Sobota 11. července 2020, svátek má Olga
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 11. července 2020 Olga

Hitem byla sekaná se svíčkovou a růžová tatarka. Jak se jedlo v roce 1989

aktualizováno 
Škrtněte posledních třicet let a přesuňte se s námi zpátky do roku 1989. Vzpomenete si, jaká byla nabídka tehdejších restaurací? Kam se chodilo na „lepší večeře“ při oslavách? Jaké podniky byly tehdy v kurzu? V první části naší retrospektivy se zaměříme na Prahu.

Pohled do Gril Baru ve Slovanském domě (1968) | foto: ČTK

Přestože z dnešního pohledu má gastronomie 80. let velmi špatnou pověst, jejímž synonymem je nechvalně proslulé UHO – tedy univerzální hnědá omáčka – v mnoha oborech dosáhla česká gastronomie dna až ve druhé polovině let devadesátých.

Zatímco v době komunismu existovaly normy, které se víceméně musely dodržovat (byť třeba na velikostech porcí se dost šidilo), o dekádu později už bylo možné všechno a rozhodující roli hrála honba za co možná nejnižšími náklady, která způsobila výrazný pokles kvality piva, chleba či uzenin.

Takže na jedné straně už vznikaly první luxusní podniky, na druhé straně mnoho restaurací přešlo na polotovary.

Tajemná růžovka

Ale pojďme se vrátit před rok 1989. Začněme asi největším hitem, který válcoval Prahu v druhé polovině 80.let. Na Příkopech vedle kina Sevastopol tehdy otevřel brány první český fast food, který se ovšem jmenoval Arbat a představoval pozoruhodné prolnutí ruské a americké gastronomie.

Fotogalerie

Chodilo se sem na poměrně slušný boršč (prodávalo se neuvěřitelných tisíc porcí denně), na slané i sladké pirožky a také na mletý ruský biftek.

Hlavním tahákem byly ovšem hranolky s růžovou omáčkou. Vzpomínáte? To byl vynález. Stačilo jen smíchat kečup s tatarkou.

Sekaná se svíčkovou

Česko mělo samozřejmě svoje vlastní fastfoody, takzvané automaty, otevřené již od časného rána (často od sedmi hodin), kam se chodilo na rychlou snídani či oběd.

Stály na mnoha místech v Praze, třeba v Holešovicích na Maninách, v Libni či na Václavském náměstí. V nabídce byl poměrně široký sortiment hospodských jídel, ráno studených (zvláštností byla třeba studená topinka), zhruba od půl jedenácté také teplých. Hitem byla třeba sekaná se svíčkovou omáčkou.

Jedlo se samozřejmě na stojáka. Ceny lidové: za deset deka salátu s rohlíkem se platilo dvě koruny padesát, tedy stejně, jako stála točená desítka. V průběhu devadesátých let pak klasické automaty zmizely.

Legendární rybárna

Velmi populární byly rybí restaurace v pasáži Jalta na Václavském náměstí. A aby ne, když se jejich historie táhla k jednomu z nejslavnějších prvorepublikových restauratérů. Založil je legendární Jindřich Vaňha (fungovaly od roku 1934), který naučil jíst Pražany mořské ryby a napsal také unikátní Rybí kuchařku.

Rychlé občerstvení Arbat v budově Moskva na pražských Příkopech (1987)

Rychlé občerstvení Arbat v budově Moskva na pražských Příkopech (1987)

Chlebíčkárna Zlatý kříž je jeden z mála podniků „rychlého občerstvení“, který...

Chlebíčkárna Zlatý kříž je jeden z mála podniků „rychlého občerstvení“, který přežil do dnešních dnů.

Po únoru 1948 byly Vaňhovy restaurace znárodněny, a i když v průběhu dalších let kvalita pokrmů znatelně poklesla, stále obě dvě rybárny – tedy rybí bufet i poměrně luxusní rybí restaurace takzvané II. cenové skupiny, patřily k tomu lepšímu, co tehdejší gastronomie nabízela.

