Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ghí použijete do vaření, uklidníte nervy a urychlíte hojení i trávení

Pavel Berky je původním povoláním módní návrhář, ale do podvědomí veřejnosti se zapsal jako finalista soutěže Masterchef. Vaření se věnuje i nadále. Podívejte se na jeho jednoduchý návod na výrobu přepuštěného másla ghí.

„Estetika gastronomie a módy jde podle mne krásně dohromady,“ řekl v rozhovoru, který si můžete přečíst zde. Připomněl, že kolem vaření se motal dávno před tím, než začal pomýšlet nad kariérou módního návrháře.

Proč zrovna ghí? „Krásně voní máslem a nepřipaluje se. Dá šmrnc jakékoliv polévce i omáčce, je skvělé na dušenou zeleninu, osmažíte na něm ty nejlepší a nejvoňavější řízky a lze ho namazat i na chléb a jíst za studena. A také využít k zevnímu použití na hojení ran nebo po štípnutí hmyzem,“ říká Berky.

K tomu se přidávají i další benefity. Mezi nejpraktičtější patří fakt, že ghí má vysoký kouřový bod – až 250 ℃. Ani při skutečně vysokých teplotách se tedy nepřepaluje a během zahřívání nevznikají nestravitelné toxické látky, jako je tomu u mnoha jiných tuků. 

Vyzkoušejte ho třeba při smažení řízků. A skvělé bude i pod palačinky či lívance. Zachová si jedinečnou chuť a vůni másla, ale bez nežádoucího přepalování.

Je to čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla. Odstraněním mléčné bílkoviny a odpařením vody se získá velmi dlouhá trvanlivost bez nutnosti chlazení. V lednici, nebo jen ve spíži či kdekoliv jinde vám vydrží minimálně rok.

Postup

Dvě čtvrtky másla nakrájejte na menší kusy. Připravujte vždy větší množství (když už se s tím děláte), není třeba se bát, že by se zkazilo.

Vaříme podle Pavla Berkyho

Pavel Berky s jeho přepuštěným máslem

Návrhář a kuchař se pustil do prezentace základních receptů, které uvítají mnohé začínající kuchařky a kuchaři. Pravidelně budeme přinášet tipy, které pro vás připraví. Jeho recepty můžete průběžně sledovat na jeho 

youtubovém kanálu a na internetových stránkách.

Plotýnku příliš nerozpaluje, rozpouštějte máslo pomalu a nechejte ho jenom lehce probublávat. Ideálně při teplotě kolem 100 °C.

Během rozpouštění uvidíte, že se na hladině začíná srážet bílkovina. Průběžně ji sbírejte lžičkou do misky. „Doporučuji máslo během varu nemíchat, protože na dně hrnce se usazují zbytky, které v přepuštěném másle nechceme,“ radí Pavel Berky.

Proces trvá asi 20 až 30 minut, pěnu nevyhazujte, můžete ji využít při dalším vaření.  Lidově se jí říká šmole a lze ji použít na maštění knedlíků, šišek nebo kaše.

Až bude přepouštění hotové, nachystejte si misku s cedníkem, který vyložíte kuchařským plátýnkem. V nouzi můžete využít i papírovou kuchyňskou utěrku.

Nakonec stačí, když ještě teplé ghí přelijete do skleničky a uskladníte v chladničce, kde ztuhne. Při vaření ho budete používat jako jakýkoliv jiný tuk, jen s tím, že dodá pokrmu vynikající vůni másla.

Autor:
  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

Čokoládové lanýže? Hodně lidí se ptá, zda je v nich opravdu houba, líčí výrobce

20. dubna 2024

Premium Největšího výrobce řemeslné čokolády v Česku, Čokoládovnu Janek, založil před lety Václav Durďák s...

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...