![titulek](http://1gr.cz/fotky/idnes/20/082/org/MBB857e9e_svetova_kuchyne_hlavicka.jpg)
Kde se v Krkonoších opravdu dobře najíte. Šest výletů pro turisty i jedlíky
Krkonoše nabízejí nejen skvělé možnosti pro outdoorové aktivity, ale také pestrou gastronomii. Mnohé horské boudy se mohou pochlubit zajímavou historií a jejich restaurace nabízí autentické prostředí...
Na běžkách za krkonošskými specialitami. Připlatíte si, ale stojí to za to
Zimní Krkonoše lákají mnoho běžkařů. Naše nejvyšší hory jsou i v nejvyšších polohách obydlené a množství horských bud a chalup nabízí kromě sportovních zážitků i ty gastronomické. A zdejší speciality...
Paštiku nechte doma, největší pochoutky Istrie jsme si připravili sami
Těším se, až ochutnám místní speciality, žádné konzervy, jako jsem vozila před lety! směje se kamarádka, když mi vypráví o plánované dovolené v Chorvatsku. Přikyvuji: ano, v restauracích na pobřeží...
Pozemské ráje: skvělou asijskou kuchyni poznáte pod pokličkami Lvího města
Nemáte čas vydat se na celoroční poznávací cestu za asijskými kuchyněmi? V dalším díle seriálu magazínu Víkend Pozemské ráje vám ukážeme, že v Singapuru to zvládnete klidně za pár dnů.
Víkendy pro dva. Pár tipů, kde si užijete zasloužené hýčkání a relax
Loni jste se svým ratolestem či vnukům věnovali na maximum, proto si letos zasloužíte aspoň na pár dnů změnit prostředí. Přinášíme tipy na několik míst, odkud romantika doslova prýští.
Velká pivní túra Českem. Kam jít, pokud je vaším cílem orosený půllitr
Hrady, jeskyně, hory nebo koupání? Toulky po vlasti mohou mít i jiné cíle. S tradičním pojetím českého léta se náramně doplňuje orosený půllitr. Co je nového v českém pivním světě? Zjišťoval redaktor...
OBRAZEM: Brutální i poetické. Podívejte se na úchvatné fotky o lidech a jídle
Jedním z oblíbených způsobů poznávání cizích kultur při cestování je také místní jídlo. Právě chuť a vůně nejrůznějších potravin v nás dokáže vyvolat nejvíce intenzivní vzpomínky na cesty. Bohužel,...
Po čtyřicítce odjela žít do Londýna, neurotické město si zamilovala
Z britské metropole dvakrát utekla, vždy se ale vrátila. Tak moc si ji Lenka Požárová zamilovala. Napsala o ní výživnou knihu Londýn prostě žeru, o které vypráví v rozhovoru pro magazín Víkend MF...
Pivní hlídka: Minipivovar, kde nejde o peníze. Slepý krtek vás naučí vařit
Hledal jsem pivovar s nejpodivnějším názvem. Mohla by zabodovat Nachmelená opice z Krnova nebo Skřečoňský žabák z Bohumína-Skřečoně, ale pravý klenot jsem našel na rozhraní Boleslavska a Jičínska....
Pivní hlídka: Je pivovar U Fleků opravdu jen pro turisty? Ale kdepak!
Restaurační minipivovar U Fleků je podnikem, o kterém by vám asi průměrný Pražan řekl, že by tam přece nikdy nešel, protože je to předražená past na německé turisty. Byla by to velká chyba. Jít ke...
Pivní hlídka: Zkusili jsme Chaplinovu jedenáctku, čepují ji jen v Brně
Jsou malé pivovary podivných zoologických jmen jako „Žabák“, „Bobr“ nebo „Paroháč“. Jiné experimentují s kávovým či puškvorcovým pivem. Najdete je na neuvěřitelných místech. A proto je potřeba být na...
Gastronomický výlet do Vídně. Češi ocení řízek, gurmáni zkusí i tafelspitz
Vídeň je rájem všech gurmánů a rozhodně to není jen káva, štrúdl a Sacher, na čem si návštěvníci pochutnají. Turisté mířící za zdejšími specialitami zde najdou mnohem pestřejší nabídku, i když mnohdy...
