Hitem byla sekaná se svíčkovou a růžová tatarka. Jak se jedlo v roce 1989

Škrtněte posledních třicet let a přesuňte se s námi zpátky do roku 1989. Vzpomenete si, jaká byla nabídka tehdejších restaurací? Kam se chodilo na „lepší večeře“ při oslavách? Jaké podniky byly tehdy v kurzu? V první části naší retrospektivy se zaměříme na Prahu.
Pohled do Gril Baru ve Slovanském domě (1968)

Pohled do Gril Baru ve Slovanském domě (1968) | foto: ČTK

Přestože z dnešního pohledu má gastronomie 80. let velmi špatnou pověst, jejímž synonymem je nechvalně proslulé UHO – tedy univerzální hnědá omáčka – v mnoha oborech dosáhla česká gastronomie dna až ve druhé polovině let devadesátých.

Zatímco v době komunismu existovaly normy, které se víceméně musely dodržovat (byť třeba na velikostech porcí se dost šidilo), o dekádu později už bylo možné všechno a rozhodující roli hrála honba za co možná nejnižšími náklady, která způsobila výrazný pokles kvality piva, chleba či uzenin.

Takže na jedné straně už vznikaly první luxusní podniky, na druhé straně mnoho restaurací přešlo na polotovary.

Tajemná růžovka

Ale pojďme se vrátit před rok 1989. Začněme asi největším hitem, který válcoval Prahu v druhé polovině 80.let. Na Příkopech vedle kina Sevastopol tehdy otevřel brány první český fast food, který se ovšem jmenoval Arbat a představoval pozoruhodné prolnutí ruské a americké gastronomie.

Chodilo se sem na poměrně slušný boršč (prodávalo se neuvěřitelných tisíc porcí denně), na slané i sladké pirožky a také na mletý ruský biftek.

Hlavním tahákem byly ovšem hranolky s růžovou omáčkou. Vzpomínáte? To byl vynález. Stačilo jen smíchat kečup s tatarkou.

Sekaná se svíčkovou

Česko mělo samozřejmě svoje vlastní fastfoody, takzvané automaty, otevřené již od časného rána (často od sedmi hodin), kam se chodilo na rychlou snídani či oběd.

Stály na mnoha místech v Praze, třeba v Holešovicích na Maninách, v Libni či na Václavském náměstí. V nabídce byl poměrně široký sortiment hospodských jídel, ráno studených (zvláštností byla třeba studená topinka), zhruba od půl jedenácté také teplých. Hitem byla třeba sekaná se svíčkovou omáčkou.

Jedlo se samozřejmě na stojáka. Ceny lidové: za deset deka salátu s rohlíkem se platilo dvě koruny padesát, tedy stejně, jako stála točená desítka. V průběhu devadesátých let pak klasické automaty zmizely.

Legendární rybárna

Velmi populární byly rybí restaurace v pasáži Jalta na Václavském náměstí. A aby ne, když se jejich historie táhla k jednomu z nejslavnějších prvorepublikových restauratérů. Založil je legendární Jindřich Vaňha (fungovaly od roku 1934), který naučil jíst Pražany mořské ryby a napsal také unikátní Rybí kuchařku.

Rychlé občerstvení Arbat v budově Moskva na pražských Příkopech (1987)

Chlebíčkárna Zlatý kříž je jeden z mála podniků „rychlého občerstvení“, který přežil do dnešních dnů.

Po únoru 1948 byly Vaňhovy restaurace znárodněny, a i když v průběhu dalších let kvalita pokrmů znatelně poklesla, stále obě dvě rybárny – tedy rybí bufet i poměrně luxusní rybí restaurace takzvané II. cenové skupiny, patřily k tomu lepšímu, co tehdejší gastronomie nabízela.

Flambovaný steak

Jedním z nejluxusnějších podniků byla restaurace Expo na Letné, umístěná ve slavném bruselském pavilonu z roku 1958. Nádherná a mimořádně cenná architektonická stavba byla po světové výstavě přemístěna do Prahy, kde se stala domovem luxusní restaurace, jež zde fungovala dlouhých třicet let, od roku 1960 až do roku 1990.

Restaurace EXPO v Praze na Letné (1960)

Podnik s nádherným výhledem nabízel francouzskou gastronomii. Jednou z nejžádanějších specialit byl steak Chateaubriand flambovaný přímo u stolu před hosty na koňaku. A to byla v tehdejší realitě skvostná gastronomie. Bohužel, po roce 1990 byla restaurace zavřena a objekt katastrofálním způsobem zchátral. Po rekonstrukci slouží jako kancelářské prostory.

Gott s Werichem

Asi nejlepší pověst měla legendární „Čína“ ve Vodičkově ulici, kam chodili všechny tehdejší celebrity – počínaje Janem Werichem a konče Karlem Gottem.

