Středa 27. října 2021, svátek má Šarlota, Zoja, Zoe
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 27. října 2021 Šarlota, Zoja, Zoe

VIDEO: Jak šéfkuchař Forejt vydupal kreativitu z finalistů MasterChefa

  22:08
Úterní kreativní večer si všech sedm finalistů soutěže MasterChef Česko opravdu užilo. Dostat jednu konkrétní ingredienci, v mžiku vymyslet, co z ní připravím, ve spižírně na nic nezapomenout a pak do hodiny naservírovat pokrm hodný šéfkuchaře, to je výzva. Stejně jako příprava pokrmu servírovaného do podoby motýla.

Během již 28. dílu si soutěžící zavařili dvakrát, tedy kromě Pepy, kterého hned první pokrm vystřelil na balkón a tím i do finálové šestky. (Jeho vítězný recept na geniální řezy Míša najdete v článku níže.) V první výzvě se totiž všech 7 finalistů utkalo s ingrediencemi představujícími sedm smrtelných hříchů. A hned se začala projevovat taktika, která ovšem moc nevyšla. 

Pokud to někdo opravdu umí s masem, trochu to svádí si myslet, že pohoří na ingredienci, jakou je čokoláda. To si alespoň myslela soutěžící Pavlína, když měla na základě výhry v minulém kole možnost rozdělit mezi finálovou sedmičku jednotlivé hříšné ingredience. Sobě přidělila špalíček luxusního masa z jelena představující pýchu, Pepovi právě čokoládu prezentující závist, Romanovi šneky (lenost), Ivě šafrán (lakotu), Chili bůček (obžerství), Viki jablko (smilstvo) a Pavlovi chilli papričky představující hněv.

Pepův čokoládový dezert každopádně dostal porotu do kolen, takže je otázka, jak na tom Pepa s pečením opravdu je. Docela možná je to mistrný taktik, který se jen úspěšně tváří, že pečení zrovna není jeho silná stránka.

Vystřihněte na talíř lahůdku v podobě motýla

Tak v podstatě zněla druhá výzva, do níž šlo šest soutěžících s vědomím, že je nepovedené jídlo může poslat domů. Víceméně s tím počítal Roman, který se servírováním vždy trochu bojuje, a v tomto případě šlo o nedílnou součást pokrmu. Jenže Přemkova prezentace (viz úvodní video) ho doslova přenesla v čase ke konkrétnímu zážitku s motýlem a byla radost ho při práci sledovat.

Pokud byste si chtěli připravit ceviche, tedy „syrovou rybu v limetkové šťávě“, lze vyzkoušet například tento originální peruánský recept:

23. října 2014

Nejenže vykouzlil opravdovou lahůdku, kterou by se ani Přemek Forejt nestyděl servírovat jako rybí předkrm, navíc oslnil i prezentací, takže měl postup jistý. Podle poroty v podstatě jako jediný pochopil, o čem tento kreativní úkol byl. 

Ze soutěže tentokrát vypadla Viki, krásné a šikovné děvče z Moravy, která noblesně zvládá přípravu české kuchyně, na kreativní výzvě ale pohořela. Talíř s motýlem sice vypadal lákavě, chuťově ovšem porotu nepřesvědčil. Jak ale řekl při loučení s Viki Pepa: určitě je pro ni připraveno něco lepšího.

Recept na řezy Míša podle Josefa Nemravy

Luxusní Míša řezy podle Pepy (Josefa Nemravy). Recept najdete v článku.

Na korpus: 6 vajec, 6 lžic polohrubé mouky, 6 lžic cukru krystal, 1/2 sáčku prášku do pečiva a 3 lžíce kakaa. Na krém: 200 g cukru krystal, 250 g změklého másla a 2 vaničky tvarohu. Na ovocnou vrstvu: šťáva z pomeranče, lžíce amaretta a asi 10 jahod. Na polevu: tabulka 70% čokolády a 100 g másla. Hotovo byste měli mít za hodinku jako Pepa.

Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků ušleháme sníh, žloutky vymícháme s cukrem, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakao a opatrně zapracujeme sníh z bílků. Korpus pečeme ve vymazané a vysypané formě v troubě předehřáté na 180°C asi 15 až 20 minut.

Z másla, tvarohu a cukru vyšleháme krém, dáme do lednice. Upečený korpus několikrát potřeme pomerančovou šťávou smíchanou s amarettem. Poklademe na plátky krájenými jahodami, potřeme vychlazeným krémem a dáme ztuhnout do lednice.

