Libor Budinský

zkratka autora: bud

Novinář Libor Budinský (1967) se cestování věnuje již patnáct let. Na kole projel řadu evropských zemí, s batohem se toulá po Asii, která patří mezi jeho nejoblíbenější destinace. Nikdy nezapomene na českou hospodu v české vesnici v rumunském Banátu, na pečení chleba přímo v písku na Sahaře a trek kolem himalájských Anapurn. Ze svých cest napsal dvě knihy: Svět na dosah a Srí Lanka - nejkrásnější ostrov světa.

Hitem byla sekaná se svíčkovou a růžová tatarka. Jak se jedlo v roce 1989

Pohled do Gril Baru ve Slovanském domě (1968)
20. března 2019

Škrtněte posledních třicet let a přesuňte se s námi zpátky do roku 1989. Vzpomenete si, jaká byla...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.
18. března 2019

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě...

Byl to asi nejhorší James Bond, přesto naučil turisty lyžovat v Mürrenu

Díky za všechno, Mr. Bond.
13. února 2019

Možná by se měl tento slavný snímek jmenovat spíše Ve službách švýcarskému turismu, než Jejímu...

Když odvaha zvítězí nad nudou. Nejlepší gastronomické zážitky pro rok 2019

Večeře v oblacích je již tradiční součástí pražského gastronomického podzimu....
30. prosince 2018

Stále více lidí si do svých novoročních plánů zařazuje nejrůznější gastronomické zážitky. Nabídka...

Místo, kde chtěli oběsit Švejka. Výlet do časů monarchie v Přemyšlu

Na Bělehrad! volá Josef Švejk, když ho paní Müllerová veze k odvodu....
27. prosince 2018

Na hlavním náměstí mívají sochy ti největší z největších. Trafalgarské zdobí socha admirála...

Za noc i 80 tisíc. Milionář z Egypta vrací Andermatt na lyžařskou mapu

U vrchní stanice lanovky na Gemsstock je nádherná terasa, ze které je...
28. listopadu 2018

Před 150 lety byl Andermatt jedním z hlavních magnetů britské smetánky a za odpočinkem sem jezdila...

Zelená omáčka a jabčák pro rolníky. Gurmánský výlet do historie Frankfurtu

Lorsbacher Thal. Jeden z nejstarších jabčákových šenků ve městě má dnes také...
23. listopadu 2018

Jistě, celý svět zná frankfurtské párečky, které ve městě nad Mohanem připravovaly už v časech...

Trendy nejlepších restaurací světa. Co objevili čeští kuchaři na cestách?

Kachní prsa s kachními játry foie gras v La Verandě – inspirace ze Singapuru
20. října 2018

Návštěva nejlepších restaurací světa je zážitek, na který se nezapomíná. Co všechno v nich hosty...

Domy měla špinavé od sazí, teď je Zalipie nejbarevnější vesnicí Polska

7. srpna 2018

Na první pohled vypadají zdejší domy jako vystřižené z dětských omalovánek. Lidové malby se tu...

Na Hoře Pravdy leží botanický zázrak: jediná čajová plantáž v Evropě

20. července 2018

Vlastně je to botanický zázrak. Na Hoře Pravdy nad švýcarským Locarnem, kde žila před sto lety...

Nejnavštěvovanější polské destinace. Místa, která byste neměli vynechat

14. července 2018

První místo v žebříčku nejnavštěvovanějších polských destinací asi nikoho nepřekvapí, další už ano....

Gastro výprava do Kyjeva láká na kompot a králíky s chlupatou packou

30. června 2018

O kyjevských trzích se vypráví legendy. Od jara do podzimu zde najdete pestrou nabídku zeleniny a...

Polská „čínská zeď“ sloužila proti Čechům. Dnes je prvotřídní atrakcí

16. června 2018

Cestu z Krakova do Čenstochové lemuje hrdá linie pětadvaceti hradů a strážních věží postavených na...

Na východ Polska za židovskou kuchyní. Ochutnejte i netradiční kaviár

10. června 2018

Restaurace zaměřené na židovskou kuchyni najdete v Římě, v Budapešti i v Praze. Největší kořeny...

Mnichov za hubičku. Jak si užít bavorskou metropoli a neutratit majlant

24. května 2018

Hlavní město Bavorska máme všichni spojené s největší pivní veselicí na světě, která do Mnichova...

Útěk před pylem do solného dolu. Vělička je největší atrakcí Polska

17. května 2018

Nejslavnější solný důl světa navštíví ročně téměř dva miliony lidí. Většina z nich přes den, ale...

