Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

  15:30aktualizováno  13. června 11:35
„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství sedmnáctileté Kristíny hned na úvod čtvrtečního Rozstřelu šéfkuchař Přemek Forejt. On byl prý v sedmnácti schopen tak namazat si rohlík s máslem.

Mládí a odvaha vyzařuje ze všech tří finalistů letošního MasterChefa. Nejstarší Lee je pětadvacet, Kristína je teprve sedmnáctiletá, trojku doplňuje Honza (22), který se nijak nenechá svázat svým fyzickým handicapem. Vítězkou se stala Kristína, která byla spolu s porotcem Přemkem Forejtem hostem Rozstřelu. 

Fotogalerie

„Porotci mě nikdy svou kritikou nenaštvali,“ usmívá se skromně Kristína, která je v podstatě samouk. „Rozbrečeli, to ano,“ konstatovala v Rozstřelu už s uvolněným smíchem. Veškerou kritiku během soutěže přijímala s úžasnou pokorou a snažila se z ní naopak něco vytěžit pro příště. To je její velké plus. Navíc je vlastně první ženou, která soutěž MasterChef Česko vyhrála.

„Kristína má dar si uvědomit, že jídlo musí přijít na stůl úplně dokonalé. Do poslední chvíle přípravy zůstává naprosto klidná,“ prozradil Přemek Forejt, čeho si na ní maximálně cení.

Kristína, která miluje českou kuchyni a ve svých receptech z jejích základů vychází, teď sice vydává vlastní kuchařku, nicméně restauraci zatím budovat nehodlá. Na to má málo zkušeností. Za měsíc jí bude osmnáct, za rok maturuje, pak by chtěla jít studovat gastronomii do Londýna. A poté cestovat po světě a sbírat profesionální zkušenosti. Vlastně podobně jako Forejt.

Ten její volbu a rozumné plány jednoznačně schvaluje: „Mně se na Londýně líbilo to, že si tam člověk může vybrat a dělat cokoliv. A svou práci v Londýně beru jako vojnu.“ Byl to totiž dril, za který je dnes rád.

Komu Přemek Forejt jako porotce fandil? „Všem šestnácti semifinalistům, bral jsem je jako tým,“ prozradil mladý a úspěšný šéfkuchař. „Všichni krásně během soutěže rostli, byla radost to sledovat. S každou výzvou bylo vidět, jak už si recepty a jejich přípravu předem víc a víc rozmýšlejí a přestávají být chaotičtí. Ke konci už se chovali jako profesionální kuchaři.“

Podívejte se na cestu Kristíny celou soutěží. Nebyla jednoduchá:

Jinak se Kristína i Přemek v Rozstřelu shodli, že úroveň gastronomie u nás se hodně zlepšila. Rádi si na jídlo zajdou. Jak koukají na ceny? „Ráda si připlatím za spojení dobrého jídla a zážitku,“ konstatovala Kristína. Ani Přemkovi se nezdá jídlo v našich restauracích předražené: „Prodáváme služby, to všechno je započítané v ceně. Nejen cena surovin, a to dobrá surovina něco stojí. Ale i to, že někdo musí jídlo přinést ke stolu, někdo umýt nádobí.“

Jeho kuchyně a olomoucká restaurace Entreé je specifická a vyhlášená, hosté se tam sjíždějí z celé republiky. „Nevařil bych jinak v Praze a jinak v Ostravě,“ konstatoval Přemek Forejt s tím, že tak se mu to líbí. Prý si toho cení mnohem víc než případné michelinské hvězdy. 

Finále soutěže bylo napínavé do poslední chvíle

Jak finále soutěže MasterChef vypadalo? Tři nejlepší amatérští kuchaři letošního ročníku měli přesvědčit špičkové šéfkuchaře Radka Kašpárka, Honzu Punčocháře a Přemka Forejta vlastním perfektním tříchodovým menu, složeným ze studeného předkrmu, hlavního chodu a dezertu.

