Souboj nejlepších ukázal, jak MasterChef mění amatéry v profesionály

  22:09
Středeční večer na Nově přinesl čtvrtý a poslední souboj dvou špičkových amatérských kuchařů, kteří se objevili v posledních dvou ročnících soutěže MasterChef Česko 2019 a 2020. Tentokrát porotci k vzájemnému souboji mezi hrnci pozvali oba vítěze: Kristínu Nemčkovou a Romana Stašu.
Oběma, Kristíně i Romanovi, přišlo vtipné, že si řád zlaté vařečky vysloužili...

Oběma, Kristíně i Romanovi, přišlo vtipné, že si řád zlaté vařečky vysloužili svým vařením oba. | foto: NOVA

Z výherkyně titulu MasterChef Česko 2019  Kristíny Nemčkové je devatenáctiletá mladá dáma, která si jde cílevědomě za svým snem. V Praze má za sebou mj. stáž v restauraci Aromi, především ale od září studuje v Londýně prestižní gastronomickou školu Le Cordon Bleu. 

Roman Staša, loňský nositel titulu MasterChef Česko 2020, na sobě také  maká. A spolu s porotcem MasterChefa Česko Janem Punčochářem spolupracují na šéfkuchařově menu v Honzově restauraci U Matěje. 

Duel Kristíny Nemčkové s Romanem Stašou

Úkol v duelu dvou nejlepších byl jasný. Měli 75 minut na to, aby připravili jídlo, které přesně vystihne, kam se od výhry v soutěži v kuchyni posunuli.  Roman si je naprosto jistý, že se v oboru posouvá dál a dál, Kristína to vnímala dokonce jako osobní zkoušku. Kdo z nich byl nakonec lepší?

Kristína se šunkou kontra Roman s holubem

„Já si jdu opravit šunku,“ odvětila Kristína porotcům s úsměvem na dotaz, co bude vařit. Právě na slepé ochutnávce šunky totiž Kristína ze soutěže vypadla a nedokázala si s ní poradit ani ve vyřazovací výzvě. Naštěstí se ale při druhé šanci dokázala do soutěže vrátit. 

12. června 2019

Aby zkřehlo, Kristína již uvařené šunkové koleno ještě podusila, a kromě jiného si připravila i crumble z vysmažené cibulky a vyškvařené slaniny, nakonec vše zastrouhala křenem. K tomu pyré. „Samozřejmě to vnímám i jako osobní zkoušku,“ přiznala Kristína během vaření.

Roman Staša v soutěži proslul jako neuvěřitelný střelec, který se žádné výzvy nebojí. Kdykoliv měl uvařit z ingrediencí, které často viděl poprvé v životě a respekt by před nimi měl i leckterý profík, příjemně porotu překvapil. Během soutěže úroveň svého vaření neuvěřitelně posunul. 

3. listopadu 2020

Ovšem z Kristíny měl Roman vždycky respekt. Proto se rozhodl i v souboji  zariskovat a opět uvařit z foie gras, jako při finálovém menu. Ve spižírně si  vybral jako základ holuba a rozhodl se jeho maso kombinovat právě s tučnými husími či kachními jatýrky a jemnou fáší z kuřecího masa a pórku, což ještě zabalil do bránice, která vypadá jako jakási síť. 

A rozhodl se připravit maso ve vakuu, tedy metodou sous-vide. Sice trochu zápasil s vakuovačkou, učí se s ní teprve pracovat, ale Kristína mu se zavakuováním pomohla. A Roman během přípravy jídla pořád přemýšlel, jak ho ještě vylepšit, protože Kristínu bral jako opravdu silného soupeře, proti němuž má minimální šanci. Nicméně chtěl svůj titul obhájit a moc si vaření užíval, příjemně mu to připomnělo soutěž. 

13. června 2019

Co bude stačit na řád zlaté vařečky?

