Čtvrtek 27. ledna 2022, svátek má Ingrid
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 27. ledna 2022 Ingrid

Jak na kachnu, kterou ohromil módní návrhář Berky porotu v MasterChef

Návrhář Pavel Berky se pustil do vaření v soutěži MasterChef, která nedávno odstartovala na Nově, a sklidil obrovský úspěch. Jako první ze soutěžících postoupil mezi šestnáct nejlepších. Porotu ohromila kachní prsa s bramborem, fíkovou omáčkou a griliášem plněným kachní paštikou.

Kachní prsa s bramborem, fíkovou omáčkou a grilášem plněným kachní paštikou | foto: Archiv TV Nova - Matt Pardus

Pavel Berky je zajímavá osobnost. Pochází ze Slovenska, přesto jako módní návrhář úspěšně tvoří v České republice. Známý je však i v Londýně, Budapešti, New Yorku či Salt Lake City. 

Fotogalerie

Módě se věnuje v podstatě od malička, kdy si jako dítě kreslil návrhy střihů. Profesionální kariéru odstartovalo studium na pražské UMPRUM. 

Dnes obléká slavné osobnosti jako Moniku Bagárovou, Lucii Vondráčkovou, Mariannu Prachařovou, Barboru Mottlovou, Adélu Banášovou či Sisu Sklovskou. 

Jeho cesta se nedávno rozdvojila a začal se věnovat i vaření. Rozhodl se přihlásit do soutěže MasterChef a hned tam vzbudil rozruch tím, že postoupil ze zástupu adeptů přímo do finálového kola.

Recept na kachní prsa s bramborem a fíkovou omáčkou a griliášem plněným kachní paštikou

Seznam ingrediencí na recept je ďábelsky dlouhý, ale podle Pavla by se mělo podařit celý pokrm uvařit do 100 minut. „Když jste na castingu v MasterChefovi, máte na to jen hodinu,“ popsal Pavel.

Při soutěži není o stres nouze.

Budete potřebovat:

Kachna:

  • 4 ks kachních prsou, sůl, pepř, rozmarýn, tymián

Paštika:

  • 200 g kachních jater, 200 g kuřecích jater, 50 ml mandlového likéru, 150 ml červeného vína suchého, 150 ml smetany ke šlehání, 100 g másla, sůl, pepř, tymián, 1 stroužek česneku, 1 ks cibule

Omáčka:

  • máslo, 150 ml červeného vína, 150 ml kuřecího vývaru, 3 ks fíků, balsamico (podle chuti)

Griliáše (cca 8 ks):

  • 200 g cukru moučky, 200 g mletých ořechů (podle chuti), mleté ořechy na dozdobení

Bramborový fondant:

  • 4 ks brambor, 50 g másla, 300 ml vývaru

Jak postupovat

Kachní prsa odblaníme, očistíme od přebytečné kůže a zarovnáme kraje. Kůži nakrájíme šikmým řezem, aby se dobře propekla. 

Osolíme z každé strany a na suchou pánev dáme kůží dolů opékat. Opečeme dokřupava, otočíme na opačnou stranu a přibližně jednu minutu opékáme na straně, kde není kůže. Přendáme na plech a v rozehřáté troubě na 180 pečeme přibližně 6–8 min, podle velikosti prsa. Vyndáme a necháme odležet 10–15 minut.

Tip: přebytečný tuk z kachny při vypékání vždy slijeme, aby byla pánev suchá – docílíme tím větší křupavosti kůže

Brambory oloupeme a vykrojíme čtyři špalky. V pánvi rozpustíme kousek másla, přidáme brambory, které osolíme a z každé strany je opečeme dozlatova. Na pánvi je do poloviny zalijeme vývarem a na mírném ohni vaříme asi 15 min do změknutí.

Na paštiku: 

Na pánvi rozehřejeme olej, na kterém necháme zesklovatět cibulku. Přidáme očištěná játra, necháme zatáhnout a podlijeme mandlovým likérem. 

Dochutíme tymiánem a likér zredukujeme do sucha. Následně zalijeme červeným vínem, které opět zredukujeme. Po vychladnutí rozmixujeme se smetanou a rozpuštěným máslem. Podle chuti dochutíme solí a pepřem. Chladíme do podávání.

Tip: Játra neopékáme moc dlouho, uvnitř musí zůstat stále růžová, aby paštika měla hezkou narůžovělou barvu.

Na omáčku: 

Fíky, tymián a červenou cibuli povaříme ve víně, balsamiku a ve vývaru až do rozvaření. Scedíme, přepasírujeme a zašleháme kousek másla. Dochutíme solí a pepřem.

Tip: Pokud nejsou fíky dostatečně zralé, můžeme mírně dochutit medem nebo cukrem.

