VIDEO: Spojili pivo, sádlo, zelí a škvarky. „Dietní“ verze Peče celá země

Autor:
V šestém dílu pořadu Peče celá země se peklo výživně. Základní výzvou bylo upéct jednohubky jako stvořené k televizi třeba při sledování nějakého sportovního klání. Šátečky, placky, rohlíčky nebo roládky plněné shora uvedenými povinnými ingrediencemi. Tím, nebylo řečeno, že ti aktivní si nemohou na pomoc přibrat třeba uzené.

Inspiraci se nekladly meze. Jen to mělo být naslano, pořádně nezdravé a zrádně chutně nakažlivé.

V porotě rozdává body cukrář Josef Maršálek, blogerka a lektorka cukrářských kurzů Míša Landová. V oboru se jí prý přezdívá „makronková královna“. A pořadem provádějí už tradičně Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Princip všech pekařských výtvorů byl nakonec podobný. Vytvořit náplň z uvedených ingrediencí s tím, že největší díl sádla šel do těsta a zbytek z nich do náplně.

Bylo zajímavé, jak se jednotliví soutěžící stavěli k této výzvě. Zatímco Martina se postavila k plotně jako profík, který podobné laskominky vyrábí téměř denně, Jana by dala přednost něčemu sladkému, třeba bábovce.

To třeba Zdeněk si dokonce přinesl doma nakládané zelí, Lucie sice přiznala, že ze zelí sice občas doma vaří, ale škvarky samotné používá jenom do pomazánky. Zato Zuzana si pečení naslano užívá. „Když se sedí večer u piva nebo vína, je to u nás oblíbené,“ říká.

Pivo jako „povinná“ ingredience často skončilo v těstě, ale hojně se jím podlévala i směs náplně, občas skončilo i v žaludcích soutěžících. Vždyť by byla škoda ho nechat zvětrat.

Výsledek byl nakonec ve všech případech podobný, jen forma se lišila. Jednou se to podobalo závinu, podruhé taštičce, potřetí šneku. A tak porotci hodnotili hlavně chuť těsta, kde často zjistili, že vzhledem k náplni soutěžící málo dosolovali. 

Peče celá země

Soutěž můžete sledovat každou sobotu po dvacáté hodině, v repríze ve středu po obědě nebo na iVysílání.

Dalším kritériem bylo vyvážení chuti a složení samotné náplně a poměr mezi množstvím těsta a náplně. Celkově však bylo hodnocení poroty pozitivní a bylo vidět, že s pečením „po Česku“ si soutěžící dokázali poradit.

Dalším úkolem byl francouzský obrácený jablkový koláč, který přichystal daleko zrádnější výzvy. Při pečení je totiž třeba vyvážit teploty a barvy při postupu karamelizování jablek. Tady se už nedařilo všem na jedničku.

Nakonec si nejlépe vedla Markéta, která porotu uchvátila zkaramelizovanými jablky. „První vzorek, který jsme hodnotili, ale nakonec byl nejlepší,“ shrnul Josef Maršálek.

Zásadním bývá poslední úkol, tedy kreativní výzva. Tentokrát měli soutěžící připravit dort, který by znázornil něco, co vypadá jinak, než to bude chutnat. Třeba pečené brambory, hasák, rozmlácená plechovka od piva. Prostě dort, který má vypadat jinak, než čím je a být vcelku realistický. Jen to musí být dobré a sladké.

Výsledkem byly „šílené“ kreace v podobě značkové kabelky, květináče, hodin až po model papáji. Porotu, ale i ostatní soutěžící vyvedl z rovnováhy Luciin mozek, který vypadal jako skutečný po pitvě. 

Pekařem týdne, který nasbíral nejvíce bodů za všechny tři výrobky, se stala Markéta. A naopak: ze soutěže v tomto kole vypadla Zuzana.

Nejčtenější

Český vědec jako první vyfotil tajemnou huňatou velekrysu, měří téměř metr

Obří krysa měří 85 cm, váží téměř 2 kg, jde o největšího hlodavce Austrálie a Oceánie a mladý český vědec František Vejmělka ji jako první na světě zdokumentoval na tropickém ostrově Nová Guinea....

Přítulnou zelenou potvůrku si ochočte. Vyčistí lymfu, pomůže s celulitidou

Možná se vám na procházce přichytil na rukáv či nohavici, svízel zvaný přítula si však zaslouží víc než jen nařknutí z otravného plevelu. Umí pomoci s otoky, celulitidou i jarní únavou, stačí se...

Vejce, nebo slepice? Co bylo dřív? Věda dala jasnou odpověď na staletou otázku

Premium

Vejco-slepicový rébus se snažili vysvětlit již antičtí filozofové. Aristoteles ve čtvrtém století před naším letopočtem tuto otázku považoval za příklad nekonečné posloupnosti bez skutečného začátku....

