Pondělí 26. října 2020, svátek má Erik
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 26. října 2020 Erik

Skotské vejce je podle Forejta prasárna, MasterChef ho ale musí zvládnout

  22:10
Ve hře o letošní titul MasterChefa jsou poslední čtyři soutěžící a po úterním večeru už je jasný první semifinalista: své místo v první trojce si vybojoval Roman. V duelu s Pavlem rozhodlo, že lépe ochutil masovou směs, jejímž základem je salsiccia, a na skotském vejci s ní nešetřil.

Porotci soutěže, šéfkuchaři Radek Kašpárek, Jan Punčochář a Přemek Forejt, měli tentokrát pro první úkol připraveny ryze české suroviny. Nechybělo přeštické prasátko, kysané zelí, olomoucké tvarůžky či candát.

Soutěžící tentokrát vařili s tím, že na balkon odejde ten, kdo svým pokrmem nepřesvědčí, a o své místo v nejlepší trojce bude muset zabojovat příští týden. „Už to, že jsem došla až sem, je fantastický, ale strašně si přeji jít do finále,“ přiznala Ivka, jak je pro ni neuvěřitelné, že  splnění snu je na dosah. Právě ona ovšem tentokrát skončila na balkoně: nejenže vysušila rybu, ale celé jídlo úplně zazdila bramborovými dukátky. 

Vaření z českých surovin se ovšem moc nedařilo ani Romanovi s Pavlem. „Mám hořkou omáčku no, snažil jsem se ji zachránit vším možným, a tím jsem to celý přechutil. Vlastně to není moc dobrý,“ přiznal své obavy favorit soutěže Roman. Omáčku zkazil i Pavel. A Pavlína sice skvěle zvládla dančí maso a omáčku, její kedlubnové pyré ovšem nenadchlo.

Druhá výzva tedy čekala na trojici Pavlína, Pavel a Roman. Zvědaví a natěšení, co budou vařit, byli postaveni před jednu z nesložitějších disciplín: ochutnávku kostiček základních surovin. S tím, že je musí přesně určit. Naslepo a bez možnosti očichání. 

Zkuste se někdy soustředit se zakrytýma očima jen na chuť jídla. Pavlína místo avokáda určila papáju, místo kozího sýra tavený, místo špeku cítila chuť mozzarelly. Roman zase měl fík za datle či mango za žlutý meloun, Pavel chorizo za uzenou slaninu. Chybovali všichni, nicméně nakonec tato disciplina rozhodla, že závěrečný duel si dá Roman s Pavlem.

V chlapském souboji rozhodla technická disciplina

Jakmile se řekne, že je hlavní surovinou vejce, je i amatérskému kuchaři jasné, že půjde o technickou disciplinu. A zvládnout přípravu smaženého skotského vejce tak, aby mělo krásně tekutý žloutek, to je opravdu výzva. (Mistrovské skotské vejce nabízelo například bistro Maso a koblihaoceňované michelinským Bibem.)

Pavel nedělal skotské vejce poprvé, ale tlak duelu a limitovaného času si...
Roman věděl, že skotské vejce je opravdová technická výzva, nicméně zvládnul...

Vlevo Pavel, vpravo Roman během vzájemného duelu ve znamení skotského vejce.

„Párkrát som to pripravoval, i som to jedol v Londýně, ale ne vždy sa to podarí,“ byl si Pavel vědom toho, že to není úplně jednoduchá výzva. Skotské vejce znám, dělal jsem ho, a o to mám větší strach,“ potvrdil i  Roman, že dobře ví, do čeho s Pavlem každý sám za sebe jdou.

Skotské vejce totiž znamená: uvařit vejce, ale zchladit ho rychle tak, aby žloutek zůstal tekutý. Pak ho opatrně oloupat, obalit vrstvičkou dobře ochucené masové směsi na salsicciu, poté následuje klasický trojobal a osmažení dozlatova v oleji (rozpáleném cca na 190 °C). 

Po rozkrojení musí syrový žloutek vytéct. „Miluju to, když do toho zařízneš a fakt vyteče ten žloutek. Jak je dobře dochucený to mletý maso, ještě jak je to usmažený, křupavý, prostě je to taková prasárna. Přesně to, co já mám rád,“ neudrží se šéfkuchař a porotce Přemek Forejt, když se oba amatérští kuchaři do tohoto mistrovského kuchařského kousku pouštějí.