Flambovaný steak

Jedním z nejluxusnějších podniků byla restaurace Expo na Letné, umístěná ve slavném bruselském pavilonu z roku 1958. Nádherná a mimořádně cenná architektonická stavba byla po světové výstavě přemístěna do Prahy, kde se stala domovem luxusní restaurace, jež zde fungovala dlouhých třicet let, od roku 1960 až do roku 1990.

Restaurace EXPO v Praze na Letné (1960)

Restaurace EXPO v Praze na Letné (1960)

Podnik s nádherným výhledem nabízel francouzskou gastronomii. Jednou z nejžádanějších specialit byl steak Chateaubriand flambovaný přímo u stolu před hosty na koňaku. A to byla v tehdejší realitě skvostná gastronomie. Bohužel, po roce 1990 byla restaurace zavřena a objekt katastrofálním způsobem zchátral. Po rekonstrukci slouží jako kancelářské prostory.

Gott s Werichem

Asi nejlepší pověst měla legendární „Čína“ ve Vodičkově ulici, kam chodili všechny tehdejší celebrity – počínaje Janem Werichem a konče Karlem Gottem.

Čína byla otevřena již na konci 50. let, kdy do Prahy přišli kuchaři z Pekingu, kteří své místní kolegy naučili připravovat pokrmy tzv. Palácové kuchyně a další desetiletí patřila v vrcholným gastronomických zážitkům ospalé Prahy.

Dnes Palác knih Luxor, před revolucí vyhlášená kavárna a cukrárna se stejným...

Dnes Palác knih Luxor, před revolucí vyhlášená kavárna a cukrárna se stejným názvem.

Dnes v pasáži Jalta místo ryb najdete vietnamské speciality.

Dnes v pasáži Jalta místo ryb najdete vietnamské speciality.

Mezi předkrmy zářila černá vejce, zrající ve speciální směsi po tři měsíce, další stálicí bylo Kung-Pao. Přestože ani tento podnik už dávno nefunguje, jeden z tamních kuchařů si otevřel novou „Čínu“ v Hostivicích, kam za ním stále dochází mnoho bývalých zákazníků z Vodičkovy ulice.

Tatarák na plavečáku

A co dál? Poměrně oblíbená byla restaurace v plaveckém bazénu v Podolí, kam se chodilo na tatarský biftek s topinkami. Dalším vyhlášeným podnikem byla rybí restaurace v Gorazdově ulici, kam rád chodíval Václav Havel.

Naopak zlatá mládež milovala proslulou „Svíčkárnu“ ve Slovanském domě. Nabídka drinků sice nebyla nijak závratná, ale stejně si všichni dávali buď Gin Fizz nebo Manhattan. Za vínem se chodilo nejen do Blatničky, ale třeba také do vinárny U Šuterů. A na klasické zmrzlinové poháry mířili Pražané buď do Luxoru, malostranské cukrárny, nebo do kavárny ve Vodičkově ulici. Nejvíce frčel malostranský pohár s vaječným koňakem a strouhanou čokoládou či legendární karamel, tedy vanilková zmrzlina s karamelem a smetanou.

Pražská restaurace U Pinkasů (1963)

Pražská restaurace U Pinkasů (1963)

Hospody drží

Připomeňme ještě jeden zajímavý fenomén. Zatímco drtivá většina legendárních restaurací, které fungovaly před rokem 1989, už dávno zmizela v propadlišti dějin, slavné pražské hospody turbulentní devadesátky přečkaly.

Mezi svatou trojici pražských plzeňských hospod patřil totiž malostranský Kocour, Hrabalova oblíbená hospoda U Tygra a pak stálice s dlouhou historií U Pinkasů (vznikla již v roce 1843, tedy pár měsíců poté, co bavorský sládek uvařil v Plzni první várku plzeňského). Ve všech třech bylo před revolucí k mání kvalitní pivo a všechny fungují bez větších změn i dnes.

