Světová kuchyně - cesty za jídlem

Ochutnejte s námi netradiční jídla z celého světa. Poradíme vám, kam se vydat za jídlem. S našimi tipy poznáte pouliční i michelinskou kuchyni a speciality, na které nezapomenete.

Vaječná tlačenka a talián s vejmrdou. Jak a kde si užít pořádné Velikonoce

Velikonoce ve skanzenu v Kouřimi
16. dubna 2019

Velikonoční svátky, to není jen barvení vajíček a pomlázka. Do Česka se vrátila řada dalších,...

VIDEO: Menu za deset tisíc. Evropa má svoji první podmořskou restauraci

První evropská podmořská restaurace s názvem Under se nachází v nejjižnějším...
22. března 2019

Na jihu Norska zahájila provoz první evropská podmořská restaurace. Za projektem stojí...

Hitem byla sekaná se svíčkovou a růžová tatarka. Jak se jedlo v roce 1989

Pohled do Gril Baru ve Slovanském domě (1968)
20. března 2019

Škrtněte posledních třicet let a přesuňte se s námi zpátky do roku 1989. Vzpomenete si, jaká byla...

Místo prosecca si dám radši pivo, říká nejlepší someliér na světě

Nejlepší sommeliér světa za rok 2018 Eros Teboni miluje ryzlinky a jihotyrolská...
20. února 2019

Víno má podle něj hlavně vzbuzovat silné emoce. A o vínu umí Ital Eros Teboni vyprávět tak, že...

OBRAZEM: Noční můra pro vegetariány. Řezníkův hotel je poctou klobásám

Tady najdete klobásy úplně všude. Na zdích, polštářích, visí tu i ze stropu....
7. února 2019

Tady najdete klobásy úplně všude. Na zdích, polštářích, visí tu i ze stropu. Dokonce i mýdlo má...

Měkké zlato z Tuniska. Podívali jsme se, jak se sklízí nejlepší datle

Datle v tuniském Tozeuru patří mezi nejlepší na světě.
6. února 2019

Zima je období, kdy se na našem stole objevuje sladká pochoutka v podobě oválných červenohnědých...

Nenápadná, ale fantastická. Návštěva největší ledové restaurace v Evropě

Hostina v největší ledové restauraci v Evropě. V iglú na švýcarské plošině...
8. ledna 2019

Na okraji Engstligenalp, jedné z nejhezčích vysokohorských plošin švýcarských Alp, stojí ve výšce...

Když odvaha zvítězí nad nudou. Nejlepší gastronomické zážitky pro rok 2019

Večeře v oblacích je již tradiční součástí pražského gastronomického podzimu....
30. prosince 2018

Stále více lidí si do svých novoročních plánů zařazuje nejrůznější gastronomické zážitky. Nabídka...

Brusle, lokše a horký punč. Advent v Bratislavě vám bude chutnat

12. prosince 2018

Vůně svařáku a medoviny, mastná pusa od lokší se škvarky, zelím nebo bryndzou. Vyzdobené ulice a...

Zelená omáčka a jabčák pro rolníky. Gurmánský výlet do historie Frankfurtu

23. listopadu 2018

Jistě, celý svět zná frankfurtské párečky, které ve městě nad Mohanem připravovaly už v časech...

Červí sýr, šťáva z ovčích očí. Švédské muzeum láká na nechutná jídla

1. listopadu 2018

Ve švédském městě Malmö bylo otevřeno Muzeum nechutného jídla. Mezi exponáty, které mohou...

Jak voní Dubrovník bez turistů. Kouzlo místní kuchyně odhalíte po sezoně

31. října 2018

Po hlavní turistické sezóně, kdy se přeplněné ulice starého Dubrovníku vylidní a profoukne je...

Trendy nejlepších restaurací světa. Co objevili čeští kuchaři na cestách?

20. října 2018

Návštěva nejlepších restaurací světa je zážitek, na který se nezapomíná. Co všechno v nich hosty...

Umírající tradice. Patnáct Belgičanů loví krevety z koňského hřbetu

24. července 2018

Při návštěvě belgického přímořského letoviska Oostduinkerke můžete u pobřeží zahlédnout muže na...

Na Hoře Pravdy leží botanický zázrak: jediná čajová plantáž v Evropě

20. července 2018

Vlastně je to botanický zázrak. Na Hoře Pravdy nad švýcarským Locarnem, kde žila před sto lety...

Gastro výprava do Kyjeva láká na kompot a králíky s chlupatou packou

30. června 2018

O kyjevských trzích se vypráví legendy. Od jara do podzimu zde najdete pestrou nabídku zeleniny a...

