Kebab: co to vlastně je? Proč není kebab jako kebab

Obliba kebabu v posledních letech v českých městech vytrvale stoupá. Jenže spousta z nás v tom má trochu „hokej“. Co je vlastně kebab, jak se liší od gyrosu a hlavně, proč není kebab v našich fast foodech tak dobrý, jako třeba v Německu nebo přímo v Turecku?
Kořeněné maso, pikantní omáčka a spousta zeleniny. Ovšem ten můj kebab je ze...

Kořeněné maso, pikantní omáčka a spousta zeleniny. Ovšem ten můj kebab je ze všech nejlepší... | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Pojďme si na výše položené otázky postupně odpovědět. Pokud budeme hledat kolébku kebabu, skončíme pravděpodobně v Bagdádu, kde se rožněné jehněčí prodávalo na ulici již před mnoha a mnoha stoletími.

Odtud se pak dostalo do Turecka, tehdy ovšem ještě mocné a rozsáhlé Osmanské říše, které se stalo hlavní baštou kebabu a exportovalo ho do dalších zemí. Ať už třeba do podmaněného Řecka, kde dostal název gyros, či do arabských zemí, kde se zase ujal název shawarma.

Po druhé světové válce dorazil kebab také do Německa, odkud se pak rozšířil do dalších evropských zemí.

Na počátku bylo jehněčí

Zatímco řecký gyros je často z vepřového masa, které pravoslavní Řekové běžně konzumují, „pravý“ turecký kebab byl a stále je z jehněčího masa. Jenže není kebab jako kebab.

V Turecku je kebab obecným výrazem pro pečené, rožněné či grilované maso, proto se v praxi používají konkrétnější výrazy a sice döner kebab, dürüm kebab či šiš kebab. Döner kebab je u nás asi nejznámější, připravuje se na vertikálním grilu, obvykle z jehněčího, v poslední době také z kuřecího či hovězího masa. A jeho jméno je odvozené právě od speciálního systému otáčení.

Elektrika nebo oheň

Rotující gril byl v Turecku sestaven již v druhé polovině 19. století a dnes je rozšířen po celé Evropě. Döner kebab se servíruje několika způsoby – s rýží a zeleninou na talíři, v pita či jiném chlebu, se zeleninou a omáčkami, ale můžete ho mít také s hranolky.

Dürüm znamená turecky rolka, dürüm kebab je tedy kebab zarolovaný do chlebové placky podobné tortille (masový obsah je stejný). Šiš kebab je naopak špíz připravovaný na grilu a obvykle bývá zdaleka nejchutnější. Především díky skutečnému ohni, který dává masu nezaměnitelnou chuť.

A takhle vypadá tradiční kebab připravený postaru na dřevěném uhlí.

„Nejlepší kebab v životě jsem jedl přímo v Istanbulu, v klikatém bludišti velkého bazaru, kam nás dovedla jedna kamarádka,“ říká cestovatel a milovník jídla Jan Stah.

„Tamní kebab je vyhlášený široko daleko, jedná se o tradiční šiš kebab, který je připravován na dřevěném uhlí, nikoliv na rotujícím grilu, ale na klasickém roštu. Díky tomu bylo maso cítit ohněm, bylo křehké a šťavnaté. To je hlavní rozdíl proti fastfoodovému döner kebabu, jehož maso může být více vysušenější, a hlavně nemá nádech živého ohně,“ vysvětluje Stah. Jenže na šiš kebab samozřejmě musíte nějakých deset minut čekat, takže není vhodný pro klasický fastfood.“

Originál v Mangalu

Také v Česku se v posledních letech objevilo velké množství kebabáren, bohužel, kvalita kebabu u nás je poměrně mizerná. Drtivá většina prodejců si totiž maso sama nenakládá, ale používá zmražené polotovary, které se dovážejí z Německa a v našich fast foodech probíhá jen finální grilování.

Přestože velmi dobrou pověst má již léta kebabové bistro v Opletalově ulici, i tam údajně připravují kebab z polotovaru. Kam tedy zajít? Turci žijící v Praze doporučují restauraci Mangal na Václavském náměstí, kde můžete ochutnat tradiční druhy tureckých kebabů připravených na grilu na dřevěné uhlí.