Pivní hlídka: Na pivním tácku Luční boudy se páří jelen s laní
Jsou malé pivovary podivných zoologických jmen jako „Žabák“ nebo „Bobr“. Jiné experimentují s kávovým či puškvorcovým pivem. Najdete je na neuvěřitelných místech, jako jsou továrny, tvrze, kláštery....
Pivní hlídka: Vařil pivo i na Sibiři, originální sládek teď vládne v Telči
Jsou malé pivovary podivných zoologických jmen jako Žabák, Bobr nebo Paroháč. Jiné experimentují s kávovým či puškvorcovým pivem. Najdete je na neuvěřitelných místech, jako je krkonošský hřeben. A...
Pivní hlídka: Přerostlý permoník nabízí božský kávový stout
Jsou malé pivovary podivných zoologických jmen jako Žabák, Bobr nebo Paroháč. Jiné experimentují s čajovým či puškvorcovým pivem. Najdete je na neuvěřitelných místech, jako je krkonošský hřeben. A...
Pivní hlídka: Lord z Malešova odhodil kravatu a založil přátelský pivovar
Jsou malé pivovary podivných zoologických jmen jako Žabák, Bobr nebo Paroháč. Jiné experimentují s kávovým či puškvorcovým pivem. Najdete je na neuvěřitelných místech, jako je krkonošský hřeben. A...
Kde výčep můj? Výlet do hospod, které se zapsaly do dějin naší země
Hledáte tip na výlet v době, kdy je venku převážně sychravo a nevlídno? Vydejte se na (pod)zimní výpravu po hospodách, jež byly svědky často zlomových momentů českých dějin.
Unikátní francouzskou restauraci jsme našli v zapadlém koutě na Vysočině
Na první pohled totální zapadákov, na druhý magnet pro milovníky dobrého jídla, piva i turistických kuriozit. V Horních Dubenkách nedaleko Telče se totiž zabydlel nefalšovaný francouzský šéfkuchař,...
Luxus z brambor či z celeru. Berlínští kuchaři se naučili kouzlit
Říkají si Lovci chutí. Parta několika českých šéfkuchařů pravidelně vyráží za inspirací do oblíbených gastronomických destinací. Tentokrát se vydali ochutnat Berlín, jehož kulinární věhlas letí...
Kuchnia i Wino. Vyzkoušeli jsme, jak se v Krakově vaří na Michelina
Zraky milovníků jídla se v tomto roce upínají na východ. Polské královské město a vyhlášená turistická destinace našich východních sousedů dostala pro letošní rok prestižní titul hlavního města...
Vaječná tlačenka a talián s vejmrdou. Jak a kde si užít pořádné Velikonoce
Velikonoční svátky, to není jen barvení vajíček a pomlázka. Do Česka se vrátila řada dalších, hlavně gastronomických zvyků, které byly dříve běžné. Třeba pečení jidášů či pochoutka v podobě...
VIDEO: Menu za deset tisíc. Evropa má svoji první podmořskou restauraci
Na jihu Norska zahájila provoz první evropská podmořská restaurace. Za projektem stojí architektonická firma Snöhetta, která navrhla i originální budovu Opery v metropoli Oslu či památník obětem...
Hitem byla sekaná se svíčkovou a růžová tatarka. Jak se jedlo v roce 1989
Škrtněte posledních třicet let a přesuňte se s námi zpátky do roku 1989. Vzpomenete si, jaká byla nabídka tehdejších restaurací? Kam se chodilo na „lepší večeře“ při oslavách? Jaké podniky byly tehdy...
Místo prosecca si dám radši pivo, říká nejlepší someliér na světě
Víno má podle něj hlavně vzbuzovat silné emoce. A o vínu umí Ital Eros Teboni vyprávět tak, že odložíte skleničku a zapochybujete, že tomuhle klukovi je teprve dvacet osm let. V loňském roce získal...
