VIDEO: Jak šéfkuchař Forejt vydupal kreativitu z finalistů MasterChefa

  • 23
Úterní kreativní večer si všech sedm finalistů soutěže MasterChef Česko opravdu užilo. Dostat jednu konkrétní ingredienci, v mžiku vymyslet, co z ní připravím, ve spižírně na nic nezapomenout a pak do hodiny naservírovat pokrm hodný šéfkuchaře, to je výzva. Stejně jako příprava pokrmu servírovaného do podoby motýla.

Během již 28. dílu si soutěžící zavařili dvakrát, tedy kromě Pepy, kterého hned první pokrm vystřelil na balkón a tím i do finálové šestky. (Jeho vítězný recept na geniální řezy Míša najdete v článku níže.) V první výzvě se totiž všech 7 finalistů utkalo s ingrediencemi představujícími sedm smrtelných hříchů. A hned se začala projevovat taktika, která ovšem moc nevyšla. 

Pokud to někdo opravdu umí s masem, trochu to svádí si myslet, že pohoří na ingredienci, jakou je čokoláda. To si alespoň myslela soutěžící Pavlína, když měla na základě výhry v minulém kole možnost rozdělit mezi finálovou sedmičku jednotlivé hříšné ingredience. Sobě přidělila špalíček luxusního masa z jelena představující pýchu, Pepovi právě čokoládu prezentující závist, Romanovi šneky (lenost), Ivě šafrán (lakotu), Chili bůček (obžerství), Viki jablko (smilstvo) a Pavlovi chilli papričky představující hněv.

Pepův čokoládový dezert každopádně dostal porotu do kolen, takže je otázka, jak na tom Pepa s pečením opravdu je. Docela možná je to mistrný taktik, který se jen úspěšně tváří, že pečení zrovna není jeho silná stránka.

Vystřihněte na talíř lahůdku v podobě motýla

Tak v podstatě zněla druhá výzva, do níž šlo šest soutěžících s vědomím, že je nepovedené jídlo může poslat domů. Víceméně s tím počítal Roman, který se servírováním vždy trochu bojuje, a v tomto případě šlo o nedílnou součást pokrmu. Jenže Přemkova prezentace (viz úvodní video) ho doslova přenesla v čase ke konkrétnímu zážitku s motýlem a byla radost ho při práci sledovat.

Pokud byste si chtěli připravit ceviche, tedy „syrovou rybu v limetkové šťávě“, lze vyzkoušet například tento originální peruánský recept:

23. října 2014

Nejenže vykouzlil opravdovou lahůdku, kterou by se ani Přemek Forejt nestyděl servírovat jako rybí předkrm, navíc oslnil i prezentací, takže měl postup jistý. Podle poroty v podstatě jako jediný pochopil, o čem tento kreativní úkol byl. 

Ze soutěže tentokrát vypadla Viki, krásné a šikovné děvče z Moravy, která noblesně zvládá přípravu české kuchyně, na kreativní výzvě ale pohořela. Talíř s motýlem sice vypadal lákavě, chuťově ovšem porotu nepřesvědčil. Jak ale řekl při loučení s Viki Pepa: určitě je pro ni připraveno něco lepšího.

Recept na řezy Míša podle Josefa Nemravy

Luxusní Míša řezy podle Pepy (Josefa Nemravy). Recept najdete v článku.

Na korpus: 6 vajec, 6 lžic polohrubé mouky, 6 lžic cukru krystal, 1/2 sáčku prášku do pečiva a 3 lžíce kakaa. Na krém: 200 g cukru krystal, 250 g změklého másla a 2 vaničky tvarohu. Na ovocnou vrstvu: šťáva z pomeranče, lžíce amaretta a asi 10 jahod. Na polevu: tabulka 70% čokolády a 100 g másla. Hotovo byste měli mít za hodinku jako Pepa.

Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků ušleháme sníh, žloutky vymícháme s cukrem, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakao a opatrně zapracujeme sníh z bílků. Korpus pečeme ve vymazané a vysypané formě v troubě předehřáté na 180°C asi 15 až 20 minut.

Z másla, tvarohu a cukru vyšleháme krém, dáme do lednice. Upečený korpus několikrát potřeme pomerančovou šťávou smíchanou s amarettem. Poklademe na plátky krájenými jahodami, potřeme vychlazeným krémem a dáme ztuhnout do lednice.

Řezy na závěr polijeme hladkou čokoládovou polevou – čokoládu jednoduše rozpustíme ve vodní lázni spolu s máslem. Při servírování lze dort dozdobit podle vlastní fantazie, hodí se třeba snítka máty nebo čerstvé borůvky.