Sobota 23. října 2021, svátek má Teodor, Theodor
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 23. října 2021 Teodor, Theodor

VIDEO: Pokud milujete svět chutí a vůní, MasterChef vás vtáhne do děje

  15:02
Koho láska k jídlu a jeho přípravě v dobrém smyslu slova uchvátí, ten může dopadnout podobně jako finálová osmička, která po prázdninové pauze opět týden co týden zápolí v televizní show o titul MasterChef a půl milionu korun. Kuchařská vášeň těchto amatérských kuchařů je totiž opravdu nakažlivá.

O titul MasterChefa bojuje finálová šestnáctka na televizních obrazovkách už od zimy. A minulý týden se připomněla speciálním dílem, kde se mohli s jednotlivými soutěžícími seznámit i ti diváci, kteří naskočili do rozjetého vlaku.

Některé díly jsou vyřazovací (takový další se odvysílá 1. září), tzv. výzvy, jaká proběhla v premiérovém vysílání v úterý večer, jsou spíš na odlehčení. Pro diváky určitě, pro soutěžící částečně. Většinou totiž toto vaření v terénu rozhodne o imunitě pro další vyřazovací kolo, proto ho berou nesmírně vážně. Teď navíc vařili pro záchranáře: a to teplou svačinu (viz video), kterou by mohli zhltnout i za pochodu, a lehkou, ovšem vydatnou večeři po celodenní službě.  

Záchranářská výzva pro TOP8 MasterChefa:

Záchranářská výzva a hodnocení záchranářů tentokrát nekompromisně rozhodly o tom, že příště o další postup, a tedy o všechno, mezi sebou zabojují Roman, Pepa, Pavlína a Eva (více o jednotlivých soutěžících níže). 

Všichni jsou přitom skvělí kuchaři, chtějí být nejlepší a nedělat kompromisy. Takže každý stres a neúspěch, který jim profesionální porotci dají pořádně pocítit, je většinou nakonec nakopne k ještě lepším výkonům. Průběžně se tak zocelují, což může být skvělou průpravou i startem pro novou kariéru. A šéfkuchaři Radek Kašpárek, Honza Punčochář a Přemek Forejt to dobře vědí.

Seznamte se s finálovou osmičkou soutěžících

Chili (28 let), kreativec a hráčka amerického fotbalu z Prahy

Sympaťačka s vietnamskými kořeny se v kuchyni motala už jako malá, ale k vaření přičichla až díky českým tetičkám a jejich receptům na tradiční česká jídla. Pak ji maminka zasvětila i do tajů kuchyně vietnamské, což se promítá i do jejího stylu vaření: miluje fusion, tedy kombinování různorodých kuchyní a ingrediencí. Po soutěži se rozhodně chce dál věnovat vaření, třeba v podobě pop-up eventů ve vietnamském stylu: host bude mít možnost stát se členem vietnamské rodiny a zažít rituální sdílení, které je pro tuto kulturu typické.

Eva Tomečková (30), ze Smilovic u Třince

Hrdá máma, pro niž jsou její děti vším, doma při vaření poslouchá muziku, u toho zpívá, někdy i tančí. Dobrá nálada se pak odrazí v jídle, na jehož kvalitu hodně dá. Současně se nebojí výzev, své sny si plní pomalu, ale jistě, a v soutěži předvádí, že i poctivá česká kuchyně se v MasterChef Česko umí prosadit. Například její plněné knedlíky s domácím uzeným ji dokázaly poslat do dalšího kola a porotci talíř vyškrabali do posledního drobku.

Tým Ivy, který má pro příští kolo alší postup jasný: zleva Pavel, Chili, Viky a...

Tým Ivy, který má pro příští kolo další postup jasný: zleva Pavel, Chili, Viky a Iva.

Iva Sarauerová (37), projektantka zahrad z Prahy

Rodilá a hrdá Žižkovanda a máma dvou kluků si jde i jako samoživitelka za svými sny naplno. Kromě zahradní architektury je její vášní i sport, kterému se dokonce věnuje na závodní úrovni. Když zrovna není v posilovně, tráví čas v kuchyni, kde peče sladké dobroty. Není divu, že jejím kulinářským snem je vlastní kavárna s cukrárnou, ačkoliv sama dorty nemlsá, jen degustuje.

