Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Skotské vejce je podle Forejta prasárna, MasterChef ho ale musí zvládnout

  22:10
Ve hře o letošní titul MasterChefa jsou poslední čtyři soutěžící a po úterním večeru už je jasný první semifinalista: své místo v první trojce si vybojoval Roman. V duelu s Pavlem rozhodlo, že lépe ochutil masovou směs, jejímž základem je salsiccia, a na skotském vejci s ní nešetřil.

Porotci soutěže, šéfkuchaři Radek Kašpárek, Jan Punčochář a Přemek Forejt, měli tentokrát pro první úkol připraveny ryze české suroviny. Nechybělo přeštické prasátko, kysané zelí, olomoucké tvarůžky či candát.

Soutěžící tentokrát vařili s tím, že na balkon odejde ten, kdo svým pokrmem nepřesvědčí, a o své místo v nejlepší trojce bude muset zabojovat příští týden. „Už to, že jsem došla až sem, je fantastický, ale strašně si přeji jít do finále,“ přiznala Ivka, jak je pro ni neuvěřitelné, že  splnění snu je na dosah. Právě ona ovšem tentokrát skončila na balkoně: nejenže vysušila rybu, ale celé jídlo úplně zazdila bramborovými dukátky. 

Vaření z českých surovin se ovšem moc nedařilo ani Romanovi s Pavlem. „Mám hořkou omáčku no, snažil jsem se ji zachránit vším možným, a tím jsem to celý přechutil. Vlastně to není moc dobrý,“ přiznal své obavy favorit soutěže Roman. Omáčku zkazil i Pavel. A Pavlína sice skvěle zvládla dančí maso a omáčku, její kedlubnové pyré ovšem nenadchlo.

Druhá výzva tedy čekala na trojici Pavlína, Pavel a Roman. Zvědaví a natěšení, co budou vařit, byli postaveni před jednu z nesložitějších disciplín: ochutnávku kostiček základních surovin. S tím, že je musí přesně určit. Naslepo a bez možnosti očichání. 

Zkuste se někdy soustředit se zakrytýma očima jen na chuť jídla. Pavlína místo avokáda určila papáju, místo kozího sýra tavený, místo špeku cítila chuť mozzarelly. Roman zase měl fík za datle či mango za žlutý meloun, Pavel chorizo za uzenou slaninu. Chybovali všichni, nicméně nakonec tato disciplina rozhodla, že závěrečný duel si dá Roman s Pavlem.

V chlapském souboji rozhodla technická disciplina

Jakmile se řekne, že je hlavní surovinou vejce, je i amatérskému kuchaři jasné, že půjde o technickou disciplinu. A zvládnout přípravu smaženého skotského vejce tak, aby mělo krásně tekutý žloutek, to je opravdu výzva. (Mistrovské skotské vejce nabízelo například bistro Maso a koblihaoceňované michelinským Bibem.)

Pavel nedělal skotské vejce poprvé, ale tlak duelu a limitovaného času si...
Roman věděl, že skotské vejce je opravdová technická výzva, nicméně zvládnul...

Vlevo Pavel, vpravo Roman během vzájemného duelu ve znamení skotského vejce.

„Párkrát som to pripravoval, i som to jedol v Londýně, ale ne vždy sa to podarí,“ byl si Pavel vědom toho, že to není úplně jednoduchá výzva. Skotské vejce znám, dělal jsem ho, a o to mám větší strach,“ potvrdil i  Roman, že dobře ví, do čeho s Pavlem každý sám za sebe jdou.

Skotské vejce totiž znamená: uvařit vejce, ale zchladit ho rychle tak, aby žloutek zůstal tekutý. Pak ho opatrně oloupat, obalit vrstvičkou dobře ochucené masové směsi na salsicciu, poté následuje klasický trojobal a osmažení dozlatova v oleji (rozpáleném cca na 190 °C). 

Po rozkrojení musí syrový žloutek vytéct. „Miluju to, když do toho zařízneš a fakt vyteče ten žloutek. Jak je dobře dochucený to mletý maso, ještě jak je to usmažený, křupavý, prostě je to taková prasárna. Přesně to, co já mám rád,“ neudrží se šéfkuchař a porotce Přemek Forejt, když se oba amatérští kuchaři do tohoto mistrovského kuchařského kousku pouštějí.

Technicky se skotské vejce přes veškeré peripetie podařilo oběma, Romanovi i Pavlovi. Ochucení masové směsi ovšem lépe zvládl Roman, i když solí zrovna nešetřil. Trocha chilli, čerstvá petrželka a pažitka porotcům přišly jako chuťově lepší kombinace než drcený římský kmín s koprem a petrželkou, které zvolil Pavel. 

