Pohled do minulosti i budoucnosti. Berlín představuje unikátní atrakce
Třicáté výročí pádu Berlínské zdi se blíží. Velkolepé oslavy ukončení potupného rozdělení města doprovází několik prestižních projektů. Dva z nich byly právě otevřeny a lákají na virtuální výpravu do...
Unikátní francouzskou restauraci jsme našli v zapadlém koutě na Vysočině
Na první pohled totální zapadákov, na druhý magnet pro milovníky dobrého jídla, piva i turistických kuriozit. V Horních Dubenkách nedaleko Telče se totiž zabydlel nefalšovaný francouzský šéfkuchař,...
Výlet do vesnic v Berlíně, ve kterých bydleli nacisté i čeští uprchlíci
Divoký mix berlínské architektury fascinuje návštěvníky i při opakované návštěvě. Přitom zdaleka ne vše najdete v centru, spousta klenotů leží na perifériích. Třeba berlínské vesnice. Stojí jich zde...
Luxus z brambor či z celeru. Berlínští kuchaři se naučili kouzlit
Říkají si Lovci chutí. Parta několika českých šéfkuchařů pravidelně vyráží za inspirací do oblíbených gastronomických destinací. Tentokrát se vydali ochutnat Berlín, jehož kulinární věhlas letí...
Kuchnia i Wino. Vyzkoušeli jsme, jak se v Krakově vaří na Michelina
Zraky milovníků jídla se v tomto roce upínají na východ. Polské královské město a vyhlášená turistická destinace našich východních sousedů dostala pro letošní rok prestižní titul hlavního města...
Vaječná tlačenka a talián s vejmrdou. Jak a kde si užít pořádné Velikonoce
Velikonoční svátky, to není jen barvení vajíček a pomlázka. Do Česka se vrátila řada dalších, hlavně gastronomických zvyků, které byly dříve běžné. Třeba pečení jidášů či pochoutka v podobě...
Hitem byla sekaná se svíčkovou a růžová tatarka. Jak se jedlo v roce 1989
Škrtněte posledních třicet let a přesuňte se s námi zpátky do roku 1989. Vzpomenete si, jaká byla nabídka tehdejších restaurací? Kam se chodilo na „lepší večeře“ při oslavách? Jaké podniky byly tehdy...
Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem
Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy potřebujete slovník, zjistil týdeník 5plus2 a představuje ty nejznámější z nich..
Byl to asi nejhorší James Bond, přesto naučil turisty lyžovat v Mürrenu
Možná by se měl tento slavný snímek jmenovat spíše Ve službách švýcarskému turismu, než Jejímu Veličenstvu, neboť agent 007 od začátku slouží hlavně místním horalům. Nejprve producenti filmu...
Když odvaha zvítězí nad nudou. Nejlepší gastronomické zážitky pro rok 2019
Stále více lidí si do svých novoročních plánů zařazuje nejrůznější gastronomické zážitky. Nabídka je rok od roku bohatší, a pokud se držíte hesla „ať odvaha a dobrodružství zvítězí nad nudou a...
Místo, kde chtěli oběsit Švejka. Výlet do časů monarchie v Přemyšlu
Na hlavním náměstí mívají sochy ti největší z největších. Trafalgarské zdobí socha admirála Nelsona, na Mariánské v Mnichově zhlíží socha Panny Marie a na Staroměstském náměstí máme zase Husa....
Za noc i 80 tisíc. Milionář z Egypta vrací Andermatt na lyžařskou mapu
Před 150 lety byl Andermatt jedním z hlavních magnetů britské smetánky a za odpočinkem sem jezdila královna Viktorie. Mezi válkami však obec zasáhlo několik lavin, počty turistů prořídly a později je...
Zelená omáčka a jabčák pro rolníky. Gurmánský výlet do historie Frankfurtu
Jistě, celý svět zná frankfurtské párečky, které ve městě nad Mohanem připravovaly už v časech Karla IV., ale jinak obyvatelé finančního srdce Evropy na klasické německé chutě moc nedají. Místo piva...
Trendy nejlepších restaurací světa. Co objevili čeští kuchaři na cestách?
Návštěva nejlepších restaurací světa je zážitek, na který se nezapomíná. Co všechno v nich hosty čeká, prozradí kvarteto českých šéfkuchařů, kteří se vydali do dvaceti nejlepších podniků. V jednom...
Domy měla špinavé od sazí, teď je Zalipie nejbarevnější vesnicí Polska
Na první pohled vypadají zdejší domy jako vystřižené z dětských omalovánek. Lidové malby se tu ovšem objevují na všech možných i nemožných místech. Kouzelná vesnička Zalipie, ležící na východě Polska...
Na Hoře Pravdy leží botanický zázrak: jediná čajová plantáž v Evropě
Vlastně je to botanický zázrak. Na Hoře Pravdy nad švýcarským Locarnem, kde žila před sto lety první veganská komunita v Evropě, panuje unikátní mikroklima subtropů a čaji se zde nečekaně daří....
Nejnavštěvovanější polské destinace. Místa, která byste neměli vynechat
První místo v žebříčku nejnavštěvovanějších polských destinací asi nikoho nepřekvapí, další už ano. V první desítce ovšem bodují nejen historické památky, ale také významná poutní místa a malebné...
Gastro výprava do Kyjeva láká na kompot a králíky s chlupatou packou
O kyjevských trzích se vypráví legendy. Od jara do podzimu zde najdete pestrou nabídku zeleniny a ovoce od lesních jahod až po fantastická rajčata. Vše svěží a krásně voňavé. K mání jsou ovšem i...
