Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Všechno, nebo nic. Vítěz MasterChefa Roman Staša chystá projekt Bez adresy

  11:04
Po několika měsících tvrdé práce vyhrál titul nejlepšího amatérského kuchaře Česka v pořadu MasterChef. Pro lepší představu, na jaké úrovni vaří. Jídla obou finalistů Jan Punčochář označil za hodná podávání v restauraci oceněné jednou michelinskou hvězdou. Po televizním finále si v Rozstřelu povídal s Dominikem Vršanským.

Před soutěží byl bývalý juniorský hokejový reprezentant jen kluk, co se živí jako osobní trenér a rád griluje. Teď si z televizní show kromě titulu odnesl výhru ve výši půl milionu korun a možnost podílet se na tvorbě degustačního menu v restauraci Radka Kašpárka, Jana Punčocháře nebo Přemka Forejta. Servírovalo by se pod jeho jménem. 

V jeho životě se prý po získání titulu změnilo strašně moc. „De facto, pokud člověk chce, a já chci, tak úplně všechno. Od toho, že jsem tak trochu přestal trénovat, přes to, že jsem začal vařit, udělal jsem si svoji značku. A hlavně, všechno se změní a naučíte se dobře vařit,“ popisuje. V úrovni svého kuchařského umu prý poskočil z nuly tak na šedesát až sedmdesát procent. 

Podívejte se na Romanovu cestu soutěží, kterou si po celou dobu užíval a uměl porotu složenou z profíků pořádně překvapit:

Sympaťák s nakažlivými záchvaty smíchu i v situacích, kdy by jiní zoufali, pořád pevně stojí nohama na zemi. A i když mu soutěž převrátila život na ruby, zdá se, že ho momentální sláva nesemele.

Dál na sobě maká, jak potvrzuje jeho nedávno založený instagramový účet s více než 165 tisíci sledujících. Tam se lze dozvědět detaily k Romanově projektu Bez adresy, k němuž v rozhovoru řekl jen základní informace. Půjde mj. o vaření u lidí, foodtruck či pop up podnik, protože klasickou restauraci jako takovou Roman nechce. 

Více se vítěz MasterChefa rozpovídal k samotné soutěži, kterou bere jako show se vším všudy a jako takové se jí rád zúčastnil i se na ni kouká. A poctivě sledoval jeden za druhým všech 36 dílů, protože pořad se předtáčel, takže musel dlouho tajit i to, že nakonec vyhrál. A sledováním televizního vysílání si připomínal, co se v jednotlivých dílech odehrálo. 

Vaření si v soutěži nejvíc užíval, když měl bílou zástěru a nehrozilo vypadnutí. To si zkoušel nové věci a improvizoval, protože věděl, že se nemůže nic stát. „A abych byl úplně pravdivý, nikdy jsem si nemyslel, že bych mohl některé soutěžící porazit, takže na balkon nepůjdu; tak jsem si to rovnou užíval,“ směje se. A přiznává, že to mu hodně pomohlo v tom, že dokázal odpočívat i během natáčení a zbytečně se nestresoval.

Jak si Roman vybojoval místo ve finále?

Právě uvolněnost, s jakou soutěží procházel, nepochybně u diváků vzbuzovala velké sympatie. Roman spoustu věcí neřešil a do všeho šel naplno. „Nemlžil jsem, netaktizoval jsem, přišlo mi to zbytečné,“ popsal fungování během natáčení poslední řady soutěže MasterChef Česko 2020 její vítěz Roman Staša během rozhovoru vedeném přes Skype, který si ZDE můžete poslechnout i jako podcast

Romanův „drzej předkrm“: koláč ze syrových marinovaných foie gras, který byl kyselý, sladký i slaný. A hrál si s chutěmi.

Romanův hlavní chod: srnčí hřbet s foie gras a emulzí z oříškového másla. Při jeho přípravě si  sáhl na úplné dno.

Romanův dezert:, kde opět hrály svou roli kachní jatýrka. Ale také do detailu vyladěný perník a meruňková espuma.

Dozvíte se mimo jiné, jak se během natáčení naučil zvládat stres, což se hodí i do běžného života. I to, že své finálové menu, naprosto drze a kontroverzně postavené od předkrmu po dezert na foie gras, tedy tučných kachních jatýrkách, vařil během finále úplně poprvé.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Tasemnice u koček není výjimečná. Jak ji odhalíte a zbavíte se jí

Tasemnice jsou střevní parazité, kteří mohou napadnout kočky všech věkových kategorií. Inkubační proces onemocnění je nenápadný, avšak kočky se mohou nakazit tasemnicemi několika způsoby. Nejčastěji...

Dopřejte si pár týdnů odlehčené stravy a tělo projde skvělou očistou

Pro naše předky byl čas před příchodem jara a hlavně Velikonoc velmi důležitý a má to tak řada lidí i dnes. Ti, kdo dokázali alespoň na čas zdravě přenastavit jídelníček, mluví o skvělé očistě bez...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Byt 8. 2+kk
Byt 8. 2+kk

Pod Karlovem, Praha 2 - Vinohrady, okres Praha
3 830 000 Kč

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

24. března 2025

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

vydáno 24. března 2025