Řezy na závěr polijeme hladkou čokoládovou polevou – čokoládu jednoduše rozpustíme ve vodní lázni spolu s máslem. Při servírování lze dort dozdobit podle vlastní fantazie, hodí se třeba snítka máty nebo čerstvé borůvky.

Autor:
  • Nejčtenější

Na Pálavě ulovili kultovního kapra vážícího skoro 30 kilo

Novomlýnská nádrž pod Pálavou je považována za jednu z kultovních českých a moravských kaprařských vod. Od svého...

Vyberte snímek, který vyhraje krmení pro psa nebo kočku na celý rok

Vyhlášení soutěže Gurmáni před miskou strhlo lavinu. Snímků psů a koček přišlo do redakce za necelý týden hodně přes...

Punčochář skvěle spároval langoše s holubem, Kašpárek se syrečky

Vidět na vlastní oči Radka Kašpárka s Honzou Punčochářem, jak se cpou v pískovně Náklo u Olomouce langoši, až polykají...

Bageta pro gurmány i vaření v Čestru. Finalisté Masterchefa jsou na roztrhání

V soutěži Masterchef řídnou řady finalistů a v klání o milion korun začíná přituhovat. Mnohdy o bytí a nebytí v soutěži...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze zbytků vykouzlil masterchef Roman Staša atraktivní svačinu plnou chutí

Je tu nový online pořad Do posledního sousta, který by chtěl využít schopností bývalých účastníků soutěže Masterchef. V...

Otužování podle Wima Hofa je nebezpečné. Hrozí zástava, říká kardiolog Táborský

Premium Otužování je nejlepší prevence proti těžkému průběhu nemoci covid-19. Lidé mají větší šanci, že neskončí v nemocnici,...

Dětem, kterým pomáháte moc, mozek nepracuje správně, říká speciální pedagožka

Premium „Kdybychom k dětem v batolecím a předškolním věku přistupovali v některých oblastech víc ,postaru‘, měli bychom méně...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

  • Další z rubriky

Valašskou kyselicu přetavil Forejt do bůčku ze selete, Punčochář do kuřete

Z Ostravy není na Valachy daleko, takže není divu, že šéfkuchař Radek Kašpárek zatáhl své kolegy a kamarády Přemka...

VIDEO: Ovčí mozečky nebo vařené dršťky. V Madridu umějí vařit ze zbytků

Andrew Zimmern se rozhodl prozkoumat, jak se v jednotlivých lokalitách světa pokoušejí vrátit k tradičnímu způsobu...

Užijte si podzim, vyzkoušejte guláš z kance nebo jehněčí roládu

S podzimem je spojená sezona jehněčího a zvěřiny. Pokud se vám naskytne příležitost připravit si k obědu zvěřinu či...

Pohromy v domácnosti. Rady, jak předejít havárii vody a kde hledat jističe

Premium Voda, plyn a elektřina. Dobří služebníci, ale špatní páni – zvláště pokud se vymknou kontrole. A protože letitá...

Děti zabalené do merina. Redakce testovala oblečení Crawler
Děti zabalené do merina. Redakce testovala oblečení Crawler

Redakce se pustila do testování oblečení od značky Crawler, která vše šije ručně a z merino vlny. Zajímají vás názory našich maminek?

Čekají nás daleko horší problémy, než jaké způsobil covid, varuje OECD

Pandemie koronaviru sice zastavila výrobu, vysála státní kasy a způsobila krachy mnohých podniků, to ale není nic proti...

Pavel Liška se omluvil za reklamy pro dodavatele elektřiny a plynu

Pavel Liška měl potřebu se vyjádřit ke svému dlouholetému účinkování v reklamách pro dodavatele plynu a elektřiny...

Kostková má covid, do sobotní StarDance nezasáhne. Televize řeší, co dál

Třetí soutěžní večer oblíbené show StarDance je v ohrožení. Moderátorka Tereza Kostková byla pozitivně testována na...

Jestli bude inflace stoupat dál, lidé ztratí polovinu úspor, varuje ekonom

Současná míra inflace bude trvat ještě několik let, důvodem jsou zejména vysoké objemy pumpování peněz do ekonomiky,...

Iluze dostatku. Obchody v Británii zakrývají prázdné regály fotografiemi

Potěmkinovy regály. Tak by se dal v kostce popsat jev, jehož jsou v posledních týdnech svědky zákazníci v britských...