Na východ Polska za židovskou kuchyní. Ochutnejte i netradiční kaviár

Restaurace zaměřené na židovskou kuchyni najdete v Římě, v Budapešti i v Praze. Největší kořeny však zapustila v Polsku, kde žilo před válkou na tři miliony Židů. Hlavně na východě země za řekou Vislou najdete výborné restaurace s nabídkou mnoha u nás neznámých kulinárních pokladů.
Židovský kaviár, čili kuřecí játra osmažená na cibulce s vařeným vejcem

Židovský kaviár, čili kuřecí játra osmažená na cibulce s vařeným vejcem | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Naší kulinární výpravu za poklady židovské kuchyně začínáme v Tarnově, malém historickém městě vzdáleném sto kilometrů od Krakova, jehož renesanční centrum patří k nejkrásnějším v Polsku.

Jen pár stovek metrů od místa, kde stávala nacisty zbořená synagoga, funguje jedna z nejlepších židovských restaurací. Je umístěná v budově bývalých rituálních lázní, proto název Staré lázně. Restaurace to byla dlouho průměrná, ovšem poté, co ji navštívila přísná televizní šéfkuchařka Magda Gessler (obdoba našeho Pohlreicha), propracovala se mezi nejlepší podniky v zemi.

Kachna s jehněčím

V působivém prostoru ozdobeném secesními sloupy a fotografiemi s židovskou tématikou se dnes servíruje moderně pojatá židovská kuchyně. Na menu je například studená polévka z chřestu (Poláci milují studené polévky, kterým se říká chlodnik) či tradiční polský baršč s knedlíčky plněnými houbami (oproti ruskému boršči je čirý).

Vyhlášenou specialitou jsou ovšem dušené husí žaludky servírované s knedlíčky a mrkvovým pyré. A pak také šoulet s husím masem, který se podává s pečenými jehněčími kotletkami.

A nechybí ani legendární židovský pokrm nazývaný poněkud zvláštně nadívaná ryba, byť jde spíše o jakési rybí karbanátky či rybí kuličky, které se připravují z masa vařené ryby, nejčastěji kapra nebo štiky, a koření.

Oblíbená je verze s cibulí, rozinkami a mandlemi, což dává celému pokrmu lehce nasládlou a rafinovanou chuť. A tak není divu, že se nadívaná ryba pod názvem kapr po židovsku protlačila také na polský štědrovečerní stůl (sváteční večeře má tradičně dvanáct chodů).

Recepty od babičky i od hostů

Ještě větší kulinární zážitky ovšem ukrývá Lublin, kam umístil svůj příběh kejklíře slavný spisovatel a nositel Nobelovy ceny za literaturu Isaac Singer. Přestože celá židovská čtvrť byla nacisty srovnána se zemí, v centru historického města již léta funguje vyhlášená restaurace Mandragora, která je podle kulinárních znalců nejlepším podnikem s židovskou kuchyní v celém Polsku. A to nejen díky bohaté a pestré kuchyni, ale také entuziasmu a nadšení majitelky.

„Židovská kuchyně je naše tradice, dědila se z pokolení na pokolení. Moje babička vařila po židovsku, takže mám díky ní spoustu receptů. Další recepty nám nechávají hosté, kteří k nám přijedou a vzpomínají, jak vařili jejich rodiče či prarodiče. Proto je naše kuchyně tak autentická,“ vysvětluje paní Izabela Kozlowska - Dechnik, která Mandragoru otevřela již v roce 2004.

V poněkud oprýskané budově v srdci Lublinu sídlí restaurace Mandragora.

Kuřecí vnitřnosti s houbami podávané s omáčkou z medoviny

Fantastické jsou třeba husí krky plněné kořeněnou směsí krup a kuřecích jater či lín na smetaně (jen pro představu o cenách, v prvním případě zaplatíte 120 korun, ve druhém 150 korun). A za zkoušku stojí také vnitřnosti smažené s houbami na medovině či pirohy plněné směsí brambor, sýru a česneku.