Dietologové varují před větším množstvím soli.

A své četné příznivce v internetových diskusích má také bistro v nákupním centru Anděl. Milovníci kebabu však ovšem aspoň jednou za život vyrazí do Berlína, kde vystojí dlouhou frontu u stánku Mustafy v Kreuzbergu. Tamní kebab je doslova báječný.

Nechcete to zabalit?

Ostatně právě Kreuzberg má pro evropské tažení kebabu klíčový význam. Encyklopedie uvádějí, že slávu kebabu v Evropě odstartoval Mahmut Aygün, jeden z mnoha tureckých přistěhovalců, mířících po druhé světové válce do Německa.

Mahmut, jenž přišel do Německa jako ambiciózní šestnáctiletý mladík, si otevřel restauraci ve čtvrti Kreuzberg a právě zde v roce 1971 nabídl obyvatelům Západního Berlína první kebab v dnešním slova smyslu. Rožněné maso turecké restaurace samozřejmě nabízely, ale Mahmut ho přestal podávat na talíři a poprvé ho zabalil do pita chleba, čímž se zrodil moderní kebab ve formě fastfoodu.

Během dalších dvaceti let se kebab vypracoval do pozice nejprodávanějšího německého fastfoodu, když za sebou nechal nejen slavný berlínský „párek“ curry wurst (který vznikl též po válce), ale i americký burger.

V Turecku se tradičně připravuje hlavně jehněčí kebab, dále pak kebab z hovězího a kuřecího masa.

Moderní podoba stánku s kebabem na vertikálním grilu v centru Istanbulu.

V současné době je kebab k mání víceméně v kterémkoliv německém městě v jakoukoliv denní či noční dobu, přičemž ekonomové odhadují, že v celém Německu funguje na 15 tisíc kebabových fastfoodů, které živí 50 tisíc lidí a jejichž roční obrat přesahuje dvě miliardy eur.

Je to zdravé?

A co říct na kebab z dietologického hlediska? Poměrně zdravý, z fast foodu asi nejzdravější, protože se při jeho přípravě nic nesmaží. Vadí snad jen zbytečně velké množství soli.

Na druhou stranu je pozitivní, že se fastfoodový kebab se téměř vždy servíruje s poměrně velkým množstvím čerstvé zeleniny a ve své standardní podobě se podává v pita chlebu nebo zabalený v „tortille“.

Autor: , pro iDNES.cz

Nádraží Praha Vršovice

Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

Aktualizujeme

Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po celý rok vám budeme přinášet aktualizovaný seznam železniční akcí. Můžete si vybrat mezi motorovými...

Města na ostří nože. Zoufalé příběhy sousedů, kteří se v Česku moc nemusí

Kdo dá více republice – Hradec, nebo Pardubice? Podobně se štengrují sousedící města a vesnice po celé republice. Z různých příčin. Pojďme si udělat malou exkurzi, jak se taková rivalita zrodila a...

Unikátní pohled na Vltavu. Oprava menšího Lipna odhalila původní koryto

Elektrárnu na vodní nádrží Lipno II nad Vyšším Brodem na Českokrumlovsku čeká velká modernizace. Vodohospodáři měnili česle, a tak snížili hladinu vody o pět metrů. Pozorovatelům se tak naskytl...

Servis kola nepodceňujte. A naučte se šlapat, abyste si neničili řetěz

Nejvyšší čas vyrazit na kolo. Předtím ovšem přibrzděte v servisu. Něco zvládnete i sami, servis brzd a řazení ale nechte na odbornících. U moderních kol se přehazovačka dokonce seřizuje mobilem....

„Jhak se méte?“ Prahu mají i v Texasu. Dnes však připomíná spíš město duchů

Premium

Televizní i rozhlasové stanice hlásí rekordní vedra a my se z klimatizovaného auta už pomalu bojíme vystoupit. Rádio zrovna hraje Škoda lásky, když v tom se na obzoru objeví cedule se slovem Praha....

Slavonie je jiná tvář Chorvatska. Kraj jezer a mokřadů i vinných sklepů

Premium

Malý přírodní ráj – to je Chorvatsko. Všichni jeho obyvatelé by se vešli do Londýna dvakrát a ještě by zbylo. Kde nepřekáží dvounozí savci, má příroda prostor rozbalit svůj šarm naplno. Chorvatsko má...

