Upečte k nedělnímu obědu vepřovou roládu s červeným zelím.

Ingredience

Roláda:

600 g vepřové plece
sůl
mletý černý pepř
3 housky
3 vejce
150 ml polotučného mléka
2 květy afrikánu
10 lístků šalvěje
2 lžíce rostlinného oleje
1 cibule

Zelí:
1 malá hlávka červeného zelí
200 ml červeného vína
100 g krupicového cukru
sůl
100 g čerstvých brusinek
2 jablka

1. Maso očistíme a rozřízneme na plát silný asi 1,5 cm. Lehce ho naklepeme a z obou stran osolíme a opepříme. Housky nakrájíme na kostičky, dáme do misky a zalijeme žloutky rozšlehanými v mléce. Přidáme otrhané opláchnuté okvětní lístky afrikánů a nadrobno nasekané lístky šalvěje. Promícháme a osolíme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který do směsi postupně zlehka vmícháme. Nádivku rozprostřeme na plát masa, svineme do rolády a ovážeme provázkem. Pekáč vymažeme olejem a na dno rozprostřeme nadrobno nasekanou oloupanou cibuli. Vložíme roládu a podlijeme cca 100 ml vody. Přiklopíme víkem a pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 60 minut. Během pečení podléváme roládu dle potřeby vodou. Poté odkryjeme a dopečeme dozlatova. 

2. Mezitím zelí očistíme, odstraníme košťál a nakrájíme na nudličky. V hrnci svaříme víno s cukrem, solí a očištěnými brusinkami. Přidáme zelí a přikryté pomalu dusíme asi 40 minut.

3. Jablka omyjeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na kostičky. Přidáme je asi po 40 minutách dušení k zelí a společně dusíme doměkka. Upečenou roládu rozkrájíme na porce a podáváme společně se zelím. 

Témata: mléko, víno, Zelí, sůl