Pátek 29. září 2023, svátek má Michal
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 29. září 2023 Michal

Díky české chůvě dostane vietnamský kuchař kachnu se zelím do asijské rolky

  22:25
Krásnou vietnamsko-českou fúzi předvedl šéfkuchař Přemek Forejt svým kolegům z poroty soutěže Masterchef. Rozený Brňák je vzal do Prahy, aby jim představil již třetí restauraci vietnamských bratrů Gianga a Khanha. Ti vyrostli nejen na lehké kuchyni svých rodičů, ale i na poctivém českém jídle své chůvy z Jilemnice.

Na úvod Forejt nechal Janu Punčochářovi a Radkovi Kašpárkovi v restauraci Dian na pražské Brumlovce naservírovat vařené vajíčko, ovšem s nevábně páchnoucím nevylíhnutým kuřecím embryem uvnitř.

I v jihovýchodní Asii, odkud tato lahůdka zvaná balut  pochází, se podle Khanha konzumuje spíš z hecu než pro velký gurmánský zážitek. A silně se koření, aby se vůbec dala pozřít. Proč dostali k tomuto extrémnímu pokrmu vůbec přivonět, zjistili Punčochář s Kašpárkem až později.

Balut byl odnesen a konečně se dočkali opravdové delikatesy, kvůli které na Prahu 4 všichni tři zamířili: smažené rolky, do níž Khanh vměstnal chuť své oblíbené české pečené kachny s knedlíkem a zelím, jak se ji s mladším bráchou naučili už jako malí kluci jíst „u adoptivní české babičky“ v Krkonoších. Stejně jako třeba kyselo nebo lahodné krémové omáčky.

Jak taková moderní rolka spojující to nejlepší ze dvou odlišných kuchyní vzniká, najdete v úvodním videu z 11. dílu televizního pořadu Souboj na talíři. Šéfkuchař Khanh Ta v ní spojil opravdu silnou chuť kachny, roli českého zelí si zahrálo osvěžující kimči, doplňuje je citrusová omáčka.

Pak už se Radek Kašpárek i Jan Punčochář pustili do asijsko-českého vaření s kachnou v hlavní roli. S vědomím toho, že kdo za svůj pokrm získá méně bodů, ochutná balut. Což byla jednoznačně maximální motivace.

Radek Kašpárek se rozhodl kachnu kombinovat s tradičním šlapaným českým zelím, k jehož úpravě ovšem přistupoval jako by chystal kimči. Honza Punčochář se rozhodl zariskovat a pustil se do přípravy husy, jejíž chuť bude postavená na vůni a na koření, stejně jako česká i asijská kuchyně. Zkombinoval badyán, fenykl, skořici, koriandr, hřebíček, citronovou trávu, citronovou kůru i limetové listí. A věděl, co dělá.

Jan Punčochář si vaření užíval, protože to byla výzva podle jeho gusta. Připravoval husu, kterou si nejprvě úplně rozboural.

„Myslím že husa je mnohem chutnější než kachna. Je zajímavá tím, že stehno chutná absolutně jinak než prso a jinak se chová,“ vysvětloval Jan Punčochář, proč nerad peče husu vcelku, ale raději ji celou rozbourá.

„Kachynka je jemnější samozřejmě,“ sázel Radek Kašpárek zase na svoji jistotu. Kachní prsíčka ochutil kořením a citrusy a krásně je zatáhnul na grilu, kůži z kachních prsou vypekl v troubě na kachní chipsy. Po ruce oba kuchaři samozřejmě měli med i sójovou, rybí či ústřicovou omáčku, museli si ovšem pro ně zajet do Sapy, kde neodolali, aby také něco neochutnali.

Nicméně zpět k jejich vaření, kdy od sebe oba navzájem ochutnávali a byli nadšení. Ovšem také oba ve stresu, protože balut nikdo nechtěl jíst. Kdo tedy ochutnával, zhodnotil jídla obou šéfkuchařů a rozhodl nakonec o vítězi? Oba bratři, Giang a Khanh, a  jejich rodiče. 

Husí játra (foie gras) v toustu s liči a kumkvatem s omáčkou z medu, yuzu a...
Husí prso Jan Punčochář nakombinoval s vaflí naplněnou hruškami a škvarky z...
Typické asijské taštičky Jan Punčochář naplnil trhanou husou a doplnil silným...

Česko-asijské husí menu Jana Punčocháře

Honza Punčochář servíroval husí játra (foie gras) v toustu s liči a kumkvatem s omáčkou z medu, yuzu a sojové omáčky. Typické asijské taštičky naplnil trhanou husou a doplnil silným vývarem. Husí prso kombinoval s vaflí naplněnou hruškami a škvarky z kachních jater, a navrch je ještě doplnil houbou shitake v teriyaki omáčce. Naprosto oslnil.

Podle obou bratrů je v asijské kuchyni těžké zkombinovat všechny chutě a v Honzových kombinacích podle nich hrály skvěle. Což nikdo moc nečekal, Jan Punčochář kombinaci české a asijské kuchyně obyčejně nevaří.

Rolku od Radka Kašpárka, tedy trhané kachní stehno v kapustovém listu potřeném...
Pečený tuňák od Radka Kašpárka, marinovaný v kikomanu. Doplňují ho pečené...

