Pátek 2. prosince 2022, svátek má Blanka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 2. prosince 2022 Blanka

Kuchnia i Wino. Vyzkoušeli jsme, jak se v Krakově vaří na Michelina

Zraky milovníků jídla se v tomto roce upínají na východ. Polské královské město a vyhlášená turistická destinace našich východních sousedů dostala pro letošní rok prestižní titul hlavního města evropské gastronomie. Co zde ochutnat a co neminout? To vám přiblíží náš kulinární průvodce městem.

Polský Krakov byl pro letošní rok vybrán jako hlavní město evropské gastronomie. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Začínáme na Rynku, tedy přímo v srdci města, kde stojí jedna restaurace vedle druhé. Mezi nejlepší podniky patří Szara Ges (Šedá husa), která si zakládá na moderně připravených a poutavě aranžovaných pokrmech.

Z předkrmů boduje třeba tatar z černého pstruha, dalším velkým hitem je pečený candát servírovaný s říčním rakem, kaviárem a vajíčkem s tekutým žloutkem. Fantastická souhra chutí. Jenom dodejme, že Szara Ges získala cenu za nejlepší předkrm i hlavní jídlo při prestižní kulinární akci Wine & Food Noble Night.

To nejlepší z Polska

Za opravdovou polskou kuchyní se vydejte do restaurací Szara nebo Wesele, které stojí také na Rynku. V první z nich, doporučené Michelinem, mívají fantastická telecí žebra, pečená na másle a citronu, milovníky vnitřností naopak potěší telecí ledvina.

Wesele se specializuje na tradiční polskou kuchyni, připravenou v precizní podobě. Tady můžete ochutnat třeba národní bigos, servírovaný s masem divočáka, či dokonalé pirohy.

Pokud chcete proniknout do kuchyně z časů rakousko-uherské monarchie (vzpomínka na dobu, kdy byl Krakov její součástí), navštivte útulnou hospůdku CK Dezertér. Čechy překvapí smažený sýr, který je zde prezentován jako národní pokrm Slováků.

Milovníci masa by měli určitě navštívit Restauraci Pod Baranem, stojící nedaleko zbouraných hradeb pod královským hradem Wawel. I tu doporučuje průvodce Michelin.

V příjemné domácí atmosféře stojí za zkoušku hlavně zvěřina, třeba srnčí hřbet s omáčkou z lesních plodů a hřiby či mimořádně povedená panenka z divočáka ve steakové úpravě.

Jen kousek odtud funguje další oblíbená restaurace Klimaty Poludnia. Charakterizuje ji domácí atmosféra, skvělý výběr vín, nádherná veranda. To je tip od místních, kteří tvrdí, že zde připravují nejlepší kachnu ve městě.

Jelení tatarák

A teď se přesuňme do stále populárnější židovské čtvrti Kazimierz, která se v posledních letech stala druhým centrem města. Za pozornost určitě stojí moderní a kosmopolitní bistro Bazaar s pestrou nabídkou ryb a mořských plodů, připravených v kreativních úpravách. Doporučujeme třeba ceviche z tuňáka v pikantní chuťové kombinaci s koriandrem a chilli nebo sledě se smetanou a kaviárem.

Pokud bychom měli vybrat tři restaurace v Kazimierzi, které musíte navštívit, jednou z nich bude Bazaar.

Labužnická kombinace: candát, říční rak a kaviár

A ještě tři zajímavé pokrmy, na které v Česku narazíte jen výjimečně. Mezi předkrmy přitahují pozornost pomalu pečené husí žaludky s česnekem a šalotkou, mezi hlavními jídly pak kralují srnčí líčka připravená ve francouzském stylu bourguignon s křenem či zauzený jelení tatarák.

Plzeň v synagoze

Ale překvapí i na první pohled obyčejná hospoda Hevra, umístěná ve staré židovské modlitebně z konce 19. století, se zbytky působivé výzdoby na stěnách.

Byť jde o pivnici, na menu jsou vynikající a netuctové pokrmy. Třeba pastrami z hovězího jazyka uzeného na kávě či kuřecí játra marinovaná v bylinkách s koňakem a servírovaná s ořechy v karamelu. A světe div, načepují vám zde plzeňské jako hladinku.

Stálicí gastronomické scény Kazimierze je bistro Zazie, jedna z prvních vlaštovek špičkové gastronomie v této části města. Bistro je vyznamenané Michelinem, takže bez rezervace nemáte šanci.

Restaurace Hevra se může pochlubit neopakovatelnou atmosférou. Sídlí totiž v bývalé synagoze.

Raci na smetaně

Oblíbeným podnikem je také restaurace Qrudo umístěná naproti Vysoké synagoze, která se zaměřuje na tradiční polskou kuchyni připravenou v moderní podobě.

Za jídlem do Vratislavi. Polská gastronomie dokáže překvapit i pobavit

Velkým plusem podniku je pestrá nabídka vín i příjemná zahrádka na ulici, která je působivá hlavně po setmění.

Na menu najdete polévku z raků se zakysanou smetanou, bramborové knedlíčky plněné ovčím sýrem a posypané lanýži či pečené prsa křepelky s máslovou omáčkou ze chardonnay a mrkvovou pěnou.

Titul gastronomické destinace pro rok 2019 dostal Krakov od Mezinárodní Gastronomické Akademie, která vznikla roku 1983 a dnes sdružuje 23 zemí. A co tento titul znamená pro samotné město?

