Úterý 19. ledna 2021, svátek má Doubravka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 19. ledna 2021 Doubravka

Jak na kachnu, kterou ohromil módní návrhář Berky porotu v MasterChef

Návrhář Pavel Berky se pustil do vaření v soutěži MasterChef, která nedávno odstartovala na Nově, a sklidil obrovský úspěch. Jako první ze soutěžících postoupil mezi šestnáct nejlepších. Porotu ohromila kachní prsa s bramborem, fíkovou omáčkou a griliášem plněným kachní paštikou.

Kachní prsa s bramborem, fíkovou omáčkou a grilášem plněným kachní paštikou | foto: Archiv TV Nova - Matt Pardus

Pavel Berky je zajímavá osobnost. Pochází ze Slovenska, přesto jako módní návrhář úspěšně tvoří v České republice. Známý je však i v Londýně, Budapešti, New Yorku či Salt Lake City. 

Fotogalerie

Módě se věnuje v podstatě od malička, kdy si jako dítě kreslil návrhy střihů. Profesionální kariéru odstartovalo studium na pražské UMPRUM. 

Dnes obléká slavné osobnosti jako Moniku Bagárovou, Lucii Vondráčkovou, Mariannu Prachařovou, Barboru Mottlovou, Adélu Banášovou či Sisu Sklovskou. 

Jeho cesta se nedávno rozdvojila a začal se věnovat i vaření. Rozhodl se přihlásit do soutěže MasterChef a hned tam vzbudil rozruch tím, že postoupil ze zástupu adeptů přímo do finálového kola.

Recept na kachní prsa s bramborem a fíkovou omáčkou a griliášem plněným kachní paštikou

Seznam ingrediencí na recept je ďábelsky dlouhý, ale podle Pavla by se mělo podařit celý pokrm uvařit do 100 minut. „Když jste na castingu v MasterChefovi, máte na to jen hodinu,“ popsal Pavel.

Při soutěži není o stres nouze.

Při soutěži není o stres nouze.

Budete potřebovat:

Kachna:

  • 4 ks kachních prsou, sůl, pepř, rozmarýn, tymián

Paštika:

  • 200 g kachních jater, 200 g kuřecích jater, 50 ml mandlového likéru, 150 ml červeného vína suchého, 150 ml smetany ke šlehání, 100 g másla, sůl, pepř, tymián, 1 stroužek česneku, 1 ks cibule

Omáčka:

  • máslo, 150 ml červeného vína, 150 ml kuřecího vývaru, 3 ks fíků, balsamico (podle chuti)

Griliáše (cca 8 ks):

  • 200 g cukru moučky, 200 g mletých ořechů (podle chuti), mleté ořechy na dozdobení

Bramborový fondant:

  • 4 ks brambor, 50 g másla, 300 ml vývaru

Jak postupovat

Kachní prsa odblaníme, očistíme od přebytečné kůže a zarovnáme kraje. Kůži nakrájíme šikmým řezem, aby se dobře propekla. 

Osolíme z každé strany a na suchou pánev dáme kůží dolů opékat. Opečeme dokřupava, otočíme na opačnou stranu a přibližně jednu minutu opékáme na straně, kde není kůže. Přendáme na plech a v rozehřáté troubě na 180 pečeme přibližně 6–8 min, podle velikosti prsa. Vyndáme a necháme odležet 10–15 minut.

Tip: přebytečný tuk z kachny při vypékání vždy slijeme, aby byla pánev suchá – docílíme tím větší křupavosti kůže

Brambory oloupeme a vykrojíme čtyři špalky. V pánvi rozpustíme kousek másla, přidáme brambory, které osolíme a z každé strany je opečeme dozlatova. Na pánvi je do poloviny zalijeme vývarem a na mírném ohni vaříme asi 15 min do změknutí.

Na paštiku: 

Na pánvi rozehřejeme olej, na kterém necháme zesklovatět cibulku. Přidáme očištěná játra, necháme zatáhnout a podlijeme mandlovým likérem. 

Dochutíme tymiánem a likér zredukujeme do sucha. Následně zalijeme červeným vínem, které opět zredukujeme. Po vychladnutí rozmixujeme se smetanou a rozpuštěným máslem. Podle chuti dochutíme solí a pepřem. Chladíme do podávání.

Tip: Játra neopékáme moc dlouho, uvnitř musí zůstat stále růžová, aby paštika měla hezkou narůžovělou barvu.

Na omáčku: 

Fíky, tymián a červenou cibuli povaříme ve víně, balsamiku a ve vývaru až do rozvaření. Scedíme, přepasírujeme a zašleháme kousek másla. Dochutíme solí a pepřem.

Tip: Pokud nejsou fíky dostatečně zralé, můžeme mírně dochutit medem nebo cukrem.

