Pečené žirafy, rybí kečup, nadívaní plameňáci. Vítejte na hostině z roku 79

Italské Pompeje, pohřbené roku 79 pod neprostupnou vrstvu popele, představují pro archeology zlatý důl. Díky tomu, že se zde doslova a do písmene zastavil čas, vědci mohou velmi přesně popsat i gastronomické návyky Pompejanů. Že staří Římané holdovali vínu, jsme asi tušili, ale že si také pochutnávali na mase žiraf a plameňáků?
Zatímco chudí obyvatelé města jedli hlavně obilné kaše a zeleninu, na stolech...

Zatímco chudí obyvatelé města jedli hlavně obilné kaše a zeleninu, na stolech bohatých se objevovaly plody moře, ovoce i maso. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Římská města Pompeje a Herculaneum byla sice malá, ale poměrně bohatá. Sloužila totiž jako letoviska pro římskou smetánku, a tak dnes můžeme s překvapením žasnout nad luxusními vilami zdobenými nádhernými mozaikami i nad soukromými zahradami v mnoha případech vybavenými bazény.

Ale to jsou jen vnější kulisy, které vidíme při prohlídce. Díky pečlivé práci archeologů však můžeme nahlédnout za oponu ztraceného času a dozvědět se, jak se tenkrát v Pompejích žilo. A co se v římských dobách jedlo a pilo.

Sto padesát fast foodů

Život v Pompejích byl poměrně nákladný. Jestliže dnes platí pravidlo, že za jídlo utratíme zhruba dvacet procent běžného příjmu, tehdy to bylo mnohem více – odhadem nějakých 50 až 60 procent.

Zvlášť bílý pšeničný chléb byl velmi drahý a mohli si ho dovolit jen bohatí, naopak černý ječný chléb byl určen pro chudé a otroky. Druhým pilířem jejich stravy byly obilné kaše.

A zatímco bohatí měli obvykle vlastního kuchaře a hodovali doma – v prostorných jídelnách či na zahradách, běžní obyvatelé města se živili spíše v pouličních fast foodech, kterých v Pompejích fungovalo více než sto.

Na první pohled neškodný kopec – ve skutečnosti smrtonosná sopka Vesuv.

Víno s medem a zázvorem

Obě kuchyně – tedy kuchyně chudých a bohatých - se poměrně výrazně lišily. V bohatých rodinách se snídal pšeničný chléb s medem, sýr, fíky a datle (v sezoně také broskve či třešně), k obědu pak byl opět čerstvý chléb, pečené maso, klobásky a zelenina.

Večeře bývala stejně jako dnes v Itálii nejvydatnějším jídlem dne a skládala se z několika chodů, přičemž nechyběly čerstvé ryby, plody moře (krevety, humři, kalamáry či mořští ježci), maso, ovoce, víno a dezerty připravené z medu, datlí či ořechů. Ještě dodejme, že víno bylo úplně jiné, než jaké známe dnes. Antické víno bylo výrazně kořeněné – přidával se do něj med, zázvor a různé druhy koření.

Pekáren stejně jako nevěstinců

Chudí snídali hlavně obilné kaše z ječmenu nebo prosa, ke kterým se přidala zelenina nebo zbytky z minulého dne. K obědu měli obvykle zeleninovou nebo čočkovou polévku, případně nasolené ryby. A k večeři si dávali opět hustou zeleninovou polévku, nebo zeleninu s kaší, fazole, případně černý chléb z otrub nebo z ječmene se sýrem a olivovým olejem.

Na stolech bohatých Římanů nechyběla ani zvěřina.

V Pomejích existovalo zhruba 150 pouličních fast foodů.

Jenom doplňme, že archeologové v Pompejích napočítali pětatřicet pekáren. A pro zajímavost dodejme, že ve městě fungoval také stejný počet veřejných domů.

Jak se dělal chléb

Ale zpátky k pekárnám. Jak vypadal a jak se připravoval chléb v Pompejích, se můžete podívat na videu, které je umístěné na stránkách Britského muzea. Nejprestižnější muzeum na světě, jehož návštěva je již tradičně zdarma, uspořádalo v roce 2013 velkolepou výstavu nazvanou „Život a smrt v Pompejích“.

A při této příležitosti požádalo italského kuchaře Georgia Locatelliho, aby připravil stejný chléb, jaký se pekl a prodával v římském městě v prvním století našeho letopočtu (stránky muzea jsou www.britishmuseum.org).

