Neděle 23. ledna 2022, svátek má Zdeněk
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 23. ledna 2022 Zdeněk

Svatý Martin: husožrouti porazili Beaujolais. Kam na nejlepší husu?

Kdo by se před deseti lety nadál, že se z Čechů stanou největší konzumenti hus ve střední Evropě. Ale je to tak. Díky působivé marketingové kampani vinařského fondu se v polovině listopadu v Čechách a na Moravě spořádají desetitisíce pečených hus. Kde se pečou nejlepší husy a kde připravují nejzajímavější husí speciality?

Na husí pečínku se musí čekat od jara až do podzimu. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Ještě koncem devadesátých let se v listopadu chodilo na francouzské Beaujolais, kterému již tradičně patří třetí listopadový čtvrtek. Jenže v roce 2005 přišel Vinařský fond s nápadem slavit mladé tuzemské víno, které se bude poprvé otvírat a pít na svatého Martina. A ke kterému se budou servírovat pečené husy a další husí speciality.

A přestože to pár let trvalo, než si Češi na novinku zvykli, dneska už si svatého Martina bez husí pečínky nikdo nedokáže představit. A to paradoxně i přes to, že přesně na sv. Martina se v roce 1842 narazila v Plzni historicky první várka plzeňského piva.

Všechny husy do Česka

Jenže svátek sv. Martina nepatří pivu, ale mladému vínu a především vypaseným husičkám. Chovatelé domácích hus mají vyprodáno měsíce dopředu, řetězce dovážejí tisíce hus ze sousedních zemí, ať už z Polska, ze Slovenska či z Maďarska.

České husy zdaleka nestačí. Na sv. Martina se vozí do Česka husy z několika zemí.

Jeden z nejznámějších tuzemských kuchařů Jaroslav Sapík pracuje rád s tuzemskými produkty. Jenže před sv. Martinem je českých hus jako šafránu.

Pečené husy nabízí snad každá druhá restaurace, někde jen o víkendu, jinde po celý týden. A dávno se už nepodává jen dozlatova vypečená husa se zelím a knedlíkem, neboť šéfkuchaři připravují spoustu dalších husích delikates. Pojďme se podívat na nejzajímavější z nich.

Zadělávané husí žaludky

Třeba vyhlášená krumlovská restaurace Jakub přímo z historického města pod náměstím bude od 11. listopadu nabízet zadělávané husí žaludky se špekovými knedlíčky nebo husí prsa vařená ve vakuu moderní metodou sous vide, které bude šéfkuchař servírovat s petrželovým pyré a brusinkovou omáčkou dochucenou zázvorem.

Pokud se do Českého Krumlova vydáte, můžete navštívit také oblíbený hostinec DEPO, kde se bude podávat především klasika v podobě pečené husy s knedlíkem a se zelím, k čemuž bude vyhrávat cimbálová hudba.

Konfitované husí stehno s červeným zelím s jablky, chlupatým a špekovým knedlíkem.

Jak chutná ananasové zelí?

Mimořádný úspěch mají husí hody ve dvou „venkovských“ restauracích nedaleko Prahy. V babičkovském podniku V Polích se během svatomartinského týdne spotřebuje na padesát hus. Dozlatova pečené husy se tu servírují s bílým a červeným zelím a s lokšemi. V nabídce jsou také husí škvarky, husí paštika na perníku či husí prso na smetaně.

V restauraci Na Štěpáně nedaleko Mělníka připravují husu pečenou na jablkách a rozmarýnu, nechybí ani slavná husí polévka kaldoun či restovaná husí játra.

Fotogalerie

Pokud si budete husu dělat doma, vyzkoušejte metodu pomalého pečení při nízké teplotě po celou noc. A pokud chcete experimentovat se zelím, přidejte do něj kompotovaný, na drobné kousky nakrájený ananas a limetkovou šťávu. Budete překvapeni svěží a lahodnou chutí.

Játra s hořčicovou zmrzlinou

A jak vypadá svatomartinské menu ve fine diningovém podniku? Restaurace Mlýnec, zaměřená na moderní prezentaci české kuchyně, bude jako předkrm nabízet husí játra foie gras se zmrzlinou z hořčice a mazancem, poté budou kuchaři servírovat kaldoun s husím žaludkem a srdcem a jako hlavní chod se na stole objeví husí maso ve dvou úpravách - jako konfit a pečené prso, které doprovodí fermentované zelí, kaštanová houba a růžičková kapusta.

V další luxusní restauraci Svatá Klára v Troji budou podávat husí pomazánku s kandovaným rakytníkem, zatímco husí konfit se bude párovat s vinnými hrozny a bramborovými noky.

Smažená husí krev

Lákavá je nabídka restaurace Ulrika, která je součástí moderního vinařství Johann W. v severočeských Třebívlicích. V rámci předkrmů bude šéfkuchař servírovat husí trilogii v podobě husí paštiky, tlačenky z husích žaludků a husí krve smažené na cibulce. Druhou možností předkrmu bude lehce zauzené husí prso podávané s červenou řepou.

Lehce zauzené husí prso s červenou řepou v restauraci Ulrika.

