Středa 30. září 2020, svátek má Jeroným, Ráchel
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 30. září 2020 Jeroným, Ráchel

VIDEO: Jak šéfkuchař Forejt vydupal kreativitu z finalistů MasterChefa

  22:08
Úterní kreativní večer si všech sedm finalistů soutěže MasterChef Česko opravdu užilo. Dostat jednu konkrétní ingredienci, v mžiku vymyslet, co z ní připravím, ve spižírně na nic nezapomenout a pak do hodiny naservírovat pokrm hodný šéfkuchaře, to je výzva. Stejně jako příprava pokrmu servírovaného do podoby motýla.

Během již 28. dílu si soutěžící zavařili dvakrát, tedy kromě Pepy, kterého hned první pokrm vystřelil na balkón a tím i do finálové šestky. (Jeho vítězný recept na geniální řezy Míša najdete v článku níže.) V první výzvě se totiž všech 7 finalistů utkalo s ingrediencemi představujícími sedm smrtelných hříchů. A hned se začala projevovat taktika, která ovšem moc nevyšla. 

Pokud to někdo opravdu umí s masem, trochu to svádí si myslet, že pohoří na ingredienci, jakou je čokoláda. To si alespoň myslela soutěžící Pavlína, když měla na základě výhry v minulém kole možnost rozdělit mezi finálovou sedmičku jednotlivé hříšné ingredience. Sobě přidělila špalíček luxusního masa z jelena představující pýchu, Pepovi právě čokoládu prezentující závist, Romanovi šneky (lenost), Ivě šafrán (lakotu), Chili bůček (obžerství), Viki jablko (smilstvo) a Pavlovi chilli papričky představující hněv.

Pepův čokoládový dezert každopádně dostal porotu do kolen, takže je otázka, jak na tom Pepa s pečením opravdu je. Docela možná je to mistrný taktik, který se jen úspěšně tváří, že pečení zrovna není jeho silná stránka.

Vystřihněte na talíř lahůdku v podobě motýla

Tak v podstatě zněla druhá výzva, do níž šlo šest soutěžících s vědomím, že je nepovedené jídlo může poslat domů. Víceméně s tím počítal Roman, který se servírováním vždy trochu bojuje, a v tomto případě šlo o nedílnou součást pokrmu. Jenže Přemkova prezentace (viz úvodní video) ho doslova přenesla v čase ke konkrétnímu zážitku s motýlem a byla radost ho při práci sledovat.

Pokud byste si chtěli připravit ceviche, tedy „syrovou rybu v limetkové šťávě“, lze vyzkoušet například tento originální peruánský recept:

23. října 2014

Nejenže vykouzlil opravdovou lahůdku, kterou by se ani Přemek Forejt nestyděl servírovat jako rybí předkrm, navíc oslnil i prezentací, takže měl postup jistý. Podle poroty v podstatě jako jediný pochopil, o čem tento kreativní úkol byl. 

Ze soutěže tentokrát vypadla Viki, krásné a šikovné děvče z Moravy, která noblesně zvládá přípravu české kuchyně, na kreativní výzvě ale pohořela. Talíř s motýlem sice vypadal lákavě, chuťově ovšem porotu nepřesvědčil. Jak ale řekl při loučení s Viki Pepa: určitě je pro ni připraveno něco lepšího.

Recept na řezy Míša podle Josefa Nemravy

Luxusní Míša řezy podle Pepy (Josefa Nemravy). Recept najdete v článku.

Na korpus: 6 vajec, 6 lžic polohrubé mouky, 6 lžic cukru krystal, 1/2 sáčku prášku do pečiva a 3 lžíce kakaa. Na krém: 200 g cukru krystal, 250 g změklého másla a 2 vaničky tvarohu. Na ovocnou vrstvu: šťáva z pomeranče, lžíce amaretta a asi 10 jahod. Na polevu: tabulka 70% čokolády a 100 g másla. Hotovo byste měli mít za hodinku jako Pepa.

Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků ušleháme sníh, žloutky vymícháme s cukrem, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakao a opatrně zapracujeme sníh z bílků. Korpus pečeme ve vymazané a vysypané formě v troubě předehřáté na 180°C asi 15 až 20 minut.

Z másla, tvarohu a cukru vyšleháme krém, dáme do lednice. Upečený korpus několikrát potřeme pomerančovou šťávou smíchanou s amarettem. Poklademe na plátky krájenými jahodami, potřeme vychlazeným krémem a dáme ztuhnout do lednice.

Řezy na závěr polijeme hladkou čokoládovou polevou – čokoládu jednoduše rozpustíme ve vodní lázni spolu s máslem. Při servírování lze dort dozdobit podle vlastní fantazie, hodí se třeba snítka máty nebo čerstvé borůvky.