Technicky se skotské vejce přes veškeré peripetie podařilo oběma, Romanovi i Pavlovi. Ochucení masové směsi ovšem lépe zvládl Roman, i když solí zrovna nešetřil. Trocha chilli, čerstvá petrželka a pažitka porotcům přišly jako chuťově lepší kombinace než drcený římský kmín s koprem a petrželkou, které zvolil Pavel. 

Právě Roman si tak výzvu příštího týdne užije v bezpečí balkonu. O vyřazení z finálové trojky se bát nemusí, účast v semifinále už má jistou.

Autor:
  • Nejčtenější

Pomyslnou bramborovou medaili MasterChefa má Ivka, Pavel si sáhl na dno

Tři semifinalisté letošní soutěže MasterChef Česko jsou po dvou výzvách úterního večera jasní: k Romanovi se v...

Kočky pomáhají od bolesti, stresu i smutku. Umí snížit tlak i napětí

Proč nám kočky lehají na místa, kde nás něco bolí, a nám se pak opravdu uleví? Pokud máte doma kočku, znáte tuto jejich...

Teenager sice v kuchařském pořadu nezvítězil, přesto projevil velký talent

Teprve patnáctiletý František Šindelář, který se k plotně postavil v pořadu Prostřeno, ukázal, že si někteří mladí umí...

Dvanáctero tipů pro říjnovou zahradu: sklízejte, sázejte, hnojte, sejte

Ani měsíc říjen nám nedovolí na zahrádce příliš zahálet. Ještě pořád je co sklízet. A hlavně je nejvyšší čas připravit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sedm kroků, které musíte promyslet, než se pustíte do stavby zimní zahrady

Zimní zahrada totiž může plnit mnoho funkcí, záleží však na tom, co od ní očekáváte. Může rozšířit obytný prostor o...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...

  • Další z rubriky

Teenager sice v kuchařském pořadu nezvítězil, přesto projevil velký talent

Teprve patnáctiletý František Šindelář, který se k plotně postavil v pořadu Prostřeno, ukázal, že si někteří mladí umí...

Když nakupuju, dělám to tak, abych byl spokojený, říká šéfkuchař Kašpárek

Na základní škole neměl dobré známky, ale bavilo ho vaření a vše kolem jídla, a tak se rozhodl vyučit v oboru. Dobrá...

Jaké polévky frčí u sousedů? Zkuste žurek, Schwarzsauer nebo demikát

Už vás zase honí mlsná? Pro jednou zapomeňte na babiččinu kulajdu a zkuste kulinářské zázraky sousedů z ciziny. I u...

Letošní posvícení bude jen s nejbližší rodinou. Možná i to svatomartinské

Třetí říjnovou neděli, která následuje po svátku sv. Havla, vybral císař Josef II. jako posvícenskou. Právě 16. října...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Cukrářka Iveta Fabešová se rozvádí. Přišla o své provozovny

Cukrářka Iveta Fabešová (36) se na sociálních sítích svým fanouškům svěřila, že se s manželem rozvádějí. Kvůli tomu...

Česko dál padá do covidové propasti. Má nejvíce případů i úmrtí na světě

Česko se pevně usadilo na špičce světových koronavirových statistik. Již delší dobu jsme mezi zeměmi, které mají...

V 47 letech zemřela herečka Daniela Krhutová, pohádková Marie Růžička

Po dlouhé nemoci zemřela herečka a zpěvačka Daniela Krhutová, bylo jí 47 let. Její nejznámější rolí byla Marie Růžička...

N-word jsem měla vypustit, omluvila se z rasismu nařčená Čvančarová

Jitka Čvančarová (42) se ocitla pod palbou kritiky mnoha uživatelů sociálních sítí. Při imitování raperky Cardi B v...

Na porod jsem se těšila, ale všechno bylo jinak, říká Míša z Malých lásek

Za jedenáct let pomohla porodní asistentka Michaela Malotinová na svět asi sedmi tisícům dětí. První minuty života...