Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Skotské vejce je podle Forejta prasárna, MasterChef ho ale musí zvládnout

  22:10
Ve hře o letošní titul MasterChefa jsou poslední čtyři soutěžící a po úterním večeru už je jasný první semifinalista: své místo v první trojce si vybojoval Roman. V duelu s Pavlem rozhodlo, že lépe ochutil masovou směs, jejímž základem je salsiccia, a na skotském vejci s ní nešetřil.

Porotci soutěže, šéfkuchaři Radek Kašpárek, Jan Punčochář a Přemek Forejt, měli tentokrát pro první úkol připraveny ryze české suroviny. Nechybělo přeštické prasátko, kysané zelí, olomoucké tvarůžky či candát.

Soutěžící tentokrát vařili s tím, že na balkon odejde ten, kdo svým pokrmem nepřesvědčí, a o své místo v nejlepší trojce bude muset zabojovat příští týden. „Už to, že jsem došla až sem, je fantastický, ale strašně si přeji jít do finále,“ přiznala Ivka, jak je pro ni neuvěřitelné, že  splnění snu je na dosah. Právě ona ovšem tentokrát skončila na balkoně: nejenže vysušila rybu, ale celé jídlo úplně zazdila bramborovými dukátky. 

Vaření z českých surovin se ovšem moc nedařilo ani Romanovi s Pavlem. „Mám hořkou omáčku no, snažil jsem se ji zachránit vším možným, a tím jsem to celý přechutil. Vlastně to není moc dobrý,“ přiznal své obavy favorit soutěže Roman. Omáčku zkazil i Pavel. A Pavlína sice skvěle zvládla dančí maso a omáčku, její kedlubnové pyré ovšem nenadchlo.

Druhá výzva tedy čekala na trojici Pavlína, Pavel a Roman. Zvědaví a natěšení, co budou vařit, byli postaveni před jednu z nesložitějších disciplín: ochutnávku kostiček základních surovin. S tím, že je musí přesně určit. Naslepo a bez možnosti očichání. 

Zkuste se někdy soustředit se zakrytýma očima jen na chuť jídla. Pavlína místo avokáda určila papáju, místo kozího sýra tavený, místo špeku cítila chuť mozzarelly. Roman zase měl fík za datle či mango za žlutý meloun, Pavel chorizo za uzenou slaninu. Chybovali všichni, nicméně nakonec tato disciplina rozhodla, že závěrečný duel si dá Roman s Pavlem.

V chlapském souboji rozhodla technická disciplina

Jakmile se řekne, že je hlavní surovinou vejce, je i amatérskému kuchaři jasné, že půjde o technickou disciplinu. A zvládnout přípravu smaženého skotského vejce tak, aby mělo krásně tekutý žloutek, to je opravdu výzva. (Mistrovské skotské vejce nabízelo například bistro Maso a koblihaoceňované michelinským Bibem.)

Pavel nedělal skotské vejce poprvé, ale tlak duelu a limitovaného času si...
Roman věděl, že skotské vejce je opravdová technická výzva, nicméně zvládnul...

Vlevo Pavel, vpravo Roman během vzájemného duelu ve znamení skotského vejce.

„Párkrát som to pripravoval, i som to jedol v Londýně, ale ne vždy sa to podarí,“ byl si Pavel vědom toho, že to není úplně jednoduchá výzva. Skotské vejce znám, dělal jsem ho, a o to mám větší strach,“ potvrdil i  Roman, že dobře ví, do čeho s Pavlem každý sám za sebe jdou.

Skotské vejce totiž znamená: uvařit vejce, ale zchladit ho rychle tak, aby žloutek zůstal tekutý. Pak ho opatrně oloupat, obalit vrstvičkou dobře ochucené masové směsi na salsicciu, poté následuje klasický trojobal a osmažení dozlatova v oleji (rozpáleném cca na 190 °C). 

Po rozkrojení musí syrový žloutek vytéct. „Miluju to, když do toho zařízneš a fakt vyteče ten žloutek. Jak je dobře dochucený to mletý maso, ještě jak je to usmažený, křupavý, prostě je to taková prasárna. Přesně to, co já mám rád,“ neudrží se šéfkuchař a porotce Přemek Forejt, když se oba amatérští kuchaři do tohoto mistrovského kuchařského kousku pouštějí.

Technicky se skotské vejce přes veškeré peripetie podařilo oběma, Romanovi i Pavlovi. Ochucení masové směsi ovšem lépe zvládl Roman, i když solí zrovna nešetřil. Trocha chilli, čerstvá petrželka a pažitka porotcům přišly jako chuťově lepší kombinace než drcený římský kmín s koprem a petrželkou, které zvolil Pavel. 

