na něm zarestujte všechnu zeleninu mimo petrželové natě. Poté z trouby vyndejte upečené kosti a přidejte je do hrnce. 

Zalijte studenou vodou až po okraj, přidejte všechna koření a petrželovou nať. Přiveďte k varu a pak plamen ztlumte na minimum a pozvolna vařte 4–5 hodin. 

Ze začátku z vývaru sbírejte pěnu z vysrážených bílkovin z masa, která se na povrchu bude tvořit. Vývar zbytečně nemíchejte, nechejte jen probublávat.

Jako domácí bujón

Když vývar ještě silně zredukujete, tak jej můžete zamrazit i v kostičkách ve tvořítku na led, a tím si vytvoříte vlastní domácí bujón, se kterým se vám pak bude při přípravě dalších jídel ještě lépe pracovat.

Po uvaření nechejte vývar 2–3 hodiny ustát, poté sceďte a můžete použít. Buď ho můžete přímo podávat jako polévku, nebo použít na přípravu dalších pokrmů, uskladnit v menších sklenicích v lednici, kde vám vydrží 1–2 dny, nebo zamrazit na delší dobu.

„Na sůl jsem nezapomněl, ale jelikož vývar většinou používám do dalších jídel, tak jej nesolím. Dochucuji pak až výsledné jídlo, a tak si rád vývar nechávám neslaný. Pokud však plánujete rovnou konzumovat, tak můžete s kořením přidat i sůl podle chuti – pozor dlouhým vařením se chuť může zintenzivnit, tak nepřesolte,“ vysvětluje Berky.

Autor:
  • Nejčtenější

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

Muži překvapivě dokážou ocenit, že starší kočku už nemusejí vychovávat

10. dubna 2024

Zapomeňte na stereotypy o ženách kočkofilkách, které žijí samy a partnera či rodinu jim nahrazuje...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Psí parazit míří z teplých krajů do střední Evropy. Srdeční červ je tu

11. dubna 2024

Migrace a nové druhy komárů, změna klimatu, ale také častější cestování se psy do zahraničí – to...

Tajemství psího čichu. Není o tolik lepší než lidský, jak si myslíme, říká kynolog

13. dubna 2024

Premium „I služební psi se jednou stanou pouhými společníky, protože jejich čich nahradí v dohledné...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nezvaní zahradníci jara. Kteří škůdci hrozí a jak se jich zbavit

13. dubna 2024

Jaro udeřilo plnou silou, takže už se „můžete těšit“ na smutnice, slimáky, mravence, mšice, molice,...

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

Ryby jako oříšek. Soutěžící na grilu bojovali s filetováním i opékáním

14. dubna 2024

Čtvrtý díl soutěže Česko na grilu byl ve znamení grilování ryb. Což byl úkol, který rozhodil...

Tajemství psího čichu. Není o tolik lepší než lidský, jak si myslíme, říká kynolog

13. dubna 2024

Premium „I služební psi se jednou stanou pouhými společníky, protože jejich čich nahradí v dohledné...

Nezvaní zahradníci jara. Kteří škůdci hrozí a jak se jich zbavit

13. dubna 2024

Jaro udeřilo plnou silou, takže už se „můžete těšit“ na smutnice, slimáky, mravence, mšice, molice,...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Když se prohlížíme s manželem nazí, jsem smutná, říká herečka Želenská

Olgu Želenskou (63) znají čeští diváci především z dabingu nebo z jejího zájezdového divadla Háta. Objevila se i v...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Bianca Censori opět pobuřuje, ukázala prsa i klín v průsvitných šatech

Bianca Censori (29) se nahoty nebojí. Manželka rapera Kanyeho Westa (46) odhalila bujné poprsí i klín v průsvitném...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...