Sobota 1. dubna 2023, svátek má Hugo
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 1. dubna 2023 Hugo

Hitem byla sekaná se svíčkovou a růžová tatarka. Jak se jedlo v roce 1989

Škrtněte posledních třicet let a přesuňte se s námi zpátky do roku 1989. Vzpomenete si, jaká byla nabídka tehdejších restaurací? Kam se chodilo na „lepší večeře“ při oslavách? Jaké podniky byly tehdy v kurzu? V první části naší retrospektivy se zaměříme na Prahu.
Pohled do Gril Baru ve Slovanském domě (1968)

Pohled do Gril Baru ve Slovanském domě (1968) | foto: ČTK

Přestože z dnešního pohledu má gastronomie 80. let velmi špatnou pověst, jejímž synonymem je nechvalně proslulé UHO – tedy univerzální hnědá omáčka – v mnoha oborech dosáhla česká gastronomie dna až ve druhé polovině let devadesátých.

Zatímco v době komunismu existovaly normy, které se víceméně musely dodržovat (byť třeba na velikostech porcí se dost šidilo), o dekádu později už bylo možné všechno a rozhodující roli hrála honba za co možná nejnižšími náklady, která způsobila výrazný pokles kvality piva, chleba či uzenin.

Takže na jedné straně už vznikaly první luxusní podniky, na druhé straně mnoho restaurací přešlo na polotovary.

Tajemná růžovka

Ale pojďme se vrátit před rok 1989. Začněme asi největším hitem, který válcoval Prahu v druhé polovině 80.let. Na Příkopech vedle kina Sevastopol tehdy otevřel brány první český fast food, který se ovšem jmenoval Arbat a představoval pozoruhodné prolnutí ruské a americké gastronomie.

Chodilo se sem na poměrně slušný boršč (prodávalo se neuvěřitelných tisíc porcí denně), na slané i sladké pirožky a také na mletý ruský biftek.

Hlavním tahákem byly ovšem hranolky s růžovou omáčkou. Vzpomínáte? To byl vynález. Stačilo jen smíchat kečup s tatarkou.

Sekaná se svíčkovou

Česko mělo samozřejmě svoje vlastní fastfoody, takzvané automaty, otevřené již od časného rána (často od sedmi hodin), kam se chodilo na rychlou snídani či oběd.

Stály na mnoha místech v Praze, třeba v Holešovicích na Maninách, v Libni či na Václavském náměstí. V nabídce byl poměrně široký sortiment hospodských jídel, ráno studených (zvláštností byla třeba studená topinka), zhruba od půl jedenácté také teplých. Hitem byla třeba sekaná se svíčkovou omáčkou.

Jedlo se samozřejmě na stojáka. Ceny lidové: za deset deka salátu s rohlíkem se platilo dvě koruny padesát, tedy stejně, jako stála točená desítka. V průběhu devadesátých let pak klasické automaty zmizely.

Legendární rybárna

Velmi populární byly rybí restaurace v pasáži Jalta na Václavském náměstí. A aby ne, když se jejich historie táhla k jednomu z nejslavnějších prvorepublikových restauratérů. Založil je legendární Jindřich Vaňha (fungovaly od roku 1934), který naučil jíst Pražany mořské ryby a napsal také unikátní Rybí kuchařku.

Rychlé občerstvení Arbat v budově Moskva na pražských Příkopech (1987)

Chlebíčkárna Zlatý kříž je jeden z mála podniků „rychlého občerstvení“, který přežil do dnešních dnů.

Po únoru 1948 byly Vaňhovy restaurace znárodněny, a i když v průběhu dalších let kvalita pokrmů znatelně poklesla, stále obě dvě rybárny – tedy rybí bufet i poměrně luxusní rybí restaurace takzvané II. cenové skupiny, patřily k tomu lepšímu, co tehdejší gastronomie nabízela.

