Sobota 6. června 2020, svátek má Norbert
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 6. června 2020 Norbert

Proč se vyplatí pěstovat a jíst kedlubny, zelí, květák či brokolici

  0:20aktualizováno  0:20
Veškerá košťálová zelenina je velmi zdravá. A můžete si vybrat, co chutná zrovna vám, možností je spousta. Pramátí košťálovin je brukev zelná pocházející ze Středomoří, z níž lidé vyšlechtili květák, kapustu, brokolici, kedlubny i zelí, a to v mnoha kultivarech. Chcete-li si vypěstovat vlastní, je čas sázet.

Košťálová zelenina může být na stole v podstatě celoročně čerstvá, od křehkých kedlubniček po kadeřávek či růžičkovou kapustu, které lze sklízet po celou zimu. | foto: Profimedia.cz

Košťáloviny lze pak postupně sklízet celou sezonu: od raných kedluben až po růžičkovou kapustu, jež přečká i mráz a čerstvou ji můžete mít i v zimě.

Vyplatí se to. Košťáloviny jsou totiž bohatým zdrojem vitaminů C, A, E, K a skupiny B i minerálů, jako je vápník, hořčík, železo, selen, mangan či draslík. Obsahují i flavonoidy, širokou škálu aminokyselin a dalších bioaktivních látek, přičemž je významná zejména jejich unikátní kombinace. 

Spojení antikancerogenních složek diindolylmetanu, sulforafanu a selenu přispívá k prevenci nádorových onemocnění. Pro dobrý stav kostí a jako ochrana před osteoporózou zase poslouží kombinace vápníku a vitaminu K. Přidá-li se ještě „céčko“, je to pomoc pro kloubní chrupavky. 

KVÍZ: Otestujte se, co víte o košťálové zelenině

Další složky společně slouží k prevenci i léčbě diabetu, protože harmonizují hladinu cukru v krvi, jiné snižují krevní cholesterol a brání „stárnutí“ cév, takže pomáhají předcházet kardiovaskulárním chorobám. 

Vedle toho však košťálová zelenina také posiluje imunitní systém, má dezinfekční účinky na trávicí i močové cesty, napomáhá čištění organismu od škodlivin, zmírňuje překyselení žaludku, je vhodnou součástí redukčních diet, prospívá krvetvorbě, a dokonce má příznivý vliv i na psychiku – zlepšuje náladu a zklidňuje. 

Jak košťáloviny konzumovat

Košťáloviny lze samozřejmě jíst syrové, ale to je poněkud zatěžující pro žlučník, a také ne zas tak chutné. Vhodnější je tedy tepelná úprava; sice se při ní ztratí část vitaminu C, ale rozhodně ne všechen, a většina dalších účinných látek zůstává plnohodnotně zachována. 

Super zdravé je tuto zeleninu konzumovat kvašenou jako tzv. pickles, čímž se její léčebně preventivní účinky umocňují. Běžné je kysané zelí, ale úplně stejně tak můžete naložit i brokolici, květák, kapustu a další. 

Jedinou nevýhodou košťálovin je, že mohou vyvolávat plynatost, nadýmání. Tomu lze předejít vhodnou kuchyňskou úpravou. Doporučuje se zeleninu podusit v páře nebo ve vodě a dochutit bylinami – tedy vlastně kořením, které působí proti nadýmání a navíc pokrm ještě dochutí. Vhodné je přidat ke košťálovinám třeba kmín, mátu, fenykl, anýz, zázvor, kopr, šalvěj, tymián, majoránku, oregano či česnek. 

Nejkrásnější zahrada 2020

Posílejte do soutěže snímky vaší zahrady

Sepište příběh své zahrady, prozraďte, jak dlouho na ní hospodaříte, jak ji užíváte a co na ní máte nejraději, pečlivě ji nafoťte a spolu se svými údaji vložte do soutěžního formuláře. Příspěvky, které redakci zaujmou, zpracujeme, zveřejníme a zařadíme do soutěžní čtenářské ankety. Hraje se o 10 cen v hodnotě 10 tisíc korun. (Termíny a kompletní pravidla soutěže zde.)

Autoři:
  • Nejčtenější

Houby se díky počasí zbláznily, rostou i hřiby. Ukažte, co jste našli vy

Najít čirůvky, hřib hnědý či křemenáč už na přelomu května a června? Případně narazit na hlívu ústřičnou? Vypadá to, že...

Vepřový tomahawk je hvězdou letních grilů, navíc za rozumné peníze

Vepřový tomahawk steak je zajímavý tím, že obsahuje část masa z krkovičky i bůčku. Je na kosti, což je pro chuť...

Na rumišti vybudovali venkovskou přírodní zahradu, kam je kdokoli zván

Soutěž „Příběh zahrady nazvané ´U Konipáska´ se začal psát před čtyřmi lety, kdy nás hledání chalupy zavedlo do malé vesnice...

KVÍZ: Jak znáte nejslavnější české vynálezy od kostky cukru po remosku?

České objevy, které zná celý svět. Některé jsou notoricky známé, o jiných ani netušíte, že pocházejí z tuzemska. Své...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Při samosběru jahod ušetříte, ale musíte si ho vychytat. Rady z praxe

Možná i vás doba koronavirová naučila zvýšené pozornosti směrem k lokálním potravinám, možná máte jahodárnu kousek od...

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Xaver: Klobouk dolů před Klausem. V ČRo zůstávám, spory s ČT házím do jímky

Premium Ve středu ho poslanci zvolili do Rady České televize. Přesto, že spolu s ním byli zvoleni i Hana Lipovská a Pavel...

Prezidentova nemoc. Neuropatie je tichá epidemie moderní doby, říká lékař

Premium Brnění nohou, mravenčení, vrávoravá chůze, zakopávání a pády, ale i krutá bolest chodidel. To je hrubý výčet příznaků...

  • Další z rubriky

Dvojčata croque monsieur a madame. Francouzský sendvič, hvězda kaváren

Croque Monsieur [krok mesjé] je horký sendvič pocházející z Francie. Název vznikl spojením slov „croquer“ (křupat) a...

Mám už celé krize dost, hyperbola strachu je šílená, říká šéfkuchař Pohlreich

Premium Když vidíte sedět Zdeňka Pohlreicha v úplně prázdné restauraci Next Door v centru Prahy, kde jste si dřív bez rezervace...

Z opomíjené řepy je hvězda kuchyní. Vyrobte si z ní vynikající pesto

Módní trendy neovlivňují jen svět oblečení či hudby, ale i pěstování zeleniny. Zatímco dřív řepa zůstávala ladem, dnes...

Radek Kašpárek umí i po Skypu. S redaktorkou vařil pórkovou polévku

Premium Obavy z toho, že člověk musí prodat kravku a zastavit dům, aby se mohl najíst v michelinské restauraci, se snaží...

Najdete na iDNES.cz