Stavba Hájenky Kersko, původně kavárny o jejíž vybudování požádal pan Josej Hyross v březnu 1935 na obecním úřadě v Hradištku, začala v listopadu 1935. | foto: Profimedia.cz

Slavné hospody: Se šípkovou, nebo se zelím? V Hájence si klidně dejte obojí

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
V Hájence Kersko se Hrabalovi myslivci hádali, jestli jim má hospodská udělat kance se šípkovou omáčkou, nebo se zelím. Podobné dilema tam může zažít každý host, protože obě jídla stále servírují. Zároveň nabízejí lišácké řešení – „talíř Hájenka“, což je pokrm na speciálním talíři, který kombinuje obojí. A kančí gulášovku a dršťkovou mají také.

Když jsem začal dávat dohromady tento seriál, uvědomil jsem si, že známé české hospody jsou nejčastěji spjaté s nějakou knihou, spisovatelem nebo filmem. Do této skupiny samozřejmě patří i kerská Hájenka, která se objevuje ve filmu Slavnosti sněženek (1983), natočeném podle povídek Bohumila Hrabala.

Tedy abych to uvedl na pravou míru, scéna z hospody se natáčela ve filmovém ateliéru. „Oni by se všichni ti filmoví myslivci ani do Hájenky nevešli,“ říká provozovatelka hospody Alžběta Suchelová. Ale v záběrech exteriéru je opravdu vidět hospoda Hájenka a děj se v ní odehrává.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Slavné hospody