Středa 29. června 2022, svátek má Petr, Pavel
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 29. června 2022 Petr, Pavel

Umírající tradice. Patnáct Belgičanů loví krevety z koňského hřbetu

Při návštěvě belgického přímořského letoviska Oostduinkerke můžete u pobřeží zahlédnout muže na koních a v pláštěnkách, kteří se zde věnují dnes již unikátnímu lovu krevet. Od prosince 2013 je tento způsob lovu dokonce zapsán na seznamu UNESCO o nehmotném dědictví lidstva.

Úlovek odváží Johan na malém dvoukoláku na svoji farmu ke zpracování. | foto: Bohumil Brejžekpro iDNES.cz

Stěží si lze představit bizarnější pohled. Koně jsou ve vodě, na nich rybáři ve žlutých pogumovaných oblecích a za nimi rybářské sítě. Obrázek, kdysi na zdejším sedmašedesátikilometrovém pobřeží po pět set let běžný, dnes můžete spatřit pouze tady.

Ten, kdo by očekával idylickou rybářskou vesnici, bude zklamán. Oostduinkerke je moderní příměstský rekreační resort protknutý čtyřproudovou silnicí s tramvají uprostřed vyznačující se nekonečnou promenádou lemovanou vysokými budovami s apartmány.

Moře tu není ani tak na koupání, jako spíš estetická kulisa a zdroj „čerstvého vzduchu“. V písečných dunách pak vykukují roztroušené betonové bunkry, památka na druhou světovou válku.

Koně ve vlnách Atlantiku

Jedním z patnácti posledních lovců krevet je Johan Vandendriesschen. Původem koňák, který se sem přistěhoval před asi třiceti lety a lov krevet ze hřbetu koně ho uchvátil. Má šest koní, jež chová s manželkou na nedalekém statku. Na na lov vyráží zpravidla obden, v létě i zimě, největší úlovky jsou však v teplejších měsících, tedy od dubna do října.

Jízda na žebřiňáku je pro děti atrakcí.

Johann se svým pomocníkem na lovu

Johan, stejně jako ostatní rybáři, věší se svým pomocníkem proutěné koše za dřevěné sedlo (kožené by slaná voda zničila), oba se pak vyšvihnou na koně a se zatíženou sítí za sebou se pomalu noří do vln Atlantiku. Koně jsou mohutní, váží kolem tisíce kilogramů a jejich kopyto je větší než dětská hlava. Jedná se o brabantskou a hennegauerskou rasu, dnes už poměrně vzácnou. Lov probíhá hodinu a půl před přílivem a stejnou dobu po skončení přílivu.

Koně jdou klidně, slaná voda jim evidentně nevadí a za chvíli jim z vody kouká jenom hlava. Jejich obří sílu musíte obdivovat. Vidět je ještě oranžový balonek neposedně poskakující na hladině a označující sítě, do nichž se ukládá budoucí kulinářská lahůdka.

Koně jdou stále dál a dál kolem pobřeží, po asi dvaceti minutách se obracejí a posléze vycházejí z moře. Síť vytvořila vak plný všeho možného - krabů, malých rybek a krevet.

Krevety putují do koše, ostatní drobotina na písek, kde se stává kořistí všudypřítomných racků.

Celá procedura se opakuje asi pětkrát, úlovek obvykle čítá kolem deseti kil, dříve to prý bývalo i dvakrát tolik. Na zbohatnutí to nestačí, ale za těch pár hodin jako přivýdělek se to vyplatí.

Krevety chutnají nejlépe čerstvé

Po skončení lovu odvážejí rybáři krevety k sobě na statky ihned ke zpracování. Promyjí je sladkou vodou, čímž je očistí od písku a nečistot, přesypou do plastikových bedniček a ponoří do kotle s vroucí vodou. Účelem této procedury je zbavit krevety všech tělesných tekutin.

A pak už nezbývá, než se do nich pustit. Ulomit hlavičku a zadeček, rozlousknout, vysát. Je obtížné se této pochoutky nabažit. Rybáře-lovce pak čeká ještě jeden úkol, rozvést krevety co nejrychleji do místních obchodů a restaurací.

Ulovené krevety se dávají do košů.

Vyhlášená restaurace De Peerdevisscher (Rybář na koni)

Míst, kde se dají ochutnat, je v okolí dostatek. Přímo v Oostduinkerke má restauraci nazvanou De Peerdevisscher (Rybář na koni) i jeden z dalších lovců, Johan Casier, který na rozdíl od prvního Johana je již několikerým pokračovatelem rodinné tradice.

Restaurace je replika rybářské hospody z roku 1920, plná rybářského náčiní a fotografií. Většina jídel má v názvu slovo rybí – tmavé rybí pivo, které si tu sami vaří, i vyhlášená rybí káva s likérem. Je zde neustále plno, místa na oběd se musejí objednávat dopředu, což je na belgické poměry neobvyklé.

Jak mi Johan pyšně říká, je to tím, že hosté vědí, že u něj dostanou vždy jen ráno ulovené ryby a krevety, jež umí jeho žena Corinne znamenitě upravit. Ceny jsou přitom velmi příznivé.

