Brokolice
Brokolice je bohatá na vlákninu a překvapivý je i obsah bílkovin. Ve 100 gramech syrové brokolice je jich okolo 3 gramů. Vláknina společně s bílkovinou na delší dobu zasytí, proto by brokolice v redukčním jídelníčku neměla chybět. Kromě toho však brokolice obsahuje ještě řadu dalších zajímavých látek.
Nejzdravější z ovoce a zeleniny: náskok má syrová brokolice |
„Při konzumaci jednoho šálku syrové brokolice do těla vpravíte až 41 mg vápníku a 79 mg vitaminu C, který zvyšuje jeho vstřebávání. A jak je známo, vápník podporuje kvalitu kostí,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí Naturhouse. Dodává, že v brokolici se nachází také vitamin K, který hraje důležitou roli při srážení krve.
Zajímavost: Věděli jste, že brokolice je i zdrojem chromu a koenzymu Q10? Koenzym Q10 se vyskytuje spíše v živočišných potravinách, avšak brokolice či špenát jsou jedněmi z mála druhů zeleniny, kde je podstatně zastoupen.