Čína byla otevřena již na konci 50. let, kdy do Prahy přišli kuchaři z Pekingu, kteří své místní kolegy naučili připravovat pokrmy tzv. Palácové kuchyně a další desetiletí patřila v vrcholným gastronomických zážitkům ospalé Prahy.

Dnes Palác knih Luxor, před revolucí vyhlášená kavárna a cukrárna se stejným názvem.

Dnes v pasáži Jalta místo ryb najdete vietnamské speciality.

Mezi předkrmy zářila černá vejce, zrající ve speciální směsi po tři měsíce, další stálicí bylo Kung-Pao. Přestože ani tento podnik už dávno nefunguje, jeden z tamních kuchařů si otevřel novou „Čínu“ v Hostivicích, kam za ním stále dochází mnoho bývalých zákazníků z Vodičkovy ulice.

Tatarák na plavečáku

A co dál? Poměrně oblíbená byla restaurace v plaveckém bazénu v Podolí, kam se chodilo na tatarský biftek s topinkami. Dalším vyhlášeným podnikem byla rybí restaurace v Gorazdově ulici, kam rád chodíval Václav Havel.

Naopak zlatá mládež milovala proslulou „Svíčkárnu“ ve Slovanském domě. Nabídka drinků sice nebyla nijak závratná, ale stejně si všichni dávali buď Gin Fizz nebo Manhattan. Za vínem se chodilo nejen do Blatničky, ale třeba také do vinárny U Šuterů. A na klasické zmrzlinové poháry mířili Pražané buď do Luxoru, malostranské cukrárny, nebo do kavárny ve Vodičkově ulici. Nejvíce frčel malostranský pohár s vaječným koňakem a strouhanou čokoládou či legendární karamel, tedy vanilková zmrzlina s karamelem a smetanou.

Pražská restaurace U Pinkasů (1963)

Hospody drží

Připomeňme ještě jeden zajímavý fenomén. Zatímco drtivá většina legendárních restaurací, které fungovaly před rokem 1989, už dávno zmizela v propadlišti dějin, slavné pražské hospody turbulentní devadesátky přečkaly.

Mezi svatou trojici pražských plzeňských hospod patřil totiž malostranský Kocour, Hrabalova oblíbená hospoda U Tygra a pak stálice s dlouhou historií U Pinkasů (vznikla již v roce 1843, tedy pár měsíců poté, co bavorský sládek uvařil v Plzni první várku plzeňského). Ve všech třech bylo před revolucí k mání kvalitní pivo a všechny fungují bez větších změn i dnes.

Vstoupit do diskuse (590 příspěvků)

Nádraží Praha Vršovice

Nejčtenější

Z ráje peklo na zemi. Bali se dusí turisty, odpadky a betonem nových resortů

Premium
Pláž ve středisku Kuta na Bali

V relativně nedávné minulosti bylo Bali rájem, kde se panenská příroda snoubila s pohostinností místních. Dnes je indonéský ostrov jednou z nejznámějších obětí masové turistiky na světě. Místo...

Dechberoucí podívaná. Polární záře rozjasnila noční oblohu v Česku

Unikátní polární záře byla k vidění i v České republice. (12. listopadu 2025)

Silný energetický výbuch ze Slunce proudící kolem Země namaloval v Česku úchvatnou polární záři na noční obloze. Příspěvky na sociálních sítích zachycují tento přírodní úkaz v rozmanitých barvách....

Legendární, léčivé, dokonalé. Proč si vybrat zrovna maďarské termály

Lázně Gellért byly otevřeny v roce 1918 a uchvátí vás secesním interiérem.

Dilema, jestli jsou lepší slovenské, nebo maďarské termály, za vás opravdu nerozlouskneme. Avšak rádi vás namotivujeme. Minule jsme se věnovali Slovensku, teď se zase mrkneme do Maďarska. Současně...

Místo, které stvořil meteorit. Navštivte Dalarnu, nejšvédštější region

Jezero Orsa

Je to kraj hlubokých lesů, třpytivých jezer a neuvěřitelných příběhů. V provincii Dalarna, v samém srdci Švédska, zažijete přírodu, ve které ráda tvořila Astrid Lindgrenová, objevíte příběh...

Lyžovačka se prodraží. Ceny skipasů zdražují, někde až o pětinu

Lyžaři na Medvědíně ve Špindlerově Mlýně (17. ledna 2025)

Lyžařské areály v Česku se připravují na zahájení zimní sezony. Na mnoha místech došlo k investicím, rozšíření sjezdovek, ale také ke zvýšení cen skipasů. Někde je zdražení mírné nebo se ceny nemění....

