Vaříme zelí

Jak chutnají enoki a shimeji. Zkuste je na pánvi nebo v polévce

Polévka miso s bílými houbami shimeji, enoki a hlívou ústřičnou
7. dubna 2016

Možná jste si jich už v obchodě nebo na trhu všimli, ale netušili jste, jak s nimi naložit. Houby...

Experiment: místo okopávání záhonů zkuste zahradničit v balících slámy

Žádné okopávání záhonů. Jen pár balíků slámy, ve které se rostlinám evidentně...
6. dubna 2016

Mnoha lidem vyrostly na kompostu dýně nebo cukety, psali jsme i o farmáři, který pěstuje v hromadě...

Pacient ze Zlínského kraje se přejídá, nesportuje a riskuje infarkt

Ilustrační snímek
31. března 2016

Svého lékaře obyvatelé Zlínského kraje příliš neposlouchají. Ukazuje to celorepublikový průzkum...

Milá dáma, která ráda pije gin, vzpomíná Brno na královnu Alžbětu II.

Královnu Alžbětu II. přivítali v Brně tisíce lidí. Prošla náměstím Svoboda.
28. března 2016

Před dvaceti lety Brno navštívila britská královna Alžběta II. Pamětníci dodnes vzpomínají na její...

V půstu před Velikonocemi sytila davy polévka z kopřiv i hrách s medem

Etnografka Vlastivědného muzea v Olomouci Veronika Hrbáčková.
24. března 2016

V restauracích je neservírují a ani v běžných kuchařských knihách na ně recept nenajdete. Tradiční...

Retro vaření: šunková rolka, kuře s broskví a míša řezy vás vezmou do 70.let

Míša řezy jsou pro mnohé z nás stejnou vzpomínkou na dětství jako oranžová...
20. března 2016

Zasteskne se vám někdy po starých dobrých časech? Pojďte se s námi vydat na kulinární cestu do...

Denně sním až osm kilo ovoce a zeleniny, říká vyznavačka raw stravy

Terezu Havrlandovou jsme fotili v modelech z obchodů Promod a Desigual.
22. února 2016

Už dvanáct let je Tereza Havrlandová vitariánkou neboli vyznavačkou raw stravy. Patří k docela...

Polévka zahřeje nejlépe: uzená zelňačka, mrkvový krém a thajská tom yum

Thajská kuřecí polévka Tom Yum
11. února 2016

Polévky jsou grunt, obzvlášť ve větrném a chladnějším počasí nás nic nezahřeje lépe. Inspirujte se...

Nastal čas masopustu a zabijaček. Udělejte si domácí paštiku nebo šunku

6. února 2016

Oslavy masopustu vrcholí a na mnohých místech v Česku se stále ještě provádí domácí zabijačky...

VIDEO: Nosorožčí samičce jsou dva roky. Za rok už dostane dort v jiné zoo

2. února 2016

Samička nosorožce indického Maruška z plzeňské zoologické zahrady oslavila v úterý druhé narozeniny...

Zlepšete své zažívání. Pomůže běh, bylinky i změna jídelníčku

30. ledna 2016

Trávicí potíže se projeví bolestí břicha nebo také pálením žáhy. Tělo tak dává najevo, že už je...

Pohlreichova převýchova kuchařky poctivých hotovek. Šlo to ztuha

20. ledna 2016

Skvělá dršťková, ledvinky na cibulce zadělané jíškou, borůvkové blbouny, kachna s bramborovým...

Zabiják špatné zimní nálady? Podle Pohlreicha polévka z kysaného zelí

5. prosince 2015

Zimnímu splínu čelím jídlem, říká šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Taková bytelná zelňačka vydá klidně...

Svatomartinská husa je nedostatkové zboží. Vyprodáno, hlásí chovatelé

9. listopadu 2015

Dobře vypečená husa se zelím je nezbytnou průvodkyní Svatomartinského vína. A protože na trh půjde...

Kanec si rozumí se šípky i zelím. Báječné kančí ragú i roláda

1. listopadu 2015

Se šípkovou nebo se zelím? I tento podzim se můžete pokusit rozlousknout odvěkou otázku českých...

Po suchém létě je málo jablek a dražší zelí, cena může růst i u masa

28. října 2015

Za některé druhy zeleniny zaplatí zákazníci více než loni. Důvodem bylo letošní letní sucho. Levná...

