Punčochář pustil finalisty MasterChefa do vlastní kuchyně. Byl to masakr

Autor:
  22:02
„Ty lidi jsou... Začínají být nespokojený, protože dlouho čekaj!“ apeloval zoufalý šéfkuchař Jan Punčochář u výdejového pultíku v kuchyni na šest finalistů MasterChefa, kteří měli nakrmit hosty jeho restaurace U Matěje. A to šlo jen o výdej, přípravy měli od profíků hotové.

Další odvysílaný díl soutěže MasterChef Česko byl nabitý adrenalinem. Soutěžící si v profesionální kuchyni útulné restaurace U Matěje v pražských Dejvicích nejprve sáhli doslova na dno, konfrontováni s každodenní situací v kuchyni restaurace podávající obědy. Často až podceňovaná profese kuchaře musela z nového úhlu pohledu i u řady diváků vyvolat respekt.

Šesti finalistům MasterChefa, rozděleným do dvou soutěžních týmů, kdy se jeden snažil vést kapitán Roman, druhý Pepa, se během 40 minut podařilo s vypětím všech sil vydat 12 jídel. Přitom jich ještě několik zkazili a další jim vrátili sami hosté. Přitom v restauraci U Matěje, vytouženém podniku Honzy Punčocháře otevřeném loni na jaře, vydají za normální situace 300 až 400 obědových jídel během zhruba dvou hodin. 

Každopádně to pro všechny byla výborná zkušenost a doslova křest ohněm. A to posledních šest finalistů: Ivka, Chilli, Pavlína, Pepa, Roman i Pavel rozhodně vařit umí. Řada věcí je pro ně v kuchyni naprosto rutinní záležitostí, přesto pro ně bylo nesmírně těžké se vpravit do soukolí týmové spolupráce, která vyžaduje přesně rozdělené a precizně odvedené úkoly dokončené v pravý čas. Tak, aby se ke stolu odnášela všechna objednaná jídla najednou.

Obsloužit za hodinu 40 hostů, což byl předem daný limit, se tedy nepodařilo ani jednomu týmu. Lépe ovšem z tohoto drsného klání, které muselo stát Jana Punčocháře jako majitele zatěžkávaného podniku hodně nervů, vyšel Romanův červený tým. Spolu s ním tedy ještě Ivka a Pavel. Znamenalo to pro ně velikou výhodu pro druhý soutěžní úkol. Tu ovšem bohužel dokázali prošustrovat.

Delikátní večerní menu o třech chodech pro VIP

Během prvního úkolu adepti tak úplně sami nevařili, o to víc se na druhý úkol těšili. Každý tým měl 90 minut na přípravu tříchodového menu pro šest: Bereniku Kohoutovou, Lenu Brauner, Michaelu Tomešovou, TMBK neboli Tomáše Břínka, Dominika Landsmana a Kapitána Dema. Samozřejmě nesměla chybět ani degustační porce pro porotce. Výhodou Romanova týmu bylo právo výběru vždy ze dvou různých surovin, a to na předkrm, hlavní chod a dezert.

Finalista Roman trochu bojuje s tím, že ho ostatní podceňují. Nebylo mu...
Červený tým připravil úžasný čokoládový dezert, ovšem na zapečený švýcarský sýr...

Kapitán červeného týmu Roman a vpravo čokoládový dezert, který v této výzvě na vítězství nestačil. Švýcarský sýr ho svou delikátní chutí přebil.

Roman s kolegy si vybrali pstruha, srnčí hřbet a čokoládu, Pepovu týmu přenechali mořský jazyk, křepelku a neznámý sýr, ze kterého si neuměli představit připravit dezert. Přitom právě jako vynikající cukrářku si Roman do týmu vybral Ivku, čokoláda jim ale připadala na první dobrou jako lepší volba.

Oba týmy až na odpustitelné nedokonalosti navařily skvěle, až do konce bylo jejich klání vyrovnané, i po hodnocení obou menu od porotců. Z jednoduše a rychle připraveného dezertu ze švýcarského nepasterovaného zrajícího sýru Le Vacherin Mont d´Or ovšem byli nadšeni jak porotci, tak většina hostů, na jejichž hlasech nakonec záleželo. U čtyř z nich sýrový dezert prostě přebil všechny ostatní chutě, byly zapomenuty a o vítězství Pepova týmu bylo rozhodnuto. 

Z finálové šestice tedy protentokrát nikdo nevypadl. Za týden se uvidí, jakou výhodu přinese sýrová výhra Pepovi, Chili a Pavlíně v dalším klání.

Nejčtenější

Opuštěnou pilu proměnili v bydlení s vůní bylinek, kde tráva patří králíkům

Soutěž

Když se na konci fotogalerie podíváte na 16 let staré snímky, spadne vám brada, jak se pozemek u bývalé pily Lesů ČR díky rodině paní Aleny proměnil. Vytvořili z něj oázu, a to nejen pro sebe, ale i...

Mít sny se vyplatí. Zahradu u slaměného domu budují se třemi dětmi a stylově

Soutěž

Už před patnácti lety si vysnili dům a domov postavené na půvabném pozemku na Vysočině. Osud je nejprve zavál jinam, ale nakonec di opravdu na tom původním pozemku postavili přírodní dům ze slámy a...

U biotopu si užívají panoramata Křivoklátska jako Masaryk. A tisíce trvalek

Soutěž

Při hledání místa pro život nedaleko Prahy čtenářku Petru a jejího partnera okouzlilo Křivoklátsko. Krajina, kterou kdysi miloval i prezident Masaryk. Dnes tu bydlí v domě obklopeném ‚zahradou v...