„Bez židovské kultury by to nebyl Lublin. Přestože židovské město bylo zbourané, židovský element je zde všudypřítomný. A každý turista, který přijede do Lublinu, chce ochutnat také židovskou kuchyni,“ soudí majitelka, která jednou do roka ve spolupráci s městem pořádá také velkolepou židovskou svatbu. Tedy jakousi veřejnou „divadelní“ inscenaci, v níž hosté hrají role jako by byli účastníky skutečné židovské veselky. Akce se koná vždy na začátku srpna a zúčastní se jí téměř dva tisíce lidí. Součástí je i velkolepá hostina.

Jak připravit kaviár

Ale není to pouze Mandragora, kde můžete ochutnat dědictví židovské kuchyně. Téměř na každém rohu fungují pekárny, v nichž nabízí slavný Lublinský cibuláč, tedy slaný koláč s cibulí a s mákem. A třeba oblíbená restaurace Hades v Široké ulici má na svém menu sledě po židovsku s kyselou okurkou, jablkem a červenou řepou, nebo pirohy plněné kachním masem a džemem z červené cibule.

A za ochutnání rozhodně stojí další specialita nazývaná židovský kaviár, který se připravuje z nadrobno nasekaných kuřecích jater osmažených na cibulce a dochucených římským kmínem, vlašskými ořechy a vařeným vejcem.

Dušené husí žaludky s mrkvovým pyré.

Sleď připravený po židovsku

Mnoho restaurací s nabídkou židovských pokrmů najdete v dnes velmi módní židovské čtvrti Kazimierz v Krakově, kam se v posledních letech kvůli unikátní atmosféře sjíždějí mladí lidé z celé Evropy.

Vyzkoušejte třeba restauraci Tankovna, která je unikátní nejen svým působivým interiérem, ale také spojením židovské kuchyně s plzeňským pivem, které zde čepují z tanků – a to ve všech podobách, tedy od hladinky až po mlíko. Na další speciality se můžete zastavit v podniku Davno temu na Kazimierzu či v restauraci Ariel. Všechny mají své kouzlo.

Autor: , pro iDNES.cz

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  11.6 21:20

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Cesta do Chorvatska 2024: Rakousko zavedlo jednodenní známku, Maďaři také

6. června 2024

Nejoblíbenější prázdninová destinace s teplým mořem? Pro turisty z Česka už desetiletí chorvatský...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Obézní žena žádá sedadlo v letadle navíc, teď chce delší pásy v autech

9. června 2024

Influencerka Jaelynn Chaney, na internetu známá jako Jae Bae, často bojuje za práva nadměrně...

KVÍZ: Kolik se dá ujet na elektrokole za den? A kdy se musí motor vypnout?

30. května 2024,  aktualizováno  7.6 10:34

Elektrokola už dávno nejsou podivným vynálezem pro důchodce. Prodeje neustále rostou a možná se...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Mrtvá těla v klecích pod stromem. Bali skrývá hřbitov, kam vás pustí jen mafie

8. června 2024

Na indonéský ostrov Bali míří ročně miliony turistů. Ačkoliv by se mohlo zdát, že všechna místa už...

Kraj tiché samoty. Vydejte se do údolí, kterých v Čechách není mnoho

13. června 2024

Dlouhé zakleslé meandry, příkré lesnaté stráně, hradní zříceniny i osamělé kostely. Údolí Berounky...

Vychutnejte si méně známé stránky Dachsteinu. V ledu, s ginem či na lodi

13. června 2024

Dachstein či Hallstatt jsou populární a snadno dostupné položky na seznamu světového dědictví...

OBRAZEM: Zbytečné a kruté atrakce se zvířaty na dovolené nepodporujte

12. června 2024  13:28

Kde jinde než na dovolené bychom měli obdivovat zvířata z jiných kontinentů? Jen pozor, z té touhy...

Úcta k přírodě a vesmírným cyklům mě hodně baví, říká Taťána Kuchařová

12. června 2024

Premium Když mluví o cestování, vášeň a zápal z ní doslova čiší. S Taťánou Kuchařovou jsme si povídaly...

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

RECENZE: To už není film, ale úkaz. Čistá nula pro Lásku na zakázku

Premium Svým způsobem je to dvojitý zázrak. Spočívá jednak v daru natočit film tak skrznaskrz špatný, jakým je Láska na...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

V paneláku vyřízli kus stropu a propojili dva byty. Vznikl mezonet

Všechno je jednou poprvé, někdy to však bývá hodně náročné. Jako třeba vyjmout jeden podlahový panel a propojit...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...