Pro Beskydy jsou typické pohanka nebo zelí, říká kuchař Tomáš Mohyla

18. října 2015

Příběh Tomáše Mohyly dokazuje, že i z obyčejného učně může vyrůst opravdový expert ve svém řemeslu....

V Plzni házeli hlávkou zelí. Festival nabídl i další „zelísporty“

18. října 2015

Stovky a tisíce malých i velkých zelných hlávek v jakékoli podobě. V plzeňských Křimicích se...

VIDEO: Šlapačky při výrobě kysaného zelí nachodí deset kilometrů

18. října 2015

Žádný stroj. Jediným nástrojem při výrobě kysaného zelí tradičním způsobem v závodě firmy Hamé v...

Kutil Láďa Hruška cílí na mladší. Zaboduje krouhání zelí a leštění bot?

5. září 2015

Kdo zamáčkl slzu v oku, když Láďa Hruška skončil se svými recepty ve zprávách, toho zřejmě jeho...

V Bulharsku bylo příliš mnoho Bulharů, stěžoval si turista

18. srpna 2015

Kohout místo ranního budíčku, moc Bulharů na pláži nebo chybějící kakao v hotelové restauraci – to...

Gorilí samici Bikiře je dvacet. Dostala proutěný dort a koule zmrzliny

17. srpna 2015

Dort plný dobrot, ovocná zmrzlina a hudební doprovod s africkými bubny, to byla sobotní oslava 20....

Zemědělce ničí sucho. Brambor, zelí nebo celeru bude o polovinu méně

13. srpna 2015

Výrazně menší sklizeň čekají zemědělci v Ústeckém kraji. Oproti normálu předpokládají poloviční...

Čtenářský recept: Krůtí pánvička

4. srpna 2015

Posíláte nám své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

Na talířku: Kuřecí špízy s rychlým coleslawem

20. července 2015

Křehké mladé zelí je plné vitamínů. Připravte z něj známý salát coleslaw a vaše děti zapomenou, že...

Ruský boršč

15. července 2015

Každý den u nás najdete jeden letní recept. Nechte se inspirovat.

Podpatky: „libůstka“, která vám může rozbít celé tělo

20. dubna 2015

Podpatky krášlí běháním vypracované lýtko a dělají ženu ženou. Je ale vhodné trápit jimi tělo při...

Bratři Neckářové: Do zelí jsme si nikdy nelezli

15. dubna 2015

Hrají spolu od malička. Podle Václava Neckáře (71) je to už 62 let dlouhá spolupráce. Jeho mladší...

OBRAZEM: Dort z chobotnic a vyřezávaná dýně, v Hradci bojovali kuchaři

9. dubna 2015

Sladké i slané pokrmy v nejrůznějších podobách a variacích. Takový byl festival Gastro Hradec,...

Tanky za humny, k jídlu brambory a zelí. Lidé v Donbasu žijí, jak se dá

25. března 2015

(Slavjansk, od spolupracovníka iDNES.cz) Zátarasy, ohryzané paneláky a zavřené šachty. Konflikt na východě Ukrajiny zruinoval uprchlíky,...

UKÁZKA: Udělejte si tu nejhustší cibulačku, zapečte ji jako na Sardinii

12. března 2015

Vepřové ragú, bramborový chléb, zaječí paštika nebo poctivá slepičí polévka. Recepty, které byste...

UKÁZKA: Kysané zelí může být životní styl, ukazuje kuchařka o kvašení

26. února 2015

Sandor Katz zaujme svým hustým knírem, ale i životním příběhem a přístupem ke společnosti a vaření....

Ruské řetězce kvůli znehodnocení rublu zmrazí ceny brambor i cukru

25. února 2015

Kvůli znehodnocení rublu se ruské řetězce domlouvají na zastropování cen u „sociálně důležitých“...

VIDEO: Vyzkoušejte zelný list podle zaručeného srbského receptu

24. ledna 2015

Na zelný list se řada lidí dívá značně přezíravě, ale despekt není na místě. Pokud se udělá...

V Brně jako doma. Ukrajinky předvedly, jak vyrobit pravé varenyky

13. ledna 2015

Vzít do hrsti mouku, nasypat do mísy a zalít vodou. A hníst. Právě tak jednoduše vzniká ukrajinské...

Klasiku k nedělnímu obědu si můžete uvařit i v redukční verzi

11. ledna 2015

Nemusíte hned držet zázračné a složité diety, při nichž nejde dělat nic jiného, než shánět hůř...