Neděle 23. ledna 2022, svátek má Zdeněk
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 23. ledna 2022 Zdeněk

Všechno, nebo nic. Vítěz MasterChefa Roman Staša chystá projekt Bez adresy

  11:04
Po několika měsících tvrdé práce vyhrál titul nejlepšího amatérského kuchaře Česka v pořadu MasterChef. Pro lepší představu, na jaké úrovni vaří. Jídla obou finalistů Jan Punčochář označil za hodná podávání v restauraci oceněné jednou michelinskou hvězdou. Po televizním finále si v Rozstřelu povídal s Dominikem Vršanským.

Před soutěží byl bývalý juniorský hokejový reprezentant jen kluk, co se živí jako osobní trenér a rád griluje. Teď si z televizní show kromě titulu odnesl výhru ve výši půl milionu korun a možnost podílet se na tvorbě degustačního menu v restauraci Radka Kašpárka, Jana Punčocháře nebo Přemka Forejta. Servírovalo by se pod jeho jménem. 

Rozstřel: Roman Staša

Všechno, nebo nic. Vítěz MasterChefa Roman Staša chystá projekt Bez adresy

V jeho životě se prý po získání titulu změnilo strašně moc. „De facto, pokud člověk chce, a já chci, tak úplně všechno. Od toho, že jsem tak trochu přestal trénovat, přes to, že jsem začal vařit, udělal jsem si svoji značku. A hlavně, všechno se změní a naučíte se dobře vařit,“ popisuje. V úrovni svého kuchařského umu prý poskočil z nuly tak na šedesát až sedmdesát procent. 

Podívejte se na Romanovu cestu soutěží, kterou si po celou dobu užíval a uměl porotu složenou z profíků pořádně překvapit:

Sympaťák s nakažlivými záchvaty smíchu i v situacích, kdy by jiní zoufali, pořád pevně stojí nohama na zemi. A i když mu soutěž převrátila život na ruby, zdá se, že ho momentální sláva nesemele.

Dál na sobě maká, jak potvrzuje jeho nedávno založený instagramový účet s více než 165 tisíci sledujících. Tam se lze dozvědět detaily k Romanově projektu Bez adresy, k němuž v rozhovoru řekl jen základní informace. Půjde mj. o vaření u lidí, foodtruck či pop up podnik, protože klasickou restauraci jako takovou Roman nechce. 

Více se vítěz MasterChefa rozpovídal k samotné soutěži, kterou bere jako show se vším všudy a jako takové se jí rád zúčastnil i se na ni kouká. A poctivě sledoval jeden za druhým všech 36 dílů, protože pořad se předtáčel, takže musel dlouho tajit i to, že nakonec vyhrál. A sledováním televizního vysílání si připomínal, co se v jednotlivých dílech odehrálo. 

Vaření si v soutěži nejvíc užíval, když měl bílou zástěru a nehrozilo vypadnutí. To si zkoušel nové věci a improvizoval, protože věděl, že se nemůže nic stát. „A abych byl úplně pravdivý, nikdy jsem si nemyslel, že bych mohl některé soutěžící porazit, takže na balkon nepůjdu; tak jsem si to rovnou užíval,“ směje se. A přiznává, že to mu hodně pomohlo v tom, že dokázal odpočívat i během natáčení a zbytečně se nestresoval.

Jak si Roman vybojoval místo ve finále?

Právě uvolněnost, s jakou soutěží procházel, nepochybně u diváků vzbuzovala velké sympatie. Roman spoustu věcí neřešil a do všeho šel naplno. „Nemlžil jsem, netaktizoval jsem, přišlo mi to zbytečné,“ popsal fungování během natáčení poslední řady soutěže MasterChef Česko 2020 její vítěz Roman Staša během rozhovoru vedeném přes Skype, který si ZDE můžete poslechnout i jako podcast

Romanův „drzej předkrm“: koláč ze syrových marinovaných foie gras, který byl kyselý, sladký i slaný. A hrál si s chutěmi.

Romanův hlavní chod: srnčí hřbet s foie gras a emulzí z oříškového másla. Při jeho přípravě si  sáhl na úplné dno.

Romanův dezert:, kde opět hrály svou roli kachní jatýrka. Ale také do detailu vyladěný perník a meruňková espuma.