Street food až ze středověku

„Budeme připravovat několik významných kulinárních akcí, které přitáhnou nejen gastronomické odborníky, ale i všechny milovníky dobrého jídla,“ uvedl v rozhovoru pro místní tisk starosta města Jacek Majchrowski. Ke stávajícím festivalům zasvěceným pirohům (od 15. do 19. srpna) a krakovským zapustám (tedy lahodným sladkostem připravovaným v čase karnevalu) tak přibydou ještě další zajímavé atrakce.

Pijáci vodky a piva? To si o Polácích často myslí Češi. A pak jsou překvapeni, jak skvěle se v Polku vaří.

Ještě jednou Šedá husa s husou na talíři

Jednou z nich by měl být festival zasvěcený tradičnímu krakovskému street foodu, který zde byl rozšířený v době středověku. Jedním z typických krakovských pouličních jídel je maczanka krakowska, tedy šťavnaté pečené vepřové servírované v housce s cibulovou omáčkou. Proto se jí někdy říká prababička burgerů.

Další specialitou je křupavý kulatý rohlík sypaný mákem nazývaný obvařanek (obwarzanek) jehož kořeny opět sahají do středověku. Další festival pak bude věnován kuchyni královského dvora.

Autor: pro iDNES.cz

Praha na dlani. Podívejte se na ni z ptačí perspektivy

  • Nejčtenější

Nedobytná SubTropolis. Největší sklad světa má miliony metrů čtverečních

Síť propojených podzemních koridorů pokrývá v dole u Kansas City několik kilometrů plochy. Těžbou vápencového masivu tu...

Německo zavede jednotnou celostátní jízdenku na vlaky i MHD za skvělou cenu

Německo zavede nejdříve od dubna příštího roku cenově dostupnou celoněmeckou jízdenku pro regionální a městskou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Znáte historické památky v Česku? Otestujte se, nejlepší soutěží o knihu

Touláte se rádi našimi luhy a háji? Navštěvujete naše památky? Stovky hradů, zřícenin, zámků, paláců a klášterů v Česku...

Po stezce bláznů. Prozkoumejte opuštěnou vesnici skrytou v hlavním městě

Premium Staré Bohnice jsou sice významně spjaty se zdejší léčebnou duševně nemocných, současně dávají nahlédnout i do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Země, do kterých se dnes nedostanete. Ale jednou byste zase možná mohli

Premium Válka, neklid, represivní režim nebo neutěšené zdravotní podmínky. To jsou nejčastější důvody, proč řada států a území...

Rozsáhlé zotročování lidí v Česku. Gang vydělal na práci bezdomovců miliony

Premium Na Ústecku roky mizeli bezdomovci a sociálně slabí žijící na ulici, jako by dostali „druhou šanci“. Končili v domě na...

Janečkova zpověď: vězení, alkohol, život bez domova. A kam zmizel Maradonův dres?

Premium Když ho konečně doženete, musíte zbystřit, jestli vás smysly neklamou. Jak může člověk, který se už patnáct let...

Vydělali za covidu, nakupují nemovitosti. Pandemie zrodila nové milionáře

Premium Zatímco většině podnikatelů v Česku způsobil covid ztráty, některým naopak poskytl životní příležitost ke zbohatnutí....

Země, do kterých se dnes nedostanete. Ale jednou byste zase možná mohli

Premium Válka, neklid, represivní režim nebo neutěšené zdravotní podmínky. To jsou nejčastější důvody, proč řada států a území...

Divoký kout přírody, který proslavil Instagram. Prozkoumejte ostrov Skye

Jen málokterý kout planety se může pochlubit tak charakteristickým vzhledem jako ostrov Skye. Monumentální čedičové...

Patnáct střípků z ráje. Kde na Cookových ostrovech najdete tu největší nádheru

Premium Alkohol z palmového kmene, trojúhelníkovou lagunu a lahodný salát ze syrového tuňáka. To jen tak někde nezažijete....

Zimní Alpy nejen na sjezdovce. Staňte se kopilotem rolby nebo musherem

Advertorial Projeďte se na psím spřežení, objevujte horské scenerie z horkovzdušného balonu, svezte se sněžnou rolbou nebo nasajte...

Ivan Trojan si s manželkou vypořádal majetek, bulvár spekuluje o rozvodu

Ivan Trojan (58) a Klára Pollertová-Trojanová (51) si v září podle veřejně dostupných dokumentů vypořádali společný...

Vsadil na neobvyklý nápad, už má 35 zaměstnanců a rostou i do světa

Lukáš Legát začal podnikat před devíti lety. Z původně garážové firmy je dnes společnost s pětatřiceti zaměstnanci,...

Žena už nemohla vystát obří ňadra, rozhodla se pro operativní zmenšení

Kylie Perkinsová, čtyřiadvacetiletá dvojnásobná matka z Aljašky, podstoupila zmenšení poprsí, aby se zbavila...

Otec zavelel, šetříme! Rodina vypnula elektřinu a topí jednou týdně

Zvyšování cen energií nutí lidi k nečekaným rozhodnutím. Jedna rodina z Londýna se rozhodla vrátit do minulosti. Šetří,...

Žena je pro mnohé příliš sexy, bývalí učitelé její odhalování nechápou

Říká si Ona Artist a na internetu pravidelně zveřejňuje sexy snímky. Pro mnohé už je to přehnané a především její...