OBRAZEM: Noční můra pro vegetariány. Řezníkův hotel je poctou klobásám
Tady najdete klobásy úplně všude. Na zdích, polštářích, visí tu i ze stropu. Dokonce i mýdlo má tvar klobásy. Německý podnikatel a řezník se rozhodl zaměřit svůj Bratwurst Hotel jedinému tématu a...
Měkké zlato z Tuniska. Podívali jsme se, jak se sklízí nejlepší datle
Zima je období, kdy se na našem stole objevuje sladká pochoutka v podobě oválných červenohnědých bobulí. Nejlepší datle se rodí na severním okraji Sahary v jižním Alžírsku v okolí Biskry, Laguatu a...
Nenápadná, ale fantastická. Návštěva největší ledové restaurace v Evropě
Na okraji Engstligenalp, jedné z nejhezčích vysokohorských plošin švýcarských Alp, stojí ve výšce dva tisíce metrů nad mořem největší iglú restaurace v Evropě. Pokud vejdete dovnitř, stane se z vás...
Když odvaha zvítězí nad nudou. Nejlepší gastronomické zážitky pro rok 2019
Stále více lidí si do svých novoročních plánů zařazuje nejrůznější gastronomické zážitky. Nabídka je rok od roku bohatší, a pokud se držíte hesla „ať odvaha a dobrodružství zvítězí nad nudou a...
Brusle, lokše a horký punč. Advent v Bratislavě vám bude chutnat
Vůně svařáku a medoviny, mastná pusa od lokší se škvarky, zelím nebo bryndzou. Vyzdobené ulice a laskavá náruč bezpočtu bister a kavárniček, které výletníkovi umožní spočinutí, aby se osvěžen opět...
Zelená omáčka a jabčák pro rolníky. Gurmánský výlet do historie Frankfurtu
Jistě, celý svět zná frankfurtské párečky, které ve městě nad Mohanem připravovaly už v časech Karla IV., ale jinak obyvatelé finančního srdce Evropy na klasické německé chutě moc nedají. Místo piva...
Červí sýr, šťáva z ovčích očí. Švédské muzeum láká na nechutná jídla
Ve švédském městě Malmö bylo otevřeno Muzeum nechutného jídla. Mezi exponáty, které mohou návštěvníci ochutnat a přičichnout k nim, je šťáva z ovčích očí, býčí žlázy, sýr prolezlý červy či americké...
Jak voní Dubrovník bez turistů. Kouzlo místní kuchyně odhalíte po sezoně
Po hlavní turistické sezóně, kdy se přeplněné ulice starého Dubrovníku vylidní a profoukne je podzimní vítr, se zklidněným městem mezi hradbami linou nádherné vůně. V půli října zde totiž pravidelně...
Trendy nejlepších restaurací světa. Co objevili čeští kuchaři na cestách?
Návštěva nejlepších restaurací světa je zážitek, na který se nezapomíná. Co všechno v nich hosty čeká, prozradí kvarteto českých šéfkuchařů, kteří se vydali do dvaceti nejlepších podniků. V jednom...
Umírající tradice. Patnáct Belgičanů loví krevety z koňského hřbetu
Při návštěvě belgického přímořského letoviska Oostduinkerke můžete u pobřeží zahlédnout muže na koních a v pláštěnkách, kteří se zde věnují dnes již unikátnímu lovu krevet. Od prosince 2013 je tento...
Na Hoře Pravdy leží botanický zázrak: jediná čajová plantáž v Evropě
Vlastně je to botanický zázrak. Na Hoře Pravdy nad švýcarským Locarnem, kde žila před sto lety první veganská komunita v Evropě, panuje unikátní mikroklima subtropů a čaji se zde nečekaně daří....
Gastro výprava do Kyjeva láká na kompot a králíky s chlupatou packou
O kyjevských trzích se vypráví legendy. Od jara do podzimu zde najdete pestrou nabídku zeleniny a ovoce od lesních jahod až po fantastická rajčata. Vše svěží a krásně voňavé. K mání jsou ovšem i...