Zahradu jako džungli si vysnila v dětství, maluje ji jako obraz s tisícem růží

Soutěž

„Jako malá holka jsem trávila hodiny listováním v knihách, které mě přenášely do tajemných pralesů plných barevných květin a majestátních stromů. Nacházela jsem v nich inspiraci pro svou touhu po...

Jedenáct zahrádek v chebském vnitrobloku tvoří zelenou oázu uprostřed města

Soutěž

Má pouhých 170 metrů čtverečních, stojí v ní domek z období války a leží ve vnitrobloku ohraničeném čtyřmi ulicemi na pozemku patřícímu městu Cheb. Ten má pronajatý místní zahrádkářský svaz (ZO ČZS...

Trojce a sedmičce se vyhněte. Kdy jsou mé plastové krabičky neškodné

Naučte se rozpoznat bezpečné plastové nádoby na potraviny, abyste ochránili své zdraví. Skrytý dvoupísmenný kód a recyklační symbol na dně nádob odhalují, zda jsou vaše plastové obaly do mikrovlnné...

8. července 2025

U biotopu si užívají panoramata Křivoklátska jako Masaryk. A tisíce trvalek

Soutěž

Při hledání místa pro život nedaleko Prahy čtenářku Petru a jejího partnera okouzlilo Křivoklátsko. Krajina, kterou kdysi miloval i prezident Masaryk. Dnes tu bydlí v domě obklopeném ‚zahradou v...

8. července 2025

Proč jména zubrů začínají na PR a mládež šílí z kapybar. Ředitel pražské zoo vypráví

Premium

Může se hmyz velký jako dlaň dospělého člověka stát tahákem v zoologické zahradě? Dechberoucí příběh kriticky ohrožené strašilky humří, která byla považována za vyhynulou, a nyní má svou expozici v...

7. července 2025

Zubřeti, co se topilo v Zoo Praha, vybírají jméno z návrhů čtenářů iDnes.cz

Když očekávané zubří telátko ve středu 19. června před polednem konečně žuchlo i s plodovým obalem na zem a máma Božena ho začala olizovat, vypadalo ještě všechno idylicky. Sluníčko svítilo, větřík...

26. června 2025,  aktualizováno  7.7 1:01

Zahradu jako džungli si vysnila v dětství, maluje ji jako obraz s tisícem růží

Soutěž

„Jako malá holka jsem trávila hodiny listováním v knihách, které mě přenášely do tajemných pralesů plných barevných květin a majestátních stromů. Nacházela jsem v nich inspiraci pro svou touhu po...

7. července 2025

VIDEO: Akuvrtačka se zapsala do knihy rekordů. Utáhla 300tunový airbus

Dvanáctivoltová akuvrtačka absolvovala snad nejtěžší test svého života. Pomocí navijáku dokázala o metr a půl pohnout letadlem Airbus A380.

7. července 2025

Svou zahradu vidí jako malý kousek ráje v betonové džungli satelitu Bratislavy

Soutěž

„Není tu romantický klid ani pěkné výhledy na kopce, lesy nebo louky. Je tu dům na domě, jílovitá půda a hluk od sousedů. Ale i tak jsme si na 470 metrech čtverečních dokázali vytvořit naši zelenou...

6. července 2025

Proč studená sprcha v horku nefunguje? Odborníci radí, jak se správně ochladit

Mnoho lidí se domnívá, že studená sprcha v horkých letních dnech pomůže tělu ochladit se, avšak opak je pravdou. Odborníci varují, že studená voda ve skutečnosti brání účinnému snížení tělesné...

5. července 2025

Co dělat s potravinami při výpadku proudu, aby vydržely

Výpadek elektřiny dokáže potrápit každou domácnost a jednou z největších starostí bývá osud potravin v lednici a mrazáku. Doba, po kterou zůstanou potraviny bezpečné ke konzumaci, závisí na několika...

4. července 2025  15:58

Neotvírat lednici, připravit vodu. Co dělat, když v létě vypadne proud

Česko zasáhl masivní výpadek proudu. Až v takových situacích si uvědomíme, jak jsme na elektřině závislí. Problémem se stane skladování jídla v lednici, v domácnostech spoléhajících na elektrické či...

4. července 2025  15:16

Bolístky pod kontrolou: Vyhrajte dětské náplasti Cosmos s Prasátkem Peppou
Bolístky pod kontrolou: Vyhrajte dětské náplasti Cosmos s Prasátkem Peppou

I drobné odřeniny a škrábance mohou být pro děti velké drama. Zúčastněte se proto naší soutěže a vyhrajte limitovanou edici dětských náplastí...

Mé drzosti se všichni smáli. Šéfkuchař z Ukrajiny se učil u Kašpárka, teď má podnik

Premium

Z Ukrajiny přišel do Česka ještě před válkou, konkrétně v roce 2018, původně se vydal do světa na zaučenou. A už tady zůstal… Kuchař Jurij Ovčaruk (30) se ve svém řemesle zdokonalil v pražské...

4. července 2025

Letní řez jabloní má své výhody. Chutnější jablka jsou jednou z nich

Sníte o bohaté úrodě jablek? Pak je nejvyšší čas zatočit s vlky. Jedná se o bujné výhony, které sice vypadají jako silné nové větve, ale vaší jabloni spíše škodí. Letní řez jabloní, zejména pak...

4. července 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.