Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Díky české chůvě dostane vietnamský kuchař kachnu se zelím do asijské rolky

  22:25
Krásnou vietnamsko-českou fúzi předvedl šéfkuchař Přemek Forejt svým kolegům z poroty soutěže Masterchef. Rozený Brňák je vzal do Prahy, aby jim představil již třetí restauraci vietnamských bratrů Gianga a Khanha. Ti vyrostli nejen na lehké kuchyni svých rodičů, ale i na poctivém českém jídle své chůvy z Jilemnice.

Na úvod Forejt nechal Janu Punčochářovi a Radkovi Kašpárkovi v restauraci Dian na pražské Brumlovce naservírovat vařené vajíčko, ovšem s nevábně páchnoucím nevylíhnutým kuřecím embryem uvnitř.

I v jihovýchodní Asii, odkud tato lahůdka zvaná balut  pochází, se podle Khanha konzumuje spíš z hecu než pro velký gurmánský zážitek. A silně se koření, aby se vůbec dala pozřít. Proč dostali k tomuto extrémnímu pokrmu vůbec přivonět, zjistili Punčochář s Kašpárkem až později.

Balut byl odnesen a konečně se dočkali opravdové delikatesy, kvůli které na Prahu 4 všichni tři zamířili: smažené rolky, do níž Khanh vměstnal chuť své oblíbené české pečené kachny s knedlíkem a zelím, jak se ji s mladším bráchou naučili už jako malí kluci jíst „u adoptivní české babičky“ v Krkonoších. Stejně jako třeba kyselo nebo lahodné krémové omáčky.

Jak taková moderní rolka spojující to nejlepší ze dvou odlišných kuchyní vzniká, najdete v úvodním videu z 11. dílu televizního pořadu Souboj na talíři. Šéfkuchař Khanh Ta v ní spojil opravdu silnou chuť kachny, roli českého zelí si zahrálo osvěžující kimči, doplňuje je citrusová omáčka.

Pak už se Radek Kašpárek i Jan Punčochář pustili do asijsko-českého vaření s kachnou v hlavní roli. S vědomím toho, že kdo za svůj pokrm získá méně bodů, ochutná balut. Což byla jednoznačně maximální motivace.

Radek Kašpárek se rozhodl kachnu kombinovat s tradičním šlapaným českým zelím, k jehož úpravě ovšem přistupoval jako by chystal kimči. Honza Punčochář se rozhodl zariskovat a pustil se do přípravy husy, jejíž chuť bude postavená na vůni a na koření, stejně jako česká i asijská kuchyně. Zkombinoval badyán, fenykl, skořici, koriandr, hřebíček, citronovou trávu, citronovou kůru i limetové listí. A věděl, co dělá.

Jan Punčochář si vaření užíval, protože to byla výzva podle jeho gusta. Připravoval husu, kterou si nejprvě úplně rozboural.

„Myslím že husa je mnohem chutnější než kachna. Je zajímavá tím, že stehno chutná absolutně jinak než prso a jinak se chová,“ vysvětloval Jan Punčochář, proč nerad peče husu vcelku, ale raději ji celou rozbourá.

„Kachynka je jemnější samozřejmě,“ sázel Radek Kašpárek zase na svoji jistotu. Kachní prsíčka ochutil kořením a citrusy a krásně je zatáhnul na grilu, kůži z kachních prsou vypekl v troubě na kachní chipsy. Po ruce oba kuchaři samozřejmě měli med i sójovou, rybí či ústřicovou omáčku, museli si ovšem pro ně zajet do Sapy, kde neodolali, aby také něco neochutnali.

Nicméně zpět k jejich vaření, kdy od sebe oba navzájem ochutnávali a byli nadšení. Ovšem také oba ve stresu, protože balut nikdo nechtěl jíst. Kdo tedy ochutnával, zhodnotil jídla obou šéfkuchařů a rozhodl nakonec o vítězi? Oba bratři, Giang a Khanh, a  jejich rodiče. 

Husí játra (foie gras) v toustu s liči a kumkvatem s omáčkou z medu, yuzu a...
Husí prso Jan Punčochář nakombinoval s vaflí naplněnou hruškami a škvarky z...
Typické asijské taštičky Jan Punčochář naplnil trhanou husou a doplnil silným...

Česko-asijské husí menu Jana Punčocháře

Honza Punčochář servíroval husí játra (foie gras) v toustu s liči a kumkvatem s omáčkou z medu, yuzu a sojové omáčky. Typické asijské taštičky naplnil trhanou husou a doplnil silným vývarem. Husí prso kombinoval s vaflí naplněnou hruškami a škvarky z kachních jater, a navrch je ještě doplnil houbou shitake v teriyaki omáčce. Naprosto oslnil.

Podle obou bratrů je v asijské kuchyni těžké zkombinovat všechny chutě a v Honzových kombinacích podle nich hrály skvěle. Což nikdo moc nečekal, Jan Punčochář kombinaci české a asijské kuchyně obyčejně nevaří.

Rolku od Radka Kašpárka, tedy trhané kachní stehno v kapustovém listu potřeném...
Pečený tuňák od Radka Kašpárka, marinovaný v kikomanu. Doplňují ho pečené...

Česko-asijské kachní menu Radka Kašpárka

Po této chvále už Radek Kašpárek asi už trnul. Nicméně s nadějí servíroval svou rolku, což bylo vlastně trhané kachní stehno v kapustovém listu potřeném redukcí hoisinu s kokosovým mlékem a kešu oříšky, doplňovala ji nakládaná houba shitake a kimči z českého kysaného zelí. Na druhém talíři servíroval pečeného tuňáka marinovaného v kikomanu, pečené kachní kůže, nakládané houby enoki (tedy penízovku sametonohou), zelí pak choi a silný kachní vývar. Podle strávníků to bylo geniální, z kombinace chutí měli obrovskou radost.