Autor:
  • Nejčtenější

Při vaření ragú šlo o krk Pavlíně a Chili, jedna musela z MasterChefa ven

Posledních šest amatérských kuchařů se utkalo v úterý večer o postup do finálové pětky televizní soutěže MasterChef....

Punčochář pustil finalisty MasterChefa do vlastní kuchyně. Byl to masakr

„Ty lidi jsou... Začínají být nespokojený, protože dlouho čekaj!“ apeloval zoufalý šéfkuchař Jan Punčochář u výdejového...

Chvála kvašení zeleniny, které dodá vitaminy a enzymy za rozumnou cenu

Nejspíš vás nepřekvapí, že až třetina potravin, které konzumujeme, se vyrábí nějakým způsobem fermentace, tedy...

Pokochejte se. Hřiby opravdu rostou a čtenáři iDNES houbaří jako o život

Houbaří se od Aše po Beskydy a hřiby opravdu rostou, jak potvrzují desítky fotografií, jež jste nám za poslední týden...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvanáctero tipů, co byste do konce září určitě měli stihnout na zahrádce

Tento týden se přehoupl konec léta, ale to babí si zaručeně užijeme. A to i přesto, že teď na podzim nás na zahrádkách...

Nebezpečná místa Česka: pražské hlavní nádraží. Třicet let zde vládne podsvětí

Premium Reportéři MF DNES mapují místa, která podle statistik nejsou výjimečně nebezpečná. Ve skutečnosti jde o no-go zóny,...

Felák, flexit nebo chillovat. Slovník dnešní mládeže uvádí rodiče do rozpaků

Premium Ač to možná ani netušíte, nejspíš i kolem vás denně chodí shiperky, které flexí s teniskami nebo iPhonem, díky čemuž...

Už nebudu kandidovat, odejdu z politiky, říká exministr Adam Vojtěch

Premium Jsem odolný, ale už toho bylo hodně, vysvětluje svůj odchod exministr. Babiš ho podle něj trochu čekal. V rozhovoru pro...

  • Další z rubriky

Topení dřevem je levné, není však snadné. Čeká vás alchymie spojená s dřinou

Premium Topit dřevem je ekologické, příjemné a levnější než třeba elektřinou či plynem. Nejde však jen o to, že vezmete polena...

V Čeladné si plním sny, michelinskou hvězdu bych nechtěl, říká šéfkuchař Roďom

Premium Sedíme na terase mezi kmeny stromů s výhledem do bujných zahrad a na prosklenou restauraci ve tvaru rotundy. To vše...

Skot paste na louce s třiceti bylinkami, pak to na chuti masa poznáte

Krávy krmí na pastvinách s bylinkami, proto jejich maso tak skvěle chutná. I to je trumf, díky němuž se sušené hovězí...

Recepty na účinné domácí repelenty, které si poradí s vosami i komáry

Krásné počasí stále dovoluje stolovat venku a vosy si pořád ještě u stolu rády něco uzobnou. Pokud si chcete venku...

Charitativní akce: Praním prádla svých ratolestí pomůžete maminkám v azylových domech
Charitativní akce: Praním prádla svých ratolestí pomůžete maminkám v azylových domech

Do 30. 9. 2020 z každého zakoupeného produktu Lovela Baby půjdou 3 Kč na pomoc azylových domů Armády spásy.

Octavia za 3 500 korun: boj s krizí, chaos a riskantní sázka na superslevy

Octavia za 3 500 Kč měsíčně, Kodiaq za 4 899 Kč, Passat za něco málo přes 6 000 Kč… Ačkoli automobilkám docházejí...

Herec Petr Čtvrtníček se nakazil koronavirem, leží v nemocnici na JIP

Herec Petr Čtvrtníček (56) skončil kvůli covidu-19 v nemocnici. Minulý týden měl pozitivní testy, a když se mu...

Nebudu všem po rozchodu ukazovat, jaká jsem čičina, říká Mottlová

Muž roku 2016 Josef Kůrka (28) nedávno oznámil rozchod s herečkou a modelkou Barborou Mottlovou (33). Fitness trenér...

Chci se více věnovat ženě, v plánu je i založení rodiny, říká Adam Vojtěch

Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33) se po odchodu z funkce těší na chvilky strávené s přáteli a s manželkou...

Čtvrtníček z nemocnice vtipkuje. Mluví o dýchání i pohlavní nemoci

Herec Petr Čtvrtníček (56) sice kvůli těžšímu průběhu covidu-19 musel do nemocnice, humor ho ovšem neopouští. Svým...