Pěkně vypečená žirafa

Podle archeologů měli obyvatelé Pompejí velmi dobré zuby, a to především díky jídlu s minimálním obsahem cukru (sladký byl jen med a ovoce). Na druhou stranu se jejich zdravotní stav opět lišil podle chudoby a bohatství. Ti nejchudší trpěli chudokrevností a nedostatkem zinku, což bylo způsobeno absencí poměrně drahého masa v jejich stravě.

V ulicích antického města fungovalo na 35 pekáren.

Naopak bohatší obyvatelé města byli urostlejší, a překvapivě dokonce i vyšší, než současná populace Neapole. Nejbohatší rodiny si navíc dopřávaly až marnotratného luxusu a na jejich stolech se objevovalo i exotické jídlo dovážené z Afriky – třeba pečené maso žiraf či nadívaní plameňáci.

Antický rybí kečup

Oběma kuchyním byla společná rybí omáčka, podobná dnešní rybí omáčce používané v Thajsku či ve Vietnamu. Říkalo se jí garum a vyráběla se fermentací, tedy zkvašením středomořských ryb ve slané vodě (což trvalo zhruba měsíc až šest týdnů).

Římské Pompeje zmizely z povrchu světa v roce 79.

Pokud bychom měli využít přirovnání londýnského kurátora již zmíněné výstavy o Pompejích, jednalo se o kečup starých Římanů.

Garum se totiž používal jako přísada téměř do všech jídel, neboť fungoval podobně jako umami a zvýrazňoval jejich chuť. Jedinou stinnou stránkou byla skutečnost, že omáčka garum zrovna moc příjemně nevoněla.

Když budete chtít ochutnat

Starou římskou kuchyni je možné ochutnat i dnes, neboť díky římským autorům se zachovaly antické recepty, podle nichž šéfkuchaři několika restaurací umístěných nedaleko Pompejí připravují speciální menu z dob císaře Julia Caesara.

Servíruje se například mléčné prasátko pečené s kořením, fíky plněné pěnou z kozího sýru, studená chřestová polévka s petrželkou či křepelka marinovaná v medu. A nechybí ani „římské“ víno, tedy víno ochucené medem a zázvorem.

Vstoupit do diskuse (17 příspěvků)

Nádraží Praha Vršovice

Nejčtenější

Exotika za hubičku. Destinace pro úspornou dovolenou, kde peníze nemizejí

Sezona klasických dovolených s létem skončila, ale teď ji střídá sezona cenově...

Sezona klasických dovolených s létem skončila, ale teď ji střídá sezona cenově dostupných výletů za exotikou. S odlivem turistů se následující destinace stávají ještě lacinější a lákavější. Největší...

OBRAZEM: Nahlédněte do CHKO Soutok, kterou chce nastupující vláda zrušit

Vzácná lokalita u soutoku Moravy a Dyje stále čeká na ochranu, ke které se...

Pro jedny unikátní přírodní lokalita, která vyžaduje maximální ochranu. Pro jiné „dítě zeleného šílenství“, které si nezaslouží status CHKO, tedy chráněné krajinné oblasti. O oblast jihomoravských...

Turisté jako dojné krávy. Vynalézavost některých měst a firem nezná mezí

Svět je plný překvapení a zdaleka ne vždy to musí být příjemné. Na konflikt...

Vaše dovolená může být o dost dražší, než čekáte. A nutně ne kvůli letenkám. V účtu za zážitky a pohodlí totiž mohou figurovat nejrůznější nenápadné a skryté poplatky, s nimiž jste nepočítali....

ZANIKLÉ TRATĚ: Nákladní vlečky v centru Ostravy byly fenoménem

Jediný známý ostravský snímek nákladního vlaku s parní tramvajovou lokomotivou....

Devadesátý sedmý díl seriálu Zaniklé tratě se bude věnovat dalšímu ostravskému fenoménu. Právě v Ostravě totiž fungoval největší systém nákladní dopravy na elektrifikovaných místních drahách,...

To je nešvar české gastronomie. Kašpárek hodnotí restaurace a porovnává se světem

Premium
Radek Kašpárek

Radek Kašpárek je nejen úspěšný šéfkuchař, ale i porotce známých soutěží a majitel restaurace Field, která pouhý rok po otevření získala michelinskou hvězdu. Radek se rozpovídal nejen o tom, co ho na...

Turisté jako dojné krávy. Vynalézavost některých měst a firem nezná mezí

Svět je plný překvapení a zdaleka ne vždy to musí být příjemné. Na konflikt...

Vaše dovolená může být o dost dražší, než čekáte. A nutně ne kvůli letenkám. V účtu za zážitky a pohodlí totiž mohou figurovat nejrůznější nenápadné a skryté poplatky, s nimiž jste nepočítali....

