Místo prosecca si dám radši pivo, říká nejlepší someliér na světě

Víno má podle něj hlavně vzbuzovat silné emoce. A o vínu umí Ital Eros Teboni vyprávět tak, že odložíte skleničku a zapochybujete, že tomuhle klukovi je teprve dvacet osm let. V loňském roce získal Teboni prestižní ocenění světové someliérské asociace.
Nejlepší sommeliér světa za rok 2018 Eros Teboni miluje ryzlinky a jihotyrolská...

Nejlepší sommeliér světa za rok 2018 Eros Teboni miluje ryzlinky a jihotyrolská vína. | foto: Archiv Eros Teboni

To že bude víno jeho život, si uvědomil, když mu bylo šestnáct. Tehdy ho otec, majitel obchodu s vínem v Brennerském průsmyku, požádal, ať mu pomůže připravit degustaci. Byl naštvaný, nejlepší kamarád zrovna ten den slavil narozeniny, ale „tátovi se neodmlouvá“. A tam se to stalo, láska na celý život.

Pro víno ho získalo vyprávění tatínkova kamaráda, someliéra Daniela Breuera. Od té chvíle si šel za svým a táta se stal jeho největším sponzorem. „Celé léto jsem pracoval v jeho obchodě, místo výplaty mi pak nakoupil vína, která jsem ochutnával,“ říká.

Za těch dvanáct let nachutnal tisíce vín z celého světa včetně českých a cesta k ocenění organizace WSA (Worldwide Sommelier Association) ho stála deseti tisíce eur. Někdy dokonce utratil za vína i dvacet tisíc eur ročně, tedy více než půl milionu korun.

Dalších pět tisíc eur najdete u Erose doma vyrovnané v poličkách obrovské knihovny. K tomu si připočítejte peníze za cesty za vínem, protože jinam by ani na dovolenou nejel. Letos má na programu Burgundsko.

Stát se „nejlepším someliérem světa“ nebylo vůbec jednoduché. Soutěž, do které členské země asociace přihlašují své nejlepší someliéry, se konala v červnu v Římě a skládala se z několika částí – praktické zkoušky, ochutnávky naslepo, teoretické zkoušky, součástí byla i písemná část.

Také bylo třeba zkorigovat vinný lístek, byl plný chyb a navíc chytáků. „Například zapomenuli napsat ve jménu vinaře jedno písmenko. Nebo musíte vědět, že v roce 2001 Dom Perignon neprodukoval svá vína. Je třeba hodně štěstí, otázky musí sednou, člověk musí mít svůj den a já ho tehdy měl,“ říká Eros, o němž rodiče tvrdí, že je plodem jejich velké lásky.

Zkouška končila tak, že se musel obhájit a čelit záludným otázkám před plným sálem, ve kterém sedělo 300 lidí.  Soutěžit se mu vůbec nechtělo. Ale pak se zakousl do přípravy, což mimo jiné také znamenalo, že nachutnával i 150 lahví týdně – deset dvanáct vín ráno, odpoledne šest sedm a některé dny i mnohem víc.

Jednu dobu nachutnával Eros Teboni i 150 lahví týdně.

Dnes už toho degustuje méně, ale doma ve sklepě má 1 700 lahví různých vín. „Mám snad tisíc lahví Cabernet Savignonu či Cabernet Franc. A miluji ryzlinky. Těch tam také několik set bude,“ směje se.

Asi byste čekali, že Eros pracuje v nějakém stylovém baru nebo michelinské restauraci. Omyl. Bude vám servírovat víno v rodinném hotelu Feurstein. Leží jen kousek od jihotyrolského Sterzingu, kde se Eros narodil. Poté, co soutěž vyhrál, začaly se mu hrnout zajímavé pracovní nabídky, mohl jít pracovat do Kalifornie, New Yorku, Švýcarska. Ale rozhodl se zůstat doma.

Pětihvězdičkový hotel ležící na konci údolí bude v květnu otevírat gurmetskou restauraci, Eros buduje hotelový sklep, je tu svým pánem a čeká ho spousta výzev. A tak mu nevadí, že po chodbách běhají malé děti. „Naše jihotyrolská vína jsou stejně nejlepší. Rád bych využil svých konexí a stal se ve světě jejich ambasadorem, představil je nejslavnějším someliérům,“ dodává.

Mistrovi světa je teprve 28 let.

Právě jihotyrolská vína se převážně pila během degustace, na kterou mě Eros pozval. Došlo i na sicilská vína. Pak se ale zamyslel a někam odběhl. Vrátil se s lahví vína Nova Domus (vinařství Cantina Terlano) z roku 1996. „Vidím, že vás všechny víno hodně zajímá, tak pojďme ochutnat něco extra. Tato láhev stojí 150 eur (3 900 Kč). Šéf mě asi nepochválí, ale nějak mu to vysvětlím,“ smál se, když ji otevíral „Asi mu dám taky ochutnat.“

On sám si nikdy neobjedná prosecco, není kvalitní, to si dá raději pivo. A jaká vína by doporučil Čechům, nejslavnějšímu pivnímu národu? „Pivařům chutnají silnější aromatická a pitelná vína. Jako například Malbec nebo Primitivo. Ale s těmito víny je kříž – jak jednou láhev otevřete, už ji celou dopijete,“ dodává.

