Pondělí 14. června 2021, svátek má Roland
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 14. června 2021 Roland

Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu vaření. Z dobrých surovin dostane maximum, šetří čas a výsledek je chuťovou bombou. Vysoká gastronomie stojí za vyzkoušení i doma.

Sous-vide (v překladu z francouzštiny znamená „ve vakuu“) je kuchařská metoda, při níž se potraviny připravují ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni s kontrolovanou teplotou. Je velmi šetrná, umožní dostat z kvalitní suroviny maximum a opravdu si ji vychutnat.

Fotogalerie

Přitom není nijak složitá, zvládnete ji i v běžné kuchyni. Tedy s patřičným vybavením: potřebujete kvalitní vakuovačku a troubu s termostatem (jak doma vařit sous-vide a nezruinovat se, čtěte zde).

Zdeněk Pohlreich pitval metodu sous-vide ve třetím díle své kuchařské akademie, kterou v neděli v podvečer premiérově odvysílala Prima.

Nejprve zašel za kolegou Davidem Šaškem do restaurace Coda, protože ho považuje za gurua této metody, kterou ve Francii rozpracovali v 70. letech pro šetrnou přípravu foie gras, tedy těch nejjemnějších husích jatýrek. To je velice drahá surovina, která při zpracování touto metodou neztratí svou váhu a vytěžíte z ní maximum chuti. 

Skvěle ale připravíte i vepřovou panenku či jehněčí kotletky, ty stačí vložit do vodní lázně o teplotě 57 °C na pouhé 2,5 hodiny. „Při více než 55 °C se totiž rozloží kolagen a kotletka je ve výsledku šťavnatá a růžová,“ vysvětluje Šašek. Díky šetrnosti se tato příprava hodí i na rybí maso.

Zdeněk Pohlreich ve své akademii touto metodou připraví hovězí žebírka, která nechá ve vakuu přetvářet v rozpadající se lahůdku celých 10 hodin. Po celou tu dobu nemusíte být v kuchyni - pro představu se podívejte na naše úvodní video. A dva mladé kuchaře pak nechá si před kamerami vyzkoušet přípravu králičího stehna a kuřecího masa. Pěkně krok za krokem. 

Budete-li mít možnost si tuto metodu někde vyzkoušet, třeba na kurzu či u přátel, neváhejte. Je to úplně jiné „vaření“ a výsledek chuťově opravdu stojí za to. Zda se ale sous-vide běžněji uplatní v našich domácnostech, ukáže až čas.

Autor:
  • Nejčtenější

Díky koronaviru zvelebili zanedbanou zahradu a vyloupl se skvost

Soutěž Mladý pár koupil před dvěma lety na východ od Prahy dům se zahradou, aby si tu postupně vybudoval zázemí pro plánovanou...

Lichořeřišnice, přírodní antibiotikum i kvetoucí krasavice do salátů

Lichořeřišnici se vyplatí pěstovat, na zahradě i v truhlíku. Už je po zmrzlých, takže ji lze vysévat přímo do půdy či...

Pestrobarevná zahrada v Českém ráji má raritu, bazén usazený v jezírku

Soutěž Vypadají jako blázni a bývají šťastní. Ti, kteří od rána do večera pracují na zahradě a vnímají to jako nikdy nekončící...

Přírodní zahrada pár minut z centra města je rájem pro děti i divočinu

Soutěž Zahrada, která vypadá úplně normálně, nic vyumělkovaného, a kde je vám prostě dobře, aniž byste věděli proč. Taková na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zelená oáza v pražské Hostivaři má za domem les. Do centra je to kousek

Soutěž Není nijak rozlehlá, nicméně je útulná a s komfortem krytého bazénu a metropole za zády. O zahradu u rodinného domku v...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s nejvyšším IQ

Premium Oficiálně se považuje za nejchytřejšího Čecha. Jako robot ale nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním...

Upřímnost fotbalové antihvězdy. Souček o tetování, rasismu i vyjídání ledničky

Premium Říká o sobě, že je obyčejný kluk z Brodu. Přitom si ho už stihla zamilovat fotbalová Anglie a Česko na něj spoléhá: na...

O antikoncepci už není takový zájem. Párový sex upadá, míní gynekolog

Premium „Všichni strašili, že bude upadat mravnost a ženy budou mít z dlouhodobého užívání pilulek zhoubná onemocnění jater....

  • Další z rubriky

Velké divadlo na malém grilu. Toto je tortilla podle Zdeňka Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich je nejšťastnější, když může i v polních podmínkách ukázat, že vaření není jen o technologii a vybavení...

České jídlo je špičkové, řetězce však dávají přednost levnějším produktům

Páté nejbezpečnější potraviny na světě mají Češi. Řetězcům se však vyplatí dovážet levnější a méně bezpečné potraviny...

Česká kuchyně je umělý konstrukt. Nic takového neexistuje, říká odbornice

Premium Dvacet let strávila Eva Ferrarová na slunném italském jihu, kde je prý vaření povýšeno na umění. Svůj vztah k jídlu...

Mýty o medu: horký čaj ho zničí a krystalizace je známkou nekvality

O medu koluje mnoho fám. Například, že jakmile zkrystalizuje, znamená to, že je špatný. Také se traduje, že když se...

Homeopatie je šetrná léčba bez vedlejších účinků, říká MUDr. Eliška Bartlová
Homeopatie je šetrná léčba bez vedlejších účinků, říká MUDr. Eliška Bartlová

Dnes už homeopatie není v lékařské praxi žádným ojedinělým úkazem. Stále více lékařů se v léčbě svých pacientů kloní k používání homeopatických...

Manželka majitele Alzy promluvila o fungování firmy, se Zavoralem se rozvádí

Majitel tuzemského internetového gigantu Alza.cz Aleš Zavoral patří se svým jměním mezi nejbohatší Čechy. Na rozdíl od...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s nejvyšším IQ

Premium Oficiálně se považuje za nejchytřejšího Čecha. Jako robot ale nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním...

Moderátor Aleš Cibulka skončil na jednotce intenzivní péče

Čtyřiačtyřicetiletý Aleš Cibulka měl v sobotu v rozhlasovém pořadu Tobogan dělat narozeninový rozhovor s herečkou Marií...

Dušek: Očkovat se nenechám. Indiáni raději zemřeli, než se nechat zotročit

Jaroslav Dušek promluvil o svém rozhodnutí nenechat se očkovat vakcínou proti covidu-19. Herec, který nedávno oslavil...

Mladí by chtěli do penze v 60 letech. Mají jasno, jaký důchod jim postačí

Generace narozená po roce 1971 bude podle současných pravidel odcházet do penze v 65 letech. A to jak ženy, tak i muži....