Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ghí použijete do vaření, uklidníte nervy a urychlíte hojení i trávení

Pavel Berky je původním povoláním módní návrhář, ale do podvědomí veřejnosti se zapsal jako finalista soutěže Masterchef. Vaření se věnuje i nadále. Podívejte se na jeho jednoduchý návod na výrobu přepuštěného másla ghí.

„Estetika gastronomie a módy jde podle mne krásně dohromady,“ řekl v rozhovoru, který si můžete přečíst zde. Připomněl, že kolem vaření se motal dávno před tím, než začal pomýšlet nad kariérou módního návrháře.

Proč zrovna ghí? „Krásně voní máslem a nepřipaluje se. Dá šmrnc jakékoliv polévce i omáčce, je skvělé na dušenou zeleninu, osmažíte na něm ty nejlepší a nejvoňavější řízky a lze ho namazat i na chléb a jíst za studena. A také využít k zevnímu použití na hojení ran nebo po štípnutí hmyzem,“ říká Berky.

K tomu se přidávají i další benefity. Mezi nejpraktičtější patří fakt, že ghí má vysoký kouřový bod – až 250 ℃. Ani při skutečně vysokých teplotách se tedy nepřepaluje a během zahřívání nevznikají nestravitelné toxické látky, jako je tomu u mnoha jiných tuků. 

Vyzkoušejte ho třeba při smažení řízků. A skvělé bude i pod palačinky či lívance. Zachová si jedinečnou chuť a vůni másla, ale bez nežádoucího přepalování.

Je to čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla. Odstraněním mléčné bílkoviny a odpařením vody se získá velmi dlouhá trvanlivost bez nutnosti chlazení. V lednici, nebo jen ve spíži či kdekoliv jinde vám vydrží minimálně rok.

Postup

Dvě čtvrtky másla nakrájejte na menší kusy. Připravujte vždy větší množství (když už se s tím děláte), není třeba se bát, že by se zkazilo.

Vaříme podle Pavla Berkyho

Pavel Berky s jeho přepuštěným máslem

Návrhář a kuchař se pustil do prezentace základních receptů, které uvítají mnohé začínající kuchařky a kuchaři. Pravidelně budeme přinášet tipy, které pro vás připraví. Jeho recepty můžete průběžně sledovat na jeho 

youtubovém kanálu a na internetových stránkách.

Plotýnku příliš nerozpaluje, rozpouštějte máslo pomalu a nechejte ho jenom lehce probublávat. Ideálně při teplotě kolem 100 °C.

Během rozpouštění uvidíte, že se na hladině začíná srážet bílkovina. Průběžně ji sbírejte lžičkou do misky. „Doporučuji máslo během varu nemíchat, protože na dně hrnce se usazují zbytky, které v přepuštěném másle nechceme,“ radí Pavel Berky.

Proces trvá asi 20 až 30 minut, pěnu nevyhazujte, můžete ji využít při dalším vaření.  Lidově se jí říká šmole a lze ji použít na maštění knedlíků, šišek nebo kaše.

Až bude přepouštění hotové, nachystejte si misku s cedníkem, který vyložíte kuchařským plátýnkem. V nouzi můžete využít i papírovou kuchyňskou utěrku.

Nakonec stačí, když ještě teplé ghí přelijete do skleničky a uskladníte v chladničce, kde ztuhne. Při vaření ho budete používat jako jakýkoliv jiný tuk, jen s tím, že dodá pokrmu vynikající vůni másla.

Autor:
  • Nejčtenější

Zahrada u řadovky je malá, úzká a moc do kopce. Architektka si poradila

14. května 2024

Velmi omezený prostor, pouhých sto čtverečních metrů s ne zrovna ideálním půdorysem, navíc ve...

Czech Nature Photo: Tajemný snímek s pavučinami pořídil vítěz v Austrálii

15. května 2024

Mezinárodní porota si musela pozorně prohlédnout dva a půl tisíce snímků z celého světa, aby...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Michelinské restaurace? Toxické prostředí, šikana i drogy, líčí kuchař Molina

14. května 2024

Premium Přiznává, že naplňuje známé klišé: „Špatně jsem se učil, a tak jsem šel na kuchaře.“ Ale Ondřej...

Zahradu v Podještědí si užívají u bazénu. S výhledem na rybník i do krajiny

13. května 2024

Soutěž Sudetská zahrada na ostrůvku, říká čtenář Roman skromně své zahradě v Podještědí, vypadá však spíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vysaďte si damašskou růži. Voňavou léčivku, kterou využijete na pěstění pleti

17. května 2024

Královna květin, říká se jí. Umí opravdu potěšit, některé kultivary nadchnou i nádhernou vůní....

Stoletou ptačí zahradu ve Zlíně zdobí zakrslé slepičky a chrání kachní komando

20. května 2024

Soutěž „Ptačí zpěv a život je v zahradě to nejhezčí,“ je přesvědčena čtenářka Jana, která se třináct let...

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

Grilujte klobásky v pivní marinádě. Zaručená střela, která vás nadchne

19. května 2024

V dalším dílu grilovacího pořadu představí Jan Horký s Davidem Valíčkem recept, který zaútočí na...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Plné divadlo i bazilika. Nad rakví Postlerové mluvila dcera, Töpfer i Šťastný

S herečkou Simonou Postlerovou se v prostorách Divadla na Vinohradech rozloučili kolegové i veřejnost. Nad rakví...