Sobota 1. dubna 2023, svátek má Hugo
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 1. dubna 2023 Hugo

VIDEO: Budoucí MasterChef musí za půlhodinu zvládnout luxusní steak Rossini

  22:02
Přes obrazovku k jídlu nepřivoníte, natož abyste ochutnali. Přesto se divákům dalšího kola MasterChefa v úterý večer musely sbíhat sliny, když Radek Kašpárek odhalil talíř s lahůdkou světové gastronomie. Steak ze svíčkové s foie gras a lanýži tak, jak ho měl rád hudební skladatel Giacomo Rossini.

Ve vyřazovacím kole se tentokrát utkali pouze čtyři soutěžící, kteří před týdnem prohráli ve venkovní výzvě. Věděli, že musí zabojovat, jinak v soutěži končí, a porota si pro ně připravila skutečnou záludnost. Mohli uvařit cokoliv, na co si ve spižírně vyberou suroviny, ovšem s tím, že z přístrojů mohou použít pouze rychlovarnou konvici, moderní obdobu remosky nebo toustovač. 

Nejlépe si s tím poradil Roman, který v toustovači připravil tuňáka a k němu salát, jemuž dodal kyselosti šťávou z ananasu, citrusy totiž neměl.

O postup se tedy rozhodovalo mezi Pavlínou, Evou a Pepou, kteří se museli předvést, jak umí pracovat s masem. Protože připravit steak a la Rossini, tedy opravdu exkluzivní jídlo ze samých drahých surovin, v tom už je kus umění. 

Za receptem a touto legendární kulinářskou pochoutkou stojí hudební skladatel Giacomo Rossini, který se před čtyřicítkou rozhodl, že oper bylo dost a je na čase si užívat života. A začal s vášní pro věc skládat v kuchyni: recepty i hudbu pro oblíbené šéfkuchaře. A steak ze svíčkové si ideálně představoval připravený s lanýži a ztučnělými husími jatýrky, tedy ´foie gras´, hus či kachen. 

Recept na steak Rossini 

Na 4 porce potřebujete: 800 g argentinské svíčkové, sůl a pepř, olej na potření, lžíci másla, 320 g foie gras a černý lanýž. Na omáčku šalotku, 200 ml telecího demi glace, 50 ml koňaku, 2 lžíce másla a sůl.

Maso rozdělíme na porce. Každou porci rukama lehce potřeme olejem. Vložíme do rozpálené pánve. Jakmile se maso zatáhne ze všech stran, tedy i po obvodu, přidáme do pánve lžíci másla. Do másla přidáme sůl a pepř, zpěněným máslem několikrát maso lžící v pánvi přelijeme, tak maso osolíme a opepříme. Opečené maso dáme odpočinout do trouby předehřáté na 60° C.

Dobře zachlazená játra zprudka opečeme na pánvi. Dáme stranou. Na výpeku z jater pozvolna orestujeme krájenou šalotku dosklovata, osolíme. Zastříkneme koňakem, který necháme prudce odvařit, přidáme demi glace a provaříme. Nakonec vmícháme kostičky chladného másla, čímž omáčku zjemníme a částečně i zahustíme. Na plátky svíčkové položíme foie gras, přelijeme omáčkou, přidáme plátek lanýže a můžeme servírovat.

Podívejte se na videu, jak připravují steak Rossini v restauraci La Finestra

5. prosince 2014

Do finálové sedmičky se nepodívá Evi. Zradila ji chuť

Mít na přípravu luxusního steaku čistou půlhodinu je sice dostatečně dlouhá doba, ale respekt amatéra z drahých surovin musí svazovat ruce. Takže všechny tři steaky s lanýži a orestovanými jatýrky sice byly připravené dobře, drobné chybky nehodné MasterChefa se ovšem našly. Nejlépe si s legendárním receptem poradila Pavlína, mezi Pepou a Evi nakonec o postupu do finálové sedmičky rozhodl obávaný chuťový test.

Poslepu ochutnávat kostičky základních surovin totiž sice vypadá jednoduše, ale zkuste si to někdy. Není tedy divu, že ředkvička Evě chutnala jako kedluben a uzeného lososa zaměnila za makrelu. Tak jako tak dokázala, že i v zapálené a nadšené amatérské kuchařce s malými dětmi pod křídly se může skrývat spousta vášně pro přípravu opravdu dobrého jídla. A ta ji určitě neopustí.

