Pátek 23. října 2020, svátek má Teodor, Theodor
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 23. října 2020 Teodor, Theodor

Svatý Martin: husožrouti porazili Beaujolais. Kam na nejlepší husu?

Kdo by se před deseti lety nadál, že se z Čechů stanou největší konzumenti hus ve střední Evropě. Ale je to tak. Díky působivé marketingové kampani vinařského fondu se v polovině listopadu v Čechách a na Moravě spořádají desetitisíce pečených hus. Kde se pečou nejlepší husy a kde připravují nejzajímavější husí speciality?

Na husí pečínku se musí čekat od jara až do podzimu. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Ještě koncem devadesátých let se v listopadu chodilo na francouzské Beaujolais, kterému již tradičně patří třetí listopadový čtvrtek. Jenže v roce 2005 přišel Vinařský fond s nápadem slavit mladé tuzemské víno, které se bude poprvé otvírat a pít na svatého Martina. A ke kterému se budou servírovat pečené husy a další husí speciality.

A přestože to pár let trvalo, než si Češi na novinku zvykli, dneska už si svatého Martina bez husí pečínky nikdo nedokáže představit. A to paradoxně i přes to, že přesně na sv. Martina se v roce 1842 narazila v Plzni historicky první várka plzeňského piva.

Všechny husy do Česka

Jenže svátek sv. Martina nepatří pivu, ale mladému vínu a především vypaseným husičkám. Chovatelé domácích hus mají vyprodáno měsíce dopředu, řetězce dovážejí tisíce hus ze sousedních zemí, ať už z Polska, ze Slovenska či z Maďarska.

České husy zdaleka nestačí. Na sv. Martina se do Česka vozí husy z několika...

České husy zdaleka nestačí. Na sv. Martina se vozí do Česka husy z několika zemí.

Jeden z nejznámějších tuzemských kuchařů Uaroslav Sapík pracuje rád s...

Jeden z nejznámějších tuzemských kuchařů Jaroslav Sapík pracuje rád s tuzemskými produkty. Jenže před sv. Martinem je českých hus jako šafránu.

Pečené husy nabízí snad každá druhá restaurace, někde jen o víkendu, jinde po celý týden. A dávno se už nepodává jen dozlatova vypečená husa se zelím a knedlíkem, neboť šéfkuchaři připravují spoustu dalších husích delikates. Pojďme se podívat na nejzajímavější z nich.

Zadělávané husí žaludky

Třeba vyhlášená krumlovská restaurace Jakub přímo z historického města pod náměstím bude od 11. listopadu nabízet zadělávané husí žaludky se špekovými knedlíčky nebo husí prsa vařená ve vakuu moderní metodou sous vide, které bude šéfkuchař servírovat s petrželovým pyré a brusinkovou omáčkou dochucenou zázvorem.

Pokud se do Českého Krumlova vydáte, můžete navštívit také oblíbený hostinec DEPO, kde se bude podávat především klasika v podobě pečené husy s knedlíkem a se zelím, k čemuž bude vyhrávat cimbálová hudba.

Konfitované husí stehno s červeným zelím s jablky, chlupatým a špekovým...

Konfitované husí stehno s červeným zelím s jablky, chlupatým a špekovým knedlíkem.

Jak chutná ananasové zelí?

Mimořádný úspěch mají husí hody ve dvou „venkovských“ restauracích nedaleko Prahy. V babičkovském podniku V Polích se během svatomartinského týdne spotřebuje na padesát hus. Dozlatova pečené husy se tu servírují s bílým a červeným zelím a s lokšemi. V nabídce jsou také husí škvarky, husí paštika na perníku či husí prso na smetaně.

V restauraci Na Štěpáně nedaleko Mělníka připravují husu pečenou na jablkách a rozmarýnu, nechybí ani slavná husí polévka kaldoun či restovaná husí játra.

Fotogalerie

Pokud si budete husu dělat doma, vyzkoušejte metodu pomalého pečení při nízké teplotě po celou noc. A pokud chcete experimentovat se zelím, přidejte do něj kompotovaný, na drobné kousky nakrájený ananas a limetkovou šťávu. Budete překvapeni svěží a lahodnou chutí.

Játra s hořčicovou zmrzlinou

A jak vypadá svatomartinské menu ve fine diningovém podniku? Restaurace Mlýnec, zaměřená na moderní prezentaci české kuchyně, bude jako předkrm nabízet husí játra foie gras se zmrzlinou z hořčice a mazancem, poté budou kuchaři servírovat kaldoun s husím žaludkem a srdcem a jako hlavní chod se na stole objeví husí maso ve dvou úpravách - jako konfit a pečené prso, které doprovodí fermentované zelí, kaštanová houba a růžičková kapusta.

V další luxusní restauraci Svatá Klára v Troji budou podávat husí pomazánku s kandovaným rakytníkem, zatímco husí konfit se bude párovat s vinnými hrozny a bramborovými noky.