8. listopadu 2025

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

Aktualizujeme
Malý Štokr, lokomotiva U57.001, ve stanici Osoblaha je připraven k jízdě do...

Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po celý rok vám budeme přinášet aktualizovaný seznam železniční akcí. Můžete si vybrat mezi motorovými...

1. září 2021,  aktualizováno  7. 11. 8:59

KVÍZ: Vzhůru dolů! Jak hluboké jsou vaše znalosti o nejhlubších jezerech?

Bajkal je nejstarší a nejhlubší jezero na světě.

Ponořte se až na dno svých znalostí ve vědomostním kvízu o nejhlubších jezerech světa. O těch se sladkou a slanou vodou, ale i o těch, která nemají jasno v tom, zda nejsou spíš mořem. Ať už to s vámi...

vydáno 7. listopadu 2025

Svatomartinské hody 2025: Vychutnejte si gurmánský zážitek a mladé víno

Svatomartinské hody v Brně

Podzimní plískanice a mlhy mají své kouzlo, ale to největší lákadlo přichází tradičně s 11. listopadem. Svátek svatého Martina je v České republice synonymem pro křupavou husu, voňavé zelí a svěží...

6. listopadu 2025

Vánoční trhy ve Vídni 2025: Ceny, termíny i mapa. Vše, co potřebujete vědět

Vánoční trhy ve Vídni

Vídeň má v zimě obrovské kouzlo a adventní trhy ji před Vánoci tradičně provoní punčem a perníkem a dodají jí kouzelnou atmosféru. Konají se na mnoha místech, a tak jejich návštěvu můžete spojit s...

6. listopadu 2025

To je nešvar české gastronomie. Kašpárek hodnotí restaurace a porovnává se světem

Premium
Radek Kašpárek

Radek Kašpárek je nejen úspěšný šéfkuchař, ale i porotce známých soutěží a majitel restaurace Field, která pouhý rok po otevření získala michelinskou hvězdu. Radek se rozpovídal nejen o tom, co ho na...

6. listopadu 2025

OBRAZEM: Nahlédněte do CHKO Soutok, kterou chce nastupující vláda zrušit

Vzácná lokalita u soutoku Moravy a Dyje stále čeká na ochranu, ke které se...

Pro jedny unikátní přírodní lokalita, která vyžaduje maximální ochranu. Pro jiné „dítě zeleného šílenství“, které si nezaslouží status CHKO, tedy chráněné krajinné oblasti. O oblast jihomoravských...

5. listopadu 2025  12:08

Jako z bondovky. O bečovský relikviář soupeřili kriminalisté s obchodníkem

Relikviář svatého Maura

Ten příběh si říká o zfilmování. Před 40 lety byl na hradě Bečov objeven relikviář svatého Maura. Redaktor magazínu Víkend vám přiblíží soupeření amerického obchodníka a českých kriminalistů o tuto...

5. listopadu 2025

Jak zvládnout let s dětmi. Nepodceňte přípravu a udělejte z létání zábavu

létání s dětmi

Mnoho rodičů považuje let s malými dětmi za nejtěžší část dovolené. Existují přitom jednoduché triky, které mohou pomoct rodičům a zároveň dětem cestovat beze stresu a let si navrch užít. Proč je...

4. listopadu 2025

Nesmí ji ani ofouknout. Češka brázdí sedm let oceány, navzdory vážným nemocem

Premium
Už sedm let brázdí různá moře a oceány. Češka Nora Mägerle spolu se svým...

Už sedm let brázdí různá moře a oceány. Vyměnili „klasický“ život za věčné cestování, slaný vzduch a „vodní“ postel. Češka Nora Mägerle a její německý manžel Ralf koupili jednoho dne loď a začali si...

3. listopadu 2025

Vinařství Marcinčák: Příběh vína, který voní Pálavou a respektem k přírodě

Ve spolupráci
Vinařství Marcinčák

Na svazích Pálavy se už více než 30 let rodí víno, které má duši. Rodinné bio vinařství Marcinčák dnes hospodaří na 100 hektarech vinic a od roku 2006 se naplno věnuje ekologickému zemědělství. Péče...

3. listopadu 2025

Exotika za hubičku. Destinace pro úspornou dovolenou, kde peníze nemizejí

Sezona klasických dovolených s létem skončila, ale teď ji střídá sezona cenově...

Sezona klasických dovolených s létem skončila, ale teď ji střídá sezona cenově dostupných výletů za exotikou. S odlivem turistů se následující destinace stávají ještě lacinější a lákavější. Největší...

3. listopadu 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.