Pondělí 28. září 2020, Den české státnosti
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 28. září 2020 Den české státnosti

VIDEO: Pokud milujete svět chutí a vůní, MasterChef vás vtáhne do děje

  15:02
Koho láska k jídlu a jeho přípravě v dobrém smyslu slova uchvátí, ten může dopadnout podobně jako finálová osmička, která po prázdninové pauze opět týden co týden zápolí v televizní show o titul MasterChef a půl milionu korun. Kuchařská vášeň těchto amatérských kuchařů je totiž opravdu nakažlivá.

O titul MasterChefa bojuje finálová šestnáctka na televizních obrazovkách už od zimy. A minulý týden se připomněla speciálním dílem, kde se mohli s jednotlivými soutěžícími seznámit i ti diváci, kteří naskočili do rozjetého vlaku.

Některé díly jsou vyřazovací (takový další se odvysílá 1. září), tzv. výzvy, jaká proběhla v premiérovém vysílání v úterý večer, jsou spíš na odlehčení. Pro diváky určitě, pro soutěžící částečně. Většinou totiž toto vaření v terénu rozhodne o imunitě pro další vyřazovací kolo, proto ho berou nesmírně vážně. Teď navíc vařili pro záchranáře: a to teplou svačinu (viz video), kterou by mohli zhltnout i za pochodu, a lehkou, ovšem vydatnou večeři po celodenní službě.  

Záchranářská výzva pro TOP8 MasterChefa:

Záchranářská výzva a hodnocení záchranářů tentokrát nekompromisně rozhodly o tom, že příště o další postup, a tedy o všechno, mezi sebou zabojují Roman, Pepa, Pavlína a Eva (více o jednotlivých soutěžících níže). 

Všichni jsou přitom skvělí kuchaři, chtějí být nejlepší a nedělat kompromisy. Takže každý stres a neúspěch, který jim profesionální porotci dají pořádně pocítit, je většinou nakonec nakopne k ještě lepším výkonům. Průběžně se tak zocelují, což může být skvělou průpravou i startem pro novou kariéru. A šéfkuchaři Radek Kašpárek, Honza Punčochář a Přemek Forejt to dobře vědí.

Seznamte se s finálovou osmičkou soutěžících

Chili (28 let), kreativec a hráčka amerického fotbalu z Prahy

Sympaťačka s vietnamskými kořeny se v kuchyni motala už jako malá, ale k vaření přičichla až díky českým tetičkám a jejich receptům na tradiční česká jídla. Pak ji maminka zasvětila i do tajů kuchyně vietnamské, což se promítá i do jejího stylu vaření: miluje fusion, tedy kombinování různorodých kuchyní a ingrediencí. Po soutěži se rozhodně chce dál věnovat vaření, třeba v podobě pop-up eventů ve vietnamském stylu: host bude mít možnost stát se členem vietnamské rodiny a zažít rituální sdílení, které je pro tuto kulturu typické.

Eva Tomečková (30), ze Smilovic u Třince

Hrdá máma, pro niž jsou její děti vším, doma při vaření poslouchá muziku, u toho zpívá, někdy i tančí. Dobrá nálada se pak odrazí v jídle, na jehož kvalitu hodně dá. Současně se nebojí výzev, své sny si plní pomalu, ale jistě, a v soutěži předvádí, že i poctivá česká kuchyně se v MasterChef Česko umí prosadit. Například její plněné knedlíky s domácím uzeným ji dokázaly poslat do dalšího kola a porotci talíř vyškrabali do posledního drobku.

Tým Ivy, který má pro příští kolo alší postup jasný: zleva Pavel, Chili, Viky a...

Tým Ivy, který má pro příští kolo další postup jasný: zleva Pavel, Chili, Viky a Iva.

Iva Sarauerová (37), projektantka zahrad z Prahy

Rodilá a hrdá Žižkovanda a máma dvou kluků si jde i jako samoživitelka za svými sny naplno. Kromě zahradní architektury je její vášní i sport, kterému se dokonce věnuje na závodní úrovni. Když zrovna není v posilovně, tráví čas v kuchyni, kde peče sladké dobroty. Není divu, že jejím kulinářským snem je vlastní kavárna s cukrárnou, ačkoliv sama dorty nemlsá, jen degustuje.

