Nenuťte se do ničeho, co byste konzumovali s odporem, to by vám určitě neprospělo. Radši se naučte připravovat pokrmy tak, aby lahodily jak vašim chuťovým pohárkům, tak potřebám těla.
Sedm věcí, kterými si podlamujeme imunitu |
Faktem zůstává, že nechcete-li, aby vaše imunita zbytečně dostávala zabrat, měli byste se v něčem omezit. Jde zejména o jednoduché cukry (jejich spotřebu snižte – třeba konzumaci slazených limonád), alkohol, uzeniny a nezdravé tuky (hlavně se vyvarujte palmového a palmojádrového tuku i produktů, v nichž jsou obsaženy – polevy, krémy, nekvalitní „čokolády“, náplně oplatek).
Ani to nemusí být až takový problém, vždyť vše lze nahradit jinými pochoutkami. Snažte se vyvarovat přejídání, které je zátěží pro celý organismus a tím výkonnost imunitního systému snižuje.
Prospívají zejména všechny druhy ovoce a zeleniny (nejen díky vysokému obsahu céčka a vlákniny). K pravým pokladům zimy patří křen, zelí, červená řepa, jablka, kapusta a ořechy. Hojně využívejte cibuli a česnek, které ničí škodlivé viry a bakterie.
Nezapomínejte ani na koření – prakticky všechny druhy působí antisepticky, usnadňují trávení a tím přispívají k dobrému stavu střev.
Imunitě výrazně svědčí také luštěniny – nezůstávejte jenom u nejpoužívanějších druhů, dopřejte si také méně běžné (cizrnu, červenou čočku apod.). Do jídelníčku zařaďte vejce, řepkový či olivový olej a ryby.
Bezkonkurenčními vítězi v soutěži o podporu přirozené imunity jsou fermentované potraviny: kysané zelí a další druhy kvašené zeleniny, zakysané a mléčné výrobky.
Dopřejte si i jiné produkty z mléka, zejména sýry, i ty v boji proti infekcím pomáhají. Rozhodně sázejte na kvalitu – raději si dopřejte méně těch opravdu dobrých a jakostních výrobků než naopak.
Střevní mikrobiom
- Je velmi důležitou součástí imunitního systému, ale má vliv i na další fyziologické procesy, dokonce i na naši náladu. Proto je důležité, aby byla mikroflóra osídlující střeva v harmonii – tento stav se nazývá synbiotikum.
- Ve střevech přebývá obrovské množství bakterií mnoha druhů. Těm, které nám pomáhají a prospívají, říkáme probiotika. Ta v našem těle žijí docela přirozeně a daří se jim tam, pokud jim ovšem neubližujeme a naopak se snažíme zajistit, aby se jim „u nás“ líbilo.
- K tomu je probiotickým bakteriím potřeba zajistit mimo jiné prebiotika – tímto pojmem se označuje potrava „hodných“ bakterií a jde především o vlákninu (hlavně tu rozpustnou, již získáváme zejména z ovoce a zeleniny).
- Je-li harmonický stav mezi našimi mikroskopickými „nájemníky“ narušen, třeba užíváním léků zvaných antibiotika (což je nutné např. při léčbě zánětů), pomůže dodávání prebiotik – ať už v jídle, nebo v doplňcích stravy.