Proč to u nás nesoptí. Říp i Trosky připomínají ohnivou minulost krajiny

Říp

Na první pohled klidná česká krajina skrývá bouřlivou minulost. Hory, které dnes lákají turisty, kdysi chrlily oheň a lávu. Mohly by se ještě někdy probudit? Nejen naše mytická hora Říp je...

16. listopadu 2025

Nádherná pláž z Tenerife se chlubí nakradeným pískem ze Západní Sahary

Pokuty za odnášení písku z pláží, které jinde působí spíše jako podivná...

Počítá se k nejoblíbenějším plážím Tenerife. Protože je úplně jiná než všechny ostatní na ostrově. Ty pokrývá černozrnný písek, jen tato má nádherně světlý přeliv. Hřejivá krása jemného písečného...

15. listopadu 2025

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

Aktualizujeme
Motorový vůz M152.0617 před výtopnou v Kořenově

Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po celý rok vám budeme přinášet aktualizovaný seznam železniční akcí. Můžete si vybrat mezi motorovými...

1. září 2021,  aktualizováno  14. 11. 16:58

Rakouské Alpy mají co nabídnout. Těchto pět středisek stojí za cestu

Největší lyžařská oblast v Rakousku Ski amadé

Rakouské Alpy jsou pro české lyžaře druhým domovem. Ne náhodou. Za pár hodin autem se dá dostat do špičkových středisek, která nabízejí stovky kilometrů upravených sjezdovek, výbornou infrastrukturu,...

14. listopadu 2025

Dokonalé výlety. Na tyto skvělé vyhlídky se dostanete téměř bez námahy

Za hezkého počasí se z vrcholu naší nejvyšší stolové hory můžete...

Představujeme vám tipy na přírodní vyhlídky v Česku, které za relativně málo námahy nabízejí nádherná panoramata. Všechna místa leží mimo vysoké hory a nabízejí, řečeno jazykem obchodníků, skvělý...

14. listopadu 2025

Když se práce potká s přírodou. Vánoční večírek lze uspořádat i na horách

Ve spolupráci
Amenity Hotel & Resort Orlické hory

Konec roku bývá poznamenán stresem a ponorkovou náladou nejen doma, ale i na pracovišti. I proto čím dál víc firem dává svým zaměstnancům dárek v podobě několika neformálních dnů v přírodě.

13. listopadu 2025

Z ráje peklo na zemi. Bali se dusí turisty, odpadky a betonem nových resortů

Premium
Pláž ve středisku Kuta na Bali

V relativně nedávné minulosti bylo Bali rájem, kde se panenská příroda snoubila s pohostinností místních. Dnes je indonéský ostrov jednou z nejznámějších obětí masové turistiky na světě. Místo...

13. listopadu 2025

Lyžovačka se prodraží. Ceny skipasů zdražují, někde až o pětinu

Lyžaři na Medvědíně ve Špindlerově Mlýně (17. ledna 2025)

Lyžařské areály v Česku se připravují na zahájení zimní sezony. Na mnoha místech došlo k investicím, rozšíření sjezdovek, ale také ke zvýšení cen skipasů. Někde je zdražení mírné nebo se ceny nemění....

12. listopadu 2025  11:25

Dechberoucí podívaná. Polární záře rozjasnila noční oblohu v Česku

Unikátní polární záře byla k vidění i v České republice. (12. listopadu 2025)

Silný energetický výbuch ze Slunce proudící kolem Země namaloval v Česku úchvatnou polární záři na noční obloze. Příspěvky na sociálních sítích zachycují tento přírodní úkaz v rozmanitých barvách....

12. listopadu 2025  8:35

Místo, které stvořil meteorit. Navštivte Dalarnu, nejšvédštější region

Jezero Orsa

Je to kraj hlubokých lesů, třpytivých jezer a neuvěřitelných příběhů. V provincii Dalarna, v samém srdci Švédska, zažijete přírodu, ve které ráda tvořila Astrid Lindgrenová, objevíte příběh...

12. listopadu 2025

Vyhrajte luxusní víkend v Istanbulu. První výhra v soutěži iDNES Premium

Chrám Hagia Sofia je jedním z největším turistickým klenotů Turecka. Za...

Turecký Istanbul láká vůní koření, zvukem muezzinů i výhledy na Bospor. Právě sem zamíří první výherce nové soutěže pro roční předplatitele iDNES Premium, kterou pořádá portál ve spolupráci s...

11. listopadu 2025  13:20

V Emirátech můžete skončit za mřížemi i kvůli tomu, co děláte na sítích

Spojené arabské emiráty (SAE) se skládají ze sedmi států: Abu Dhabí, Dubaj,...

Luxusní nákupní centra, čokoládičky, umělé ostrovy, futuristická architektura a poušť. Důvodů, proč si k cestě do zahraničí vybrat právě Spojené arabské emiráty, je mnoho. Ale až tam budete, dejte si...

11. listopadu 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.