Flambovaný steak

Jedním z nejluxusnějších podniků byla restaurace Expo na Letné, umístěná ve slavném bruselském pavilonu z roku 1958. Nádherná a mimořádně cenná architektonická stavba byla po světové výstavě přemístěna do Prahy, kde se stala domovem luxusní restaurace, jež zde fungovala dlouhých třicet let, od roku 1960 až do roku 1990.

Restaurace EXPO v Praze na Letné (1960)

Podnik s nádherným výhledem nabízel francouzskou gastronomii. Jednou z nejžádanějších specialit byl steak Chateaubriand flambovaný přímo u stolu před hosty na koňaku. A to byla v tehdejší realitě skvostná gastronomie. Bohužel, po roce 1990 byla restaurace zavřena a objekt katastrofálním způsobem zchátral. Po rekonstrukci slouží jako kancelářské prostory.

Gott s Werichem

Asi nejlepší pověst měla legendární „Čína“ ve Vodičkově ulici, kam chodili všechny tehdejší celebrity – počínaje Janem Werichem a konče Karlem Gottem.

Čína byla otevřena již na konci 50. let, kdy do Prahy přišli kuchaři z Pekingu, kteří své místní kolegy naučili připravovat pokrmy tzv. Palácové kuchyně a další desetiletí patřila v vrcholným gastronomických zážitkům ospalé Prahy.

Dnes Palác knih Luxor, před revolucí vyhlášená kavárna a cukrárna se stejným názvem.

Dnes v pasáži Jalta místo ryb najdete vietnamské speciality.

Mezi předkrmy zářila černá vejce, zrající ve speciální směsi po tři měsíce, další stálicí bylo Kung-Pao. Přestože ani tento podnik už dávno nefunguje, jeden z tamních kuchařů si otevřel novou „Čínu“ v Hostivicích, kam za ním stále dochází mnoho bývalých zákazníků z Vodičkovy ulice.

Tatarák na plavečáku

A co dál? Poměrně oblíbená byla restaurace v plaveckém bazénu v Podolí, kam se chodilo na tatarský biftek s topinkami. Dalším vyhlášeným podnikem byla rybí restaurace v Gorazdově ulici, kam rád chodíval Václav Havel.

Naopak zlatá mládež milovala proslulou „Svíčkárnu“ ve Slovanském domě. Nabídka drinků sice nebyla nijak závratná, ale stejně si všichni dávali buď Gin Fizz nebo Manhattan. Za vínem se chodilo nejen do Blatničky, ale třeba také do vinárny U Šuterů. A na klasické zmrzlinové poháry mířili Pražané buď do Luxoru, malostranské cukrárny, nebo do kavárny ve Vodičkově ulici. Nejvíce frčel malostranský pohár s vaječným koňakem a strouhanou čokoládou či legendární karamel, tedy vanilková zmrzlina s karamelem a smetanou.

Pražská restaurace U Pinkasů (1963)

Hospody drží

Připomeňme ještě jeden zajímavý fenomén. Zatímco drtivá většina legendárních restaurací, které fungovaly před rokem 1989, už dávno zmizela v propadlišti dějin, slavné pražské hospody turbulentní devadesátky přečkaly.

Mezi svatou trojici pražských plzeňských hospod patřil totiž malostranský Kocour, Hrabalova oblíbená hospoda U Tygra a pak stálice s dlouhou historií U Pinkasů (vznikla již v roce 1843, tedy pár měsíců poté, co bavorský sládek uvařil v Plzni první várku plzeňského). Ve všech třech bylo před revolucí k mání kvalitní pivo a všechny fungují bez větších změn i dnes.

Autor: , pro iDNES.cz

Praha na dlani. Podívejte se na ni z ptačí perspektivy

  • Nejčtenější

Maďaři postavili za peníze z EU stezku v korunách stromů, které pokáceli

Starosta obce Nyírmártonfalva na východě Maďarska nechal za peníze z Evropské unie – v přepočtu bezmála čtyři miliony...