Soutěž byla napínavá do poslední chvíle, Kristína nakonec porotce přesvědčila jehněčím hřbetem s dýňovou omáčkou. Už proto, že povýšila tradiční recept své babičky na špičkovou profesionální úroveň. A nakonec zvítězil i její dezert. Za to všechno získala prestižní titul MasterChef Česko 2019 i půl milionu korun. 

„Dezert od Kristínky byl famózní a ten taky nakonec rozhodl,“ přiznal Honza Punčochář. A michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek se nechal slyšet, že mu hlava nebere, jak někdo dokáže v sedmnácti předvést taková jídla. 

Po vyhlášení výsledků, kterému přihlížel i zbytek soutěžících a rodinní příslušníci finalistů, Kristína štěstím těžko hledala slova: „Já tomu asi nedokážu uvěřit, vůbec jsem nedoufala v to, že bych mohla vyhrát. Netuším, co se děje, mám běs v hlavě a jsem hrozně ráda, že jsem tu cestu zakončila právě takhle.“

Soutěž MasterChef se vrátila na obrazovky po více než dvou letech s novými porotci a tahem na bránu. Úroveň soutěžících amatérů byla úctyhodná, řadu profesionálních kuchařů by totiž semifinálová šestnáctka strčila do kapsy.

A nejen to. Ti, kteří se propracovali do samotného finále, pak dokázali svými kuchařskými výtvory porotce mnohdy opravdu nadchnout a jejich talent jim dělal upřímnou radost. Přitom jsou to ve dvou případech držitelé michelinských hvězd, olomoucký restaurant Entreé Přemka Forejta také patří mezi oceňované top podniky. Všichni tři tedy už opravdu mají leccos nachutnáno.

Autor:

Nejčtenější

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Střešní divočinu buduje 20 let. Dnes sklízí ovoce a sousedům chladí okolí

Zelená oáza na střeše garáže. Svět sám pro sebe, který přitom dělá radost i...

Kdysi si paní Helena přála dům se zahradou, což se jí nikdy nesplnilo. Přesto dneska nádhernou zelenou oázu má, ač...

Snažte se dostat vodu do zahrady, radí zahradní architekt Ferdinand Leffler

Pozor na náročnost. Voda v přírodním jezeru je živá a poskytuje domov řadě...

Voda v zahradě je nesmírně přitažlivá a současně citlivá na péči. Dodává ovšem místu nenahraditelnou atmosféru a tlumí...

Dešťová voda je pro zahradu spása, v suchu se nebudete bát o budoucí úrodu

Takto to vypadá v praxi, když vám na zahradě instalují akumulační nádrž.

Vodu z deště zachycují lidé do sudů snad od nepaměti. Pro záhony je prospěšnější než ta z kohoutku. Vybudovat můžete i...

Rozkvetlá zahrada v centru Hodonína, kde se relaxuje i sbírá úroda

Zahrada u starého domu koresponduje s atmosférou místa. Asi byste netipovali,...

„Chceme dům se zahradou a ne se psím výběhem, řekli jsme si při hledání vysněného bydlení. A povedlo se. V roce 2013...

Další z rubriky

Čech má unikátní sbírku policejních čepic. Začal slavnou francouzskou

Ve vitrínách je jen výběr toho nejzajímavějšího, co Petr Koubský nasbíral.

Smekl by i komisař Cruchot ze slavné francouzské filmové série o četnících. Právě čepice v jeho stylu se stala prvním...

Maso z jalovice je lepší než z býka, míní kuchař Lukáš Nevyjel

Šéfkuchař Lukáš Nevyjel

Lukáš Nevyjel z pražské restaurace Nota Bene si sám bourá hovězí maso. Nevybírá si však jenom ty nejatraktivnější...

Drony jsou stvořené pro zachraňování životů, říká Čech, který s nimi závodí

Jan Mittner je průkopník a nejlepší český závodník s drobnými létajícími...

Můžeme mu směle říkat český král dronů. Jan Mittner s drony závodí a prodává je. V rozhovoru pro magazín Víkend zároveň...

Najdete na iDNES.cz