Na griliáš: 

V hrnci rozpustíme cukr na karamel, odstavíme z plotny a přisypeme stejné množství namletých ořechů, rozmícháme. Lžící nabereme horkou směs, vylijeme na kuchyňskou linku, vytvarujeme placku a pomocí vařečky rolujeme do trubičky. 

Pozor, karamelová směs je horká. Hotovou trubičku obalíme v rozemletých oříšcích a vychladlé plníme kachní paštikou.

Tip: S karamelovou směsí je potřeba pracovat rychle, protože brzy tvrdne.

Autor:

Sledujte krmítko v americkém Ohiu živě

  • Nejčtenější

Česko hledá národního ptáka. Hlasujte, zda orla, sokola, či kachnu se zelím

Nová vláda v programovém prohlášení oznámila, že České republice chybí národní pták. Proto se zavazuje, že spolu s...

Jak se daří psům a kočkám, u nichž radili Nevečeřalová a Desenský

Domácnosti, do jejichž osudu zasáhli díky pořadu Kočka není pes odborníci na kočičí a psí duši, tedy Klára Nevečeřalová...

VIDEO: Kutilové ignorovali zadání, vytvořili lustr jako věšák na prádlo

Reality show Dream Team – Mistři dílny tentokrát poprvé postoupila k vyřazování ohrožených soutěžících. A to po...

Elegantní dům potřeboval minimalistickou zahradu se soukromím i výhledy

Jakou zahradu zvolit k jednoduchému modernímu domu v satelitním městečku, když milujete přírodu a výhledy do okolní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z Kamby je padesátnice. Pořád si hraje s puberťáky, jen už ráda odpočívá

Gorilí samice Kamba, která od roku 2005 trvale žije v Zoo Praha, je živoucím mementem smutného osudu goril, jejichž...

Naši zemi by neubránila ani desetkrát větší armáda, říká armádní generál Opata

Premium Přes tři roky šéfuje armádě a nejvíc mu pije krev byrokracie. Když je nejhůř, oblékne maskáče a vyrazí z kanceláře...

Situace se obrací. Dřív byl vstřícný západ, dnes vyrazte s obytňákem na východ

Premium Nemám rád kempy s jejich davovou atmosférou, hlukem a stísněným prostorem a hotely jsou pro mě nenávratně statické,...

Recept na dlouhověkost? Chirurg Pafko vysvětluje, čím si zkracujeme život

Premium Profesor Pavel Pafko o tom, proč si u televize neotevře lahváč, o malém štěstí pro každý den a taky o poučném úrazu na...

  • Další z rubriky

Fenykl, to je svěží zdravá chuť v zimní kuchyni. Receptů máme spoustu

Pro mnohé z nás tak trochu neznámý, ale úžasný fenykl patří mezi zeleninu, která se dá zužitkovat a spotřebovat celá:...

Omlazující ovoce, tak nazývají goji v Číně. A pěstovat ho lze i u nás

Sice se většinou označují jako plody kustovnice čínské, ale mohou pocházet i z kustovnice cizí, popř. z hybridních...

V zimě nechte pokojovky spát. Nerušte je, odpočívají a nabírají sílu

Premium Nedostatek světla, přetopené interiéry, prudké větrání. A do toho vegetační klid. Pokojové rostliny to v zimě nemají...

Odhalte slabé stránky zabezpečení domu. Podívejte se na něj očima zloděje

Jak nejlépe zjistit, zda je zabezpečení vašeho domu dostatečné? Přece podívat se na ně očima zloděje. Samozřejmě se...

Mysleli, že mám miliony. A já žila na ubytovně, vzpomíná Nicol Lenertová

Premium Na biologického otce si Nicol Lenertová už nevzpomíná, jen říká, že byl pro ni i její mámu nebezpečný. Během dětství...

Survivor: Nahota i pomlouvání Pazderkové za jejími zády, že je labilní

Po odstoupení zpěváka Vojtěcha Drahokoupila kvůli psychickým potížím ze show Survivor se diváci dočkali i prvních...

Do Česka poprvé připlula loď naložená uhlím z Austrálie. Má pomoci Ostravsku

Do Děčína v sobotu ráno poprvé připlula po Labi loď naložená černým uhlím z Austrálie, informovala Česká televize a...

Devadesátky: Hlavně nehraj jako já, řekl Vetchý Bartošovi o společné postavě

Postavu Tomáše Kozáka v Případech 1. oddělení hraje Ondřej Vetchý. V mladší verzi policisty v Devadesátkách se proměnil...

Tereza Ramba prozradila pohlaví i jméno druhého miminka

Herečka Tereza Ramba (32) a tanečník Matyáš Ramba (32) se před pár dny stali rodiči. Novinku se jim podařilo utajit a...