Úterý 28. září 2021, Den české státnosti
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 28. září 2021 Den české státnosti

Punčochář pustil finalisty MasterChefa do vlastní kuchyně. Byl to masakr

  22:02
„Ty lidi jsou... Začínají být nespokojený, protože dlouho čekaj!“ apeloval zoufalý šéfkuchař Jan Punčochář u výdejového pultíku v kuchyni na šest finalistů MasterChefa, kteří měli nakrmit hosty jeho restaurace U Matěje. A to šlo jen o výdej, přípravy měli od profíků hotové.

Další odvysílaný díl soutěže MasterChef Česko byl nabitý adrenalinem. Soutěžící si v profesionální kuchyni útulné restaurace U Matěje v pražských Dejvicích nejprve sáhli doslova na dno, konfrontováni s každodenní situací v kuchyni restaurace podávající obědy. Často až podceňovaná profese kuchaře musela z nového úhlu pohledu i u řady diváků vyvolat respekt.

Šesti finalistům MasterChefa, rozděleným do dvou soutěžních týmů, kdy se jeden snažil vést kapitán Roman, druhý Pepa, se během 40 minut podařilo s vypětím všech sil vydat 12 jídel. Přitom jich ještě několik zkazili a další jim vrátili sami hosté. Přitom v restauraci U Matěje, vytouženém podniku Honzy Punčocháře otevřeném loni na jaře, vydají za normální situace 300 až 400 obědových jídel během zhruba dvou hodin. 

Každopádně to pro všechny byla výborná zkušenost a doslova křest ohněm. A to posledních šest finalistů: Ivka, Chilli, Pavlína, Pepa, Roman i Pavel rozhodně vařit umí. Řada věcí je pro ně v kuchyni naprosto rutinní záležitostí, přesto pro ně bylo nesmírně těžké se vpravit do soukolí týmové spolupráce, která vyžaduje přesně rozdělené a precizně odvedené úkoly dokončené v pravý čas. Tak, aby se ke stolu odnášela všechna objednaná jídla najednou.

Obsloužit za hodinu 40 hostů, což byl předem daný limit, se tedy nepodařilo ani jednomu týmu. Lépe ovšem z tohoto drsného klání, které muselo stát Jana Punčocháře jako majitele zatěžkávaného podniku hodně nervů, vyšel Romanův červený tým. Spolu s ním tedy ještě Ivka a Pavel. Znamenalo to pro ně velikou výhodu pro druhý soutěžní úkol. Tu ovšem bohužel dokázali prošustrovat.

Delikátní večerní menu o třech chodech pro VIP

Během prvního úkolu adepti tak úplně sami nevařili, o to víc se na druhý úkol těšili. Každý tým měl 90 minut na přípravu tříchodového menu pro šest: Bereniku Kohoutovou, Lenu Brauner, Michaelu Tomešovou, TMBK neboli Tomáše Břínka, Dominika Landsmana a Kapitána Dema. Samozřejmě nesměla chybět ani degustační porce pro porotce. Výhodou Romanova týmu bylo právo výběru vždy ze dvou různých surovin, a to na předkrm, hlavní chod a dezert.

Finalista Roman trochu bojuje s tím, že ho ostatní podceňují. Nebylo mu...
Červený tým připravil úžasný čokoládový dezert, ovšem na zapečený švýcarský sýr...

Kapitán červeného týmu Roman a vpravo čokoládový dezert, který v této výzvě na vítězství nestačil. Švýcarský sýr ho svou delikátní chutí přebil.

Roman s kolegy si vybrali pstruha, srnčí hřbet a čokoládu, Pepovu týmu přenechali mořský jazyk, křepelku a neznámý sýr, ze kterého si neuměli představit připravit dezert. Přitom právě jako vynikající cukrářku si Roman do týmu vybral Ivku, čokoláda jim ale připadala na první dobrou jako lepší volba.

Oba týmy až na odpustitelné nedokonalosti navařily skvěle, až do konce bylo jejich klání vyrovnané, i po hodnocení obou menu od porotců. Z jednoduše a rychle připraveného dezertu ze švýcarského nepasterovaného zrajícího sýru Le Vacherin Mont d´Or ovšem byli nadšeni jak porotci, tak většina hostů, na jejichž hlasech nakonec záleželo. U čtyř z nich sýrový dezert prostě přebil všechny ostatní chutě, byly zapomenuty a o vítězství Pepova týmu bylo rozhodnuto. 

