Diskuse k článku

Pečené žirafy, rybí kečup, nadívaní plameňáci. Vítejte na hostině z roku 79

Italské Pompeje, pohřbené roku 79 pod neprostupnou vrstvu popele, představují pro archeology zlatý důl. Díky tomu, že se zde doslova a do písmene zastavil čas, vědci mohou velmi přesně popsat i gastronomické návyky Pompejanů. Že staří Římané holdovali vínu, jsme asi tušili, ale že si také pochutnávali na mase žiraf a plameňáků?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J32i91ř62í 70B11o69č11e66k 6101294475103

a což teprve dršťky z divočáka smažené v loji z pratura.....s medem

0/0
7.1.2018 13:58

T57o51m28á73š 61P38l10á45n50k63a 5924478286419

Císaře Julia Ceasara?? No to snad ne. Jinak jsem někde četl, že například čočková a hrachová polévka pochází z tohoto období a moc se nezměnila. Pochopitelně až na použité koření. Škoda, že toho o antické kuchyni víme tak málo.

+3/0
6.1.2018 18:55
Foto

M45a54r46e98k 23C60e41r15n13y 5868276797

Jinymi slovy bastila i chudina zdraveji nez my ted....to jsme to dopracovali;-D

+6/0
6.1.2018 18:55
Foto

L87e91n41k66a 41M63a77t50o70u80š68k96o30v62á 9790537376589

Moje babička dělávala rajčatovou marmeládu. Nebyla dobrá. A prosím, nepleťte si to s kečupem, opravdu píšu o marmeládě.

+2/−1
6.1.2018 18:26
Foto

M40a34r70e64k 28C46e73r61n10y 5158636137

Tu dela mamka furt a je moc dobra.

+1/0
6.1.2018 18:55

K14a28r59e10l 95T94r41o63n45n23e59r 2356984780224

Několik návodů na domácí výrobu je k nalezení v tak řečené "Sandtnerce" z roku 1924 - Zavařenina z rajských jablíček, Americký džem z rajských jablíček a Americký džem z rajských jablíček na jiný způsob

+2/0
6.1.2018 20:06

L82u31d72ě88k 60K46o16v65á64ř 9985448644822

Od španělského Heliose to někdy vozí i do ČR: http://heliosesvida.es/mermeladas/extra-340gr/tomate/

+1/0
7.1.2018 16:13

J35o17s92e22f 31V34a16l16a 9950243973763

k rybi omacce - vyrabi se stale treba pod nazvem colatura di Alici v regionu Salerno. Ovsem nazvem kecup byste Itala urazili. Kecup patri pouze do barbarskych kuchyni, treba americkych....colatura je spise koreni nez omacka, tedy bud srovnani s worchesterskou omackou nebo s maggi. Cena colatury se pohybuje v astronomickych vyskach desitek eur za lahvicku

+4/0
6.1.2018 18:15

P48e18t97r 39V37č74e33l64i10š 7595125749168

"Zvlášť bílý pšeničný chléb byl velmi drahý a mohli si ho dovolit jen bohatí, naopak černý ječný chléb byl určen pro chudé a otroky"

Dnes přesně naopak ;-D

+14/0
6.1.2018 15:39

M83i89c31h96a85l 21T45u58r35e96c80e23k 6243709256521

Njn, tehdy nevedeli, ze tmavy je zdravejsi.

+2/0
6.1.2018 16:46

J14a88n 18J51í64c53h39a 8200500658321

A svetly chutnejsi..;)

+1/−1
6.1.2018 19:16

P95a56v83e95l 78S27o88b65o33t55k14a 5310184

jj, a Bůh je za to potrestal!!

+2/−3
6.1.2018 12:59

T24i85b26o20r 21V28i91z26v97a66r29y 9464864133895

Jaguáří lalůčky! Pěnkaví mozečky! Vydří čumáčky!

+2/0
6.1.2018 0:20

J41a84r41o88s44l55a90v 29K25o56t25l90a28b24a 3410567

Ježkovy voči!

+8/0
6.1.2018 15:38
Foto

M35a71r28e84k 41C96e34r87n41y 5518456787

a wolf nippel chips....

0/0
6.1.2018 18:57
Foto

M45a72r77e85k 11C90e98r13n19y 5278276287

...nipple...;-)

0/0
6.1.2018 18:57

K81a10r84e30l 76H71r11u96b82ý 3191135549684

dobrá volba :-P

0/0
6.1.2018 18:58

Najdete na iDNES.cz