Právě Roman si tak výzvu příštího týdne užije v bezpečí balkonu. O vyřazení z finálové trojky se bát nemusí, účast v semifinále už má jistou.

Autor:
  • Nejčtenější

Vágner má nový český rekord, na Vranově chytil sumce dlouhého 264 centimetrů

Podruhé během několika měsíců se může známý rybář Jakub Vágner pochlubit úlovkem, který v českých vodách nemá obdoby. V pondělí na Vranovské přehradě na Znojemsku po půlhodinovém souboji vytáhl z...

9. října 2024  16:11

Soutěžící Hell’s Kitchen Česko ubývají, ale jednoho pruďas Kašpárek vrátil

Pekelná kuchyně otevřela své brány na konci srpna. Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky, kteří bojují o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field a...

27. srpna 2024  9:24,  aktualizováno  9.10 21:54

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dejte si trénink na hospodský kvíz. Je to výzva i příjemný strávený čas

Se zkracujícími se dny ubývá času stráveného venku, přesouváme se spíš dovnitř a setkání s přáteli už také moc nesměrujeme do parku nebo na louku. Tak proč si s nimi nedat třeba hospodský kvíz –...

3. října 2024

Zahrada u řadovky v Praze slouží jako venkovní obývák s terasou i bazénem

Když na tuto zahrádku na pražské Ořechovce vstoupila krajinářská architektka Martina Forejtová poprvé, byl to v podstatě zanedbaný pozemek s živořícími ovocnými stromy. Kromě vzrostlého tisu a...

10. října 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Uzení masa je vášeň. Z vlastnoručně vyrobené udírny bude chutnat ještě lépe

Nejen klobása, ale i ryba, bůček nebo sýr, udit toho jde mnoho. I receptů a inspirací najdete na internetu či při sousedských posezeních celou řadu. Dřevěná udírna se rychle roztopí a není složitá na...

8. října 2024

Zahrada u řadovky v Praze slouží jako venkovní obývák s terasou i bazénem

Když na tuto zahrádku na pražské Ořechovce vstoupila krajinářská architektka Martina Forejtová poprvé, byl to v podstatě zanedbaný pozemek s živořícími ovocnými stromy. Kromě vzrostlého tisu a...

10. října 2024

Zázračnou hlívu vypěstujete snadno. Roste sama bez zvláštní péče

Hlíva ústřičná je oblíbená jedlá houba, která je známá výraznými zdravotními přínosy a vynikající chutí. Její pěstování doma je poměrně jednoduché a nevyžaduje žádné speciální vybavení.

10. října 2024

Soutěžící Hell’s Kitchen Česko ubývají, ale jednoho pruďas Kašpárek vrátil

Pekelná kuchyně otevřela své brány na konci srpna. Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky, kteří bojují o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field a...

27. srpna 2024  9:24,  aktualizováno  9.10 21:54

Vágner má nový český rekord, na Vranově chytil sumce dlouhého 264 centimetrů

Podruhé během několika měsíců se může známý rybář Jakub Vágner pochlubit úlovkem, který v českých vodách nemá obdoby. V pondělí na Vranovské přehradě na Znojemsku po půlhodinovém souboji vytáhl z...

9. října 2024  16:11

Hravé koupání s Bübchen: Soutěžíme o 5 balíčků dětské kosmetiky
Hravé koupání s Bübchen: Soutěžíme o 5 balíčků dětské kosmetiky

Hraní s lodičkami, potápění nebo vytváření velehor z bohaté pěny? Jak vypadá váš koupelový rituál? Podělte se o něj v komentářích a třeba zrovna vy...

Móda z Thálií: kýč jak bič v podání Leichtové i nevhodná obuv Rašilovové

V sobotu večer se v Národním divadle v Praze předávaly prestižní divadelní Ceny Thálie. Co se týká módy, podle...

Zemřel český raper Pavel Protiva. Bylo mu sedmadvacet let

V sedmadvaceti letech zemřel raper Pavel Protiva, informovalo hudební vydavatelství Blakkwood, pro které umělec tvořil....

Příběh Jitky: Manžel po mně chce sex každý den, je to k nevydržení

Moje manželství je takové, jaké po patnácti letech obvykle bývá. Překonali jsme pár krizí, vychováváme dvě školou...

Kanye West požádal o rozvod s Biancou Censori, raper chce žít v Tokiu

Manželství Kanyeho Westa a Biancy Censori se po dvou letech rozpadlo. Pár, který uzavřel úřední sňatek v prosinci 2022,...

Zmapovali jsme, které spořicí a termínované účty teď vynášejí nejvíc

Česká národní banka dál snižuje základní úrokovou sazbu a má inflaci pod kontrolou. Banky na to reagují snižováním...