Jeden z nejjednodušších způsobů, jak ochutnat polskou kuchyni, představuje návštěva Vratislavi, ke které máme tradičně nejblíž. A to nejen z geografického hlediska.
Hlavní město Dolního Slezska bylo po staletí součástí Českého království (ne nadarmo má ve znaku českého lva) a třeba Karel IV. navštívil podle historiků Vratislav více než třicetkrát. A to mu cesta z Prahy rozhodně netrvala pouhé čtyři hodiny, jako zabere dnes.
Ale pojďme už zasednout ke stolu, ať po tom jejich Rynku s nádhernou gotickou radnicí nebloudíme s prázdným žaludkem.
Borůvkové pirohy
Tradiční polská kuchyně je poměrně sytá a vydatná. Ať už si dáte slavný bigos, pečená masa či oblíbené pirohy, které se plní houbami, masem, sýrem, zelím i zeleninou, budete mít spoustu energie na procházky po městě.
Pokud tradiční jídla ještě neznáte, doporučujeme je ochutnat ve vyhlášené restauraci Chatka przy jatkách, byť tu bývá poměrně plno. Přivítá vás rustikální interiér vesnické hospody a bohatý jídelní lístek. Vyzkoušejte telecí dršťky nebo pirohy plněné houbami a sýrem, podávané s česnekovou omáčkou. A pokud milujete sladké, potěší vás sladké pirohy, třeba borůvkové nebo jahodové.
Čáry Máry
Byť Poláci stejně jako my preferují pečené maso a zelí, jejich kuchyně je poměrně odlišná a má mnohem blíže k Ukrajině a Rusku. Jedním z pilířů tamní stravy je tudíž u nás téměř nepoužívaná pohanka, takže třeba kachnu tu servírují s houbami a pohankou, směsí pikantní pohanky plní mladá selátka a také se z ní připravují výtečné játrové knedlíčky.
A teď druhý tip. Jak vypadá polská kuchyně v moderní podobě, vám předvede restaurace Čáry Máry. V minimalisticky pojatém designu zasvěceném knize Alenka v říši divů na vás čeká třeba pečený holub se smrži a pórkem či duhový pstruh s bramborovou kaší ochucenou lanýži.
Nejbohatší vánoční menu
Co můžeme Polákům rozhodně závidět, je až neuvěřitelně pestré štědrovečerní menu, které má obvykle dvanáct chodů (byť kuchařkám to tedy nezávidíme). Tento počet není náhodný – odvíjí se totiž od počtu apoštolů, které poslal Ježíš hlásat víru.
A tak zatímco u nás zhltneme smaženého kapra a už se štelujeme na kanape sledovat vánoční pohádku, na sever od Krkonoš a Jeseníků se hoduje několik hodin. Podává se hříbková polévka, čirý, bezmasý boršč, sledi ve smetanové omáčce, kapr se zelím, zelné listy plněné pohankou a houbami, houbové pirohy, kompot ze sušeného ovoce či makový závin. A to jsme zdaleka nevyjmenovali všechno.
Pokud se vydáte do Vratislavi v předvánočním čase (nebo i později v zimě), určitě se setkáte se zvláštním nápojem jménem grzaniec. Je to pivo, ale svařené a ochucené kořením. Tak jako připravujeme svařák nebo punč, tak se na polských vánočních trzích prodává pivo svařené s hřebíčkem, cukrem a skořicí a dochucené pár kapkami pomeranče nebo citronu. O jeho chuti s vámi pro jistotu nebudeme polemizovat, ale shodneme se na tom, že určitě zahřeje.
Za polévkou a svařeným pivem
A ještě pár zajímavých gastronomických i turistických tipů. Na kávu se zastavte se v kavárně Cocofli, která je centrem umělecky a kreativně laděných lidí (název je zkratkou anglických slov spolužití, spolupráce, přátelství, láska a identita). Polévku si dejte v bistru Zupa. Poláci polévky milují a vaří jich desítky druhů, zde nabízejí jejich moderní podobu, včetně studených zeleninových a ovocných polévek (ovšem jen v létě).
Příjemný je hipsterský podnik Bulka s maslem (vyzkoušejte originální burgery či topinky s vegetariánským tatarákem). A rozhodně nelitujte námahy a podívejte se na město pěkně z výšky – z věže kostela sv. Máří Magdalény je možné vystoupit na visutý Most kajícnic, spojující ve výšce 45 metrů nad zemí obě kostelní věže. Další zajímavé tipy najdete na česky psaném webu o Vratislavi www.kvetevropy.cz.
Pokud se nechcete zahřát svařeným pivem, tak můžete navštívit slavnou atrakci v podobě Afrikária, obřího akvária, které je umístěné ve vratislavské zoo a skládá se z několika částí, jež simulují různé africké ekosystémy. Celý komplex vyšel na miliardu korun, ale díky němu se výrazně zvýšila návštěvnost zoo, která nyní údajně patří do pětice nejnavštěvovanějších zoologických zahrad v Evropě. Vstupné pro dospělého činí 40 zlotých, tedy zhruba 250 korun.
Pozor na ty trpaslíky
Připravte se na to, že při procházkách po Vratislavi vám budou dělat společnost trpaslíci, kterých je plné město. Jsou z bronzu, říká se jim krasnale a s lehkou parafrází Járy Cimrmana můžeme říct, že ve Vratislavi už se rozlezli úplně všude. Je jich přes tři sta, vylézají z kanálů i sklepních oken, lezou po kandelábrech, jezdí na kole, pijí, jedí. Mají dokonce svou mapu, aplikaci pro chytré telefony a také své webové stránky (www.krasnale.pl).