Pátek 6. prosince 2019, svátek má Mikuláš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 6. prosince 2019 Mikuláš

Jak „uvařit“ syrovou rybu v limetkové šťávě. Recept na peruánské ceviche

aktualizováno 
Přijdete na návštěvu a přivítá vás hostitel v zástěře s tím, že pro vás chystá malé občerstvení. A v kuchyni má připravenou jen syrovou rybu, cibuli, čerstvé pálivé papričky, džbánek čerstvě vymačkané citrusové šťávy a snítky bylinek.

Tak přesně tahle situace se nám stala, když jsme přijeli na natáčení k Pavlíně a Eduardovi, kteří na balkoně v bytovém domě v Praze pěstují peruánské papričky rocoto a aji. Důvod je prostý. Rodilý Peruánec Eduardo se do Česka přiženil. A papričky, na kterých doslova vyrostl, mu u nás chyběly natolik, že si je teď s manželkou pěstují na balkoně (viz reportáž o pálivých papričkách zde).  

Jako správný Peruánec je Eduardo Miranda hrdý jak na papričky rocoto a aji, tak na peruánskou národní kuchyni. Nedal jinak, než že jeho milované papričky musíme ochutnat v typickém peruánském jídle, který rovnou připravil před kamerou.   

Jak připravit ceviche (čtěte „seviče“) krok za krokem

Pro 4 osoby budete potřebovat: 800 g bělomasé čerstvé ryby, například okouna nilského (jak poznat na pultu čerstvou rybu, čtěte zde), 1 střední cibuli, půl chilli papričky nakrájené opravdu na drobno (použijte, jaké seženete, Eduardo používá rocoto a aji), šťáva čerstvě vymačkaná ze zhruba 10 až 15 limetek (rybí maso musí být do šťávy ponořené), čerstvý koriandr, řapíkatý celer a sůl.

Recept na peruánské ceviche

Rybí filety nakrájejte na kostičky, rozprostřete je po talíři tak, aby se vzájemně nepřekrývaly, posolte, posypte koriandrem nasekaným na drobno, přisypte i na plátky či kostičky nakrájené stonky řapíkatého celeru a vše zalijte čerstvě vylisovanou šťávou z limetek.

Chcete-li pikantní verzi, přidejte najemno nakrájenou chilli papričku. „V Peru se do ceviche používá speciální typ papriček - právě tohle úžasné rocoto a ještě papričky aji,“ vysvětluje Eduardo, když tyto vlastnoručně vypěstované červené poklady nadrobno krájí a přidržuje si přitom půlku papričky vidličkou. Dobře ví, že sáhnout si prsty od pálivé paprikové dužiny třeba do oka je jen těžko zapomenutelný a velice nepříjemný zážitek. 

Nicméně zpět k receptu: rybu ponořenou v citrusové šťávě jště pokryjte kousky cibule pokrájené na měsíčky a vše nechte zhruba 20 minut marinovat v chladu.

A můžete podávat, ideálně s vařeným bramborem a listy čerstvého salátu. Šťávu, která na talíři či pekáčku (tak ceviche připravoval Eduardo) zbude, nevylívejte. „Peruánci ji pijí a říkají jí ´leche de tigre´, tedy tygří mléko. Jsou přesvědčeni, že jim dodává sexuální apetit,“ usmívá se Eduardo.

Autor:
  • Nejčtenější

Fenka sežrala vejce otrávené zakázaným jedem, za dvě hodiny byla mrtvá

Čtyřměsíční fenka při venčení kolem Blatnice pod Svatým Antonínkem na Hodonínsku sežrala na cestě pohozené vejce. To...

Asociace hovězího masa natočila dvouhodinové video pečení na rožni

V době superrychlých reklam se občas stane, že některá společnost vsadí na opačný extrém. Americká Národní asociace...

Jejími plody si jihoameričtí indiáni posilovali zdraví, vyroste i u nás

Mochyni peruánské se ne nadarmo přezdívá třešeň Inků. Právě u jihoamerických indiánů patřila konzumace jejích plodů ke...

Premium

Pan cukrář z Oderských vrchů. Pro královnu pekl vdolky a vařil marmeládu

Kluk ze zemědělské rodiny chodil za prací v mrazu a sněhových závějích. A snil o jiném životě. Sny se plní. Chce to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Premium

Sprcha pro osm lidí: jak to vypadalo na Epsteinově ranči na dělání dětí

Kdyby zdi mohly mluvit. Přinášíme exkluzivně snímky přepychového ranče, kam americký finančník Jeffrey Epstein svážel...

Premium

Je sexting nevinná hra nebo nevěra? Pánové jsou tolerantnější než dámy

Generace našich rodičů tohle řešit nemusela. Měli poměrně jasno a věděli, co je a není zahýbání. Moderní technologie...

Premium

Den, kdy přepadli Mekku. V roce 1979 se zrodil moderní islámský středověk

Před 40 lety se stalo „11. září“ islámu. Aby saúdský král mohl pobít ozbrojence okupující posvátnou mešitu v Mekce,...

  • Další z rubriky

Asociace hovězího masa natočila dvouhodinové video pečení na rožni

V době superrychlých reklam se občas stane, že některá společnost vsadí na opačný extrém. Americká Národní asociace...

Zařaďte do jídelníčku dýně. Jsou vynikající, zdravé a pomáhají hubnout

Klasické dýňové pyré zdaleka nenadchne každého, a s ním také většinou končí i veškerá invence, jak třeba takové hokaido...

Premium

Pan cukrář z Oderských vrchů. Pro královnu pekl vdolky a vařil marmeládu

Kluk ze zemědělské rodiny chodil za prací v mrazu a sněhových závějích. A snil o jiném životě. Sny se plní. Chce to...

Ovar, jitrnice a prejt. Řezníci během mrazivé neděle oslavili svůj svátek

Zvuk harmoniky hrající české lidovky a desítky mužů ve zmijovkách. Tak přivítal návštěvníky druhý Den řezníků. Už od...

Najdete na iDNES.cz