Pavlína Lubojatzky (25), z Prahy

Pavlína je sice drobná, ale neskutečný rváč. Když se s manželem rozhodli změnit životní styl a jíst zdravě, zhubli dohromady 46 kilo. Nadšení ze zdravého vaření tak Pavlínu začalo naplňovat víc než stávající práce v korporátu. Kvůli účasti v soutěži dokonce dala výpověď, aby se mohla na MasterChefa plně soustředit. V plánu má stáže v restauracích, vydání vlastní kuchařky a sní o vlastní značce originálních kuchyňských zástěr.

Viktorie Hrazdílková alias Viky (25), studentka sociologie z Kyjova

Miluje moravskou kuchyni, kterou se snaží odlehčit a ukázat lidem, že i těžká jídla se dají vařit zdravěji. Což umí perfektně. Do finálové TOP 16 kulinářské soutěže MasterChef postoupila díky majonéze, kterou připravila nejlépe ze všech. V současné době se mimo jiné věnuje fitness koučingu.

Romanův tým, jehož členové budou za týden bojovat o další postup každý sám za...

Romanův tým, jehož členové budou za týden bojovat o další postup každý sám za sebe: zleva Roman, Pepa, Eva a Pavlína.

Roman Staša (31), osobní trenér z Prahy

Jako urostlý bývalý hokejista má sice dlaně jako medvěd, ale v kuchyni umí vykouzlit pokrmy, které skvěle vypadají i chutnají. Počátky jeho kulinářského umění jsou přitom v obyčejném grilování, kdy hostil kamarády. Když mu to přestalo stačit, pustil se do experimentování, protože ho baví neobvyklé kombinace chutí a jídlo většinou vymýšlí za pochodu. Po soutěži by rád „rozjel“ koncept restaurace, která bude vařit na místech, kde byste to nečekali: třeba v industriálních prostorech, na starých hradech nebo třeba na zimním stadionu. 

Recept na tatarák z krevet s filetem z mořského vlka a dip z jogurtu a avokáda (Roman Staša)

Na dvě porce (doba přípravy 35 minut) potřebujete: 200 g mořského vlka, šťávu z grepu, šťávu ze dvou limet, sůl a pepř. Na tatarák: 10 krevet, 4 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce agávového sirupu, půl hrsti hladkolisté petržele, sůl a pepř. Na dip: zralé avokádo, lžíci bílého jogurtu a hrst koriandru.

Mořského vlka vyfiletujete a naložíte do marinády z grepové a limetové šťávy tak, aby byl celý ponořený. Lehce osolíte a opepříte.

Očištěné krevety dáte asi na 10 minut do marinády připravené ze sojové omáčky, agávového sirupu, soli a pepře. Poté krevety najemno nesekáte a přidáte k nim sekanou pažitku. 

Namarinovaného mořského vlka s dipem z jogurtu, avokáda, koriandru, soli a pepře a krevetovým tatarákem servírujte dozdobené sekaným koriandrem.

Pavel Berky (33), módní návrhář z Prahy

Pavel vyrůstal na sídlišti na Slovensku, už odmala byla jeho vášní móda i vaření a dokázal překvapit svou kreativitou. Například si se svou sestřenicí  udělal aspoň na pár hodin ze staré telefonní budky bistro, kde podávali chléb s pomazánkou a čaj; obyvatelům sídliště ovšem jejich nápad tak skvělý nepřišel. Vysoká škola umělecko-průmyslová v Praze mu pomohla rozjet kariéru módního návrháře a jeho snem je netradiční koncept restaurace s galerií jako prostoru, kde se bude snoubit móda, umění a gastronomie. Do TOP 16 se dostal díky receptu kombinujícím moderní gastronomii a Pavlovy romské kořeny. Uvařil dokonale připravené kachní prso, bramborový fondán a griliášové trubičky plněné kachní paštikou (recept zde), což trojici porotců – Přemka Forejta, Jana Punčocháře i Radka Kašpárka dostalo do kolen.

Josef Nemrava (37), stavař z Borovan

Láska k vaření a rybaření znamenají pro tohoto rodilého Jihočecha dvě velké záliby. Sice uznává tradiční českou kuchyni, ale chce se v soutěži naučit novým věcem i většímu experimentování. Přeje si, aby mu soutěž pomohla splnit sen: namísto práce v rodinné stavařské firmě by si otevřel vlastní restauraci. Do TOP 16 se dostal jídlem za pár korun, které doma připravuje pro své dcerky. 