Sezona na horách byla mizerná. Lidé si vozili i vlastní svačiny, zní z Jeseníků

Některé lyžařské areály v Jeseníkách jsou ještě stále v provozu a vyhlížejí přicházející ochlazení. Jarní prázdniny...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kde je hranice mezi Evropou a Asií? Stovka důvodů, proč to nikdy nezjistíte

Z hlediska zeměpisu je to zajímavá otázka. Kde se vlastně nachází hranice mezi Evropou a Asií? A co vlastně ve...

VIDEO: Hlavně buďte v klidu. Jak přežít masáž krajtami na Filipínách

Na Filipínách si můžete vyzkoušet opravdu netradiční zážitek. K hluboké relaxaci a masáži svalů začali v jedné...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět lyžařských středisek v Rakousku, kde si skvěle prodloužíte sezonu

Premium Ještě je čas. Ještě pořád nemusíte dávat lyže a snowboardy do skříní a garáží. Nabízíme vám několik tipů na skvělá...

Starý dům už neprodáte. Unijní směrnice ale může být protiústavní, tvrdí právníci

Premium Zateplování, výměna kotle i oken, solární panely na střechu… Nechcete starý dům opravovat „po evropsku“? Rychle se jej...

Přežila Terezín i Osvětim. Bůh není, takové utrpení by nedopustil, říká

Premium Měla si užívat bezstarostné mládí, namísto toho si musela na kabát přišpendlit židovskou hvězdu. V 15 letech ji...

Hokej se změnil v jatka. Píše o nich i Wikipedie, extraliga se styděla

Premium Jen co se ve zlínském kamrlíku pro rozhodčí potkal Roman Polák s kolegy, hned měli jasno: „Pánové, dnes to může být...

Očima šotouše: Nejkrásnější fotka železničního přejezdu má dojemný příběh

Únorové kolo naší fotografické výzvy pro milovníky železnice mělo tentokrát jednoduché zadání – tématem byly železniční...

Kam na dovolenou v Česku? Túry v přírodě a města, která nesmíte vynechat

Nechce se vám letos k moři, ani vás nelákají světové památky? V Česku najdete bezpočet míst, kde se dá strávit skvělá...

Český výletník: Vzhůru na Karlštejn s kastelánem. Najdeme císařovu DNA?

Je to český hrad číslo 1. Rezidence císaře. Naše nejvíc „disneyovská památka“. Karlštejn je jeden z mála hradů...

ZANIKLÉ TRATĚ: Dráha do Modřan vedla tunelem i Krčským lesem

Seriál Šedesátý pátý díl seriálu Zaniklé tratě zůstane tentokrát v Praze. Podíváme se na 12 kilometrů dlouhou trať z roku...

Rozjívené fracky tu nechceme. Kde končí svoboda dětí ve veřejných prostorách?

Vlnu vášní vyvolalo vyjádření pražského bistra, které na sociálních sítích publikovalo pravidla, jak se mají chovat...

Horníci leželi na pokojích na břichu. Skrývali erekci. A zrodila se viagra

Modrá pilulka slaví pětadvacet let. Spustila svého druhu kulturní i farmaceutickou revoluci, preformátovala vnímání...

PŘEHLEDNĚ: Pošta zveřejnila, které pobočky od léta zruší

Česká pošta zveřejnila seznam poboček, které v rámci úspor uzavře. Nejvíce jich je v Moravskoslezském kraji a v Praze....

ČNB se propadla do obří ztráty 412 miliard, za rok je jedenáctinásobná

Česká národní banka (ČNB) loni vykázala rekordní ztrátu 411,9 miliardy korun. V roce 2021 měla ztrátu 37,7 miliardy...

Paltrowová si po srážce na lyžích myslela, že jde o sexuální útok

Herečka Gwyneth Paltrowová (50) v pátek opět vypovídala před soudem v případu údajného neposkytnutí první pomoci...