Znojemská, divoká svině v seně i jabkance: tak voní české regiony

aktualizováno 
Maso z divočáka pečené s voňavým senem nebo okurková omáčka známá už po staletí. České regiony nabízejí pozoruhodné chutě a kombinace. Nechte se inspirovat i vy. Ve volném seriálu týdeníku 5plus2 začínáme na Znojemsku a v severních a východních Čechách.
Část 1/3

Okurková tradice dlouhá půl tisíciletí

Znojemská hovězí pečeně

Znojemská hovězí pečeně

Trojmezí jižní Moravy, Vysočiny a jižních Čech vévodí starobylé Znojmo. Vyhlášenou regionální pochoutkou je stovky let stará specialita známá jako znojemská pečeně. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Hlavní součástí „okurkové omáčky“ jsou nakladačky, jejichž historie se začala v kraji psát téměř před 450 lety. Když si roku 1572 nechal opat Sebastian Freytag do kláštera v Louce ve Znojmě poprvé přivézt z Maďarska okurková semena, brzy slavil úspěch. 

Do té doby Moravanům neznámé plodině se dařilo. Nedlouho poté bylo okurek víc, než místní obyvatelé stačili sníst. 

Okurky se začaly nakládat do soli a octa, postupně vznikl nezaměnitelný nálev, který přetrval až do současnosti.

Znojemská pečeně

Potřebujeme: 

  • 600 g hovězí plece 
  • 50 g slaniny nakrájené na proužky
  • sůl, pepř
  • 1 cibuli 
  • 1 až 2 lžíce sádla nebo slunečnicového oleje 
  • 500 ml hovězího vývaru 
  • 2 až 3 lžíce hladké mouky 
  • 100 g nakládaných okurek 

Postup: 

Maso prošpikujeme proužky slaniny. Cibuli zpěníme v hrnci na tuku a vložíme maso. Krátce jej opečeme ze všech stran a podlijeme asi 150 ml vody. 

Přiklopené dusíme v troubě do měkka asi 1,5 hodiny. Poté maso vyndáme a uchováme horké. Do šťávy v hrnci přilijeme vývar a přivedeme k varu.

Vmícháme mouku rozšlehanou ve 100 ml studené vody. Vaříme asi 20 minut a pak přecedíme. Podle chuti osolíme a opepříme. Vložíme do omáčky okurky a už jen prohřejeme. 

Tip na výlet

Rájem vodáků jsou romantické zákruty Dyje. Půjčovna lodí je přímo ve Znojmě, hned pod přehradou. 

Takže pokud už jste navštívili vyhlášené znojemské katakomby či areál československého opevnění v nedalekém Šatově, můžete vyrazit na lodi. Jednodenní výlet končí v Krhovicích, pětidenní v Pasohlávkách.

Autor:
Témata: Vaření

Nejčtenější

Jižní Morava může za 50 let vypadat jako spálené vnitrozemí Středomoří

Jak bude vypadat Jižní Morava v roce 2069? Odborníci se shodují, že se oteplí...

Také jste četli, že u nás kvůli globálnímu oteplování vznikne step, či dokonce další Sahara? Tak zle nebude. Magazín...

Chtěl bydlet v lese. Tak postavil dům na kraji města a kolem vysázel stromy

Jezírko má plochu zhruba 1 000 metrů čtverečních, lesní porost okolo vznikl...

Takový malý soukromý les si pro sebe a svou rodinu založil na okraji Pardubic pan Milan. Takzvaně na zelené louce,...

Spěch je pro přípravu steaků smrtící, míní šéfkuchař Volšička

Jan Volšička z Pohostince Monarch

Vede Pohostinec Monarch v Praze, který se pyšní zvláště vyzrálými hovězími steaky. Přesto neoznačuje svoji restauraci...

Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gotta

Takto si Karel Gott užíval v restauraci u italského kuchaře Emanuela Ridiho.

Karel Gott, který 14. července slaví životní jubileum, nepatří k vybíravým celebritám. Miluje tradiční česká jídla, ale...

Statek v malebném údolí s rozlehlou zahradou, které dopřávají volnost

Jezírko v zahradě založili rodiče před třiceti lety. (Statek v údolí na...

Téměř tři čtvrtě hektaru na jihovýchodním svahu a na něm zpustlá zahrada se starými třešněmi. To byla před třiceti lety...

Další z rubriky

Základem margarínu, náhražky másla pro námořníky, byl původně hovězí lůj

Náhražka másla - margarín se vyrábí už 150 let. Jen receptura se od té doby...

Přesně před 150 lety, 15. července 1869, přihlásil francouzský chemik a lékárník Hippolyte Mege-Mouriés patent na...

Nesnášejí děti na základce šutrologii? V Muzeu Říčany se naučí ji milovat

Čedičové varhany, které vznikají tuhnutím magmatu, se nacházejí u zřejmě...

Muzeum v Říčanech je tak trochu odlišné. Neočekávejte posedávající důchodkyně hlídající zaprášené skleněné vitríny s...

Čech má unikátní sbírku policejních čepic. Začal slavnou francouzskou

Ve vitrínách je jen výběr toho nejzajímavějšího, co Petr Koubský nasbíral.

Smekl by i komisař Cruchot ze slavné francouzské filmové série o četnících. Právě čepice v jeho stylu se stala prvním...

Najdete na iDNES.cz