Autor:
  • Nejčtenější

Vyberte snímek, který vyhraje krmení pro psa nebo kočku na celý rok

Vyhlášení soutěže Gurmáni před miskou strhlo lavinu. Snímků psů a koček přišlo do redakce za necelý týden hodně přes...

Punčochář skvěle spároval langoše s holubem, Kašpárek se syrečky

Vidět na vlastní oči Radka Kašpárka s Honzou Punčochářem, jak se cpou v pískovně Náklo u Olomouce langoši, až polykají...

Bageta pro gurmány i vaření v Čestru. Finalisté Masterchefa jsou na roztrhání

V soutěži Masterchef řídnou řady finalistů a v klání o milion korun začíná přituhovat. Mnohdy o bytí a nebytí v soutěži...

Ze zbytků vykouzlil masterchef Roman Staša atraktivní svačinu plnou chutí

Je tu nový online pořad Do posledního sousta, který by chtěl využít schopností bývalých účastníků soutěže Masterchef. V...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pojízdná pestaurace je splněný psí sen. Dají si venku čerstvý gáblík

Slunečníky, pod nimi nízké stolky a židličky. Na první pohled běžné restaurační posezení pod širým nebem, tady si ovšem...

Syndrom Petra Pana. Proč někteří muži nikdy nedospějí a žijí jako paraziti

Premium V každém chlapovi zůstává kousek kluka, ale musí to být právě jen ten kousek. Pokud muž nechce vyrůst a převzít...

Čína má Evropu v hrsti, za pár týdnů dojde hořčík. Auto bez něj nevyrobíte

Premium Vše nasvědčuje, že současná čipová krize v automobilovém průmyslu je jen zahřívacím kolem před tím, co se na Evropu...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

  • Další z rubriky

Letošek mezi velké ročníky nevstoupí. Hrozny byly dlouho jako šťovík, říká vinař

Premium Díky Marku Špalkovi a jeho bratrovi vyrábí rodina Špalkova v Novém Šaldorfu vína už po třetí generaci. Může se pyšnit...

Bageta pro gurmány i vaření v Čestru. Finalisté Masterchefa jsou na roztrhání

V soutěži Masterchef řídnou řady finalistů a v klání o milion korun začíná přituhovat. Mnohdy o bytí a nebytí v soutěži...

V Toskánsku potkáte divočáka i za domem, na talíři tu z něj vykouzlí zázrak

Pappardelle con ragú di cinghiale alla Toscana sice zní exoticky, ale na den, kdy ochutnáte ragú z divočáka s...

Adepti na Masterchefa nakrmili ženicha Berkyho, následovala sladká výzva

Kuchař má ve svých rukou svatební den. Může jej podtrhnout a povýšit, ale také zkazit. Naplno si to uvědomili i letošní...

Nenechte si ujít TÝDEN SOUTĚŽÍ SE SEBAMED BABY!
Nenechte si ujít TÝDEN SOUTĚŽÍ SE SEBAMED BABY!

Po celý týden soutěžte o kosmetiku oblíbenou dětmi i maminkami. Vyhrajte tu nejjemnější péči, která je vhodná pro potřeby citlivé dětské pokožky a...

Čína má Evropu v hrsti, za pár týdnů dojde hořčík. Auto bez něj nevyrobíte

Premium Vše nasvědčuje, že současná čipová krize v automobilovém průmyslu je jen zahřívacím kolem před tím, co se na Evropu...

ČEZ od ledna zdraží: elektřinu asi o třetinu, plyn o víc než polovinu

ČEZ od nového roku zdraží elektřinu i plyn. Podle šéfa energetické společnosti Daniela Beneše to může být asi třetina u...

Jestli bude inflace stoupat dál, lidé ztratí polovinu úspor, varuje ekonom

Současná míra inflace bude trvat ještě několik let, důvodem jsou zejména vysoké objemy pumpování peněz do ekonomiky,...

Rodině postavil dům za Prahou. Z obří obývací kuchyně se stal problém

Pan Jarda je původem z Uherského Brodu, ale již léta pracuje a žije v Praze. Pro svou lásku Alenu a jejich dvě děti...

Střelba proti kameře je běžná, ale herec za nehodu nemůže, tvrdí Dvořák

Zpráva, že americký herec Alec Baldwin při natáčení westernu zastřelil kameramanku a postřelil režiséra, vyvolala...