Poté bude následovat tradiční kaldoun a pak již konfitované husí stehno s červeným zelím a jablky a se špekovým a chlupatým knedlíkem. Zajímavostí podniku je skutečnost, že místo mladých svatomartinských vín bude k husímu menu servírovat svoje nejlepší vína z minulých let.

Grob je husí hrob

A ještě jeden tip pro případ, že nemáte čas zajít si na husu ve dnech kolem svatého Martina či si chcete udělat husí výlet za hranice. Nedaleko Bratislavy stojí vesnice, ve které se sní pravděpodobně nejvíce hus v celé Evropě. Jmenuje se Slovenský Grob a již desítky let je proslulá výtečnými pečenými husami a dalšími specialitami z husího masa.

V obci s necelými třemi tisíci obyvatel funguje zhruba třicet restaurací, které připravují během podzimu a zimy bohaté husí hody, díky čemuž se zde podle odhadů každou sezonu zkonzumuje nějakých patnáct tisíc hus. Ale není to levná záležitost - jedna pečená husa určená pro čtyři hosty vyjde zhruba na 1 600 korun.

Autor: pro iDNES.cz

Praha na dlani. Podívejte se na ni z ptačí perspektivy

  • Nejčtenější

Prázdná letadla nad Evropou. Proč létají, i když na tom všichni tratí?

Tisíce poloprázdných nebo úplně prázdných letadel přeletěly v uplynulých měsících nad Evropou a svým způsobem zcela...

Hotelová legenda Švýcarska. Přepych, který neodolatelně láká světové celebrity

Premium Švýcarský Gstaad je jedním z těch VIP středisek, kam jedete, když chcete ukázat, že si to můžete dovolit. Epicentrem...

Skoro jako v Alpách. Vyzkoušeli jsme lyžování na nejvyšší hoře Šumavy

Velký Javor, německy Grosser Arber, dává lyžařům ochutnat kousek alpské atmosféry s nejmodernějšími technologiemi...

Na co zírá mašinfíra SPECIÁL: Projeďte si nejstarší linku pražského metra

Seriál Speciální díl našeho seriálu Na co zírá mašinfíra vás tentokrát zavede hluboko pod zem. Díky podpoře pražského...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Do Lundenburgu! Poznáte nádraží podle názvů z dob Rakouska-Uherska?

Do roku 1918 měla většina železničních stanic a zastávek svoje názvy nejprve v němčině a až poté v češtině. V...

ANALÝZA: Tři důvody, proč Rusko vpadne na Ukrajinu. A tři další, proč ne

Premium Copak se asi odehrává v hlavě Vladimira Putina? To je otázka, kterou dnes řeší celý svět. Ruský prezident rozehrál...

Velký test samotestů na covid: lépe fungují výtěrové, některé neodhalí nic

Premium Ještě před dvěma lety znamenaly dvě čárky na testu, že se budou chystat křtiny, delta byly americké aerolinky, gama...

Nevěra dříve či později vztah zničí. A není cesty zpět, říká filmařka Sedláčková

Premium Vede doslova dvojí život ve dvou zemích. Ve Francii pracuje Andrea Sedláčková především jako střihačka filmů, u nás...

  • Další z rubriky

Valencie: nechte se okouzlit městem pláží, paelly a moderní architektury

Valencie, třetí největší město Španělska, leží na východním pobřeží země v těsné blízkosti Středozemního moře. Díky své...

Hotelová legenda Švýcarska. Přepych, který neodolatelně láká světové celebrity

Premium Švýcarský Gstaad je jedním z těch VIP středisek, kam jedete, když chcete ukázat, že si to můžete dovolit. Epicentrem...

Kam za exotikou v nejistých dobách. Některé destinace nikdy nezklamou

Premium Již dva roky trvající koronavirová krize přinesla hodně nejistot. Jednou z nich je dilema, kam vycestovat na dovolenou,...

Přinesl jste nám naši minulost, děkovali mu. Fotograf miluje Asii už 50 let

Premium Fotograf a cestovatel Zdeněk Thoma se déle než půl století vydává východním směrem. Učarovaly mu země východní Asie....

Praktiky ve vile Playboy: orgie, orální sex se psem i ošklivé prostitutky

V novém dokumentu Secrets of Playboy (Tajemství Playboye) promluvily bývalé playmates o praktikách ve vile zakladatele...

Survivor: Nahota i pomlouvání Pazderkové za jejími zády, že je labilní

Po odstoupení zpěváka Vojtěcha Drahokoupila kvůli psychickým potížím ze show Survivor se diváci dočkali i prvních...

Sineád O’Connorová šla na pohřeb syna v teplákovce, do rakve dala cigarety

Sedmnáctiletý syn Sineád O’Connorové (55) spáchal začátkem ledna sebevraždu. Zpěvačka skončila následně v péči...

Sedmikrásky k obědu, nákup z popelnice. Výměna se nesla v režii eko páru

Podobný věk, naprosto odlišný životní styl. Tak nějak by se dala shrnout nejnovější Výměna manželek, ve které se sešly...

Pořízková ukázala vrásky a šediny. Stárnoucí ženy z médií téměř vymazali, říká

Pavlína Pořízková (56) se pochlubila neretušovanou fotkou s odrůstajícími šedinami. Podle české topmodelky je přirozené...