Šunka z vepřového kolena s anglickou hořčicí, crumblem z cibulky a slaniny, zastrouháno křenem. V čem viděli porotci po ochutnání šunky největší pokrok Kristíny od její účasti v soutěži? „To, jak jste zapracovala na vlastní chuti. To je jídlo, které když jsem ochutnal, tak bych to tipoval na nějakého vyvařeného zkušeného profesionálního kuchaře. A ta omáčka je naprosto famózní,“ pochválil ji Radek Kašpárek. „Máš nakročeno dostat se hodně daleko,“ řekl jí Přemek Forejt. A Kristína zářila, měla obrovskou radost, že pokud má prohrát, tak se ctí. Před porotci zůstal prázdný talíř.

4. listopadu 2020

Roman byl přesvědčen, že Kristína vyhraje, obdivuje ji. Nicméně holuba s foie gras připravil, jak nejlépe dovedl. A že holubí maso není na přípravu vůbec jednoduché: nesmí ztvrdnout, ale zůstat křehké a jemné. 

MasterChef 2021

Nová řada soutěže se chystá a stovky dalších amatérských kuchařů už ve studiu bojují s řadou výzev a poměřují své síly. Diváci Novy se podle porotců mají na podzim na co těšit. 

„Tohle už je jídlo hodné profesionálního kuchaře, tak jsem zvědavý, jak se ti to povedlo,“ konstatoval Jan Punčochář, než společně s ostatními porotci řízli do holubího masa tak, aby krásně vynikla mozaika s fáší a foie gras. A vyšlo to parádně. „Francouzská klasika. Vypadá to jako kus stehna, ale uvnitř jsou všechny ty chutě,“ pochválil ho Forejt, podobně jako Kašpárek i Punčochář.  

Roman byl z pochvaly nadšený. „Rozhodně bych neřekl, že jsem měl strach. Tento pocit jsem nepocítil, ani když jsem soutěžil. Takže v této situaci to rozhodně nebyl strach, ale spíše velký respekt k dovednostem Kristíny. Sám jsem doufal, že udělám dobré jídlo a neudělám si ostudu. To pro mě bylo úplně nejdůležitější,“ okomentoval své pocity.

Šunkové koleno s křenem, celerem a jablíčky podle Kristíny Nemčkové, MasterChefa Česko 2019

Holub s foie gras a pórkovým pyré podle Romana Staši, MasterChefa Česko 2020 

A komu z těch dvou tedy nakonec připnuli porotci na prsa zlatou vařečku? „Nic tak dobrého jsem v životě nejedl,“ konstatoval Forejt s tím, že to musí říct jak Kristíně, tak Romanovi. Držiteli řádu zlaté vařečky a hrdými obhájci svého titulu MasterChef Česko se tak stali oba dva, zasloužili si to. „Opravdu jsme nevěděli, které jídlo je lepší,“ dušovali se porotci.

Autor:

Nejčtenější

Britové se mohli utlouct po smaženém sýru, svíčková je zmátla, líčí foodblogerka

Premium

Více než dvacet let pendluje mezi Českem a Británií a na tamní kuchyni nedá dopustit. Dagmar Heřtová se sice živí jako advokátka, ale zároveň působí jako nadšená foodblogerka a gastronomická...

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

Voňavé jidáše na váš velikonoční stůl. Recept, kterému neodoláte

Jidáše jsou tradičním velikonočním pečivem v České republice, jejichž historie sahá až do středověku. Tvar těchto sladkých uzlů připomíná provaz, na kterém se podle biblické tradice oběsil Jidáš...

Vzácný lup i válečná kořist. Vševěd ví, kdo nás naučil pít kávu a jak pronikla do Česka

Premium

Taky ráno skoro nefungujete, dokud si nedáte kafe, a nejlépe dvě? Přitom tento „zlozvyk“ je poměrně novou záležitostí – do Evropy se káva dostala teprve v 17. století a k nám dokonce až na počátku...

Nechcete utrácet za vejce? Obarvěte si na Velikonoce brambory, bude to hit

Díky nárůstu cen vajec hledají lidé levnější alternativy pro velikonoční tvoření. Barvení brambor není žádný vtip. Je to praktické, cenově dostupné a překvapivě stylové. Vyzkoušejte netradiční způsob...

