Čtvrtek 7. července 2022, svátek má Bohuslava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 7. července 2022 Bohuslava

Na kuřecí vývar kosti opečte, ať je hezky silný a tmavý

Vývar je základem pro každé vaření, ať už budete připravovat polévky, omáčky nebo péct maso. Proto se vyplatí udělat si ho do zásoby a pak ho můžete používat místo různých kupovaných bujónů. Dnešní kuřecí vývar pro vás připravil kuchař a módní návrhář Pavel Berky.

Nejsnazší je využít kuřecí kostru, která zbude po vykostění kuřete. Je škoda ji vyhodit, když ještě výborně poslouží. Příprava kuřecího vývaru je daleko jednodušší než třeba u hovězího. Ostatně kuchaři se shodují v tom, že jakýkoli vývar je lepší než žádný vývar.

V žádném kupovaném bujónu nenajdete to, co je hlavním benefitem přírodně připraveného vývaru. Množství kolagenu vylouhovaného z kostí působí příznivě na klouby, vazy nebo kůži. O chuti finálního pokrmu nemluvě.

Žádný umělý přípravek vás nepostaví s kocovinou tak spolehlivě na nohy jako silný vývar. Už naše babičky věděly, že je lék. Při dlouhém vaření se do něj z kostí uvolní velké množství minerálů a vitaminů. 

Vedle kolagenu obsahuje i mnoho vápníku a hořčíku, fosforu či draslíku. Navíc vše ve formě, které naše tělo velmi jednoduše stráví a zpracuje. Ostatně jste si mohli všimnout, že v nemocnici po operaci je vývar první pokrm, který vám budou servírovat.

To proto, že detoxikuje játra, redukuje potravinové intolerance a alergie, má protizánětlivé účinky, posiluje imunitu, bojuje proti virům a bakteriím a navíc zlepšuje kvalitu spánku.

Vaříme podle Pavla Berkyho

Pavel Berky a kuřecí vývar

Návrhář a kuchař se pustil do prezentace základních receptů, které uvítají mnohé začínající kuchařky a kuchaři. Pravidelně budeme přinášet tipy, které pro vás připraví. Jeho recepty můžete průběžně sledovat na jeho youtubovém kanálu a na internetových stránkách.

Ingredience:

  • 200 g celeru bulva
  • 200 g mrkve
  • 200 g petržele – kořen
  • 200 g řapíkatého celeru
  • 200 g bílé ředkve
  • 30 g petrželové natě
  • 2 menší cibule
  • kosti a skelet z jednoho kuřete
  • 30 g přepuštěného másla
  • bobkový list
  • nové koření
  • černý pepř celý

Postup:

Troubu si předehřejte na maximum a kosti nasekejte na menší kusy. Vložte do pekáče a v troubě pečte do zlatova. 

Do hrnce si dejte lžíci přepuštěného másla (nebo jiného tuku), postupně na něm zarestujte všechnu zeleninu mimo petrželové natě. Poté z trouby vyndejte upečené kosti a přidejte je do hrnce. 

Zalijte studenou vodou až po okraj, přidejte všechna koření a petrželovou nať. Přiveďte k varu a pak plamen ztlumte na minimum a pozvolna vařte 4–5 hodin. 

Ze začátku z vývaru sbírejte pěnu z vysrážených bílkovin z masa, která se na povrchu bude tvořit. Vývar zbytečně nemíchejte, nechejte jen probublávat.

Jako domácí bujón

Když vývar ještě silně zredukujete, tak jej můžete zamrazit i v kostičkách ve tvořítku na led, a tím si vytvoříte vlastní domácí bujón, se kterým se vám pak bude při přípravě dalších jídel ještě lépe pracovat.

Po uvaření nechejte vývar 2–3 hodiny ustát, poté sceďte a můžete použít. Buď ho můžete přímo podávat jako polévku, nebo použít na přípravu dalších pokrmů, uskladnit v menších sklenicích v lednici, kde vám vydrží 1–2 dny, nebo zamrazit na delší dobu.

„Na sůl jsem nezapomněl, ale jelikož vývar většinou používám do dalších jídel, tak jej nesolím. Dochucuji pak až výsledné jídlo, a tak si rád vývar nechávám neslaný. Pokud však plánujete rovnou konzumovat, tak můžete s kořením přidat i sůl podle chuti – pozor dlouhým vařením se chuť může zintenzivnit, tak nepřesolte,“ vysvětluje Berky.

