Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Punčochář pustil finalisty MasterChefa do vlastní kuchyně. Byl to masakr

  22:02
„Ty lidi jsou... Začínají být nespokojený, protože dlouho čekaj!“ apeloval zoufalý šéfkuchař Jan Punčochář u výdejového pultíku v kuchyni na šest finalistů MasterChefa, kteří měli nakrmit hosty jeho restaurace U Matěje. A to šlo jen o výdej, přípravy měli od profíků hotové.

Další odvysílaný díl soutěže MasterChef Česko byl nabitý adrenalinem. Soutěžící si v profesionální kuchyni útulné restaurace U Matěje v pražských Dejvicích nejprve sáhli doslova na dno, konfrontováni s každodenní situací v kuchyni restaurace podávající obědy. Často až podceňovaná profese kuchaře musela z nového úhlu pohledu i u řady diváků vyvolat respekt.

Šesti finalistům MasterChefa, rozděleným do dvou soutěžních týmů, kdy se jeden snažil vést kapitán Roman, druhý Pepa, se během 40 minut podařilo s vypětím všech sil vydat 12 jídel. Přitom jich ještě několik zkazili a další jim vrátili sami hosté. Přitom v restauraci U Matěje, vytouženém podniku Honzy Punčocháře otevřeném loni na jaře, vydají za normální situace 300 až 400 obědových jídel během zhruba dvou hodin. 

Každopádně to pro všechny byla výborná zkušenost a doslova křest ohněm. A to posledních šest finalistů: Ivka, Chilli, Pavlína, Pepa, Roman i Pavel rozhodně vařit umí. Řada věcí je pro ně v kuchyni naprosto rutinní záležitostí, přesto pro ně bylo nesmírně těžké se vpravit do soukolí týmové spolupráce, která vyžaduje přesně rozdělené a precizně odvedené úkoly dokončené v pravý čas. Tak, aby se ke stolu odnášela všechna objednaná jídla najednou.

Obsloužit za hodinu 40 hostů, což byl předem daný limit, se tedy nepodařilo ani jednomu týmu. Lépe ovšem z tohoto drsného klání, které muselo stát Jana Punčocháře jako majitele zatěžkávaného podniku hodně nervů, vyšel Romanův červený tým. Spolu s ním tedy ještě Ivka a Pavel. Znamenalo to pro ně velikou výhodu pro druhý soutěžní úkol. Tu ovšem bohužel dokázali prošustrovat.

Delikátní večerní menu o třech chodech pro VIP

Během prvního úkolu adepti tak úplně sami nevařili, o to víc se na druhý úkol těšili. Každý tým měl 90 minut na přípravu tříchodového menu pro šest: Bereniku Kohoutovou, Lenu Brauner, Michaelu Tomešovou, TMBK neboli Tomáše Břínka, Dominika Landsmana a Kapitána Dema. Samozřejmě nesměla chybět ani degustační porce pro porotce. Výhodou Romanova týmu bylo právo výběru vždy ze dvou různých surovin, a to na předkrm, hlavní chod a dezert.

Finalista Roman trochu bojuje s tím, že ho ostatní podceňují. Nebylo mu...
Červený tým připravil úžasný čokoládový dezert, ovšem na zapečený švýcarský sýr...

Kapitán červeného týmu Roman a vpravo čokoládový dezert, který v této výzvě na vítězství nestačil. Švýcarský sýr ho svou delikátní chutí přebil.

Roman s kolegy si vybrali pstruha, srnčí hřbet a čokoládu, Pepovu týmu přenechali mořský jazyk, křepelku a neznámý sýr, ze kterého si neuměli představit připravit dezert. Přitom právě jako vynikající cukrářku si Roman do týmu vybral Ivku, čokoláda jim ale připadala na první dobrou jako lepší volba.

Oba týmy až na odpustitelné nedokonalosti navařily skvěle, až do konce bylo jejich klání vyrovnané, i po hodnocení obou menu od porotců. Z jednoduše a rychle připraveného dezertu ze švýcarského nepasterovaného zrajícího sýru Le Vacherin Mont d´Or ovšem byli nadšeni jak porotci, tak většina hostů, na jejichž hlasech nakonec záleželo. U čtyř z nich sýrový dezert prostě přebil všechny ostatní chutě, byly zapomenuty a o vítězství Pepova týmu bylo rozhodnuto. 

Z finálové šestice tedy protentokrát nikdo nevypadl. Za týden se uvidí, jakou výhodu přinese sýrová výhra Pepovi, Chili a Pavlíně v dalším klání.