Čas samosběru jahod se blíží. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… Již brzy dozraje první letošní nadílka. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

Vybírejte z roztomilých květnových mazlíků. Hrají o pytle granulí, vy o knížku

Máj je v plném proudu a vy můžete vybírat nejroztomilejší mazlíčky tohoto měsíce lásky. Při listování galerií a hlasování v anketě nejenže rozhodnete o vítězích lákavých cen od české rodinné firmy...

Tichá revoluce na zahradě. V aku provedení už koupíte nůžky i traktor

Nástup akumulátorové technologie do světa zahradního nářadí přináší revoluční změny. Pryč jsou doby hlučných benzínových motorů a omezujících přívodních kabelů. Aku nářadí nabízí svobodu pohybu,...

20. května 2025

Snili o zahradě na Slapech. Teď o ni s vášní pečují, na polosamotě i bydlí

Soutěž

„Od útlého dětství mě maminka vedla k péči a poznávání rostlin na zahradě i v lese. Pěstovali jsme snad vše, co je možné v našich podmínkách pěstovat. Možná i toto byl impuls odstěhovat se na takovou...

20. května 2025

Přítulnou zelenou potvůrku si ochočte. Vyčistí lymfu, pomůže s celulitidou

Možná se vám na procházce přichytil na rukáv či nohavici, svízel zvaný přítula si však zaslouží víc než jen nařknutí z otravného plevelu. Umí pomoci s otoky, celulitidou i jarní únavou, stačí se...

19. května 2025

Zvířata, jak jste je ještě neviděli. Nejlepší momenty ze zoologických zahrad

Vítězové a finalisté fotosoutěže pořádané Britskou a Irskou asociací zoologických zahrad a akvárií, představili fotografie z moderních ochranářských zoologických zahrad a akvárií – od Edinburghu po...

19. května 2025

Pěstování hrášku si maximálně užijte, zkuste i čočku, radí zahradník fígle

Národní zemědělské muzeum Kačina si pro své návštěvníky pro letošní sezonu připravilo a vyselo luštěninová políčka, takže koho zajímá praktická stránka pěstování hrášku, fazolí, čočky či cizrny, pro...

18. května 2025

Péče o ovocné stromy nemusí být složitá. Správná zálivka je základ

Pěstování vlastního ovoce ze zahrádky je radost. Ovocné stromy nepotřebují neustálou péči jako třeba jahody nebo rajčata. Ke svému životu, správnému růstu a bohaté úrodě však samozřejmě potřebují...

17. května 2025

Český vědec jako první vyfotil tajemnou huňatou velekrysu, měří téměř metr

Obří krysa měří 85 cm, váží téměř 2 kg, jde o největšího hlodavce Austrálie a Oceánie a mladý český vědec František Vejmělka ji jako první na světě zdokumentoval na tropickém ostrově Nová Guinea....

17. května 2025

Uhlí i brikety mají své výhody. Naučte se vybrat to pravé pro grilování

Je lepší uhlí, nebo brikety? Poradíme vám, jaké zvolit palivo do grilu, abyste se při výběru nespálili!

16. května 2025

Trvalky potřebují v létě ochranu před škůdci. Přírodní postřiky jsou účinnou volbou

V létě naše zahrady bývají v plném květu. To však láká nejen pohledy sousedů a kolemjdoucích, ale bohužel také spoustu nejrůznějších škůdců, jako jsou slimáci, mšice, svilušky, molice nebo housenky....

16. května 2025

Po dvaceti letech zahrada vyzrála do podoby krajiny s nadčasovým domem

Při budování zahrady si málokdo umí představit, jak bude vypadat za pár let či desetiletí. Pokud má opravdu promyšlenou podobu, bývá to radost – zahrada dozraje a měla by plnit svou funkci podobně,...

16. května 2025

Vybírejte z roztomilých květnových mazlíků. Hrají o pytle granulí, vy o knížku

Máj je v plném proudu a vy můžete vybírat nejroztomilejší mazlíčky tohoto měsíce lásky. Při listování galerií a hlasování v anketě nejenže rozhodnete o vítězích lákavých cen od české rodinné firmy...

1. května 2025,  aktualizováno  15.5 9:22

Vejce, nebo slepice? Co bylo dřív? Věda dala jasnou odpověď na staletou otázku

Premium

Vejco-slepicový rébus se snažili vysvětlit již antičtí filozofové. Aristoteles ve čtvrtém století před naším letopočtem tuto otázku považoval za příklad nekonečné posloupnosti bez skutečného začátku....

15. května 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.