Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

aktualizováno 
Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy potřebujete slovník, zjistil týdeník 5plus2 a představuje ty nejznámější z nich..
Část 1/7

Amuse bouche (čti amysbuš)

Před obědem v každé lepší restauraci dostanete takzvaný amuse-bouche, potěšení...

Před obědem v každé lepší restauraci dostanete takzvaný amuse-bouche, potěšení pro ústa. Je to maličký předkrm, který má nabudit chuťové pohárky. Takto vypadá potěšení od kuchaře v restauraci Miramar v Marseille - chobotnička s pestem a toustík s lanýžem. Cena je zahrnuta v menu.

Není to klasický předkrm, který si objednáte ještě před svou oblíbenou flákotou masa, ale jde o maličkou chuťovku servírovanou jako pozornost podniku. Na jihu Evropy zpravidla dostanete bílý chléb pokapaný trochou panenského olivového oleje a bylinkové máslo. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Naše restaurace jsou mnohdy nápaditější a k čerstvému pečivu třeba postaví na stůl mističku sádla s domácími škvarky. Nebo různé chipsy, tapas s ochucenými omáčkami a dokonce domácí paštičky. 

Milovníci ryb si pro změnu třeba pochutnají na úzkých páscích uzených bříšek z lososa. Expert na stravování Pavel Maurer výraz amuse bouche překládá jako potěšení tlamičky. 

Těžko se odolává, navíc máte pocit, že jste dostali něco zadarmo. A to fakt potěší.

Autoři: , pro iDNES.cz,

Nejčtenější

Ze zahrady v satelitu vytvořila architektka venkovní obývák s bazénem

Pohled z domu na bazén časem milosrdně zacloní vysoká tráva ozdobnice. ...

Zahrada u rodinného domu by podle zahradního architekta Ferdinanda Lefflera měla rodině jednoznačně sloužit v podstatě...

VIDEO: Velikonoční nádivka nesmí chybět u žádného slavnostního stolu

Zlatavá velikonoční nádivka by měla být s chutí másla, uzeného masa a plná...

Dobrá nádivka je hotový poklad. Uvnitř nadýchaná, zvenčí krásně dozlatova zbarvená. Máslová, s vůní uzeného masa a...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve velikonočních tradicích

Kraslice Jaroslavy Vaňousové z Chebu zdobené drátkováním

Velikonoční svátky výrazně provázejí tradice. Mnohé z nich se ale udržují pouze lokálně a některé zvyky dokonce už...

Medvědí česnek je zdrojem síly. Jen ho trhejte rozumně s citem pro přírodu

Košík s "úlovkem česnekových" bylinek: vlevo vpředu česnek podivný, za ním...

Medvědí česnek je zásobárnou látek, které naše tělo po zimě uvítá. V kuchyni se hodí do pomazánek i na výrobu domácího...

Liščata odložená na zastávce se zachránit nepodařilo, všechna uhynula

Zvířecí záchranář Karel Bobál se snaží vypiplat liščí mláďata.

Ani jedno z pěti liščat nalezených v papírové krabici na autobusové zastávce nedaleko Horšovského Týna na Domažlicku se...

Další z rubriky

Velikonoční beránek s brusinkami a bílým krémem krok za krokem

Recepty na velikonočního beránka se většinou předávají z generace na generaci....

Recepty na velikonočního beránka se většinou předávají z generace na generaci. Vyzkoušet však můžete i následující...

OBRAZEM: Na Velikonoce zvolte živé květiny, atmosféra bude dokonalá

Královnou svátečního stolu se může stát i bábovka. A opět živé květy a...

Velikonoce patří cibulovinám a jsou ideální příležitostí, jak si jejich křehkou krásu, barvy i vůně opravdu užít. Je...

Pomlázka, mrskut, šlahačka, tatar. Vyrobte si parádní i s ozdobnou rukojetí

Slovo pomlázka vzniklo pravděpodobně od slova pomladit. Šlehání dívek pak...

Slovo pomlázka vzniklo pravděpodobně od slova pomladit. Šlehání dívek pak symbolizuje předání svěžesti a pružnosti,...

Najdete na iDNES.cz