Sobota 24. července 2021, svátek má Kristýna
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 24. července 2021 Kristýna

VIDEO: Budoucí MasterChef musí za půlhodinu zvládnout luxusní steak Rossini

  22:02
Přes obrazovku k jídlu nepřivoníte, natož abyste ochutnali. Přesto se divákům dalšího kola MasterChefa v úterý večer musely sbíhat sliny, když Radek Kašpárek odhalil talíř s lahůdkou světové gastronomie. Steak ze svíčkové s foie gras a lanýži tak, jak ho měl rád hudební skladatel Giacomo Rossini.

Ve vyřazovacím kole se tentokrát utkali pouze čtyři soutěžící, kteří před týdnem prohráli ve venkovní výzvě. Věděli, že musí zabojovat, jinak v soutěži končí, a porota si pro ně připravila skutečnou záludnost. Mohli uvařit cokoliv, na co si ve spižírně vyberou suroviny, ovšem s tím, že z přístrojů mohou použít pouze rychlovarnou konvici, moderní obdobu remosky nebo toustovač. 

Nejlépe si s tím poradil Roman, který v toustovači připravil tuňáka a k němu salát, jemuž dodal kyselosti šťávou z ananasu, citrusy totiž neměl.

O postup se tedy rozhodovalo mezi Pavlínou, Evou a Pepou, kteří se museli předvést, jak umí pracovat s masem. Protože připravit steak a la Rossini, tedy opravdu exkluzivní jídlo ze samých drahých surovin, v tom už je kus umění. 

Za receptem a touto legendární kulinářskou pochoutkou stojí hudební skladatel Giacomo Rossini, který se před čtyřicítkou rozhodl, že oper bylo dost a je na čase si užívat života. A začal s vášní pro věc skládat v kuchyni: recepty i hudbu pro oblíbené šéfkuchaře. A steak ze svíčkové si ideálně představoval připravený s lanýži a ztučnělými husími jatýrky, tedy ´foie gras´, hus či kachen. 

Recept na steak Rossini 

Na 4 porce potřebujete: 800 g argentinské svíčkové, sůl a pepř, olej na potření, lžíci másla, 320 g foie gras a černý lanýž. Na omáčku šalotku, 200 ml telecího demi glace, 50 ml koňaku, 2 lžíce másla a sůl.

Maso rozdělíme na porce. Každou porci rukama lehce potřeme olejem. Vložíme do rozpálené pánve. Jakmile se maso zatáhne ze všech stran, tedy i po obvodu, přidáme do pánve lžíci másla. Do másla přidáme sůl a pepř, zpěněným máslem několikrát maso lžící v pánvi přelijeme, tak maso osolíme a opepříme. Opečené maso dáme odpočinout do trouby předehřáté na 60° C.

Dobře zachlazená játra zprudka opečeme na pánvi. Dáme stranou. Na výpeku z jater pozvolna orestujeme krájenou šalotku dosklovata, osolíme. Zastříkneme koňakem, který necháme prudce odvařit, přidáme demi glace a provaříme. Nakonec vmícháme kostičky chladného másla, čímž omáčku zjemníme a částečně i zahustíme. Na plátky svíčkové položíme foie gras, přelijeme omáčkou, přidáme plátek lanýže a můžeme servírovat.

Podívejte se na videu, jak připravují steak Rossini v restauraci La Finestra

5. prosince 2014

Do finálové sedmičky se nepodívá Evi. Zradila ji chuť

Mít na přípravu luxusního steaku čistou půlhodinu je sice dostatečně dlouhá doba, ale respekt amatéra z drahých surovin musí svazovat ruce. Takže všechny tři steaky s lanýži a orestovanými jatýrky sice byly připravené dobře, drobné chybky nehodné MasterChefa se ovšem našly. Nejlépe si s legendárním receptem poradila Pavlína, mezi Pepou a Evi nakonec o postupu do finálové sedmičky rozhodl obávaný chuťový test.

Poslepu ochutnávat kostičky základních surovin totiž sice vypadá jednoduše, ale zkuste si to někdy. Není tedy divu, že ředkvička Evě chutnala jako kedluben a uzeného lososa zaměnila za makrelu. Tak jako tak dokázala, že i v zapálené a nadšené amatérské kuchařce s malými dětmi pod křídly se může skrývat spousta vášně pro přípravu opravdu dobrého jídla. A ta ji určitě neopustí.