Autoři:

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Svezte se mikulášskými vlaky, máme jejich soupis

Aktualizujeme

Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po celý rok vám budeme přinášet aktualizovaný seznam železniční akcí. Můžete si vybrat mezi motorovými...

1. září 2021,  aktualizováno  6.12 9:40

Severoamerické kosatky nosí na hlavě mrtvé lososy. Už zase. Proč to dělají?

Kdybyste začali chodit po ulici s mrtvou rybou na hlavě, nejspíš by vás lidé považovali za blázny. Mezi kosatkami z okolí Pudgetova zálivu to zjevně neplatí. Nosí rybí klobouky už podruhé. Zoologové...

5. prosince 2024

Co čekat od pokoje za čtyři stovky? Cestovatel s UV lampou se vyděsil

Kritizovat kvalitu pokrmů v restauracích anebo psát recenze na známé turistické destinace, to už dnes dělá skoro každý píšící cestovatel. Zac Jones si našel jinou niku. Specializuje se na hodnocení...

8. prosince 2024

Výzva pro milovníky kol. Nová cyklostezka Trans Dinarica propojila Balkán

Nová dálková cyklostezka Trans Dinarica, která byla oficiálně otevřena v červenci 2024, spojuje balkánské země a jejich přírodní krásy. Tato 5 500 kilometrů dlouhá trasa prochází osmi státy Balkánu,...

1. prosince 2024

Hodiny čekání na letišti? V létě znovu, nic se nezměnilo, varuje šéf dispečerů

Premium

Kdo si zvolil termín odletu na dovolenou na začátek letošních letních prázdnin, zřejmě strávil řadu hodin čekáním na zpožděný let, případně se zpožděním odletěl navíc bez zavazadel. Přestože začátek...

6. prosince 2024

Co čekat od pokoje za čtyři stovky? Cestovatel s UV lampou se vyděsil

Kritizovat kvalitu pokrmů v restauracích anebo psát recenze na známé turistické destinace, to už dnes dělá skoro každý píšící cestovatel. Zac Jones si našel jinou niku. Specializuje se na hodnocení...

8. prosince 2024

Na co zírá mašinfíra: Hamernickým expresem po železné dráze do Nezvěstic

První prosincový Mašinfíra nás zavede na tradiční západočeskou akci – Hamerník expres. Už řadu let jezdí v květnu k historickému hamru v Dobřívi Hurvínek spolku Lokálka Group. Lokálka z Rokycan do...

8. prosince 2024

Pařížská Notre-Dame pět let po požáru ožívá. Zkáze odolala katedrála vícekrát

Premium

Je ikonickou stavbou Paříže, mistrovským dílem gotické architektury a od prosince i symbolem zmrtvýchvstání. Slavná katedrála Notre-Dame se po pěti letech od ničivého požáru opět otevírá veřejnosti....

7. prosince 2024

KVÍZ: Jak se vyznáte v mořích a oceánech?

Soutěž

Drtivá většina veškerého života se odehrává pod hladinou moří a oceánů. Jak moc se v nich vyznáte? Otestujte si své znalosti v našem dnešním kvízu. Zeptáme se vás na všeobecné znalosti ze zeměpisu, u...

vydáno 7. prosince 2024

Patrik Hartl odstupuje ze StarDance, vrátí se Lucie Vondráčková

Po důkladném zvážení a na doporučení lékařů se spisovatel Patrik Hartl rozhodl ukončit svoje účinkování v taneční...

Velký test másla: Nejlahodnější vzorek nebyl ani bio, ani z alpského mléka

Premium Lahodné máslo, které chutná a voní po smetaně, nemusí stát majlant. Jenže napěchovat jím mrazák, když je zrovna v akci,...

Hrála v pornu, tak skončila. Solfronk se v Bacheloru rozloučil s další účastnicí

Odhalení o minulosti soutěžící Denisy Veselé a jejím natáčení pornovideí výrazně zamávalo atmosférou v sídle Bachelora....

Obraz zmaru Volkswagenu. Tisíce elektroaut smutně čekají na kupce

„Pacient Autoland Deutschland je nejen nemocný, má vysokou horečku,“ píše německý Bild. A jako důkaz diagnózy ukazuje...

Došly nám síly. Česká specialistka na cupcaky zavírá svůj obchod

Lenka Hnidáková, průkopnice cupcaků v Česku a autorka dvou knih o těchto dezertech, zavírá svůj obchod v pražském...