Domácí italské těstoviny nejsou žádné čáry. Zvládnete je během půl hodinky

Autor:
Naše babičky považovaly výrobu nudlí do polévky za samozřejmost. A ty italské právě tak samozřejmě vyráběly těstoviny k omáčce pro rodinu. Není to totiž žádná obtížná a zdlouhavá práce, jak předvede kuchař a módní návrhář Pavel Berky. A navíc v soutěži by ty průmyslově vyráběné sušené těstoviny prohrály s čerstvými v poměru 1:100.

Pro přípravu pravých italských těstovin byste měli sáhnout po tvrdé semolinové pšeničné mouce. Prostě hledejte v obchodě balíček nejčastěji s označením Semola. Tím se v podstatě liší od českých nudlí, které se připravují z běžné hladké pšeničné mouky.

Není to ale zákon. Těstoviny klidně můžete vyrobit i ze špaldové, celozrnné nebo pohankové mouky. Anebo jejich směsi.

Pavel Berky na přípravu používá jen žloutky. Tady se recepty liší: některé používají celá vejce, některé kombinují obojí. Každopádně kuchaři tvrdí, že čím větší podíl bílků je v těstě, tím je křehčí.

Italské těstoviny jsou zajímavé v tom, že jejichž šířka není nijak pevně daná a „ta pravá“ těstovina se liší region od regionu. Takže můžete zvolit úzké spagetti, širší tagliatelle nebo ještě širší fettuccine a pappardelle.

Aniž byste museli hledat způsob řezání připraveného těsta na tenké proužky, můžete připravit pláty na lasagne nebo penne, stočené z malých obdélníků těsta, nebo farfalle, tedy motýlky. Tyto tvary nemají jen estetický důvod. Hlavně jsou členitější, a tak na nich ulpívá více omáčky a tím je celý pokrm vyváženější.

Nejčastěji však budete připravovat těstoviny typu nudlí, ať už tenkých, či širokých. Přítelem vám bude strojek na těstoviny. Rozhodně nemá význam hned na začátku kupovat drahého značkového pomocníka se spoustou nástavců. Klidně vyzkoušejte obyčejný strojek za pětistovku, nemusíte se bát, že se při občasné domácí výrobě rozpadne pod rukama.

A pokud vás domácí výroba těstovin chytne, můžete začít uvažovat o variantě se spoustou nástavců, čímž rozšíříte repertoár druhů těstovin, které budete produkovat.

Suroviny na 4 porce:

  • 200 g hladké mouky
  • 4 vejce (pouze žloutky)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl

Postup:

Mouku vysypte na pracovní desku a do důlku vložte žloutky. Přidejte olivový olej a sůl.

Vaříme podle Pavla Berkyho

Pavel Berky ve své kuchyni

Návrhář a kuchař se pustil do prezentace základních receptů, které uvítají mnohé začínající kuchařky a kuchaři. Pravidelně budeme přinášet tipy, které pro vás připraví. Jeho recepty můžete průběžně sledovat na jeho youtubovém kanálu a na internetových stránkách.

Pak těsto ručně zpracovávejte, dokud se nespojí všechny ingredience. Během zpracovávání můžete po troškách přidávat vodu, dokud nevytvarujete vláčnou hroudu těsta tak, aby se nelepila na ruce ani na desku. Zabalte ji do potravinové fólie a dejte na třicet minut odpočinout do lednice.

Pak rozdělte těsto na dva díly, aby se vám s ním lépe pracovalo, a každý z dílů vyválejte na tloušťku asi jeden centimetr, která je vhodná pro další zpracování ve strojku. Pokud strojek nemáte, válejte až do milimetrové tloušťky.

Po prvním vyválení ve strojku těsto přeložte na třetiny a znovu vyválejte. Pak můžete tloušťku ve strojku postupně snižovat, dokud se nedostanete na milimetrovou tloušťku. Nakonec můžete začít připravovat různé tvary.