Pavlína Lubojatzky (25), z Prahy

Pavlína je sice drobná, ale neskutečný rváč. Když se s manželem rozhodli změnit životní styl a jíst zdravě, zhubli dohromady 46 kilo. Nadšení ze zdravého vaření tak Pavlínu začalo naplňovat víc než stávající práce v korporátu. Kvůli účasti v soutěži dokonce dala výpověď, aby se mohla na MasterChefa plně soustředit. V plánu má stáže v restauracích, vydání vlastní kuchařky a sní o vlastní značce originálních kuchyňských zástěr.

Viktorie Hrazdílková alias Viky (25), studentka sociologie z Kyjova

Miluje moravskou kuchyni, kterou se snaží odlehčit a ukázat lidem, že i těžká jídla se dají vařit zdravěji. Což umí perfektně. Do finálové TOP 16 kulinářské soutěže MasterChef postoupila díky majonéze, kterou připravila nejlépe ze všech. V současné době se mimo jiné věnuje fitness koučingu.

Romanův tým, jehož členové budou za týden bojovat o další postup každý sám za...

Romanův tým, jehož členové budou za týden bojovat o další postup každý sám za sebe: zleva Roman, Pepa, Eva a Pavlína.

Roman Staša (31), osobní trenér z Prahy

Jako urostlý bývalý hokejista má sice dlaně jako medvěd, ale v kuchyni umí vykouzlit pokrmy, které skvěle vypadají i chutnají. Počátky jeho kulinářského umění jsou přitom v obyčejném grilování, kdy hostil kamarády. Když mu to přestalo stačit, pustil se do experimentování, protože ho baví neobvyklé kombinace chutí a jídlo většinou vymýšlí za pochodu. Po soutěži by rád „rozjel“ koncept restaurace, která bude vařit na místech, kde byste to nečekali: třeba v industriálních prostorech, na starých hradech nebo třeba na zimním stadionu. 

Recept na tatarák z krevet s filetem z mořského vlka a dip z jogurtu a avokáda (Roman Staša)

Na dvě porce (doba přípravy 35 minut) potřebujete: 200 g mořského vlka, šťávu z grepu, šťávu ze dvou limet, sůl a pepř. Na tatarák: 10 krevet, 4 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce agávového sirupu, půl hrsti hladkolisté petržele, sůl a pepř. Na dip: zralé avokádo, lžíci bílého jogurtu a hrst koriandru.

Mořského vlka vyfiletujete a naložíte do marinády z grepové a limetové šťávy tak, aby byl celý ponořený. Lehce osolíte a opepříte.

Očištěné krevety dáte asi na 10 minut do marinády připravené ze sojové omáčky, agávového sirupu, soli a pepře. Poté krevety najemno nesekáte a přidáte k nim sekanou pažitku. 

Namarinovaného mořského vlka s dipem z jogurtu, avokáda, koriandru, soli a pepře a krevetovým tatarákem servírujte dozdobené sekaným koriandrem.

Pavel Berky (33), módní návrhář z Prahy

Pavel vyrůstal na sídlišti na Slovensku, už odmala byla jeho vášní móda i vaření a dokázal překvapit svou kreativitou. Například si se svou sestřenicí  udělal aspoň na pár hodin ze staré telefonní budky bistro, kde podávali chléb s pomazánkou a čaj; obyvatelům sídliště ovšem jejich nápad tak skvělý nepřišel. Vysoká škola umělecko-průmyslová v Praze mu pomohla rozjet kariéru módního návrháře a jeho snem je netradiční koncept restaurace s galerií jako prostoru, kde se bude snoubit móda, umění a gastronomie. Do TOP 16 se dostal díky receptu kombinujícím moderní gastronomii a Pavlovy romské kořeny. Uvařil dokonale připravené kachní prso, bramborový fondán a griliášové trubičky plněné kachní paštikou (recept zde), což trojici porotců – Přemka Forejta, Jana Punčocháře i Radka Kašpárka dostalo do kolen.

Josef Nemrava (37), stavař z Borovan

Láska k vaření a rybaření znamenají pro tohoto rodilého Jihočecha dvě velké záliby. Sice uznává tradiční českou kuchyni, ale chce se v soutěži naučit novým věcem i většímu experimentování. Přeje si, aby mu soutěž pomohla splnit sen: namísto práce v rodinné stavařské firmě by si otevřel vlastní restauraci. Do TOP 16 se dostal jídlem za pár korun, které doma připravuje pro své dcerky. 

Autor:
  • Nejčtenější

Punčochář pustil finalisty MasterChefa do vlastní kuchyně. Byl to masakr

„Ty lidi jsou... Začínají být nespokojený, protože dlouho čekaj!“ apeloval zoufalý šéfkuchař Jan Punčochář u výdejového...

