Neděle 3. července 2022, svátek má Radomír
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 3. července 2022 Radomír

Pavel Berky vybojoval s mořským ďasem masterchefovský řád zlaté vařečky

  22:10
Jak by bylo zajímavé, kdyby se Pavel Berky a Jan Vorel, favorité předchozích dvou ročníků soutěže MasterChef, někdy v kuchyni postavili proti sobě, na to si šéfkuchař Jan Punčochář myslel už nějaký čas. V obou totiž dříme nejen úžasný talent a kreativita, ale i urputnost a ambice.

Jan Vorel a Pavel Berky v duelu mezi nejkreativnějšími favority soutěže MasterChef Česko ročníků 2019 a 2020 | foto: NOVA

A stalo se. Právě tyto dva výrazné amatérské, ovšem opravdu špičkové  kuchaře si porota ve složení Radek Kašpárek, Jan Punčochář a Přemek Forejt pozvala na středeční večer do masterchefovské kuchyně, aby se v ní utkali jako první. Další tři zajímavé dvojice z předchozích dvou ročníků uvidí diváci televize Nova opět u sporáku v následujících třech týdnech.

„Pro každou dvojici jsme připravili speciální výzvu, na jejímž konci jeden ze soutěžících získá exkluzivní řád soutěže MasterChef Česko,“ naznačil Radek Kašpárek, že si ten lepší musí řád zlaté vařečky opravdu zasloužit. 

MasterChef Česko: Souboj nejlepších 2021

Vidět vařit „proti sobě“ právě dvojici Pavel Berky a Jan Vorel bylo i přáním fanoušků této televizní soutěže. A jejich setkání v kuchyni potvrdilo, že se tito dva navzájem sledují a mají vůči sobě respekt. „Omg, tak to bude stát za to. Upřímně si vedle sebe nedokážu představit asi těžšího soupeře,“ zhodnotil protivníka Honza Vorel. I Pavel Berky vyjádřil s pokorou sobě vlastní své obavy: „Já se bojím, že na něho asi nebudu mít.“

Nutno říci, že vzájemný souboj těchto dvou v kuchyni byl kuchařský koncert, který si porotci opravdu užili. Sledovat jejich snažení, nadšení i emoce doprovázené vůněmi připravovaných pokrmů a následně tedy i hodnotit jejich prezentaci a chuť pro ně byla jedna velká radost.

Mořský ďas je lahůdka, vyhrál ten kreativnější

Pavel i Honza dostali před sebe na stůl jednu jedinou surovinu – mořského ďasa. Vše ostatní bylo čistě na nich. Věděli, že rozhodovat bude nejen výsledná chuť, ale především kreativita receptu i servírování.

Jan Vorel versus Pavel Berky

Jan Vorel (24 let) je z Ivančic a ukázal se jako neskutečný talent už v castingových kolech, kdy stejně jako Pavel Berky postoupil přímo do TOP 16. Jeho ambice ho dokonce jednou o místo v kuchyni MasterChef Česko 2019 připravily, ale nakonec se do soutěže vrátil a probojoval se až do finále. Skončil ovšem druhý, protože mu zmrzl hlavní chod podávaný nesmyslně na suchém ledu. Na kuchyni ovšem nezanevřel a rok vařil po boku Přemka Forejta v olomoucké restauraci Entrée.

Jan Vorel v Souboji nejlepších 

Pavel Berky s řádem zlaté vařečky

Pavel Berky (34 let) je z Rimavské Soboty. Tento módní návrhář se rozhodl být nejlepší i v kuchyni MasterChef Česko a také byl celou dobu favoritem. I on se probojoval do TOP 16, i on připravil neskutečnou kachnu, která ho okamžitě vystřelila na balkon. A navzdory probíhající pandemii má za sebou úspěšný rok: připravil autorský kalendář s ručně malovanými recepty, vytvořil kolekci zástěr a rozhodně nekončí.

Maso mořského ďasa je opravdu lahůdková záležitost: kromě páteře je bez kostí, má plnou chuť připomínající humra a vyšší obsah tuku, takže je maso šťavnaté a dobře se kombinuje i s výraznějšími surovinami.

Dají se s ním tedy dělat psí kusy, protože se hodí ke grilování, smažení, pečení i dušení se zeleninou, používá se i do polévek. Honza Punčochář se rozplýval, že by ho konfitoval při nízké teplotě v bylinkovém másle s česnekem, aby do toho tužšího pevnějšího masa, pro ryby atypického, dostal maximum máslové chuti.

Mořský ďas připravený jako fúze asijské, francouzské a slovenské kuchyně (Pavel Berky)

Pavel Berky začal šalotkovou omáčkou a nastínil porotcům, že přemýšlí ještě nad smaženou řasou nori obalenou ve slaninovém prachu a kyselou rajčatovou pěnou. Což zaujalo, stejně jako Pavlův naprostý klid, žádné zmatkování. Sám říkal, že si konečně v kuchyni našel svůj způsob vaření.   

Honza vsadil na jednoduchost, tři čtyři komponenty, ovšem skvěle vychucené. Což Radek Kašpárek velmi ocenil, protože už v tom je vidět, že se Honza ve svém vaření opět o kus posunul. K mořskému ďasovi se rozhodl připravit polévku ve stylu bisque a salát z fenyklu. 