Dlouhý, základní pruh si nařežte na požadovanou délku a po výměně nástavce na strojku z válců na řezací kotouče můžete začít připravovat „nudle“.

Další tvary můžete připravit snadno ručně. Když těsto nařežete na čtverečky, pomocí dřevěné paličky, třeba vařečky, je můžete narolovat a dostanete penne. Když čtverečky přehnete a „křidélka“ opět rozevřete, dostanete motýlky. Fantazii se meze nekladou.

Připravené těstoviny nechejte asi půl hodiny vyschnout a ve vroucí vodě vařte asi tři minuty.

Vstoupit do diskuse (4 příspěvky)

Nejčtenější

Tři roky odříkání. Vágner se pochlubil úlovkem největší ryby vltavské kaskády

Jakub Vágner ulovil největší rybu orlické přehrady. (2. listopadu 2025)

V nedělním dešti se z orlické přehrady přihlásil rybář Jakub Vágner s dalším významným úlovkem. Ve videu popisuje příběh, jak o vylovení obřího sumce usiloval tři roky spolu se svým kamarádem....

Ulovil majestátního tygřího pstruha. Příběh mladého muškaře z Otavy

Maxův vysněný tygří pstruh

Z mladického snu o muškaření se zrodil Maxův životní úlovek. Patnáctiletý rybář, který své první krůčky u vody udělal s dědou, zasvětil svůj čas zdokonalování techniky na Otavě, aby ulovil bájného...

Se slepicemi už se Kotek z farmy nehne. Zasadil brambory, udělal drenáže

Prima TV, Farma Vojty Kotka

Duben je měsíc, kdy se každý farmář rozhodně má co otáčet. Natož začínající, jak opět zjistil Vojta Kotek, který si původně plánoval, že manželčiny narozeniny na Apríla oslaví přímo v Kozárovicích ve...

Sýr jako klíč k prevenci demence? Japonská studie odhalila, jak ochránit mozek

ilustrační snímek

Nová studie přináší zajímavé zjištění: konzumace sýra jen jednou týdně by mohla pomoci snížit riziko rozvoje demence. Studie z Japonska naznačuje, že sýr by mohl mít ochranný účinek, který vědci...

Jezevčíci jsou symbolem vytrvalosti, odvahy a věrnosti. A pokoušou nejvíc lidí

Premium
ilustrační snímek

Malý, chytrý, odvážný. Dá se říct o vzhledu a povaze jezevčíka, jednoho z nejoblíbenějších psích plemen. Myslivci ho už ve středověku vyšlechtili k lovu jezevců, aby získali jejich sádlo s údajně...

Cukrář Maršálek podlehl kouzlu zeleného čaje, je fajn i do rýžových knedlíčků

Josef Maršálek si zajel přímo do čínského Nanchangu, tedy do srdce světové...

Čaj jako jeden z nejstarších nápojů světa provází miliony lidí každý den, přesto jeho skutečné kouzlo zůstává mnohým skryto. Objevte svět podmanivých chutí, vůní a příběhů od indického Ásámu po...

10. listopadu 2025

KVÍZ: Jak se vyznáte v pěstování, skladování a použití česneku?

Ilustrační snímek

Česnek je surovina, bez kterého neuvaříte skoro nic, pokud tedy nejste zarytý pekař, který pracuje jenom se sladkými ingrediencemi. Důležité je vědět, jak ho vypěstovat, kterou odrůdu zvolit, ale i...

vydáno 10. listopadu 2025

Šestiletá Terezka vzkřísila dědečkovu legendu jeho 60 let starým prutem

První úlovek a hned 70cm kapr

Další rybářský příběh do soutěže Můj nejlepší rybářský úlovek poslal Petr Hois. Vypráví o tom, jak jeho dcera navázala na rodinnou tradici svým úlovkem a uctila tím rybářskou vášeň svého dědečka....

