Úterý 22. června 2021, svátek má Pavla
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 22. června 2021 Pavla

Luxus z brambor či z celeru. Berlínští kuchaři se naučili kouzlit

Říkají si Lovci chutí. Parta několika českých šéfkuchařů pravidelně vyráží za inspirací do oblíbených gastronomických destinací. Tentokrát se vydali ochutnat Berlín, jehož kulinární věhlas letí v posledních letech prudce nahoru. A všechno je tu tak trochu naruby.

Tak trochu vysušená mrkev. Ovšem s michelinskou hvězdou | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Hlavní město Německa se neocitlo v hledáčku zkušených šéfkuchařů náhodou. Berlín se totiž během krátké výrazně doby proměnil. Ještě na počátku tisíciletí platilo pravidlo, které známe dobře z Čech a Moravy. Nejlepší jídlo je to, které je levné a je ho hodně.

Berlínská bistra jedou

Ale čas gastronomické nudy charakterizované curry wurstem a kebabem už skončil a město se rychle vyšplhalo mezi evropskou gastronomickou elitu lákající natěšené zástupy foodies. Ti milují především moderní kosmopolitní bistra nabízející chutě celého světa – od vietnamských plněných baget a tajemných sicilských rýžových koulí zvaných arancini až po bohatou kolekci čínských plněných knedlíčků a korejského masa na grilu.

Jenže vedle nich se Berlín proslavil také uměním, jak z levných a obyčejných surovin připravit luxusní delikatesy. A právě to zajímalo lovce chutí nejvíc.

Pečená brambora

Tento moderní styl gastronomie vychází z berlínských, respektive braniborských kořenů. Sází na lokálnost, sezónnost a precizní úpravu surovin. A také notnou míru kuchařské kreativity.

Fotogalerie

Příkladem můžeme být třeba pečená brambora. To je pěkná nuda, že? Jenže tato pečená brambora je plněná bramborovou kaší nastavenou masem z pečeného úhoře a přelitá chuťově skvostnou omáčkou připravenou z výrazně redukovaného úhořího vývaru.

Základem pokrmu jsou dvě suroviny, které byly pro oblast Braniborska typické: brambory a sladkovodní ryba. Žádné pražmy, žádné krevety...

Ale pojďme už k našim Lovcům, kteří navštívili téměř tucet podniků. Kde jim nejvíce chutnalo?

Šťastný pórek

Největší překvapení? Jednoznačně komorní bistro umístěné v módní čtvrti Prenzlauer Berg. Jmenuje se Lucky Leek, tedy šťastný pórek. A jak naznačuje samotný název, je to překvapivě podnik stoprocentně veganský. Přestože se kuchaři „masožrouti“ báli, že to bude nuda, výsledek je mile překvapil.

Lucky Leek nejen pro vegany

Lucky Leek nejen pro vegany

Veganský předkrm v Lucky Leek

Veganský předkrm v Lucky Leek

„Krásné aranžmá i překvapivé kombinace surovin. Přestože jsme měli pět chodů, maso nám vůbec nechybělo,“ svěřuje se šéfkuchař Babiččiny zahrady v Průhonicích Michal Šorf a vypočítává nejzajímavější pokrmy.

Potěšila fenyklová polévka s raviolou plněnou nakyslým pomerančovým gelem a šafránovou pěnou, překvapilo rizoto ze slunečnicových semínek s křupavým houbovým knedlíčkem a rebarborovým čatní, stejně jako pečený lilek s polentou a omáčkou z oleje z lískových oříšků.

V hlavní roli mrkev

Jedním z vrcholů „lovecké jízdy“ byla restaurace Richard oceněná michelinskou hvězdou. Podnik stojící nedaleko známé galerie obrazů na zbytku Berlínské zdi pracuje s obyčejnými surovinami, které nabízí v neuvěřitelně chutné podobě. Takže hosté dostanou na talíři třeba pečený celer. Ano, jako samostatný chod. Nebo grilovanou mrkev posypanou plátky chobotnice.

Menu michelinské restaurace Richard

Menu michelinské restaurace Richard

Pečený celer jako samostatný chod

Pečený celer jako samostatný chod

„Jeden z gastronomických trendů, které nám Berlín ukázal, je povýšení vedlejších surovin do hlavní role. Zatímco u nás by se podávala chobotnice s mrkví, zde je to obráceně,“ glosuje Michal Šorf z Babiččiny zahrady, která nedávno rozšířila své menu a vedle české klasiky připravuje také speciality inspirované zážitky z cest po světě.

Treska se zelím

Další nezapomenutelný zážitek nabídla restaurace Schwein umístěná nedaleko slavné nákupní třídy Kurfürstendamm. „Nejvíc se mi paradoxně líbila tato restaurace bez hvězdy, kde bylo nejvíce kreativních nápadů, hlavně super omáčka ze zelí a krusta ze zelí, které doprovázely pečenou tresku,“ představuje svého favorita Radek David, jeden z přední pražských šéfkuchařů, který má mimo jiné na starosti kuchyni zážitkové La Verandy.