Balut, delikatesa z jihovýchodní Asie, kterou kvůli nevábnému zápachu jen tak někdo nepozře.

Kdo tedy ve vyrovnaném souboji získal převahu hlasů a stal se vítězem? V poměru 3:1 vyhrál Honza Punčochář, i když obě jídla byla božská, z čehož měli Radek i Honza skvělý pocit.  U balutu, který byl ještě teplý, to s pocity bylo horší. Přemkovi Forejtovai tato zkouška nakonec přišla tak strašná, že ji chtěl odvolat. Ovšem Ostravák Radek to dokázal a nakonec s ním i Honza Punčochář držel basu a dal balut také. Koneckonců, je prý zdravý.

Autor:
  • Nejčtenější

Soutěžící Hell’s Kitchen Česko ubývají, pruďas Kašpárek vyhazuje i favority

Pekelná kuchyně otevřela své brány na konci srpna, kdy Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky. Ti bojují o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field...

27. srpna 2024  9:24,  aktualizováno  6.11 21:52

Chtějí tepelná čerpadla, ale nelíbí se jim. Jak EU řeší globální oteplování

Už od začátku příštího roku se rozjede první fáze zákazů, kterými chce Evropská unie postupně omezit chladiva s obsahem fluoru. V praxi to bude znamenat, že výrobci nebudou smět uvádět na trh tepelná...

4. listopadu 2024

Tři zahrady „jako od Lefflera“ si jeho žáci navrhli a zrealizovali sami

Již tradiční sezonní soutěž Nejkrásnější zahrada měla na iDNES.cz i letos dvě kola a sešly se v ní snímky a příběhy zahrad z celé republiky. Pár jich neslo rukopis stylu zahradního designéra...

3. listopadu 2024

Richard slaví Kristova léta v nové expozici. Své chovatele stále překvapuje

Jak moc je gorilí samec Richard konzervativní, to vědí – za těch 21 let, co se o něj starají – chovatelé primátů ze Zoo Praha velice dobře. Přesto je umí překvapit, obzvlášť v posledních dvou letech,...

8. listopadu 2024

Popínavá hortenzie dá opoře kvetoucí kabát, s dubolistou si užijete barvy

Ve volné přírodě roste kolem osmdesáti druhů hortenzií. Některé pocházejí ze Severní Ameriky, ale většina jich je původem z Asie. „Pro použití v zahradách a parcích nám stačí sedm nebo osm základních...

5. listopadu 2024

Cibuloviny klidně sázejte i do trávy. Je to triviální a má to svůj půvab

Květy jarních cibulovin nemají v časném jaře vcelku konkurenci. A že vyniknou hlavně ve skupinách, to také těžko zpochybníte. Buď je lze vysázet do trvalkových záhonů – což je možné při teplotách nad...

10. listopadu 2024

Nečekaná rybí nadílka: Na filipínské pláži sklízeli vyplavené sardinky

Na plážích Cebu na Filipínách se 3. listopadu odehrávalo neobvyklé divadlo, když se místní obyvatelé a turisté vrhli do vody, aby nasbírali tisíce sardinek, které se vyplavily na břeh.

9. listopadu 2024

Richard slaví Kristova léta v nové expozici. Své chovatele stále překvapuje

Jak moc je gorilí samec Richard konzervativní, to vědí – za těch 21 let, co se o něj starají – chovatelé primátů ze Zoo Praha velice dobře. Přesto je umí překvapit, obzvlášť v posledních dvou letech,...

8. listopadu 2024

Kůň zrcadlí naše pocity, přes sílu s ním moc nezmůžete, vysvětluje koučka

Poprvé se Jenny Adamčíková svezla na koni, když jí bylo pět, a od té doby jsou její celoživotní láskou. Vnímá je jako laskavé, klidné, spravedlivé a asertivní bytosti, které během terapií předávají...

7. listopadu 2024

Noví plyšoví kamarádi: Vyhrajte interaktivní Magická zvířátka
Noví plyšoví kamarádi: Vyhrajte interaktivní Magická zvířátka

Chcete pro své děti plyšovou kamarádku, která je nejen roztomilá, ale i kouzelná? Zapojte se do soutěže a vyhrajte jednu ze tří kočiček ze série My...

Nenávidím vás všechny! Hollywood je v šoku z Trumpova vítězství

Šok, zlost, zklamání a smutek. Tak se dá shrnout reakce Hollywoodu a amerických tvůrců na vítězství Donalda Trumpa v...

Nejvzdálenější lidský objekt ve vesmíru zavolal linkou nepoužitou od roku 1981

Sonda Voyager letí vesmírným prostorem už 47 let a již mnohonásobně překonala původní plány. Je tak nasnadě, že se...

Petra Bučková se svlékla v seriálu Sex O’Clock. Prsa už někdy viděl každý, říká

Petra Bučková a její herecký kolega Václav Vašák se společně odvázali ve vášnivé scéně prvního dílu druhé řady seriálu...

Emily Atacková hraje nahá tenis. Cítím se víc sexy, než kdy dřív, říká

Emily Atacková (34) si získala mnoho nových sledujících na sociálních sítích poté, co v jedné ze scén nového seriálu...

Korn vyměnil Vondráčkovou za mladší. Najal si Kateřinu Marii Fialovou

Ať už na ní člověk narazí v jakémkoliv projektu, nemůže ji přehlédnout. Sáhnul po ní i Jiří Korn, když hledal náhradu...