Z finálové šestice tedy protentokrát nikdo nevypadl. Za týden se uvidí, jakou výhodu přinese sýrová výhra Pepovi, Chili a Pavlíně v dalším klání.

Autor:
  • Nejčtenější

Když vařili street food v Brně Punčochář s Kašpárkem, všem tekly sliny

Na Zelném trhu to žije a místní street food nelze než závidět. Šéfkuchař Přemek Forejt to dobře ví, proto také pozval v...

Vepřové nikdy nezklame. Hvězdou je pomalu pečená plec i krkovice

Maso „z prasátka“ chutná skvěle jen tak upečené nebo v guláši, ale vy můžete překvapit své hosty třeba jeho trhanou...

Itálie a smažená jídla vyřadily první dva adepty na titul Masterchefa

Jen co byla minulý týden konečně jasná finálová šestnáctka amatérských kuchařů letošního ročníku soutěže Masterchef...

S těmi správnými trvalkami může vaše zahrada na konci léta zářit

S koncem léta nastal čas, kdy se zahrada pyšní zářivými květy pozdních trvalek a letniček. Kochejte se jejich krásou na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žluté zuby a nemoci srdce? Ani náhodou. Lékaři a experti boří mýty o kávě

Premium Ještě před dvaceti lety byla považována za stejné zlo jako cigarety. Dnes jí ovšem lékaři a experti na výživu takřka...

Mizejí už i chodníky. Ústecké ghetto se vymyká, čeká ho nový režim

Premium Ve čtvrti Mojžíř v Ústí nad Labem, která se za dvacet let změnila ze solidního sídliště v ghetto, nastane nový režim....

Zabaveno. Policie hon na Savova nevzdává, vzala mu nemovitosti a sto milionů

Premium Kontroverzní podnikatel František Savov je už sedm let obviněn v případu obřích daňových úniků a zhruba stejnou dobu se...

Vlak do Chorvatska klidně zruším, pokud problémy s ním neustanou, tvrdí Jančura

Premium Skupina Student Agency se během léta zvedla z covidového dna, přesto za sebou táhne půlmiliardový účet a chybí jí i...

  • Další z rubriky

Kamnáři nevymřeli, je jich však málo a nevědí, kam dřív skočit

Premium Nejsou jen pohádkovou rekvizitou, raritou ze zámku či chalupářskou stylovkou. Kachlová kamna v moderním či klasickém...

Pohlreichovy první krůčky před kamerou jsou spojené s recepty na dresinky

Šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha si nešlo na televizních obrazovkách nevšimnout, když odstartovala první série Ano, šéfe!...

Nepoznáte rozdíl. Firma chce v Evropě prodávat rybí prsty z laboratoře

Premium Maso vypěstované v laboratoři z rybích buněk by se už za pár let mohlo objevit v evropských supermarketech. První krok...

K rosení oken může docházet i u novostaveb. Může za to nedokonalé okno

Rosení oken v moderních novostavbách už není takovým problémem jako dřív. Nejenže se kvalita oken i jejich zabudování...

Jsem zohavená, říká Linda Evangelista. Po kryolipolýze je k nepoznání

Topmodelka Linda Evangelista se rozhodla bojovat s projevy stárnutí pomocí kryolipolýzy a skončila podle svých slov...

Marek Ztracený na koncertě spadl z pódia na hlavu a skončil v nemocnici

Zpěvák Marek Ztracený bude na koncert v Pardubicích dlouho vzpomínat. Během vystoupení si nevšiml, že je už na okraji...

Anife Vyskočilová má chatu v Suchdole s krásným výhledem na Prahu

Vzpomínáte si na poslední díl seriálu Sanitka, natočený podle skutečné události, kde na zahrádkářskou kolonii v...

Nechávat teď ležet peníze na účtu v bance je holý nerozum

S rostoucí inflací si teď láme hlavu nejedna domácnost s volnými penězi. Řeší otázku, kam peníze uložit, jak je...

Sedm nejčastějších důvodů, proč muži odchází ze vztahů i po letech

Dlouhé roky, tři děti, stabilní zázemí, každý den teplé večeře, ani to vám nezajistí, že s partnerem bude mít vaše...