Právě Roman si tak výzvu příštího týdne užije v bezpečí balkonu. O vyřazení z finálové trojky se bát nemusí, účast v semifinále už má jistou.

Autor:
  • Nejčtenější

Zabití trofejní rekordní ryby? Neukojené ego. Ani není k jídlu, říká rybář Vágner

Premium

Zabíjet trofejní ryby je podle rybáře Jakuba Vágnera úplně zbytečné. Nejenže se nedají sníst, ale poškozuje to celou rybářskou komunitu, kterou to zbavuje možnosti se s takovou rybou setkat. Může za...

4. září 2024

Kokardy, nenáročné trvalky našich prababiček, které vděčně kvetou celé léto

Český název dostaly podle ozdob nosících se na klopách kabátů, protože připomínají rozety neboli kokardy. V trvalkových záhonech bohatě kvetou celé léto až do podzimu, obzvlášť pokud průběžně...

9. září 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zákeřné krásky našich zahrad umějí otrávit. Chraňte před nimi děti i mazlíčky

Některé z nich jsou tak půvabné, až se nad nimi srdce pousměje, je však třeba mít se před nimi na pozoru. Přestože vypadají zcela neškodně.

5. září 2024

Poznejte soutěžící Hell’s Kitchen Česko. Koho už vyhodil pruďas Kašpárek?

Pekelná kuchyně otevřela na konci srpna své brány. Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky, kteří bojují o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field a...

27. srpna 2024  9:24,  aktualizováno  4.9 22:05

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Máte skvělé maliny, rybíz či motýlí keře? Namnožte si další, řízkováním

Rádi byste navýšili počet ovocných či okrasných keřů na své zahradě, dokonce už máte své osvědčené odrůdy či hybridy, které právě u vás jdou? Ideální stav, abyste si je namnožili sami. Vyzkoušejte si...

6. září 2024

Svět rekordů našich motýlů? Největší kopuluje až 16 hodin, vzápětí umírá

Patří mezi nejrozmanitější skupiny hmyzu. Po světě poletuje více než sto šedesát pět tisíc druhů motýlů. My se dnes vydáme za těmi, kteří zdobí naši krajinu a rozhodně stojí za pozornost. Znáte obra...

10. září 2024

Ještě máte poslední chvíle pro kontrolu nebo rekonstrukci topení

Počasí možná přejde přímo z léta do zimy a pak už bude pozdě, protože se začne topit, a to už budou opravy komplikované. Proto je teď poslední chvíle minimálně pro kontrolu otopného systému, případně...

10. září 2024

Nejslavnější bioložky, ze kterých se staly „opičí mámy“ a zapsaly se do dějin

Nepůjde tu o ženy, které nezdravě přilnuly ke svým dětem, rozmazlily je a nechtějí je pustit do života. Seznamte se s příběhy nejslavnějších bioložek, které zasvětily život zkoumání lidoopů.

9. září 2024

Kokardy, nenáročné trvalky našich prababiček, které vděčně kvetou celé léto

Český název dostaly podle ozdob nosících se na klopách kabátů, protože připomínají rozety neboli kokardy. V trvalkových záhonech bohatě kvetou celé léto až do podzimu, obzvlášť pokud průběžně...

9. září 2024

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Pavel Novotný zdrtil v kleci Zdeňka Godlu. Herce odváděli zdravotníci

Herec Zdeněk Godla (49) se v sobotu během galavečera Clash of the Stars utkal v kleci se starostou Řeporyjí Pavlem...

Herečka Anna Polívková se na pláži provdala za italského přítele

Herečka Anna Polívková (45) se v sobotu provdala. Svatba se uskutečnila v Itálii, protože manžel české herečky odtamtud...

Pro syna chtěla lepší partii. Těhotnou snachu rozpůlila a pohřbila ve sklepě

Premium Seděl ve služebně Veřejné bezpečnosti a otázky příslušníků mu byly evidentně nepříjemné. „Proč jste nenahlásil zmizení...

Schwarzenegger se v Praze proháněl na kole. Vyfotil se také s „Klukem s kamením“

Legendární herec a bývalý guvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger (77) je v Praze. O víkendu si užíval kávu na...

Za úklid orální sex. Katy Perry popsala vztah s Orlandem Bloomem

Zpěvačka Katy Perry (39) se rozpovídala v podcastu Call Her Daddy o svém vztahu s hercem Orlandem Bloomem (47)....