Polská „čínská zeď“ sloužila proti Čechům. Dnes je prvotřídní atrakcí
Cestu z Krakova do Čenstochové lemuje hrdá linie pětadvaceti hradů a strážních věží postavených na vysokých skalách, které díky svému umístění získaly přezdívku orlí hnízda. A turistická stezka...
Na východ Polska za židovskou kuchyní. Ochutnejte i netradiční kaviár
Restaurace zaměřené na židovskou kuchyni najdete v Římě, v Budapešti i v Praze. Největší kořeny však zapustila v Polsku, kde žilo před válkou na tři miliony Židů. Hlavně na východě země za řekou...
Mnichov za hubičku. Jak si užít bavorskou metropoli a neutratit majlant
Hlavní město Bavorska máme všichni spojené s největší pivní veselicí na světě, která do Mnichova rok co rok naláká miliony návštěvníků. Toto město však není jen Oktoberfest. A spoustu atrakcí zde...
Útěk před pylem do solného dolu. Vělička je největší atrakcí Polska
Nejslavnější solný důl světa navštíví ročně téměř dva miliony lidí. Většina z nich přes den, ale někteří do něj přicházejí i přespat. V hloubce 125 metrů totiž funguje ozdravovna, kterou využívají...
Je třeba zabít Hitlera. Výlet do Vlčího doupěte, kde se měl změnit svět
Věčný stín, vlhko a miliony komárů. Tak působí na první pohled rozlehlý listnatý les, v jehož středu se nacházejí rozvaliny obrovských bunkrů. Několik metrů tlusté betonové kvádry připomínají svou...
Dračí let na Pilatus a parníkem na lyže. Krásná zimní magie v Lucernu
Do starobylého Lucernu, ozdobeného nálepkou nejromantičtějšího města Švýcarska, míří od jara do podzimu statisíce turistů. Jen fajnšmekři přijíždějí na konci zimy, užít si poněkud netradiční zimní...
Šnečí játra i hlemýždí kaviár. Polské delikatesy míří do celého světa
Dominantou farmy v zapadlé vesnici na severu Polska je dřevěná, několik metrů vysoká maketa hlemýždě. Hned vedle ní stojí bistro U slimáka, v němž se servírují vyhlášené šnečí delikatesy. Vítejte...
Lyžování v Alpách, kde budete jako doma. Zillertal máme doslova za humny
Zatímco Vídeňáci jezdí do Zillertalu hlavně za dobrým jídlem, pro české lyžaře má tyrolské údolí ještě jinou devizu. Pro půlku Čech je totiž jedním z nejlépe dosažitelných alpských lyžařských areálů,...
Pečené žirafy, rybí kečup, nadívaní plameňáci. Vítejte na hostině z roku 79
Italské Pompeje, pohřbené roku 79 pod neprostupnou vrstvu popele, představují pro archeology zlatý důl. Díky tomu, že se zde doslova a do písmene zastavil čas, vědci mohou velmi přesně popsat i...
Nejdražší, nejvyšší, originální. Jak si užít netradiční silvestr v Česku
Omrzela vás konzumace chlebíčků, házení prskavek z balkonu a půlnoční přípitek tradiční českou bohemkou? Připravili jsme pro vás několik tipů, kde a jak si můžete poslední noc roku pořádně užít. A...
Ani majolka, ani smažené. Italská vánoční večeře je nejpestřejší na světě
Itálie nemá jedno typické vánoční jídlo. Ani deset. Slavnostní vánoční tabule se liší region od regionu, neboť oblíbená vánoční jídla odráží místní chutě, suroviny a tradice, takže pokud byste chtěli...
Hledáme nejstarší hospody v Evropě. Tři máme skoro za humny
Ještě nestojí Karlův most, dokonce i kronikář Kosmas chodí po houbách. V Evropě končí stěhování národů a královského žezla se chopí král Karel Veliký, jehož rádce, filozof a mnich Alcuin se při jedné...
Za jídlem do Vratislavi. Polská gastronomie dokáže překvapit i pobavit
Češi se dlouho dívali na polskou kuchyni skrz prsty a to je velká škoda. Současná gastronomie našich severních sousedů je totiž překvapivě pestrá a zábavná. Ale nyní se karta obrací a stále více lidí...
Pohodlná cesta do Manangu. Civilizace ovládla i nedostupný Himálaj
Na střeše světa se staví o sto šest. Ochránci přírody to už dávno zabalili, naopak stavitelé silnic slaví budovatelské úspěchy. Jeden z nejslavnějších treků na světě, jehož zdolání zabralo trekařům...
Polský New York bojuje o Expo 2022. Lodž naznačuje budoucnost Evropy
Třetí největší polské město finišuje v zápase o pořadatelství světové výstavy Expo 2022. I když proti němu stojí těžké váhy v podobě amerického Bloomingtonu v Minnesotě a argentinského Buenos Aires,...
Město gayů, exotů a pijáků. Brighton je drahý, oblíbený a chce být v EU
Pokud hledáte nejméně britské město Spojeného království, volba je jasná. Jihoanglické souměstí Brighton and Hove se diametrálně odlišuje od všech ostatních měst konzervativního království. A když...
Módní Aperol slaví úspěch. Recept na skvělý aperitiv je ale starý 100 let
I když je Itálie kolébkou mnoha slavných aperitivů připravených z cinzana, martini, campari a dalších hořkých a kořeněných bitterů, mladí lidé z celé Evropy si v posledních letech oblíbili hlavně...
Kebab: co to vlastně je? Proč není kebab jako kebab
Obliba kebabu v posledních letech v českých městech vytrvale stoupá. Jenže spousta z nás v tom má trochu „hokej“. Co je vlastně kebab, jak se liší od gyrosu a hlavně, proč není kebab v našich fast...