Ubrousky nebo malování fixem. Zkuste originální tipy na zdobení vajíček

Barevná vajíčka nesmí na Velikonoce chybět v žádné domácnosti. Ať už uvařená pro koledníky, nebo na ozdobu. Pokud se vám do zdlouhavých procesů na zdobení nechce, a přesto byste rádi hosty oslnili...

20. dubna 2025

Myslela si, že je městský člověk. Dnes žije a hospodaří na statku u Řípu

„Na začátku jsme měli velmi naivní představy a první roky života na statku se nesly v duchu pokusů a omylů,“ říká Celestýna Freimann, která pro časopis Žena a život okomentovala pár fotografií ze...

20. dubna 2025

Velikonoční zajíček? V Čechách bývala tradičnější liška s preclíky, říká etnografka

Premium

Proč se chodí na Velký pátek hledat poklady? Co se dělo s Velikonocemi během komunismu? A kde běhá místo zajíce velikonoční liška? Zajímavosti ohledně svátků a jejich historie přináší etnografka...

19. dubna 2025

Velikonoční kraslice jako z pohádky. Vyzkoušejte voskovky a batikování

Kraslice zdobené voskem patří k nejkrásnějším velikonočním ozdobám. Tato tradiční technika sice vyžaduje trochu cviku, ale výsledky stojí za to. Poradíme vám, jak na to krok za krokem.

19. dubna 2025

KVÍZ: Znáte zajímavosti a rekordy ze světa slepic? Otestujte se

Vajíčko je jedním z pilířů českého jídelníčku. Ale víte o tom, že tento šišatý slepičí poklad má i své rekordy a kuriozity?

vydáno 19. dubna 2025

Biolog: Úprava genů rostlin z nás mutanty neudělá. Bez šlechtění bychom se nenajedli

Premium

David Kopecký chtěl být učitelem biologie, ale bude z něj prezident Evropské asociace pro výzkum a šlechtění rostlin. Čím uživíme lidstvo? A jak budou vypadat rostliny budoucnosti? „Díky novým...

18. dubna 2025

Od začátečníků po proutkařské mistry: návody jak uplést pomlázku ze čtyř, osmi i dvanácti proutků

Velikonoční pomlázka má v různých končinách České republiky nespočet jmen. Někde se jí říká hodovačka, jinde mrskačka, nebo i šlehačka či korbáč. Vždy se ovšem jedná o spletený svazek proutků,...

18. dubna 2025

Jak vyčistit fasádu po zimě? Tipy a triky pro dokonalý vzhled

Zima se umí na fasádách domů pořádně podepsat. Může za to vítr, vlhko, sníh, sůl i zplodiny z ovzduší. A výsledek? Prašný, zašlý povrch, výkvěty solí, nebo dokonce mech a plísně. S nástupem jara...

18. dubna 2025

Moderní lovci pokladů. Keškaření vzniklo, když prezident USA nechal odstranit chybu

Premium

Dává to smysl výletům do přírody. Děti zažívají dobrodružství, dospělí mají potřebný pohyb. Česko uchvátila globální hra zvaná geocaching neboli kešky. Její vznik byl poměrně zdlouhavý, technologie...

17. dubna 2025

Neutrácejte zbytečně za barvy. Krásné odstíny na vajíčkách vykouzlíte i tím, co máte doma

Barvení vajíček přírodně není jen ekologické, ale i zábavné. Ať už hledáte techniky barvení vajíček, inspiraci na jednoduché barvení vajíček s dětmi nebo jen způsob, jak se před svátky kreativně...

17. dubna 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Chiloé je Irskem Jižní Ameriky a domovem vzácného darwinova psa

Nenápadně se přikrást zezadu a zabít kladivem. tak dříve vypadala vědecká práce. Vítejte ve světě jedné velmi zvláštní psovité šelmy.

17. dubna 2025

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

17. dubna 2025