Čtvrtek 15. dubna 2021, svátek má Anastázie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 15. dubna 2021 Anastázie

Souboj nejlepších ukázal, jak MasterChef mění amatéry v profesionály

  22:09
Středeční večer na Nově přinesl čtvrtý a poslední souboj dvou špičkových amatérských kuchařů, kteří se objevili v posledních dvou ročnících soutěže MasterChef Česko 2019 a 2020. Tentokrát porotci k vzájemnému souboji mezi hrnci pozvali oba vítěze: Kristínu Nemčkovou a Romana Stašu.

Oběma, Kristíně i Romanovi, přišlo vtipné, že si řád zlaté vařečky vysloužili svým vařením oba. | foto: NOVA

Z výherkyně titulu MasterChef Česko 2019  Kristíny Nemčkové je devatenáctiletá mladá dáma, která si jde cílevědomě za svým snem. V Praze má za sebou mj. stáž v restauraci Aromi, především ale od září studuje v Londýně prestižní gastronomickou školu Le Cordon Bleu. 

Roman Staša, loňský nositel titulu MasterChef Česko 2020, na sobě také  maká. A spolu s porotcem MasterChefa Česko Janem Punčochářem spolupracují na šéfkuchařově menu v Honzově restauraci U Matěje. 

Duel Kristíny Nemčkové s Romanem Stašou

Úkol v duelu dvou nejlepších byl jasný. Měli 75 minut na to, aby připravili jídlo, které přesně vystihne, kam se od výhry v soutěži v kuchyni posunuli.  Roman si je naprosto jistý, že se v oboru posouvá dál a dál, Kristína to vnímala dokonce jako osobní zkoušku. Kdo z nich byl nakonec lepší?

Kristína se šunkou kontra Roman s holubem

„Já si jdu opravit šunku,“ odvětila Kristína porotcům s úsměvem na dotaz, co bude vařit. Právě na slepé ochutnávce šunky totiž Kristína ze soutěže vypadla a nedokázala si s ní poradit ani ve vyřazovací výzvě. Naštěstí se ale při druhé šanci dokázala do soutěže vrátit. 

12. června 2019

Aby zkřehlo, Kristína již uvařené šunkové koleno ještě podusila, a kromě jiného si připravila i crumble z vysmažené cibulky a vyškvařené slaniny, nakonec vše zastrouhala křenem. K tomu pyré. „Samozřejmě to vnímám i jako osobní zkoušku,“ přiznala Kristína během vaření.

Roman Staša v soutěži proslul jako neuvěřitelný střelec, který se žádné výzvy nebojí. Kdykoliv měl uvařit z ingrediencí, které často viděl poprvé v životě a respekt by před nimi měl i leckterý profík, příjemně porotu překvapil. Během soutěže úroveň svého vaření neuvěřitelně posunul. 

3. listopadu 2020

Ovšem z Kristíny měl Roman vždycky respekt. Proto se rozhodl i v souboji  zariskovat a opět uvařit z foie gras, jako při finálovém menu. Ve spižírně si  vybral jako základ holuba a rozhodl se jeho maso kombinovat právě s tučnými husími či kachními jatýrky a jemnou fáší z kuřecího masa a pórku, což ještě zabalil do bránice, která vypadá jako jakási síť. 

A rozhodl se připravit maso ve vakuu, tedy metodou sous-vide. Sice trochu zápasil s vakuovačkou, učí se s ní teprve pracovat, ale Kristína mu se zavakuováním pomohla. A Roman během přípravy jídla pořád přemýšlel, jak ho ještě vylepšit, protože Kristínu bral jako opravdu silného soupeře, proti němuž má minimální šanci. Nicméně chtěl svůj titul obhájit a moc si vaření užíval, příjemně mu to připomnělo soutěž. 

12. června 2019

Co bude stačit na řád zlaté vařečky?

Šunka z vepřového kolena s anglickou hořčicí, crumblem z cibulky a slaniny, zastrouháno křenem. V čem viděli porotci po ochutnání šunky největší pokrok Kristíny od její účasti v soutěži? „To, jak jste zapracovala na vlastní chuti. To je jídlo, které když jsem ochutnal, tak bych to tipoval na nějakého vyvařeného zkušeného profesionálního kuchaře. A ta omáčka je naprosto famózní,“ pochválil ji Radek Kašpárek. „Máš nakročeno dostat se hodně daleko,“ řekl jí Přemek Forejt. A Kristína zářila, měla obrovskou radost, že pokud má prohrát, tak se ctí. Před porotci zůstal prázdný talíř.

4. listopadu 2020

Roman byl přesvědčen, že Kristína vyhraje, obdivuje ji. Nicméně holuba s foie gras připravil, jak nejlépe dovedl. A že holubí maso není na přípravu vůbec jednoduché: nesmí ztvrdnout, ale zůstat křehké a jemné. 

MasterChef 2021

Nová řada soutěže se chystá a stovky dalších amatérských kuchařů už ve studiu bojují s řadou výzev a poměřují své síly. Diváci Novy se podle porotců mají na podzim na co těšit. 

„Tohle už je jídlo hodné profesionálního kuchaře, tak jsem zvědavý, jak se ti to povedlo,“ konstatoval Jan Punčochář, než společně s ostatními porotci řízli do holubího masa tak, aby krásně vynikla mozaika s fáší a foie gras. A vyšlo to parádně. „Francouzská klasika. Vypadá to jako kus stehna, ale uvnitř jsou všechny ty chutě,“ pochválil ho Forejt, podobně jako Kašpárek i Punčochář.  

