Michelinské kuře z bufetu za 35 korun. Recept neprodal ani za miliony

aktualizováno 
Když za své originální kuře v sójové omáčce, které nabízí v obyčejném bufetu v Singapuru, dostal Chan Hon Meng michelinskou hvězdu, stal se jeho stánek nejlevnější restaurací v rozsáhlém gastronomickém průvodci. Za porci kuřete s rýží zaplatí jeho zákazníci pouhých 35 korun. Skromný kuchař teď doufá, že založí nový celosvětový řetězec s kuřaty ve stylu KFC.

Stojí se tu dlouhé fronty, téměř každý návštěvník si tento malý bufet musí vyfotit. A každý chce ochutnat ono magické kuře. Ještě před osmi lety ale malý stánek s názvem Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle o rozloze pět metrů čtverečních v centru Singapuru téměř nikdo neznal.

Fotogalerie

Chan Hon Meng se originálnímu způsobu grilování a úpravy masa naučil od svého strýčka z Hongkongu. V té době nebylo grilované kuře běžným jídlem a Chan pomalu začal zlepšovat původní recept. Stánek otevřel v roce 2009.

Den za dnem, rok za rokem prodával svá grilovaná kuřata. Počet zákazníků rostl, dřina zůstávala. Jednoho dne se u stánku objevil zaměstnanec Michelinu a oznámil mu, že za své kuře v sójové omáčce získává michelinskou hvězdu.

„Nevěřil jsem, že by takové ocenění mohl získat obyčejný stánek s jídlem,“ vzpomíná Chan. „Cítil jsem, že za to vděčím hlavně svým zákazníkům.“ Aby si jejich přízeň zachoval i do dalších dnů, rozhodl se, že nebude zvyšovat ceny. Denně prý ve stánku prodá zhruba 100 kuřat.

Asijské KFC?

„Moje sójová omáčka se skládá ze zázvoru, česneku a kvalitního tajného koření, které si pečlivě vybírám,“ naznačuje opatrně Chan. Svému receptu věří natolik, že ho odmítl prodat za miliony amerických dolarů a začíná realizovat změnu své obchodní strategie.

Příběh Chana totiž ukazuje neuvěřitelnou sílu, kterou zapsání do michelinského průvodce ve skutečnosti má. Po získání ocenění se rozhodl spojit se společností Hersing Culinary, firmou, která má ve svém portfoliu další restauraci s michelinskou hvězdou v Singapuru.

Za jediný rok tak Chan mohl otevřít sedm dalších poboček a svoji působnost rozšířil i do Thajska a na Tchaj-wan. Ke konci letošního roku pak bude otevírat další pobočku v Austrálii.

Chan by si přál, aby jeho jídla ochutnali lidé z celého světa. Nejnovější...

Chan Hon Meng obdržel za své grilované kuře michelinskou hvězdu.

Do své vůbec první klimatizované restaurace zainvestoval s pomocí svého společníka 700 tisíc amerických dolarů. Ceny se už oproti malému stánku malinko zvýšily, za oceňované kuře v sójové omáčce platí zákazníci 2,8 amerického dolaru (60 korun).

„Musel jsem změnit provoz a celý obchodní model, aby zákazníci nemuseli čekat několik hodin jenom proto, aby dostali mé jídlo,“ říká 52letý kuchař. V době, kdy byla popularita stánku na vrcholu, čekali zákazníci před jeho stánkem až v pětihodinové frontě.

Chan dokonce sní i o tom, že by se jeho firma mohla stát asijskou obdobou celosvětového řetězce KFC. „Chtěl bych otevřít restauraci v každé zemi na světě, aby každý mohl ochutnat mé kuře v sójové omáčce,“ řekl Chan serveru CNBC.

Chan si tak musí zvykat na nové pracovní činnosti. Na starosti teď má řízení nového personálu, který také učí správným technikám restování a dušení masa.

Největší starost má o to, aby kvalita jídla v dalších pobočkách zůstala na stejné úrovni. A zatím slaví úspěch. Svou michelinskou hvězdu totiž obhájil i v letošním roce.

Autor:

Cesta do Chorvatska 2019

Plánujete letos cestu do Chorvatska autem? Zmapovali jsme pro vás cestu přes Slovinsko i Maďarsko. Mapa a popis trasy, poplatky, ceny pohonných hmot a rizikové úseky na jednom místě.

Nejčtenější

Barcelona vyhlásila boj proti turistům. Město ničí Airbnb i výletní lodě

Výletní lodě v Barceloně

Primátorka Barcelony Ada Colauová oznámila, že v rámci boje proti davům turistů, kteří okupují město, omezí počet...

Když si nevypnu mobil, spadne letadlo, myslí si každý pátý pasažér

Mobil v letadle

Průzkum amerického operátora AT&T ukázal, jak lidé vnímají zákaz používání telefonu v letadle. Někteří pasažéři mají o...

Památky, pivo a sex. Co láká miliony turistů do Prahy

„Vysloveně za alkoholem už k nám nejezdí tolik lidí jako dřív. Na druhou stranu...

Každou sezonu zamíří do Prahy miliony turistů. Co je v hlavním městě čeká? Kouzlo historie. Dobré pivo. Krásné ženy. A...

Stála miliardy, teď je jaderná elektrárna na Filipínách atrakcí pro turisty

Osamělý telefon na stole mě spojuje přímo s prezidentskou kanceláří. Nejsem...

Jaderná elektrárna v Bataanu měla rozsvítit filipínský ostrov Luzon. Namísto toho se z celého projektu stala miliardová...

Ruská prokuratura si posvítí na sibiřské Maledivy, k nádrži už se nesmí

Tyrkysový rybník přezdívaný sibiřské Maledivy se stal oblíbenou atrakcí...

Jezírkem s tyrkysově zbarvenou vodou na okraji ruského Novosibirsku, kterému se přezdívá „sibiřské Maledivy“, se začala...

Další z rubriky

Splutí Váhu. Na krásné a nejdelší slovenské řece řídí vodáky semafor

Na soutoku s Belou

Váh skýtá pro vodáky na svém horním úseku hezké splouvání na nepříliš obtížných peřejích v nádherné podtatranské...

Slavní jelínci v japonském městě Nara hynou kvůli plastovým obalům

Japonsko, Nara, posvátní jelínci šika

Úřady ve starodávné japonské metropoli Nara varovaly návštěvníky, aby nekrmili nepovoleným jídlem volně žijící jelínky,...

OBRAZEM: Nejkrásnější chorvatské zátoky, o kterých ví hlavně jachtaři

Zátoka v Chorvatsku. Ilustrační snímek

Pobřežní čára chorvatského pobřeží včetně ostrovů měří dohromady 6 278 km. Kde tedy hledat nejkrásnější zátoky, aby se...

Najdete na iDNES.cz