Dozvíte se mimo jiné, jak se během natáčení naučil zvládat stres, což se hodí i do běžného života. I to, že své finálové menu, naprosto drze a kontroverzně postavené od předkrmu po dezert na foie gras, tedy tučných kachních jatýrkách, vařil během finále úplně poprvé.

Autor:
  • Nejčtenější

Česko hledá národního ptáka. Hlasujte, zda orla, sokola, či kachnu se zelím

Nová vláda v programovém prohlášení oznámila, že České republice chybí národní pták. Proto se zavazuje, že spolu s...

Čech ulovil ve Slovinsku obrovskou hlavatku. Měla skoro 120 centimetrů

Lov hlavatek je bez pochyby jednou z největších výzev, které může rybář v Evropě zažít. Ze Slovinska se před pár dny...

VIDEO: Kutilové podcenili Vodochodského, na jejich houpačku se neodvážil

V dalším díle reality show Dream Team – Mistři dílny dostali soutěžící za úkol vyrobit zahradní posezení s grilem. Tým,...

Jak se daří psům a kočkám, u nichž radili Nevečeřalová a Desenský

Domácnosti, do jejichž osudu zasáhli díky pořadu Kočka není pes odborníci na kočičí a psí duši, tedy Klára Nevečeřalová...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvouletou boxerku lze převychovat, i když tahá na vodítku a loví kočky

Boxerku Pepinu má paní Daniela od štěňátka, dokonce s ní chodila na cvičák, jasné povely a důslednost ovšem nejsou její...

ANALÝZA: Tři důvody, proč Rusko vpadne na Ukrajinu. A tři další, proč ne

Premium Copak se asi odehrává v hlavě Vladimira Putina? To je otázka, kterou dnes řeší celý svět. Ruský prezident rozehrál...

Velký test samotestů na covid: lépe fungují výtěrové, některé neodhalí nic

Premium Ještě před dvěma lety znamenaly dvě čárky na testu, že se budou chystat křtiny, delta byly americké aerolinky, gama...

Nevěra dříve či později vztah zničí. A není cesty zpět, říká filmařka Sedláčková

Premium Vede doslova dvojí život ve dvou zemích. Ve Francii pracuje Andrea Sedláčková především jako střihačka filmů, u nás...

  • Další z rubriky

Omlazující ovoce, tak nazývají goji v Číně. A pěstovat ho lze i u nás

Sice se většinou označují jako plody kustovnice čínské, ale mohou pocházet i z kustovnice cizí, popř. z hybridních...

Mlýn jim nechali komunisti zchátrat. Dědictví po předcích ale rodina obnovila

Premium Toto je místo klidu, míru a pokory. Prosíme, chovejte se tiše a buďte ohleduplní k hospodářským i ostatním zvířatům.“...

Na zamrzlý zámek jděte zlehka, bez horké vody a nenahřívejte klíč

Mrazivá rána sice umí hezky navodit zimní atmosféru, ovšem jen do té doby, než zjistíme, že nám zamrzl zámek u dveří...

Fenykl, to je svěží zdravá chuť v zimní kuchyni. Receptů máme spoustu

Pro mnohé z nás tak trochu neznámý, ale úžasný fenykl patří mezi zeleninu, která se dá zužitkovat a spotřebovat celá:...

Praktiky ve vile Playboy: orgie, orální sex se psem i ošklivé prostitutky

V novém dokumentu Secrets of Playboy (Tajemství Playboye) promluvily bývalé playmates o praktikách ve vile zakladatele...

Survivor: Nahota i pomlouvání Pazderkové za jejími zády, že je labilní

Po odstoupení zpěváka Vojtěcha Drahokoupila kvůli psychickým potížím ze show Survivor se diváci dočkali i prvních...

Sineád O’Connorová šla na pohřeb syna v teplákovce, do rakve dala cigarety

Sedmnáctiletý syn Sineád O’Connorové (55) spáchal začátkem ledna sebevraždu. Zpěvačka skončila následně v péči...

Sedmikrásky k obědu, nákup z popelnice. Výměna se nesla v režii eko páru

Podobný věk, naprosto odlišný životní styl. Tak nějak by se dala shrnout nejnovější Výměna manželek, ve které se sešly...

Pořízková ukázala vrásky a šediny. Stárnoucí ženy z médií téměř vymazali, říká

Pavlína Pořízková (56) se pochlubila neretušovanou fotkou s odrůstajícími šedinami. Podle české topmodelky je přirozené...