Autor:
  • Nejčtenější

Navrhněte jméno pro luskouní holčičku a vyhrajte vstupenky do Zoo Praha

Když se v noci na 1. července krátce po půlnoci narodilo pražskému páru luskounů druhé mládě, chovatelé byli nadšeni. Sice se narodilo o pár dní později, než čekali, ale mnohem vyspělejší než to...

9. července 2024

Z jílovité louky vydupali jedlou zahradu i úžasnou párty zónu se saunou

Zahradu velkou zhruba 20 × 60 metrů mají rozdělenou na pokojíčky, přesněji zóny, a od samého počátku se řídí ideou jedlé zahrady, kde nemá místo žádná chemie a všechny stromy a keře přinášejí plody...

11. července 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejjednodušší lavice z palet, kterou zvládne i ten, kdo není kutil

Nábytek z palet je hitem nejen mezi mladými, mnohé kutily láká vyzkoušet si, co vše dovedou vyrobit. My si tentokrát zhotovíme lavici s vysokým opěradlem.

11. července 2024

Zahrada pro rodinu a setkávání s přáteli je i zdrojem švestek na slivovici

V podstatě ovocný sad koupili před šesti lety na Blanensku čtenář Petr se svou ženou Majkou spolu se starým domem a přestěhovali se tam z malého bytu v centru. Více než stoleté stavení s rozlehlou...

13. července 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Díky ní žijeme i my. Zahrada na Znojemsku je oslavou úrody, práce i radosti

V půvabném místě u rakouských hranic, odkud je to stejně daleko do Mikulova jako do Znojma, leží zhruba stoletá rodinná produkční zahrada, kde nacházejí stále více místa i květiny a okrasné záhony....

9. července 2024

Mikrovlnka slouží už skoro 80 let. Umíte využít všechny její schopnosti?

Jedna, dva, tři, cink. Jídlo je ohřáté – a to má být jako všechno? Ale kdepak. Tento kuchyňský pomocník toho umí mnohem víc.

14. července 2024

Zahrada pro rodinu a setkávání s přáteli je i zdrojem švestek na slivovici

V podstatě ovocný sad koupili před šesti lety na Blanensku čtenář Petr se svou ženou Majkou spolu se starým domem a přestěhovali se tam z malého bytu v centru. Více než stoleté stavení s rozlehlou...

13. července 2024

Třešně, višně, meruňky i hrušky, které nekoupíte. Ale vystavují je v Praze

Čačanka, švestka Černošická, rané hrušky Jakubky, různobarevné chrupky, staré odrůdy višní, které v obchodě rozhodně nekoupíte, ale na výstavě v pražském Domě ochránců přírody si je můžete až do...

12. července 2024

Z jílovité louky vydupali jedlou zahradu i úžasnou párty zónu se saunou

Zahradu velkou zhruba 20 × 60 metrů mají rozdělenou na pokojíčky, přesněji zóny, a od samého počátku se řídí ideou jedlé zahrady, kde nemá místo žádná chemie a všechny stromy a keře přinášejí plody...

11. července 2024

Ideální občerstvení na oslavu? Objednali jsme si Ovocný Světozor
Ideální občerstvení na oslavu? Objednali jsme si Ovocný Světozor

Jak už jistě víte, rádi využíváme různé příležitosti ke společným oslavám. A Mezinárodní den dětí byl přesně takovou ideální záminkou, abychom se...

Lela Vémola je na starých fotkách k nepoznání. Takto vypadala před plastikami

Kamarádka Lely Ceterové, Petra Batthyányová sdílela na sociálních sítích osmnáct let starou fotografii, na které je se...

Třískovi jsem šest let platil letenky a hotel, vzpomíná Jan Hrušínský

Premium Táta Rudolf ho uměl pochválit, ale také pokárat. Jednou v šatně mu například vmetl, že mu celé představení zkazil svojí...

Jeden z nejhorších filmů vůbec slušně vydělává i po 30 letech od natočení

První filmová adaptace kultovní bojovky Street Fighter z roku 1994 se umísťuje v žebříčcích nejhorších snímků všech...

Zemřel dětský kamarád mimozemšťana Alfa. Herec usnul v rozpáleném autě

Zemřel herec Benji Gregory. Televizním divákům je známý jako Brian z populárního sitcomu 90. let Alf. Gregorymu bylo 46...

Oběti žrali vepři. Hororové zlo páchal sériový vrah ve svém Prasečím paláci

Injekce, motorové pily, sexuální orgie, motorkáři. A hladoví vepři. Scény, při nichž vyhasínaly životy vancouverských...