Autor:
  • Nejčtenější

To když ochutnáš, tak jsi v Americe. Pohlreich otestoval ráje masožroutů

Milujete začouzený T-bone steak, pomalu pečená žebírka nebo šťavnatý hamburger, symboly pravého amerického barbecue? V...

VIDEO: Nizozemci se rozhodli v reálu postavit šílené nápady Pata a Mata

Jejich nápady jsou velmi hloupé, ale zároveň velmi vynalézavé, charakterizuje kutily Pata a Mata Bram van Dijk, který...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dobrovolníci sledovali okamžitou spotřebu plynu. Začátek února s ní zamával

Portál iDNES.cz v prosinci odstartoval netradiční projekt Špion na plynoměru. V domácnostech dobrovolníků sleduje...

KVÍZ: Jak se vyznáte v hovězím mase

Hovězí maso skýtá obrovské množství možností. Můžete ho péct, dusit i použít na gril. Když uvažujete o tom, co uvaříte...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Moderní dezerty? Stejně všichni nejvíc chtějí buchty, říká cukrářka Burianová

Premium Vystudovaná právnička a rekvalifikovaná cukrářka Petra Burianová si v první řadě televizní soutěže Peče celá země...

Starý dům už neprodáte. Unijní směrnice ale může být protiústavní, tvrdí právníci

Premium Zateplování, výměna kotle i oken, solární panely na střechu… Nechcete starý dům opravovat „po evropsku“? Rychle se jej...

Přežila Terezín i Osvětim. Bůh není, takové utrpení by nedopustil, říká

Premium Měla si užívat bezstarostné mládí, namísto toho si musela na kabát přišpendlit židovskou hvězdu. V 15 letech ji...

Hokej se změnil v jatka. Píše o nich i Wikipedie, extraliga se styděla

Premium Jen co se ve zlínském kamrlíku pro rozhodčí potkal Roman Polák s kolegy, hned měli jasno: „Pánové, dnes to může být...

Moderní dezerty? Stejně všichni nejvíc chtějí buchty, říká cukrářka Burianová

Premium Vystudovaná právnička a rekvalifikovaná cukrářka Petra Burianová si v první řadě televizní soutěže Peče celá země...

Alkohol, či oškrábat? Plísně hyzdí domovy a škodí. Zbavte se jich navždy

Premium Pokud vás někdo v poslední době pořádně vyplísnil, nebylo to asi nic příjemného. Většinou to však netrvá déle než pár...

Češi šetřili plynem a zvládli zimu. Spotřeba klesla o 19 procent

Začátek roku 2023 vstoupí do dějin českého plynárenství. Po padesáti šesti letech je to poprvé, kdy do Česka nepřitekl...

Když se bábovka nepovede, umí být pěkná dusivka, říká Josef Maršálek

Josef Maršálek si dal k svátku extra klasiku, kterou podle něj vyzkoušel upéct nebo alespoň ochutnal každý. V dalším...

SOUTĚŽ: Vyhrajte hodnotné poukazy od Astratexu
SOUTĚŽ: Vyhrajte hodnotné poukazy od Astratexu

Zapojite se do soutěže o 3 hodnotné vouchery a vybrte si správné spodní prádlo, které vám bude dělat radost. Jak na to?

Rozjívené fracky tu nechceme. Kde končí svoboda dětí ve veřejných prostorách?

Vlnu vášní vyvolalo vyjádření pražského bistra, které na sociálních sítích publikovalo pravidla, jak se mají chovat...

Horníci leželi na pokojích na břichu. Skrývali erekci. A zrodila se viagra

Modrá pilulka slaví pětadvacet let. Spustila svého druhu kulturní i farmaceutickou revoluci, preformátovala vnímání...

PŘEHLEDNĚ: Pošta zveřejnila, které pobočky od léta zruší

Česká pošta zveřejnila seznam poboček, které v rámci úspor uzavře. Nejvíce jich je v Moravskoslezském kraji a v Praze....

ČNB se propadla do obří ztráty 412 miliard, za rok je jedenáctinásobná

Česká národní banka (ČNB) loni vykázala rekordní ztrátu 411,9 miliardy korun. V roce 2021 měla ztrátu 37,7 miliardy...

Paltrowová si po srážce na lyžích myslela, že jde o sexuální útok

Herečka Gwyneth Paltrowová (50) v pátek opět vypovídala před soudem v případu údajného neposkytnutí první pomoci...