Autor:
  • Nejčtenější

Pes v práci? Sobecké. Má spát 14 hodin denně, říká veterinářka Frühauf Kolářová

Premium O stále dokonalejším léčení zvířat, ale i sobecké lásce k domácím mazlíčkům vypráví veterinářka a univerzitní pedagožka...

VIDEO: Sám předělal starý panelákový byt, ušetřil přes sto padesát tisíc

Michal s Lucií bydlí v pronájmu, ale podařilo se jim pořídit byt v panelovém domě před rekonstrukcí, který by chtěli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Superčerv si rád pochutnává na polystyrenu. Znamená naději pro recyklaci

Vědci zjistili, že určitý druh „superčerva“ může skutečně jíst plast, aniž by mu to uškodilo. To ukazuje cestu k...

Hledá se nejroztomilejší mazlík. Posílejte fotky, rozhodne férová anketa

Máte doma psa, kočku, papouška, chameleona či jiného zvířecího mazlíka? Říkáte si při každém pohledu na něj, jak je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ztratil jsem nůž, pozdravuj psa. Pohledy z tábora si hrají s emocemi rodičů

Premium I v internetové epoše se posílají pohledy z tábora. Dětská sdělení jsou sice stručnější, než bývala, ale o to...

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Zbraně, které zaskočily Putina: „Muskovo“ bombardování

Premium Už druhý den po nočním překročení hranic měli triumfálně projíždět centrem Kyjeva, po čtyřech měsících místo toho vězí...

Jet sto třicet, nebo zpomalit? Na dálnici můžete uspořit litry paliva

Premium Ceny paliv opět atakují rekordy. Také si všímáte, o kolik víc řidičů jezdí poslední měsíce „na spotřebu“? Vyzkoušeli...

  • Další z rubriky

Nižší spotřebu plynu pomůže zajistit i pravidelný servis

Advertorial Pravidelná roční údržba plynového kotle autorizovaným servisním technikem je u nových spotřebičů podmínkou zachování...

Ztratil jsem nůž, pozdravuj psa. Pohledy z tábora si hrají s emocemi rodičů

Premium I v internetové epoše se posílají pohledy z tábora. Dětská sdělení jsou sice stručnější, než bývala, ale o to...

Osm tipů pro letní grilování. Pro masožravce i milovníky zeleniny

S grilovaným šťavnatým masem chutná skvěle grilovaná zelenina, sýry nebo třeba ananas či jahody. Vyberte si z...

Nebojte se rožnění velkých kusů. Grilovací akademie vám poradí, jak na to

Seriál Kdo se bojí umístit na gril pořádný kus masa, připravuje se o skvělý zážitek, kdy se jeho hotové části postupně...

Léto venku s eMiminem: Na co se těšit v 1. soutěžním týdnu?
Léto venku s eMiminem: Na co se těšit v 1. soutěžním týdnu?

Léto venku s eMiminem je tady! Každý týden budeme soutěžit o fantastické ceny v celkové hodnotě 298.000 Kč. Sdílejte své letní zážitky, hodnoťte...

Ne, ne, já nemusím, já už ho vidím. Holčička z reklamy na Kofolu se vrací

Malá holčička z vánoční „prasátkové“ reklamy na Kofolu, ve které zazněly hlášky „a bude mít ty velký zahnutý zuby...

Pavla Tomicová výrazně zhubla a s kolegy oslavila šedesátiny

Pavla Tomicová měla s Dášou Zázvůrkovou v květnu nehodu, když do kolegyniny Vespy před Národním divadlem nabouralo...

Móda z Varů: Luxus i lacinost. Sexy Ramba a Plodková. Třeštíková přestřelila

Na červeném koberci zazářily v den slavnostního zahájení 56. ročníku karlovarského filmového festivalu v luxusních...

Hvězdy ve Varech: Bývalí milenci Jágr s Verešovou po 20 letech opět spolu

Jaromír Jágr (50) a modelka Andrea Verešová (42) patřili kdysi k nejsledovanějším párům showbyznysu. Hokejista vyrazil...

Ruská ekonomika se hroutí, už není pochyb, ukazují nová statistická data

Ekonomika v Rusku se postupně hroutí, píše americký týdeník Newsweek. Průmyslová výroba se propadla hned v několika...