Smažená husí krev

Lákavá je nabídka restaurace Ulrika, která je součástí moderního vinařství Johann W. v severočeských Třebívlicích. V rámci předkrmů bude šéfkuchař servírovat husí trilogii v podobě husí paštiky, tlačenky z husích žaludků a husí krve smažené na cibulce. Druhou možností předkrmu bude lehce zauzené husí prso podávané s červenou řepou.

Lehce zauzené husí prso s červenou řepou v restauraci Ulrika.

Lehce zauzené husí prso s červenou řepou v restauraci Ulrika.

Poté bude následovat tradiční kaldoun a pak již konfitované husí stehno s červeným zelím a jablky a se špekovým a chlupatým knedlíkem. Zajímavostí podniku je skutečnost, že místo mladých svatomartinských vín bude k husímu menu servírovat svoje nejlepší vína z minulých let.

Grob je husí hrob

A ještě jeden tip pro případ, že nemáte čas zajít si na husu ve dnech kolem svatého Martina či si chcete udělat husí výlet za hranice. Nedaleko Bratislavy stojí vesnice, ve které se sní pravděpodobně nejvíce hus v celé Evropě. Jmenuje se Slovenský Grob a již desítky let je proslulá výtečnými pečenými husami a dalšími specialitami z husího masa.

V obci s necelými třemi tisíci obyvatel funguje zhruba třicet restaurací, které připravují během podzimu a zimy bohaté husí hody, díky čemuž se zde podle odhadů každou sezonu zkonzumuje nějakých patnáct tisíc hus. Ale není to levná záležitost - jedna pečená husa určená pro čtyři hosty vyjde zhruba na 1 600 korun.

Autor: pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Pěšky až do nebe. Resort chystá visutou lávku, jednu z nejdelších na světě

Premium Před deseti lety byla Dolní Morava zapomenutou vískou na kraji světa uprostřed nedotčené přírody. Teď je z ní jedno z...

SLEPÁ MAPA: Tachov není Sokolov. Poznáte okresy Česka a jejich města?

Kromě území Prahy můžete na mapě České republiky najít celkem 76 okresů. Jejich podobu na rozdíl od krajů příliš mnoho...

Na peruánské planině Nazca odkryli archeologové obří obrazec kočky

Archeologové objevili na slavné jihoperuánské planině Nazca nový obrazec. K takzvaným geoglyfům kolibříka, opice,...

Sedm nádherných slovenských hradů za tři dny. Zkuste si turistický maraton

Když se doma začne mluvit o tom, že pojedeme na Slovensko, je jasné, že to bude do kopce. Letos však necháváme trasy...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bezpečná exotika v této zvláštní době. Užijte si zimní dovolenou v Karibiku

V aktuální situaci, kdy restrikce proti čínskému koronaviru komplikují život na všech frontách, mají cestovatelé těžkou...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...

  • Další z rubriky

Cestovatel Valchovník: Afrika, to je úsměv na tváři. Tady jsme pořád nasraní

Premium Začínal jako obyčejný kluk z malého moravského města, který snil o tom, že jednou procestuje celý svět. Svůj sen si...

Po stopách partyzánů. Při přechodu Nízkých Tater jsme si sáhli na dno

Premium I chlapi touží být občas chlapci a čundr je skutečným elixírem mládí. Přešli jsme Nízké Tatry od východu k západu s...

Největší fontána na světě nestačí. Dubaj odhaluje megalomanský projekt

V Dubaji tento týden probíhá další slavnostní premiéra, tentokrát je na pořadu otevření největší fontány na světě....

OBRAZEM: Bude ještě takový? Unikátní fotografie z ulic Londýna před pandemií

Londýn je s jistotou jedno z nejzajímavějších měst Evropy. Město je plné extrémů: bohaté i chudé, hypermoderní i retro,...

Cukrářka Iveta Fabešová se rozvádí. Přišla o své provozovny

Cukrářka Iveta Fabešová (36) se na sociálních sítích svým fanouškům svěřila, že se s manželem rozvádějí. Kvůli tomu...

V 47 letech zemřela herečka Daniela Krhutová, pohádková Marie Růžička

Po dlouhé nemoci zemřela herečka a zpěvačka Daniela Krhutová, bylo jí 47 let. Její nejznámější rolí byla Marie Růžička...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

N-word jsem měla vypustit, omluvila se z rasismu nařčená Čvančarová

Jitka Čvančarová (42) se ocitla pod palbou kritiky mnoha uživatelů sociálních sítí. Při imitování raperky Cardi B v...

Tři týdny a konec. Prodloužení restrikcí by nás zničilo, tvrdí obchodníci

Vládní rozhodnutí o uzavření obchodů a služeb jejich provozovatele rozzlobilo, přestože většina z nich tento krok...