Chvála kvašení zeleniny, které dodá vitaminy a enzymy za rozumnou cenu

Nejspíš vás nepřekvapí, že až třetina potravin, které konzumujeme, se vyrábí nějakým způsobem fermentace, tedy...

Pokochejte se. Hřiby opravdu rostou a čtenáři iDNES houbaří jako o život

Houbaří se od Aše po Beskydy a hřiby opravdu rostou, jak potvrzují desítky fotografií, jež jste nám za poslední týden...

Dvanáctero tipů, co byste do konce září určitě měli stihnout na zahrádce

Tento týden se přehoupl konec léta, ale to babí si zaručeně užijeme. A to i přesto, že teď na podzim nás na zahrádkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejkrásnější snímky divočiny odhalují, jak fascinující přírodu zatím máme

Královská geografická společnost v Londýně vybrala pro letošní rok 26 nejkrásnějších snímků divoké přírody. Není to...

Sundej vlajku, nebo ti vypálíme dům. Agresivita demonstrantů v USA roste

Premium Demonstrace proti policejní brutalitě, jak to nazývají protestující i média, začínají být docela brutální i vůči...

Felák, flexit nebo chillovat. Slovník dnešní mládeže uvádí rodiče do rozpaků

Premium Ač to možná ani netušíte, nejspíš i kolem vás denně chodí shiperky, které flexí s teniskami nebo iPhonem, díky čemuž...

Prodlužte životnost filtru pevných částic. Stačí pár jednoduchých kroků

Premium Výměna filtru pevných částic stojí desítky tisíc korun, jeho čištění a renovace pět až patnáct tisíc korun. Těmto...

  • Další z rubriky

Na grilu dělám i melouny, nebojte se využít jeho plnou kapacitu, říká kuchař

Premium Když na úřadě Michal Zámečník (42) řekne své jméno, často se ho prý ptají, zda zmínil jméno, nebo povolání. Po...

Skot paste na louce s třiceti bylinkami, pak to na chuti masa poznáte

Krávy krmí na pastvinách s bylinkami, proto jejich maso tak skvěle chutná. I to je trumf, díky němuž se sušené hovězí...

Jak vybrat čističku vzduchu. Pozor dejte na druh filtrace i výkon

Premium Vzduch je pro správné fungování lidského organismu stejně důležitý jako voda a potraviny. Každý z nás ho spotřebuje až...

Topení dřevem je levné, není však snadné. Čeká vás alchymie spojená s dřinou

Premium Topit dřevem je ekologické, příjemné a levnější než třeba elektřinou či plynem. Nejde však jen o to, že vezmete polena...

Testování s Nutrilonem: Vyzkoušejte 5 druhů obilno-mléčných kaší, které si vaše děťátko zamiluje
Testování s Nutrilonem: Vyzkoušejte 5 druhů obilno-mléčných kaší, které si vaše děťátko zamiluje

Kaše Nutrilon Pronutra® jsou unikátní svým obsahem směsi prebiotik GOS/FOS. Díky kvalitním obilovinám jsou navíc přirozeným zdrojem energie,...

Octavia za 3 500 korun: boj s krizí, chaos a riskantní sázka na superslevy

Octavia za 3 500 Kč měsíčně, Kodiaq za 4 899 Kč, Passat za něco málo přes 6 000 Kč… Ačkoli automobilkám docházejí...

Blíží se katastrofa, jež zastíní pandemii covidu-19, říká princ Charles

Britský princ Charles (71) vyzval v pondělí ke zlepšení boje proti klimatickým změnám, jejichž dopad podle něj zastíní...

Herec Petr Čtvrtníček se nakazil koronavirem, leží v nemocnici na JIP

Herec Petr Čtvrtníček (56) skončil kvůli covidu-19 v nemocnici. Minulý týden měl pozitivní testy, a když se mu...

Nebudu všem po rozchodu ukazovat, jaká jsem čičina, říká Mottlová

Muž roku 2016 Josef Kůrka (28) nedávno oznámil rozchod s herečkou a modelkou Barborou Mottlovou (33). Fitness trenér...

Počet úmrtí bude stoupat. Podívejte se, jaké měla křivka zpoždění jinde

Počet úmrtí s nemocí covid-19 u nás poroste. Byť ještě není jasné o kolik. Příklady z jiných zemí jasně ukazují, že...