Roman byl z pochvaly nadšený. „Rozhodně bych neřekl, že jsem měl strach. Tento pocit jsem nepocítil, ani když jsem soutěžil. Takže v této situaci to rozhodně nebyl strach, ale spíše velký respekt k dovednostem Kristíny. Sám jsem doufal, že udělám dobré jídlo a neudělám si ostudu. To pro mě bylo úplně nejdůležitější,“ okomentoval své pocity.

Šunkové koleno s křenem, celerem a jablíčky podle Kristíny Nemčkové

Šunkové koleno s křenem, celerem a jablíčky podle Kristíny Nemčkové, MasterChefa Česko 2019

Holub s foie gras podle Romana Staši

Holub s foie gras a pórkovým pyré podle Romana Staši, MasterChefa Česko 2020 

A komu z těch dvou tedy nakonec připnuli porotci na prsa zlatou vařečku? „Nic tak dobrého jsem v životě nejedl,“ konstatoval Forejt s tím, že to musí říct jak Kristíně, tak Romanovi. Držiteli řádu zlaté vařečky a hrdými obhájci svého titulu MasterChef Česko se tak stali oba dva, zasloužili si to. „Opravdu jsme nevěděli, které jídlo je lepší,“ dušovali se porotci.

Autor:
  • Nejčtenější

V ZOO Praha uhynula gorilí samice Bikira, krvácela do břicha

V pátek uhynula v pražské zoologické zahradě gorilí samice Bikira. Od rána nejevila zájem o potravu. Přestože u zvířete...

VIDEO: Nejvyšší čas ošetřit po zimě růže, aby byly zdravé a bohatě kvetly

Růže jsou sice královnami květin, nicméně chtějí svou péči, pokud mají prospívat a dělat radost. Teď už obrážejí a...

Až budete stavět betonový plot, nezapomeňte pořádně pěchovat

Plot by měl takový, aby byl doplňkem nového domu, ale zároveň by neměl urážet vzhled celé ulice a okolí. Pokud jste si...

Čtyři lovné techniky pro začátečníky. Když se rozhodnete rybařit

Rybařina je velmi specifický koníček. Ačkoliv jde většinou o poměrně relaxační záležitost, kterou si oblíbili hlavně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mladé kopřivy na jaře pomohou s alergií, ekzémem, artritidou i únavou

Pálí, když se jí dotknete, ale léčí, pokud využijete všechny její benefity. Při sběru kopřiv si však navlékněte...

Bláznivý voyeur Tichý. Žil jako bezdomovec, dnes jeho fotky stojí statisíce

Premium V jeho domě se fotky válely po zemi, padal na ně prach i bláto z bot. Na téměř každé z nich byla skvrna od kávy nebo...

Za fotky nehody Philipa nabízeli obří sumu. Neprodal jsem, říká exšéf Kladrub

Premium Když v roce 1996 přijela do Čech britská královna Alžběta II., snad nikdo nemohl velkému milovníkovi koní a jejich...

Svačiny jsou zbytečné. Stačí jíst dvakrát denně, vysvětluje profesor Anděl

Premium Nadváhu má v Česku až 44 procent mužů a 31 procent žen. A obezitu dalších 20 procent mužů a 18 procent žen. Statisíce z...

  • Další z rubriky

Excelentní nádivka, jehněčí ragú i roláda. Tak vaří na Velikonoce šéfkuchaři

Věhlasní šéfkuchaři ani na Velikonoce nelení a pro svá výdajová okénka připravují různé speciality. Zkuste se...

Přípravy na Velikonoce vrcholí. Pořád je čas zdobit a plést pomlázky

Sice jde už o druhé Velikonoce v lockdownu, radost z jejich oslavy vám ale nikdo vzít nemůže. Přinášíme vám inspiraci...

Zvuky přírody snižují tlak a ulevují od bolesti a stresu, prokázali vědci

Premium Opravdu nám dělá přírodní kulisa se všemi svými zvuky tak dobře, jak tvrdívaly už naše babičky? Jak naše tělo reaguje...

Stýská se vám po moravském sklípku? Nahradí ho online ochutnávka vín

Do restaurace se nesmí, takže se alkohol o to více pije doma. Kdo je však fajnšmekr, chce si to užít i s odborným...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Kuchyň mají na terase. Šílený plán mladých manželů je geniální

Honza a Katka se po svatbě nastěhovali do domu svých prarodičů. V patře, které obývají, jim však chybí kuchyň. A tak...

Princ Harry se vrátil do Británie na pohřeb dědečka, karanténu nestihne

Britský princ Harry přiletěl z Los Angeles na pohřeb svého dědečka prince Philipa. Na letišti Heathrow ho v neděli po...

Podstoupím úpravu prsou. Není čas cvičit a chroustat mrkev, říká Kalivodová

Andrea Kalivodová (43) se svěřila s tím, proč se rozhodla podstoupit remodelaci prsou. Operní pěvkyně v rozhovoru pro...

Pohřeb prince Philipa se bude konat 17. dubna, Harry dorazí bez Meghan

Buckinghamský palác oznámil, že pohřeb zesnulého prince Philipa se bude konat 17. dubna. Zároveň potvrdil, že princ...

Karel neskrýval, že chce syna, prozradila těhotná Lilia Khousnoutdinova

Lilia Khousnoutdinova (32) a Karel Janeček (47) se za pár týdnů dočkají miminka. Publicistka, návrhářka a cestovatelka...