Na východ Polska za židovskou kuchyní. Ochutnejte i netradiční kaviár

10. června 2018

Restaurace zaměřené na židovskou kuchyni najdete v Římě, v Budapešti i v Praze. Největší kořeny...

Jak chutná Šumava? Vydejte se na výlet po jihočeské gastronomické stezce

31. května 2018

Zakousnout se na výletě do voňavého koláčku, svlažit se vychlazeným pivem nebo ochutnat kozí sýr s...

V Kuvajtu milují lanýže z pouště. Kvůli minám je dovážejí z Afriky

9. dubna 2018

Kuvajťané mají lanýže v mimořádné oblibě. Ne však ty černé, známé z Evropy, ale bílé, které...

Šnečí játra i hlemýždí kaviár. Polské delikatesy míří do celého světa

27. února 2018

Dominantou farmy v zapadlé vesnici na severu Polska je dřevěná, několik metrů vysoká maketa...

Pečené žirafy, rybí kečup, nadívaní plameňáci. Vítejte na hostině z roku 79

6. ledna 2018

Italské Pompeje, pohřbené roku 79 pod neprostupnou vrstvu popele, představují pro archeology zlatý...

Ani majolka, ani smažené. Italská vánoční večeře je nejpestřejší na světě

24. prosince 2017

Itálie nemá jedno typické vánoční jídlo. Ani deset. Slavnostní vánoční tabule se liší region od...

Hledáme nejstarší hospody v Evropě. Tři máme skoro za humny

21. prosince 2017

Ještě nestojí Karlův most, dokonce i kronikář Kosmas chodí po houbách. V Evropě končí stěhování...

Michelinské kuře z bufetu za 35 korun. Recept neprodal ani za miliony

14. prosince 2017

Když za své originální kuře v sójové omáčce, které nabízí v obyčejném bufetu v Singapuru, dostal...

Za jídlem do Vratislavi. Polská gastronomie dokáže překvapit i pobavit

7. prosince 2017

Češi se dlouho dívali na polskou kuchyni skrz prsty a to je velká škoda. Současná gastronomie...

OBRAZEM: Nejlepší je zažít Provence na talíři. Jídla, na která nezapomenete

8. října 2017

Když se rozhodnete vydat do Provence, asi se vás všichni budou ptát na víno a na levanduli. Přitom...

Módní Aperol slaví úspěch. Recept na skvělý aperitiv je ale starý 100 let

23. září 2017

I když je Itálie kolébkou mnoha slavných aperitivů připravených z cinzana, martini, campari a...

Kebab: co to vlastně je? Proč není kebab jako kebab

10. září 2017

Obliba kebabu v posledních letech v českých městech vytrvale stoupá. Jenže spousta z nás v tom má...

Po pivu se tloustne, plechovkové je hnusné a další pivní mýty

29. dubna 2017

Až budete na čarodějnice zapíjet opečeného buřta orosenou dvanáctkou, asi nad obsahem svého...

Ochutnávka čaje pchu-er v Číně. Zraje jako víno, prodává se za statisíce

23. dubna 2017

Tenhle čaj znají milovníci po celém světě a za nejkvalitnější lístky neváhají zaplatit statisíce...

Pravé lyžování po italsku: od chaty k chatě za knedlíky a vínem

8. března 2017

Lyžařské středisko v samém srdci Jižního Tyrolska nabízí ve výškách od 1 300 do 2 500 metrů zhruba...

Burger ze zlata, sushi z karbanátků. Kuchaři v Dubaji musí šokovat

1. března 2017

Dubaj je jedna z největších laboratoří multikulturalismu na světě. Ve městě dvakrát větším než...

Nejlepší klobásy má Norimberk. Ty české jsou i z kachny či přeštíka

16. února 2017

Jsou sice malé a navoněné po majoránce, přesto se norimberské klobásky staly ve světě gastronomie...

Pečené kaštany jsou nuda. Ochutnejte kaštanový dort nebo rizoto

21. prosince 2016

Asi nejčastější případ, kdy se s jedlými kaštany setkáváme, jsou vánoční trhy. A to je škoda, neboť...

Dýňová horečka začíná. Víme, kde najít nejlepší speciality

9. října 2016

Přestože většina dýní miluje hlavně 31. říjen, kdy se v USA slaví legendární Halloween a...

Lesní houby jsou klenotem restaurací. Kam zajít na nejlepší speciality

18. září 2016

Dlouhá léta to byla marnost nad marnost. Zatímco v Itálii či v Rakousku používá v létě a na podzim...

Najdete na iDNES.cz