Je třeba zabít Hitlera. Výlet do Vlčího doupěte, kde se měl změnit svět

22. dubna 2018

Věčný stín, vlhko a miliony komárů. Tak působí na první pohled rozlehlý listnatý les, v jehož...

Dračí let na Pilatus a parníkem na lyže. Krásná zimní magie v Lucernu

1. března 2018

Do starobylého Lucernu, ozdobeného nálepkou nejromantičtějšího města Švýcarska, míří od jara do...

Šnečí játra i hlemýždí kaviár. Polské delikatesy míří do celého světa

27. února 2018

Dominantou farmy v zapadlé vesnici na severu Polska je dřevěná, několik metrů vysoká maketa...

Lyžování v Alpách, kde budete jako doma. Zillertal máme doslova za humny

26. února 2018

Zatímco Vídeňáci jezdí do Zillertalu hlavně za dobrým jídlem, pro české lyžaře má tyrolské údolí...

Pečené žirafy, rybí kečup, nadívaní plameňáci. Vítejte na hostině z roku 79

6. ledna 2018

Italské Pompeje, pohřbené roku 79 pod neprostupnou vrstvu popele, představují pro archeology zlatý...

Nejdražší, nejvyšší, originální. Jak si užít netradiční silvestr v Česku

31. prosince 2017

Omrzela vás konzumace chlebíčků, házení prskavek z balkonu a půlnoční přípitek tradiční českou...

Ani majolka, ani smažené. Italská vánoční večeře je nejpestřejší na světě

24. prosince 2017

Itálie nemá jedno typické vánoční jídlo. Ani deset. Slavnostní vánoční tabule se liší region od...

Hledáme nejstarší hospody v Evropě. Tři máme skoro za humny

21. prosince 2017

Ještě nestojí Karlův most, dokonce i kronikář Kosmas chodí po houbách. V Evropě končí stěhování...

Za jídlem do Vratislavi. Polská gastronomie dokáže překvapit i pobavit

7. prosince 2017

Češi se dlouho dívali na polskou kuchyni skrz prsty a to je velká škoda. Současná gastronomie...

Pohodlná cesta do Manangu. Civilizace ovládla i nedostupný Himálaj

29. listopadu 2017

Na střeše světa se staví o sto šest. Ochránci přírody to už dávno zabalili, naopak stavitelé silnic...

Polský New York bojuje o Expo 2022. Lodž naznačuje budoucnost Evropy

30. října 2017

Třetí největší polské město finišuje v zápase o pořadatelství světové výstavy Expo 2022. I když...

Město gayů, exotů a pijáků. Brighton je drahý, oblíbený a chce být v EU

27. září 2017

Pokud hledáte nejméně britské město Spojeného království, volba je jasná. Jihoanglické souměstí...

Módní Aperol slaví úspěch. Recept na skvělý aperitiv je ale starý 100 let

23. září 2017

I když je Itálie kolébkou mnoha slavných aperitivů připravených z cinzana, martini, campari a...

Kebab: co to vlastně je? Proč není kebab jako kebab

10. září 2017

Obliba kebabu v posledních letech v českých městech vytrvale stoupá. Jenže spousta z nás v tom má...

Pěkně vypasená smažená tarantule. Ochutnáte gastropoklady z Kambodže?

2. září 2017

Za týden tu můžete posbírat tolik gastronomických zážitků jako jinde za půl roku. Ne nadarmo se...

Sedm parádních pokladů chorvatské domácí kuchyně, které musíte ochutnat

21. července 2017

Už žádné zásoby s sebou! Přestože jsme měli dlouhá léta pověst paštikářů, kteří si na Jadran vozí...

Nádherné zahrady světa na jednom místě. Objevte nový ráj v Berlíně

11. července 2017

Největším letošním lákadlem Berlína není pestrá asijská gastronomie, skvělé nákupy, ani nejrůznější...

Lisabon za hubičku. Nejlevnější metropole západu láká mladé

12. června 2017

Lisabon je město nabité desítkami nejrůznějších atrakcí, od skvělého jídla a vína až po hudbu a...

Katedrála v Higuey: Betonová příšera, nebo nejkrásnější chrám světa?

16. května 2017

Pro někoho je to příšera s fasádou připomínající vojenský bunkr, podle jiných naopak krásná ukázka...

Nejlepší plakáty historie. Švýcarsko se chlubí turistickým marketingem

10. května 2017

Nejen zboží, ale i země mají svůj marketing. V čele umění „prodat“ své přírodní krásy stálo vždy...

Najdete na iDNES.cz