Česko-asijské kachní menu Radka Kašpárka

Po této chvále už Radek Kašpárek asi už trnul. Nicméně s nadějí servíroval svou rolku, což bylo vlastně trhané kachní stehno v kapustovém listu potřeném redukcí hoisinu s kokosovým mlékem a kešu oříšky, doplňovala ji nakládaná houba shitake a kimči z českého kysaného zelí. Na druhém talíři servíroval pečeného tuňáka marinovaného v kikomanu, pečené kachní kůže, nakládané houby enoki (tedy penízovku sametonohou), zelí pak choi a silný kachní vývar. Podle strávníků to bylo geniální, z kombinace chutí měli obrovskou radost.

Balut, delikatesa z jihovýchodní Asie, kterou kvůli nevábnému zápachu jen tak někdo nepozře.

Kdo tedy ve vyrovnaném souboji získal převahu hlasů a stal se vítězem? V poměru 3:1 vyhrál Honza Punčochář, i když obě jídla byla božská, z čehož měli Radek i Honza skvělý pocit.  U balutu, který byl ještě teplý, to s pocity bylo horší. Přemkovi Forejtovai tato zkouška nakonec přišla tak strašná, že ji chtěl odvolat. Ovšem Ostravák Radek to dokázal a nakonec s ním i Honza Punčochář držel basu a dal balut také. Koneckonců, je prý zdravý.

Autor:
  • Nejčtenější

Jakého psa pořídit, aby vás později účty u veterináře nepřivedly na buben

Každé štěňátko je roztomilé. Je však pravdou, že někteří psi bývají v pozdějším věku nemocnější než jiní. I když to...

Zbláznila se do babičkovských květin a pěstuje je na permakulturní farmě

„Káže vodu, pije rosu,“ dalo by se říct o permakulturní designerce Denise Tomáškové. Jenže ona si to zaslouží. Pečuje o...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pravda a mýty o léčivosti bylin. Co zabírá a co škodí, vysvětluje profesor Jahodář

Premium Jaké byliny opravdu fungují? Jak je sbírat a jak je používat? Jaké nejčastější chyby děláme doma při jejich zpracování?...

Rakouskou klasiku Punčochář i Forejt s úctou přetavili do moderní podoby

Hledali byste na Vysočině tafelspitz, klasiku, kterou miloval František Josef I.? Opravdu ho tam umí a jsou na něj...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pepa Libický se vrátil ke stavbě tiny housu. Konečně se dostal ke koupelně

Už to vypadalo, že Libickému na Primě před prázdninami došly síly a skončil napínáním stropu. Jenže uvnitř zbývá ještě...

Solární panely odcházejí překvapivě rychle a záruky nefungují, říká expert

Premium Solární boom může za pár let přinést majitelům fotovoltaických elektráren nepříjemné překvapení. Životnost solárních...

Při výchově sourozenců nejde být úplně spravedlivý, vysvětluje psycholožka

Premium Do pracovny za ní chodí rodiče, kteří tápají ve výchově ratolestí, řeší komplikované vztahy sourozenců či výchovu...

Jsme firma na zážitky. Ředitel Sparty Křivda o Priskem i novém stadionu

Premium Dodnes ho zabolí nohy, když si vzpomene, jak hrála Sparta naposledy v Edenu. V loňském derby dostala takovou...

Vášeň na talíři: konzumovala se sušená koňská varlata, dnes vedou ústřice

Největšími vášněmi člověka jsou od nepaměti jídlo a sex. Když obě neřesti spojíme dohromady, vznikne dokonalá esence...

Víno může pod korkem zrát stejně dobře jako pod šroubem, říká degustátor

Premium K čemu pít bílé a k čemu červené víno? Smí se bílé dolévat? Jaká jsou vlastně pravidla? Hlavně ať chutná! Vášnivý...

Cvrček v dortu je hnus, namítla Joy z MasterChefa. Do pečení se pustila

„Přivítejte kometu českého cukrářství, Šárku Diváckou,“ uvedl Jan Punčochář do kuchyně Masterchefa mladou brněnskou...

Slupky nevyhazujte. Ochudili byste se o slušnou dávku vitaminů

Ve slupkách banánů, jablek, okurek a dalších plodů se skrývá spousta účinných látek, které byste neměli nechat...

Jak ušetřit při nákupu Pampers plenek? Povíme vám, jak dostat zpět část svých peněz
Jak ušetřit při nákupu Pampers plenek? Povíme vám, jak dostat zpět část svých peněz

Řekněme si to na rovinu – za plenky pro ty naše miláčky vydáme za rok z peněženky víc než dříve za kabelky. Zvlášť, když pro ně chceme ty nejlepší...

Jiří Paroubek se potřetí oženil, expremiér si vzal bývalou poslankyni ČSSD

Po opožděné páteční oslavě svých 71. narozenin se bývalý premiér Jiří Paroubek o víkendu oženil, tentokrát už potřetí....

Solární panely odcházejí překvapivě rychle a záruky nefungují, říká expert

Premium Solární boom může za pár let přinést majitelům fotovoltaických elektráren nepříjemné překvapení. Životnost solárních...

Žiju se ženou, přiznala farářka ze StarDance Martina Viktorie Kopecká

Farářka Církve československé husitské Martina Viktorie Kopecká (37), která zaujala televizní diváky v soutěži...

Toxická laguna v Rumunsku pohlcuje vše živé. Katastrofa není daleko

V té krajině není nic lidského, a nebýt věže kostela, která ční z bahnité hmoty, ani by tu nic přítomnost člověka...

Těchto pět věcí řidiči v Česku ignorují nebo je neumějí. Děláte je také?

Každý řidič má nějaký zlozvyk. Někdo špatně pracuje se spojkovým pedálem, jiný málo sleduje zpětná zrcátka, další se...