Na griliáš: 

V hrnci rozpustíme cukr na karamel, odstavíme z plotny a přisypeme stejné množství namletých ořechů, rozmícháme. Lžící nabereme horkou směs, vylijeme na kuchyňskou linku, vytvarujeme placku a pomocí vařečky rolujeme do trubičky. 

Pozor, karamelová směs je horká. Hotovou trubičku obalíme v rozemletých oříšcích a vychladlé plníme kachní paštikou.

Tip: S karamelovou směsí je potřeba pracovat rychle, protože brzy tvrdne.

Autor:

Jarní prázdniny 2021

Týdenní jsou na základních a středních školách rozloženy v termínech od 1. února do 14. března. Přinášíme úplný přehled prázdninových termínů podle okresů. Jednodenní pololetní prázdniny jsou v pátek 29. ledna.

  • Nejčtenější

Vágner ulovil Nechranického krokodýla. Bájná štika vzdorovala několik dní

Jakub Vágner procestoval svět v honbě za gigantickými a vzácnými rybami. V minisérii České televize pátrá po legendách...

Jednoduchý trik. Vědci našli nejlepší způsob, jak si získat přátelství kočky

Premium Majitelé koček dobře vědí, jak je s nimi někdy těžké pořízení. Umí dělat naschvály, jsou tvrdohlavé nebo nás prostě...

Žádnou horkou vodu, rozpouštědla ani olejová mazadla. Jak na zamrzlý zámek

Zima je v plném proudu a s ní výkyvy počasí a minusové teploty, které umí dát zámkům či cylindrické vložce zabrat. Snad...

Po dvaceti letech zažil tah zlatých úhořů. Už jsem nedoufal, říká Vágner

V dalším díle seriálu České rybí legendy s Jakubem Vágnerem se rybář vypravil na Berounku za vysněnými úhoři. A po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Když štěně k dítěti vyberete správně, může to fungovat, říká psí psycholog

„Používat psa jako výchovný prostředek je dobrá cesta, pokud se zvolí správné plemeno a povaha. A když k tomu má dítě...

Jednoduchý trik. Vědci našli nejlepší způsob, jak si získat přátelství kočky

Premium Majitelé koček dobře vědí, jak je s nimi někdy těžké pořízení. Umí dělat naschvály, jsou tvrdohlavé nebo nás prostě...

TEST olejů: nejhorší je kokosový, zdravější je i sádlo

Premium Na smažení a fritování, do salátů, omáček i dresinků... Do velkého srovnání olejů a tuků jsme vybrali dvacet výrobků....

Život s Ester. Není úplně málo komplikovaná, přiznává trenér Bank

Premium Je to už pět let, co od svého bratra Ondřeje přesedlal jako trenér k Ester Ledecké. Dovedl ji k olympijskému zlatu v...

  • Další z rubriky

Čas je to nejcennější, říká. A staré věžní hodiny převáží do Vietnamu

Již více než dvě desetiletí Pham Van Thuoc pročesává Evropu a hledá historické kostelní hodiny, které jsou na prodej....

VIDEO: V Praze otevřela nábytková banka. Darovat může každý, odvoz je zdarma

V Praze-Libuši začala fungovat nábytková banka. Má za úkol poskytnout základní vybavení domácnosti lidem, kteří jsou v...

Kde jinde než v Bogotě si dát McGold. Pozlacený burger umí provětrat kapsu

Šťavnatý hamburger pokrytý 24karátovým zlatem za 211 tisíc kolumbijských pesos nebo 60 amerických dolarů, což je...

Žádnou horkou vodu, rozpouštědla ani olejová mazadla. Jak na zamrzlý zámek

Zima je v plném proudu a s ní výkyvy počasí a minusové teploty, které umí dát zámkům či cylindrické vložce zabrat. Snad...

Vytetovaná sexuální instrukce zaráží i mého gynekologa, líčila dívka

Nesedí k ní, ale onen vulgární sexuální povel má na podbřišku opravdu vytetovaný. Vznikl jako rozpustilá, hrdá,...

WhatsApp si znepřátelil uživatele. Hromadně přecházejí na jiné platformy

Začátkem února vstoupí v platnost nové podmínky oblíbené chatovací aplikace WhatsApp, které umožní sdílet řadu nových...

Jednoduchý trik. Vědci našli nejlepší způsob, jak si získat přátelství kočky

Premium Majitelé koček dobře vědí, jak je s nimi někdy těžké pořízení. Umí dělat naschvály, jsou tvrdohlavé nebo nás prostě...

PŘEHLEDNĚ: Od ledna kartou online postaru nezaplatíte. Jaké podmínky má vaše banka?

Otisk prstu či scan obličeje při placení kartou na internetu již dávno není sci-fi. Možná je po vás vaše banka chce...

Bezplatné jezdění po dálnici? Elektronické známky téměř nikdo nehlídá

Premium Druhý týden platí na českých dálnicích novinka v­ podobě elektronické dálniční známky. Zatímco lidé takzvané viněty...