Na tisíce způsobů

Drobné, našedlé krevety jsou pro svoji zvláštní výraznou chuť vyhledávané gurmány nejen ve Flandrech, ale na celém světě. Receptů na jejich přípravu je nespočet. Krokety s krevetami jsou přímo nedílnou součástí belgické gastronomické tradice, stejně jako mušle a hranolky. Podávají se s křupavou smaženou petrželkou, citronovou šťávou a bešamelem.

Farma Johana Vandendriesschena

Pohled na moderní část Oostduinkerke z moře

Další specialitou jsou syrová rajčata naplněná krevetami smíchanými s majonézou nebo koktejlovou omáčkou, mohou být také zakápnuta koňakem. Krevety se přidávají i do polévek (slavná je polévka z krevet a čekanky, což je taková obdoba francouzské cibulačky), výborné je s nimi rizoto, smaží se s koriandrem a limetkou, gratinují s čekankou, dusí s tymiánem a česnekem či jsou součástí nejrůznějších salátů.

Vynikající je sendvič s rukolou, sušenými rajčaty a krevetami. Ty se však stejně úplně nejčastěji konzumují čerstvě uvařené jako snack k pivu nebo vínu, bývají běžně na stole v misce místo oříšků.

Mapy poskytuje freytag & berndt. © freytag & berndt, SHOCart, přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost také vytváří knižní sérii Toulavá kamera s tipy na výlety po celém Česku, která je ideálním dárkem pro obdivovatele krás naší vlasti.

Autoři:

Praha na dlani. Podívejte se na ni z ptačí perspektivy

  • Nejčtenější

Aerolinky ruší tisíce prázdninových letů. Pilot vysvětluje proč

Tisíce zrušených letů, mnohahodinové fronty, vyčerpaný personál ostřelovaný výpověďmi. Současné letectví je v těžké...

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Chorvatská stavba století. Projeli jsme nový most na Pelješac

Byli jsme na něm! Jako první Češi jsme se mohli projet po nejzásadnější chorvatské stavbě 21. století. Mostě, který...

Jadran na talíři. Kolik stojí jídlo v Chorvatsku a co musíte ochutnat

Premium Chorvatská gastronomie se řadě českých turistů scvrkla na brancina a oradu na žaru (ryby), dagnje na buzaru (mušle),...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S čím se také jezdilo na dovolenou. Stanové přívěsy z NDR

Nejen plastové lžičky a duroplastové trabanty, ale i stanové přívěsy Camptourist můžeme pasovat na východoněmecké...

Nadané děti mají společné rysy. Rodiče to někdy nepoznají, říká expert Mensy

Premium Pouhá dvě promile populace – tedy jenom jeden člověk z pěti set – má IQ vyšší než 150. Zhruba každý padesátý má přes...

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Ekonomie hlouposti: počet hlupáků „v oběhu“ je vyšší, než si myslíte

Premium Hloupí lidé patří ekonomicky k nejnebezpečnějším. Za hloupé je třeba považovat ty, kteří škodí druhým i sobě samým. V...

  • Další z rubriky

Top deset míst a zážitků na Islandu, které posunou váš výlet na jiný level

Premium Asi nikde jinde v Evropě nenajdeme krajinu tak divokou a pestrou jako na Islandu. Krása ostrova je dána lokalitou...

Vzhůru z NDR do budoucnosti. Naplánujte si ohromující výlet do Lipska

Pokud se o Drážďanech říká, že je to Florencie na Labi, Lipsku se díky vodním kanálům v několika čtvrtích občas...

Připravte se na Chorvatsko. Na tato zvířata si dávejte během dovolené pozor

Šance na setkání s nějakým nebezpečným živočichem není v Chorvatsku o moc větší než v Česku. Přesto je dobré aspoň...

PODCAST: Jak dokonale poznat Španělsko. Objevte lokace, kam jezdí i místní

Zuzana Churanová se kdysi zamilovala do španělštiny a Španělska natolik, že se staly jejím koníčkem a prací zároveň. V...

Aerolinky ruší tisíce prázdninových letů. Pilot vysvětluje proč

Tisíce zrušených letů, mnohahodinové fronty, vyčerpaný personál ostřelovaný výpověďmi. Současné letectví je v těžké...

Kladivo na ruské dělostřelectvo. HIMARS se zapojil do bojů

Americký dělostřelecký systém HIMARS, po kterém Ukrajina volá už několik týdnů, byl konečně dopraven k bojujícím...

Někde bědují nad benzinem, jinde už hladoví. Zdražování pociťují lidé všude

To, že je všechno dražší a že pravděpodobně bude ještě o něco hůř, se rozhodně netýká jen Česka. Britský deník The...

Tradiční hluboká orba vadí Bruselu. Čeští farmáři mohou přijít o peníze

Premium Jarní ječmen, který se používá v pivovarnictví a sladařství, ztratí kvalitu. Česká pole už nebudou jako dřív a farmáře...

Proč dřív lidé vypadali na fotce starší. Rychleji se stárnulo, nebo je to klam?

Premium Tak schválně, udělejte si čas a zalistujte rodinnými alby. Podívejte se na svoje rodiče, prarodiče, praprarodiče. A...