Autor: pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Tohle že je hrad? Předražená nuda. Jak turisté reagují na české památky

Premium Trend psát internetové recenze na každou prkotinu postihuje i památky a turistické atrakce. Pročetli jsme tisíce...

Polským Kašubům nerozumí ani Poláci. Jejich životy převrátila historie

Dům obrácený vzhůru nohama, nejdelší dřevěná deska na světě či koncertní piano zapsané v Guinnessově knize rekordů. To...

ZANIKLÉ TRATĚ: Po transverzálce v České Lípě zůstal jenom zmar a bezdomovci

Dnešní díl Zaniklých tratí nás opět zavede do České Lípy, tentokrát na jeden z úseků severočeské transverzálky....

Teplá sprcha i speciální matrace. Vlezte si do speciálu Tatry kolem světa 2

Jak vypadá ideální auto na cestu kolem světa? Musí převézt až čtrnáct lidí, kteří se v něm chtějí pohodlně vyspat. Mělo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Její veličenstvo železnice. Británie z oken vlaku nepřipomíná normální Evropu

Premium Nejdřív se jí Britové báli, pak si železnici rychle zamilovali a dodnes si ji hýčkají jako národní poklad. Britské...

Snažím se naučit mít jizvy po popálení ráda, říká Týnuš Třešničková

Premium Byl to okamžik. Vteřina, v níž ji ožehly plameny. Vlasy, krk, ruce, obličej... Ten krásný obličej, který ji živí. Jedna...

Největší slabiny ojetých dodávek. Přinášíme přehled nejporuchovějších vozů

Premium Dodávky byly stvořeny pro práci. Najedou mnohem více kilometrů než osobní auta, a to v náročných podmínkách. Ne všechna...

VELKÝ TEST ZOO: přehled cen, zvířat i atrakcí. Přijeďte, pomůžete!

Premium Mají otevřeno 365 dní v roce, ať praží slunce, nebo se žení čerti. Na několik týdnů je zavřel až koronavirus. Chcete...

  • Další z rubriky

KVÍZ: Nejhezčí místa v Česku a Slovensku. Nejlepší čtenáři vyhráli knihu

V Česku a Slovensku najdete stovky míst, která rozhodně stojí za návštěvu. Někdy se vyplatí vyrazit během jediného dne...

Procházka po Brně. Historie nadchne, ale gurmánský zážitek je silnější

Ať už jste milovníkem historie, či architektury, má vám Brno co nabídnout. Nahlédněte do jeho minulosti a užijte si...

Poklady z hradů a zámků: Bečov nad Teplou ukrývá cennost v lahvích

Seriál Nějaký ten poklad skrývá každý český hrad nebo zámek. Ale jen v Bečově nad Teplou, nedaleko Karlových Varů, je jich...

Tajemství přehrad: Největší nádrž v Jizerkách ukrývá tunel metra

Tajemství přehrad nás tentokrát zavede do Jizerských hor k největší tamní nádrži Josefův Důl. Je jednou z nejmladších...

Princ George je vztahovačný a drzý, tvrdí jeho kmotra

Šestiletý princ George se na oficiálních fotkách tváří jako andílek a britská královská rodina mu pečlivě buduje image...

Penis a ženský orgasmus. Dvacet centimetrů je optimální, říká studie

Na délce záleží a platí, že větší znamená lepší. Ovšem jen do jisté míry. Největší šanci na uspokojení ženy dává...

Maďarka tvrdí, že nemůže pracovat, protože je příliš sexy

Plastiky dvaadvacetiletou Barbie Barbaru Lunu Siposovou z Maďarska stály v přepočtu přes tři miliony korun. Nyní nemůže...

Výpovědi už se nevyhnete. Nový zákoník práce přinese i spravedlivější dovolenou

Premium Poslední velká novela zákoníku práce za uplynulých devět let začne z podstatné části platit od začátku příštího roku, v...

Úspěšný šéf Škody po pěti letech náhle končí, prohrál boj o moc

Mladoboleslavská Škoda Auto oznámila, že Bernhard Maier po téměř pěti letech v čele společnosti opustí k 31. červenci...