Fenyklový krém s šafránovou pěnou

Fenyklový krém s šafránovou pěnou

Pečená treska s omáčkou ze zelí

Pečená treska s omáčkou ze zelí

Nezvyklá kombinace zelí a pečené ryby má kořeny v Alsasku. V restauraci Schwein bylo zelí použité do krusty pečené ryby a ze zredukované zelné šťávy doplněné smetanou byla připravená chuťově podmanivá omáčka. Takže je jen otázkou času, kdy se něco podobného objeví v La Verandě.

Na večeři s Angelou

A na závěr ještě pár zajímavostí. Restaurace Chez Marcel v módní čtvrti Prenzlauerberg je oblíbeným podnikem kancléřky Angely Merkel. Jen nedaleko od této restaurace stojí starý pivovar přestavěný na kulturní centrum KulturBrauerei, odkud se pořádají půldenní cyklistické výpravy za poznáním berlínské gastronomie (www.berlinonbike.de). Trvá čtyři hodiny a účastníci během ní navštíví pět bister.

Spoustu informací o berlínských restauracích najdete na stránkách www.visitberlin.de. Na dopravu po městě, pokud nebudete jezdit jako mladí na kole, se vyplatí karta Berlin WelcomeCard.

Autor: pro iDNES.cz

Elektorkolo

Podívejte se, jak vybrat elektrokolo, prohlédněte si testy elektrokol od renomovaných autorů a nabízíme i rady a na údržbu.

Testy elektrokol: Horská kola s pevným rámem

Praha na dlani. Podívejte se na ni z ptačí perspektivy

  • Nejčtenější

Čech uvázl na skále v Alpách, v kraťasech strávil na sněhu dvě noci

Česká dvojice se v Alpách na pomezí Německa a Rakouska při turistické cestě rozdělila, muž poté skončil na skále a...

VELKÝ TEST ELEKTROKOL 2021: Elektrokol je málo. V terénu se sešla pestrá směs

Exkluzivně Redakce iDNES.cz spolu s časopisem Elektrokola a prodejcem ekolo.cz čtvrtým rokem testovala nejnovější modely...

Češi do Chorvatska nepotřebují potvrzení. Stačí občanka nebo pas, řekl Kulhánek

Cesty do Chorvatska jsou od páteční půlnoci pro Čechy už bez omezení. Česko je společně se Slovenskem mezi zelenými...

VELKÝ TEST ELEKTROKOL 2021: Horská kola s pevným rámem

Premium Elektrokolo s pevným rámem je mezi Čechy prodejní hit. A není divu, je to univerzál vhodný jak do terénu, kde pomohou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rakouský sen. Solná cyklostezka vás dovede až do nejznámější vesnice světa

V dnešních Cyklotoulkách to pěkně osolíme. Ukážeme vám několik zajímavých míst na Salzkammergut Radweg, tedy...

Feri odešel s kryptoměnou za 3 miliony. Za peníze z mandátu, tvrdí

Premium Bývalý poslanec Dominik Feri stihl od začátku letošního roku do konce květnu nakoupit kryptoměnu v hodnotě přes 3...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s IQ 206

Premium Je jedním z nejchytřejších Čechů, ale jako robot nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním učitel,...

Z dětství jsem si nesla zranění, rodinu chceme, říká Gregor Brzobohatá

Premium Vítězka Miss World, topmodelka, zakladatelka nadace a influencerka Taťána Gregor Brzobohatá přijala další výzvu: právě...

  • Další z rubriky

Německý ostrov plný pohody. Lindau je právem klenotem Bodamského jezera

Premium Leží u hranic tří zemí, tedy Německa, Rakouska, Švýcarska, turisty už z dálky láká vysokým majákem. Je plný květin,...

Připravte se, létání startuje. Kam vzduchem bez cestovky a nezaplatit majlant

Premium S odezníváním epidemie koronaviru se před hlavní letní sezonou zotavuje i letecká doprava. Letiště Václava Havla v...

Delfín na španělském pobřeží je miláčkem turistů, úřady před ním varují

V jedné ze zátok v Galicii na severozápadním pobřeží Španělska mají místní už několik měsíců zvířecího miláčka –...

Tým je důležitý. Na osmitisícovce je ale každý sám za sebe, říká Trávníček

Premium Kdy je potřeba nepálským jakům vykopat místo na spaní a proč letos v Káthmándú otevřeli českou restauraci? Horolezec a...

Primark v Praze otevřel: fronta až od koně, hasiči lidi ve vedru kropili

S ročním zpožděním způsobeným koronavirovými restrikcemi se na Václavském náměstí otevřela pobočka irského řetězce s...

Nabídka lokálních potravin za hranicemi vyrazí dech, v Česku rozhoduje cena

Je všední letní den v bavorském příhraničí na německé straně Šumavy. Česká rodina si právě nakoupila v supermarketové...

Nevěřím, že někdo dokáže být roky věrný, přiznává polyamorii Frühlingová

Iva Frühlingová (39) vydala novou píseň Moralisté, ve které se nepřímo přiznává k paralelním mileneckým vztahům....

Dojemné parte Šafránkové. Nikde mě nehledejte, jsem všude, také tedy ve vás

Pozůstalí po herečce Libuši Šafránkové ve čtvrtek zveřejnili netradiční smuteční oznámení. Dominuje mu černobílá...

Žena dala za dárce spermatu své úspory, teď vychovává postiženého syna

Nyní třiačtyřicetiletá Michele Elizaga z Arizony dlouhá léta čekala na pravého muže, se kterým by založila rodinu....