21. dubna 2025

Národní parky Nizozemska chrání unikátní přírodu, kterou jen tak neuvidíte

Duny, přesypy, pláně plné písku. Nebýt toho, že je tu a tam zpestří nějaké vřesoviště, vypadalo by to jako na poušti. Národní parky Nizozemska jsou svou krajinnou skladbou poněkud monotematické. To...

21. dubna 2025

Za pět hodin na surfu. Fuerteventura zabaví turistu i milovníka pustiny

Premium

Pobřeží omývané vlnami Atlantiku a po většinu roku vyhřívané slunečními paprsky, ale také nekonečné plochy magické měsíční krajiny ve vnitrozemí – Fuerteventura umí nastavit hned několik tváří.

20. dubna 2025

KVÍZ: Kandahár, Taškent i Praha. Jaký je původ názvů měst?

Soutěž

Jak vznikaly názvy měst? Někdy se svým označením snažila vlichotit panovníkům tím, že jejich jména přijala za vlastní. Další po sobě neskromně pojmenovali zakladatelé, jiné upozorňují na zajímavé...

vydáno 20. dubna 2025

Kolébka mořeplavců a sídlo slávy s duší renesance. V Janově se zabaví hlavně děti

Premium

Od naší spolupracovnice Je sedm hodin večer, jsme v Itálii na dálnici A7 a zbývá nám osmdesát kilometrů do Janova. Ano, do TOHO Janova, při jehož vyslovení člověku hned naskakují velkolepé renesanční (a filmové) myšlenky...

19. dubna 2025

Města na ostří nože. Zoufalé příběhy sousedů, kteří se v Česku moc nemusí

Kdo dá více republice – Hradec, nebo Pardubice? Podobně se štengrují sousedící města a vesnice po celé republice. Z různých příčin. Pojďme si udělat malou exkurzi, jak se taková rivalita zrodila a...

19. dubna 2025

„Jhak se méte?“ Prahu mají i v Texasu. Dnes však připomíná spíš město duchů

Premium

Televizní i rozhlasové stanice hlásí rekordní vedra a my se z klimatizovaného auta už pomalu bojíme vystoupit. Rádio zrovna hraje Škoda lásky, když v tom se na obzoru objeví cedule se slovem Praha....

18. dubna 2025

Kam vyrazit s dětmi na Velikonoce 2025. Tipy na akce po celé republice

Velikonoce jsou za dveřmi a s nimi přichází volné dny, vůně perníčků a spousta příležitostí k výletům. Přinášíme přehled nejzajímavějších velikonočních akcí po celé republice – od tradičních trhů a...

18. dubna 2025

Největší sbírka historických zbraní v Evropě má statisíce exponátů

Co je to Landeszeughaus? Zbrojnice. Pokud to vysvětlení pojmeme obšírněji, je to přibližně 190 000 dobrých důvodů, proč si zajet do Štýrského Hradce. Tolik historických zbraní tamní arzenál chová ve...

18. dubna 2025

Kam zajít po hokeji na pivo? Tipy na restaurace v Českých Budějovicích

Chystáte se do Českých Budějovic na mistrovství světa v ledním hokeji žen? Podívejte se na kavárny a restaurace, kde mají dobrou kávu, výborné jídlo, a hlavně jedinečnou atmosféru.

17. dubna 2025  16:19

Kraslice, řemesla a dobré jídlo. To vše letos nabízejí velikonoční trhy

Chcete-li zažít atmosféru tradičních Velikonoc ve větším městě, navštivte některý z velikonočních trhů v okolí. Kromě kraslic a jarních dekorací na vás čeká občerstvení i doprovodný program.

17. dubna 2025  8:44

Servis kola nepodceňujte. A naučte se šlapat, abyste si neničili řetěz

Nejvyšší čas vyrazit na kolo. Předtím ovšem přibrzděte v servisu. Něco zvládnete i sami, servis brzd a řazení ale nechte na odbornících. U moderních kol se přehazovačka dokonce seřizuje mobilem....

17. dubna 2025