Jan Vorel vsadil na jednoduchost, čistotu a maximum chuti

Není divu, že se porota nemohla dočkat, až ochutná. U Honzy se snoubila chuť krémové polévky s galangalem, citronovou trávou, zázvorem a limetovými listy se salátem z fenyklu ochuceným limetovo-medovým vinaigrettem. Rybu připravil na bylinkovém másle a nechal ji dojít v troubě. Výsledkem byla podle poroty úžasná a osvěžující harmonická chuť, prostě mistrovská práce, jejímž výsledkem je jednoduché a čistě připravené jídlo.

„Estetika gastronomie a módy jde podle mě krásně dohromady,“ říká Pavel Berky

Pavel popsal svého mořského ďasa jako fúzi asijské, francouzské a slovenské kuchyně, což vyvolalo téměř pozvednutá obočí a rozpaky porotců. Tedy dokud jídlo neochutnali. Každý komponent byl totiž perfektně vychucen, zdánlivě nesourodé kombinace vybraných ingrediencí spolu chuťově úžasně hrály, Pavel podle poroty vařil skoro jako pánbůh. A byl tedy o něco kreativnější než Honza, takže řád zlaté vařečky přistál právě na jeho kuchařském rondonu.

20. října 2020

Honza si i přes porážku možnost vaření pro všechny tři porotce opravdu užil. Za týden si ho užije další dvojice vybraná z favoritů posledních dvou řad soutěže MasterChef Česko. A tento Souboj nejlepších prý bude duelem opravdu hodně živelným.

Autor:
  • Nejčtenější

Známe letošního nejošklivějšího psa na světě. Je to Pan Smíšek

V soutěži o titul nejošklivějšího psa na světě si letos vítězství připsal olysalý nalezenec z Arizony, sedmnáctiletý...

Pes v práci? Sobecké. Má spát 14 hodin denně, říká veterinářka Frühauf Kolářová

Premium O stále dokonalejším léčení zvířat, ale i sobecké lásce k domácím mazlíčkům vypráví veterinářka a univerzitní pedagožka...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Superčerv si rád pochutnává na polystyrenu. Znamená naději pro recyklaci

Vědci zjistili, že určitý druh „superčerva“ může skutečně jíst plast, aniž by mu to uškodilo. To ukazuje cestu k...

Přírodní zahrada, kde se příliš nebojuje se škůdci ani nezasahuje

Soutěž Život je změna, a pro zahradu to platí každičký den. A pokud ji budujete u chalupy na venkově, kde je na čem stavět, a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hledá se nejroztomilejší mazlík. Posílejte fotky, rozhodne férová anketa

Máte doma psa, kočku, papouška, chameleona či jiného zvířecího mazlíka? Říkáte si při každém pohledu na něj, jak je...

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Zbraně, které zaskočily Putina: „Muskovo“ bombardování

Premium Už druhý den po nočním překročení hranic měli triumfálně projíždět centrem Kyjeva, po čtyřech měsících místo toho vězí...

Jet sto třicet, nebo zpomalit? Na dálnici můžete uspořit litry paliva

Premium Ceny paliv opět atakují rekordy. Také si všímáte, o kolik víc řidičů jezdí poslední měsíce „na spotřebu“? Vyzkoušeli...

  • Další z rubriky

Kedlubna je hvězda. Uděláte z ní zelí i řízek. A nacpete se vitaminem C

Kedlubna patří na jaře k nejoblíbenější zelenině. Hodí se k masu, ovšem dobroty z ní vykouzlí také vegetariáni,...

Kečup, levné těstoviny a už se vařila Itálie, vzpomíná šéf v kuchyni Itala

Špičkový šéfkuchař Davide Lagomarsino, rodilý Ital, se v Praze usadil v roce 2008 po návratu z Austrálie. Italská...

Šéf připravil se svým učitelem špízy s mandarinkou á la sedmdesátky

Minulost, to pro Zdeňka Pohlreicha zdaleka není jen vzpomínání na leckdy tristní natáčení Ano, šéfe! V posledním díle...

Ohořelé dřevo ve zmrzlině a lívance na tálu. To je jiné letní grilování

Seriál Sezona grilování je tady, nad ohněm se dá kromě masa, ryb či zeleniny připravit i sladký dezert. Jak na heboučké...

Kouzelná oslava Mezinárodního dne jógy na Karlově mostě
Kouzelná oslava Mezinárodního dne jógy na Karlově mostě

Pražští jogíni se 21. června poprvé připojili k ostatním jogínům, aby s nimi oslavili Mezinárodní den jógy. Oslavy se zúčastnilo 400 jogínů a sešli...

Ani závěť už není zárukou hladkého dědictví. Nejvyšší soud změnil pravidla

Premium Nedávný rozsudek Nejvyššího soudu změnil zažitá pravidla prokazování platnosti závětí, které nejsou sepsány notářem....

Pavla Tomicová výrazně zhubla a s kolegy oslavila šedesátiny

Pavla Tomicová měla s Dášou Zázvůrkovou v květnu nehodu, když do kolegyniny Vespy před Národním divadlem nabouralo...

Herec a režisér Vojtěch Kotek se oženil. S partnerkou chodili více než rok

Herec Vojtěch Kotek (34) se ve čtvrtek oženil. Podle webu Expres.cz si vzal přítelkyni Radanu, se kterou chodí více než...

Ruská ekonomika se hroutí, už není pochyb, ukazují nová statistická data

Ekonomika v Rusku se postupně hroutí, píše americký týdeník Newsweek. Průmyslová výroba se propadla hned v několika...

Móda z Varů: Luxus i lacinost. Sexy Ramba a Plodková. Třeštíková přestřelila

Na červeném koberci zazářily v den slavnostního zahájení 56. ročníku karlovarského filmového festivalu v luxusních...