Autor:
  • Nejčtenější

Megažralok je zvídavý a drzý. Občas ho potápěči musí vystrkovat z klece

Megažralok není oficiálně vedený jako poddruh velkého bílého žraloka, je to prostě dospělý jedinec, který dorůstá délky...

Sama s dětmi proměnila tmavý dvorek v zahrádku, místo je i na zeleninu

Soutěž Za svou oázu odpočinku považuje malou, spíše okrasnou městskou zahrádku čtenářka z Hodonína, přestože jí vzala čtyři...

Kdo pouští kočku ven, dopřeje jí i trochu toho zabíjení. Řešení je složité

Premium Potulné kočky jsou problém kdekoli na světě, nicméně trable jsou i s těmi, které chováme doma a dopřáváme jim pohyb...

Hodně obětovali snu o krásné zahradě, nakonec ji doladila architektka

Soutěž Působivý příběh budování vysněné zahrady do soutěže Nejkrásnější zahrada poslala klavíristka Irina. Po šesti letech s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Na letišti sázeli do země sysly. Dříve hojný druh v Česku vymírá

Břeclavské letiště má nové obyvatele. Z brněnské zoo se tam přestěhovala dvacítka syslů obecných. Ochránci přírody...

Ze sbírky na pohřeb Roma pozůstalí nedostali nic. Byl to podvod

Premium Měl mít velkolepý pohřeb. Balzamování, bíle lakovaná rakev z Ameriky, kočár tažený vraníky... Rodina Roma, který zemřel...

Klaus: Volby nic nepřinesou. Kolem covidismu a genderismu se bude chodit po špičkách

Premium Každý z nás by se měl sám rozhodnout, jakou míru opatrnosti vůči nákaze covidem chce zvolit, říká přesvědčeně bývalý...

Česko formuje domobranu. Výcvik může podstoupit každý, kdo má zbrojní průkaz

Premium Stát zakázal ozbrojené skupiny a lidem nabídl alternativu: absolvujte speciální kurz a můžete Česku pomáhat se zbraní....

  • Další z rubriky

Sezona nakládaček: připravíte si kvašáky nebo budete sterilovat?

Letos je úroda okurek trošku opožděná, ale jakmile se zahájí samosběry, je to známkou, že sezona zavařování je tady....

Trávíte v autě víc času než v bytě? Jak na vychytané spotřebiče a pomocníky

Premium Existují lidé, kteří považují za nejlepšího přítele čtyřnohé zvíře radostně vrtící ocasem. A pak jsou tací, kteří se až...

Soutěžnímu grilování kralovalo hovězí, výběr doplnila famózní žabí stehýnka

Soutěž Je tu druhé kolo receptů pro grilování. Příspěvky, které dorazily během uplynulého týdne, výrazně dávaly přednost...

Soutěžní grilování: Vepřové špízy, grilované nektarinky i nestárnoucí losos

Soutěž Od 7. července jste začali posílat soutěžní recepty a fotografie z domácího grilování. Dnes přinášíme první výběr toho...

LETNÍ SOUTĚŽ: Už jste navštívili Archeopark Chotěbuz?
LETNÍ SOUTĚŽ: Už jste navštívili Archeopark Chotěbuz?

Vkládejte svoje tipy na výlety s dětmi a vyhrávejte hodnotné ceny po celé léto. Kam vyrazit tento týden? Navštivte třeba Archeopark Chotěbuz.

Zemřel slovenský herec Milan Lasica, zkolaboval přímo na jevišti

Ve věku 81 let zemřel slovenský herec Milan Lasica. Web sme.sk uvedl, že vystupoval se skupinou Bratislava Hot...

Možná neadoptujeme. Příprava s psycholožkou byla škola, říká Viktor Vincze

Viktor Vincze (30) promluvil o plánované adopci dítěte i návštěvách psycholožky, které absolvovali s manželkou Adélou...

Petr Rajchert si změnil příjmení a potřetí se oženil, manželka je těhotná

Zakládající člen kapely Chinaski Petr Hradil (rodným příjmením Rajchert) se v třiapadesáti letech potřetí oženil. Po...

Holanová: Rozvod s Šípem? Do vztahu se nám vloudila mlaďounká chybička

Rozhovor s Marcelou Holanovou vznikal v Chateau Šanov na soustředění s finalisty soutěže Muž roku 2021. Zpěvačka, která...

Zemřel František Nedvěd. Folkové legendě se vrátila rakovina plic

V třiasedmdesáti letech zemřel v neděli folkový muzikant František Nedvěd. Prohrál boj s rakovinou plic. Úmrtí na...