9. listopadu 2025

Se slepicemi už se Kotek z farmy nehne. Zasadil brambory, udělal drenáže

Prima TV, Farma Vojty Kotka

Duben je měsíc, kdy se každý farmář rozhodně má co otáčet. Natož začínající, jak opět zjistil Vojta Kotek, který si původně plánoval, že manželčiny narozeniny na Apríla oslaví přímo v Kozárovicích ve...

8. listopadu 2025

Víře ve vodníky se nedivím, líčí reportér výlov kaprů. Proč se hodí chladné počasí?

Premium
RYBNÍK HULCRÁK. Leží čtrnáct kilometrů za Slaným u hranic Středočeského...

Rybník Hulcrák leží čtrnáct kilometrů za Slaným u hranic Středočeského kraje. Je hluboký tři a půl metru, výměru má tři a půl hektaru. Jeho jméno a současnou podobu mu dal v roce 1997 současný...

7. listopadu 2025

Jsou malá, ale pomohou s hubnutím a dodají energii. Semínka toho umí hodně

Baštěte semínka, dodají vám energii a podpoří zdraví.

Maková, slunečnicová, sezamová, lněná, dýňová, chia, konopná... I přes jejich drobné vzezření se v nich ukrývá velká síla, a tak by byla škoda toho nevyužít. Navíc i skvěle chutnají.

7. listopadu 2025

Jezevčíci jsou symbolem vytrvalosti, odvahy a věrnosti. A pokoušou nejvíc lidí

Premium
ilustrační snímek

Malý, chytrý, odvážný. Dá se říct o vzhledu a povaze jezevčíka, jednoho z nejoblíbenějších psích plemen. Myslivci ho už ve středověku vyšlechtili k lovu jezevců, aby získali jejich sádlo s údajně...

7. listopadu 2025

Drží je zaživa nad ohněm kvůli želvovině. Bioložka o pytláctví a nutné ochraně želv

Premium
Hana Vašina Svobodová

Miliony let pomáhaly udržovat zdravé oceány, teď jsou téměř na vyhynutí. Vedle přirozených predátorů může za úbytek mořských želv hlavně člověk. Pytláci, kteří kradou želví vajíčka a posílají je do...

6. listopadu 2025

„Splašené lešení“ Čechie-Böhmerland. Technické muzeum ukazuje nejdelší motorky světa

Výstava Böhmerland nebo Čechie o nejdelších motocyklech na světě. (6. listopadu...

Národní technické muzeum v Praze vystavuje 30 motocyklů značky Čechie-Böhmerland u příležitosti 100. výročí od začátku výroby. Výstava těchto nejdelších vyráběných motorek nabídne první ucelený...

6. listopadu 2025  16:04

Sýr jako klíč k prevenci demence? Japonská studie odhalila, jak ochránit mozek

ilustrační snímek

Nová studie přináší zajímavé zjištění: konzumace sýra jen jednou týdně by mohla pomoci snížit riziko rozvoje demence. Studie z Japonska naznačuje, že sýr by mohl mít ochranný účinek, který vědci...

6. listopadu 2025

Advantage Consulting, s.r.o.
PLC PROGRAMÁTOR - NÁSTUP MOŽNÝ IHNED!

Advantage Consulting, s.r.o.
Zlínský kraj
nabízený plat: 50 000 - 55 000 Kč

Ulovil majestátního tygřího pstruha. Příběh mladého muškaře z Otavy

Maxův vysněný tygří pstruh

Z mladického snu o muškaření se zrodil Maxův životní úlovek. Patnáctiletý rybář, který své první krůčky u vody udělal s dědou, zasvětil svůj čas zdokonalování techniky na Otavě, aby ulovil bájného...

6. listopadu 2025

Mořská uličnice Valina. Jak se z městského kluka stal oceánský bojovník

Žádné rekordy, ale první mořský úlovek

Tento příběh za rybáře Vojtu poslal starší kamarád do soutěže Můj nejlepší rybářský úlovek. Je to příběh, který ukazuje, jak se může formovat vztah k rybaření, když už si ho člověk jednou vyzkouší v...

5. listopadu 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.